Raad gevraagd ivm klank-isolatie slaapkamer met gerecupereerde kurkplaten met grove korrel | Ecobouwers.be

U bent hier

Raad gevraagd ivm klank-isolatie slaapkamer met gerecupereerde kurkplaten met grove korrel

afbeelding van Klaas Boelen
15/02/2021 - 01:27

De slaapkamer van ons appartement wordt getroffen door veel storend geluid dat doorheen de verluchtingskoker van het flatgebouw komt die juist achter de muur zit en tevens door contactgeluid van de bovenburen. (ik kan niets doen aan de binnenkant van deze koker) 

Ik wens hiertegen een klank isolerende laag aan te brengen in kurk, maar heb moeite om de juiste info te vinden betreffende de nodige dikte en wijze van aanbreng voor deze isolatie.

Ik gebruik gerecupereerde kurkplaten met grove korrel van 8cm dikte die ik dacht tot 4cm te snijden. Ik zou de platen graag op zulk een manier aanbrengen dat ze nadien opnieuw gerecupereerd kunnen worden (dus liefst zonder lijm). 

Mijn vragen zijn dus:

- Is een laag van 4cm dik genoeg om voldoende akkoustische verbetering te brengen? Is er een wijze om dit te berekenen? 

- Hoort de kurklaag enkel te worden geplaatst op de muur waarachter de ventilatieschacht zit en het plafond, of is het best om tevens de zijmuur waartegen de ventilatieschacht grenst ook te isoleren? 

- Welke bevestigings techniek gebruik ik best om de kurk aan te brengen op een wijze dat deze  efficient werkt en nadien eventueel nog kan worden hergebruikt? De muren zijn uit baksteen, het plafond is pleister op beton?

- De kurk is nogal oud en brokkelt relatief gemakkelijk, heeft iemand een goed idee om deze te bewerken zodat die duurzaam blijft als de kurk opgesteld blijft aan de ruimte? 

Ik dank jullie voor alle input die ons kan verder helpen!

 

Klaas  

2 Reacties

afbeelding van Bram in Brussel
15/02/2021 - 10:22

Komt het geluid van die ventilatieschacht vooral uit het gat of vanuit (doorheen) de muur waarachter die loopt?

Igv het gat zelf (vermoed ik): misschien kan je een plaat van kurk, dat groter is dan het gat van de kokeropening, zwevend vóór die kokeropening ophangen aan haken oid. Indien mogelijk ook op de muur rondom de kokeropening een boord van kurk aanbrengen. Zo kan de lucht langs de spleet rondom, maar botst het geluid tussen dempende oppervlakten. Vast bestaan er dempende kokeropening afwerkplaten oid. Naïef voorstel, ben geen geluidsspecialist.

afbeelding van Klaas Boelen
15/02/2021 - 14:32

Dank voor je snelle reactie, ik ga dit in elk geval al proberen aan de ventilatie opening.

Ik denk echter dat de klanken vooral uit de muur komen.

Het appartement is op de gelijksvloer. De betreffende schacht komt uit, op schuin onder de slaapkamer in de kelder van het appartementsgebouw. Daar zijn twee openingen waarvan eentje verbonden is met de mazout-verwarmingsketel voor het gebouw en een andere naar een oud metalen paneel dat bij goeie windstoten tegen de opening klakt. De schacht loopt tevens doorheen de badkamers van al de appartementen (5 verdiepingen). Als ik de taal van klanken juist versta, horen we alles wat zowel uit de verwarmingsketels als uit de oude buizen van de badkamers komt op een bijna versterkte wijze doorheen de muur.  In de kelder kan ik in principe niet tussenkomen. Vandaar dat ik dacht dat er misschien iets kon te halen zijn uit het isoleren van de muren in de slaapkamer.