PV panelen in 2020 of 2021? | Ecobouwers.be

U bent hier

PV panelen in 2020 of 2021?

afbeelding van Kevin LLB
06/06/2020 - 23:24

Wij kopen een huis en tekenen in augustus de akte. Het plan was om zo snel mogelijk zonnepanelen te laten installeren om nog gebruik te kunnen maken van de terugdraaiende teller.

Tot er nu plots recentelijk verkondigd werd dat vanaf 2021 een subsidie bekomen kan worden voor de installatie van PV panelen.

Wat zijn jullie ervaringen/bedenkingen hiervan? Is het voordeliger om alsnog die terugdraaiende teller te proberen bekomen door nog in 2020 te laten installeren? Of is die eenmalige premie dan toch eerder interessanter? 

Of kan een combinatie van beide door dit jaar nog een kleine installatie te laten uitvoeren met enkele panelen, maar al een stevige omvormer en daar dan vanaf 2021 meer panelen te laten aansluiten om van beide voordelen te kunnen genieten?

Alvast bedankt voor jullie bedenkingen.

2 Reacties

afbeelding van Luc Vandamme
07/06/2020 - 14:45

Beste,

Ga je zonnepanelen plaatsen voor de kortingen en de subsidies? Of ga je zonnepanelen plaatsen om lokaal energie te produceren en zelf te gebruiken?

Zonnepanelen produceren jouw energie steeds aan een goedkopere prijs, dan de energie die je moet aankopen bij een energieleverancier en laten transporteren tot je huis.

Je hoeft ook geen prosumententarief te betalen als je zelf je elektriciteit tijdens de dag kan opslaan voor de nacht en deze elektriciteit dan zelf kan gebruiken. Bij de investering in een batterijsysteem moet je dan ook geen prosumententarief betalen, vandaag en morgen niet. Dus is de overweging van de 15 jaar terugdraaiende teller een hersenspinsel waar je geen voordeel aan hebt, als je verder naar de toekomst kijkt.

Als je vandaag investeert in zonnepanelen (en een batterij want dan verdubbel je het effect van eigen gebruik van uw zelf opgewekte elektriciteit) dan heb je al vanaf vandaag een CO2 arme productie en gebruik van energie in je woning. Dus ieder uitstel van uw investering in zonnepanelen, is sowieso ook een uitstel van CO2 vermindering voor uzelf en voor de gemeenschap.

Als je uitkijkt, zal uw installatie ook goedkoop kunnen aangekocht worden, zonder subsidies. Aan u om dit alles af te wegen!

afbeelding van Keon
07/06/2020 - 12:16

Zoals ik het begrepen heb uit de uitleg van Zuhal Demir, is de subsidie bedoeld om de negatieve effecten van een niet-terugdraaiende teller (na 2020) "wat te milderen". Daaruit concludeer ik dat de huidige regeling - met terugdraaiende teller - voordeliger is.

Misschien dat het voor specifieke gevallen - bijv. wel thuisbatterij maar geen elektrisch voertuig - anders is.

Het grote voordeel van de terugdraaiende teller is dat je het net kan gebruiken als batterij. Als er een significant verbruik is in de winter, bijv. warmtepomp, elektrisch voertuig,... is dat zeer interessant.