Prosumententarief | Ecobouwers.be

U bent hier

Prosumententarief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van juul verwee
04/08/2015 - 12:24

Ik heb opgezocht wat ik zou moeten betalen voor het gebruik van het net als batterij wanneer ik zonnepanelen zou plaatsen
Bij Gaselwest wordt dit 93 euro vanaf 1 augustus per geinstaleerde Kwatt piek
Als ik dit goed begrijp kost mijn zelf opgewekte stroom dan ong 10 cent per kw
Ook de niet aan het net geleverde
Is het nu dan nog interessant om zonnepanelen te leggen als je niet of grid wil

69 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
05/08/2015 - 09:02

Hoi juul,

Wat zegt je eigen berekening?

Walter

afbeelding van juul verwee
05/08/2015 - 22:08

Ik denk dat ik er niet meer aan ga beginnen

Deze kost maakt dat de terugverdientijd enorm oploopt tenzij de prijs van de electriciteit blijft stijgen

Maar daar heb ik mijn twijfels over

Enerzijds is er tegenwoordig op zonnige dagen reeds overproductie van zonneenergie

Anderzijds moet er heel veel niet gebruikt geinstalleerd vermogen gebruiksklaar gehouden worden wat ook geld kost

 

Als er een betaalbare ofgrid oplossing komt bekijk ik het opnieuw

 

afbeelding van PatrickM
06/08/2015 - 08:42

on-grid zal toch nog altijd een stuk goedkoper zijn dan off-grid, bovendien is ons Belgisch net meer dan betrouwbaar genoeg.

 

Off-grid is bovendien ook nog eens minder ecologisch (denk maar aan al die batterijen...) en egoïstisch, en niet realiseerbaar in de wintermaanden.

afbeelding van charel
06/08/2015 - 09:17

Het net kan dan misschien wel betrouwbaar zijn, de overheid in deze totaal niet.

Zo heb ik vijf jaar geleden beslist om een meergezinswoning te bouwen. Om ecologische reden heb ik er voor gekozen om een pasiefgebouw te ontwerpen die nog verder werd uitgerust met twee pv-installaties, één van 10kVA en één van 8,3 kVA. Op die manier kon elk van de vier appartementen een nulenergiewoning zijn.

De appartementen zijn verhuurd met een negenjarig contract waarin vermeld staat dat alle energie, voor zover nodig, gratis is inbegrepen in de huurprijs. Uiteraard is de huurprijs zodanig berekend dat het voor de verhuurder kostendekkend is.

Maar nu moet er plots 1300 € per jaar worden betaald door de eigenaar van de pv-installaties die dat niet kan doorrekenen aan de verbruiker. Hij heeft immers met de verbruiker een contract opgesteld dat dit niet toelaat, zoals hij er ook op vertrouwde dat de staat zijn beloftes zou hebben nagekomen.

Zuiver verlies (diefstal?) dus.

Daarbij komt nog de bedenking: Wat als de overheid volgend jaar beslist om dit nog wat te verhogen? te verdubbelen? Welke zekerheid is er dat het hier bij zal blijven? Geen enkele toch?

En wat zou er gebeuren moest ik ondanks het huurcontract de huren om die reden ook plots verhogen? Niet dat ik het overweeg, een overeenkomst is een overeenkomst.

Maar de neiging om de staat hier en daar te bedonderen wordt hierdoor wel groter.

afbeelding van Brecht Schatteman
06/08/2015 - 12:36

Tja. Die clausule opnemen in het contract was een risico he. En helaas ks onze regering stelselmatig de zonnepanelen aan het verduren, terwijl de echte boosdoeners op dat vlak die verrekte bedrijven zijn die alles bijna gratis toegespeeld krijgen 'omdat we door de loonhandicap anders geen concurrentie meer aankunnen'... Ik denk dat er weinig aan te doen valt. Zolang de energiemarkt niet wordt hervormt, zal het systeem altijd bestaan uit een handicap voor groene energie.

afbeelding van Benbass
31/08/2015 - 21:06

Over zonnepanelen is heel wat te weten ; Ik heb persoonlijk een gebouw met twee flats maar als enkelvoudige woning omgevormd , beneden is een privaat muzeumke met instrumenten en wonen doe ik boven , ik heb 38 panelen die zo goed als geen schaduw hebben maar wel op plat dak van de garages gemonteerd zijn , de totale opbrengst na 1 jaar was ongeveer 8500 KWH  ik heb een convertor hangen van 8KW  en mag dus de mooie som van bijna 600 Eu ophoesten als jaartaks van het 'net'   , tot hiertoe heb ik al 5 groencertificaten gekregen van 93 Eu  dus eigenlijk mag ik dit jaar nog niet zo erg klagen ik kan misschien tegen eind van dit jaar een kleine 500 Eu recupereren omdat ik nog juist een paar certificaatjes uitbetaald krijg . Maar waar het hem in werkelijkheid omgaat is de diefstal die gepleegd word qua energie. De electriciteit die ik opwek , als die niet verbruikt wordt ( ik heb wel twee aircos staan maar die werken niet in het tussenseizoen,  die electriciteit energie gaat gewoon de gemakkelijkste weg kiezen , daar zijn fysica wetten voor die je niet kan ombuigen , zoals water altijd naar beneden zal lopen , gaan electronen steeds de weg van de minste weerstand opzoeken .. en ja dat is niet tot in Tihange of Doel , maar gewoon je buurman die geen zonnepanelen heeft , Hijk heeft een frigotje draaien , wat lichten en een radio spelen enzovoort en die staan op de teller aan de volle prijs !!   jawel met jouw energie !! Dus hier wordt verkocht aan vol tarief waar jij niks voor krijgt ... hoe noem je dat ??? iets verkopen dat niet van jou is !

Nu gaan we ietsje verder kijken .. jij betaalt voor dat uitgaande electronespel NETTARIEFTAKS   en jouw buurman betaalt dat OOK voor jouw inkomende electroontjes  .. wat denk je daar over ?? iets tweemaal verkopen dat je maar éénmaal nodig hebt ?? jij betaald en hij betaald ! 

Nog wat verder kijken dan onze neus lang is ??  de zonneelectriciteit die op het net gezet wordt komt daar zuiver op:

Cosinus Phi 1  prachtig toch , het trekt de scheve toestanden die er op het net zouden heersen van allerlei capacitieve en inductieve belalstingen mooi recht of toch voor een groot deel verbeterd .. allemaal, omdat Jij wat electronen injecteert op de goede manier ,.... dank U mijnheer !  

Volgend verhaal;aangezien in de electriciteit tegengestelde stromen elkaar gaan opheffen :  ... eentje positief neutraliseert eentje negatief ....  gaan de leidingen en cabines veel minder verliezen te verwerken hebben en veel minder opwarmen ook dankzij jouw injectie  ?? nogmaals dank U mijnheer ..  

En jij wordt verweten dat je het net gebruikt als batterij ..  ja man waar slaan ze dat op ??  nergens , ze verkopen het direct volle pot !

Ik heb dit verhaaltje eens verteld en geschreven aan de VREG en wat denk je dat ze antwoorden ?? ja man dat komt allemaal tengoede van het algemeen en de netbeheerders  !   .. behalve de grote zakkenvullertjes die met 1000  paneeltjes zo een 2,5 Miljoen oude BEF uitbetaald krijgen ieder jaar en voor de volgende 20 jaar  , DankUwel mevr freya   het was de grootste miskleun die een politieker kan flikken , en het mooiste cado voor de vrienden ... 

Nu over OFF Grid :  ik ben er mee bezig en voor gewoon dagelijks gebruik kan je het makkelijk doen met een redelijk geprijsde hybride convertor , lader , ( 1000  a 1500  Eu ) die zelfs niet aan het net moet hangen , dus betwistbaar nettax ?? als je er niet aanhangt .. hang je er niet aan en injecteer je niks , waar ga je dan je energie in opladen ??  batterijen : 4 x 12v 200Ah  semitractie batterijen kosten 200 Eu tstuk dus 800 Eu geeft je 48 Volts aan 200 Ah  da is bijna 10 Kwh  waar je de helft van mag consumeren  zonder je batterijen pijn te doen;; kan je ze niet opladen sanderendaags omdat er geen zon is , geen nood er is nog steeds nachtarief om je even te helpen . ik heb 48 volts aan 600 Ah  zitten goed voor een dikke 25 KWH  per lading waar ik rustig 10 a 12 KWH  mag van ontladen .. meer dan genoeg voor normaal gebruik dagelijks op een enkel flatje en geen nood zelfs op een bewolkte dag heb ik nog genoeg energie die binnekomt  .Hoe la,ng gaan de bats mee ?? semitractions gaan 5 jaar zonder probleem en daarna noch tussen de 10 en 12 jaar als je ze op de juiste manier behandeld , na 5 jaar hebben ze nog minstens 80 a 85 % van hun waarde .. tenslotte zonnepanelen verliezen ook wel wat in de jaren . maar alleen het plezier te kunnen zeggen ik ben Off Grid   is onbetaalbaar ! 

Zoek zelf eens op :  Cosinus Phi  ,  

de wet van Kirchoff ,  https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitswetten_van_Kirchhoff     

de wet van thevenin ,  https://nl.wikipedia.org/wiki/Stelling_van_Thévenin

**********     Groeten aan alle experimenteerders en bestolen zonnepaneeleigenaars **********   Ben 

afbeelding van jef-14
07/09/2015 - 16:51

Ben,

Ik heb ook zonnepanelen en ik vind ook dat de overheid contractbreuk pleegt maar jij gaat toch wel flink uit de bocht.

Is er iemand die je verplicht stroom te produceren laat staan meer te produceren dan je verbruikt ? Jij gaat er blijkbaar van uit dat er een heel netwerk moet gebouwd en onderhouden worden waar jij ( door je lage verbruik ) nauwelijks voor betaalt maar dat wel ter beschikking moet staan als jij het nodig hebt …..

Er zijn andere argumenten tegen dat procumenten tarief gewoon juridisch.Toen ik mijn zonnepanelen jaren terug plaatste sloot ik een contract met de overheid. Ik doe de investering ,ik  produceer stroom die ik op het net zet en de staat betaald me gedurende 20 jaar GSC . Die 20 jaar zijn niet voorbij toch krijg ik netto niet meer het overeengekomen bedrag aan GSC .

Dat heet contractbreuk. Toen ik mijn contract sloot wist de overheid ook dat ik zowel producent als consument zou zijn ……

afbeelding van Yannick Willox
07/09/2015 - 18:27

Inderdaad. Door rechtstreekse tax op omvormer vermogen een nieuw tariefplan te noemen omzeilt de overheid haar eigen wetgeving.

Een stichtend voorbeeld voor elke burger die plichtsbewust zijn belastingaangifte probeert in te vullen.

Zo kan je je nieuwe sauna bijv. een vorkheftruk met verwarmingselement noemen, en afschrijven op 5 jaar.

Bon, soit,heeft iemand weet van lopende procedures ?

Vorige keer sprongen alle consumentenorganisaties en dergelijke direct op de hooiwagen, nu is het merkwaardig stil.

Terwijl toch duidelijk aantoonbaar is dat dit een RECHTSTREEKSE belasting op de GSC is !!!

?

afbeelding van charel
07/09/2015 - 21:07

De eerste keer heeft PV vlaanderen hiertegen een rechtszaak aangespannen en gewonnen.

Nu wordt dat nog eens overgedaan door Zonstraal vzw, een vereniging voor particuliere duurzame energie. Zij hebben hiervoor een beroep gedaan op hetzelfde advocatenbureau dat de eerste maal met succes die zaak verdedigd heeft.

Indien men die identieke zaak nu niet zou winnen, wat zouden we dan moeten denken van de rechtspraak? Zoiets als kruis of munt?

En vanwaar het lef om iets dat door het gerecht is fout bevonden nu opnieuw te doen?

afbeelding van Jovb
07/09/2015 - 11:10

Hallo, 

 

ik zit/zat met ongeveer dezelfde vraag, 

In ben ook wat aan het rondkijken naar een 'upgrade' van ons huis.

Wij betalen nu voor elec 45€ z btw = 54,45 met btw *12 = ong 653 / jaar. Doe dit * 20 =  ong 13000 €.

stel dat ons prosumententarief 350 € zou zijn (86*4 kwP) op jaarbasis, doe dit * 20 = 7000 € + investering zonnepanelen ( neem 6000 €) = 13000€.

Hier wordt natuurlijk geen rekening gehouden met stijging / fluctuering energieprijs, maar ook niet met het prosumententarief (wat zeker omhoog gaat gaan de volgende jaren denk ik, easy money).

Warm water en CV is bij ons op gas. alles veranderd wanneer je meer electriciteit gaat gebruiken. dan wordt het interessanter.

Mvg, Jo

afbeelding van Ingir
21/09/2015 - 08:44

Zonnepanelen worden niet interessanter als je meer elektriciteit gaat verbruiken, je zult dan méér zonnepanelen nodig hebben en in de winter heb je dan nog steeds te weinig zonnestroom. Het is wel interessant om het gas- en stroomverbruik zoveel mogelijk te beperken en daarvoor zonnepanelen aan te schaffen... de echte besparing zit niet in de zonnepanelen maar in het beperken van je verbruik.

 

Zonnepanelen en zonneboilers lijken ideaal om te compenseren voor een hoog energieverbruik maar in feite wordt dan het hoge verbruik verduurzaamd en dat is dus 2x niet duurzaam (onnodig veel energieverbruik en onnodig veel zonnepanelen/collectoren).

 

In NL gaan we over naar een gedifferentieerd tarief (diftar) voor stroom waarbij de tarieven variabel zijn over dag/nacht en zomer/winter, zowel voor stroomafname als voor injectie op het net. Om dit mogelijk te maken worden alle energiemeters vervangen door een slimme meter waarmee elk kwartier het stroomverbruik/injectie gemeten kan worden en afgerekend kan worden aan de hand van vraag en aanbod van stroom. Dit betekent dat het weinig aantrekkelijk wordt om zomerstroom van je zonnepanelen op het net te injecteren, de prijs is dan laag en je betaalt alsnog energiebelasting over alle stroom die je van het net afneemt.

 

Ook daarom is het verstandig om eerst te investeren in verlaging van het verbruik en pas daarna in duurzame opwekking. Gewoon de Trias Energetica volgen!

afbeelding van DeJurgen
23/09/2015 - 15:46

Beste Ingir,

 

Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om de energievraag te beperken, maar mag ik je nogmaals met nadruk vragen om volgende pertinente leugen niet steeds opnieuw te blijven herhalen:

"Dit betekent dat het weinig aantrekkelijk wordt om zomerstroom van je zonnepanelen op het net te injecteren, de prijs is dan laag en je betaalt alsnog energiebelasting over alle stroom die je van het net afneemt."

De gemiddelde prijs van elektriciteit op momenten dat PV produceert is NIET laag in de zomer. PV produceert quasi uitsluitend tijdens de dag. Zelfs in de zomer tijdens het groot verlof en buiten het weekend (het overgrote merendeel van de dagen van een week) is de prijs van elektriciteit eerder hoog en zijn er vaak piekprijzen. Het gebruik van airco's in kantoren, winkels en huizen samen met de verminderde productiecapaciteit van klassieke centrales bij warm en eventueel droog weer zorgt daar voor.

 

De bewuste en oneerlijke misleiding omtrent de zogenaamde waardeloze PV elektriciteit komt uit het bewust volledig uit de context getrokken feit dat, gedurende enkele niet zo warme, zonnige en winderige zondagen tijdens het groot verlof (zelfs op zaterdag gebeurt dit nauwelijks daar er dan heel wat winkels open zijn) een overschot van elektriciteit is. Vergeleken met het aantal nachten (het maakt niet uit of we spreken over winter of zomer, week of weekend, verlof of niet) waarop de elektriciteitsprijs laag tot zeer laag is stelt dit nauwelijks iets voor.

 

Gebruik gewoon de grafieken van de marktprijs uur per uur en leg die neer naast de gemiddelde PV productie. Het resultaat is heel simpel: de gemiddelde economische waarde van PV elektriciteit per geproduceerde kwH ligt HOGER dan die van klassieke centrales in het bijzonder de kerncentrales en kolencentrales die quasi continu moeten draaien dus ook tijdens de daluren. Uiteraard gaat er iets van de waarde van PV elektriciteit af omdat die minder voorspelbaar/bedrijfszeker is, maar uw statement blijft gewoon een grove leugen.

 

Dus: stop astublieft met misinformatie omdat het uw wensen ondersteund. Dat laat toe een aantal echte problemen die PV op het net geeft effectief aan te pakken in plaats van compleet absuurde "oplossingen" te rechtvaardigen zoals het aanmoedigen om met PV geproduceerde elektriciteit zo veel als mogelijk ogenblikkelijk (dus vaak tijdens piekuren) te verbruiken. Dat is zwaar schadelijk voor het milieu en kost een pak geld. Zolang zelfs milieubewuste mensen argumenten bewust verdraaien om hun eigen standpunt sterker te laten lijken verliest het milieu en kan de industrie het status quo behouden. Verdeel en heers...

 

Ik besef dat deze reactie scherp is, maar dit soort spelletjes kunnen we ons niet langer permiteren. Het is 5 na 12. Een open en eerlijk debat met een grondige zoektocht naar echte oplossingen kan de zoektocht naar uitvluchten en afleidingsmaneuvers missen als kiespijn.

 

Groeten,

Jurgen

 

afbeelding van Ingir
24/09/2015 - 09:02

De spotprijs van stroom wordt niet alleen door de vraag bepaald maar in geval van PV vooral door het aanbod. In de zomer importeert NL vrijwel gratis stroom uit Duitsland, soms is het overschot door zonnepanelen en windmolens daar zo groot dat zelfs geld wordt toe gegeven om maar van de overbodige stroom af te komen. Ondanks de grotere vraag overdag wordt deze eenvoudig overtroffen door het enorme aanbod aan zonnestroom. In Duitsland is die overcapaciteit vooral veroorzaakt door te hoge subsidie, in Nederland gaan we dezelfde kant op maar dan door te hoge stroomtarieven voor consumenten die weer het gevolg zijn van de hoge subsidie op windmolens en ander zogenaamd duurzaam maar vooral onrendabel spul (bijstook biomassa, mestvergisting, zonneparken).

 

En het is geen 5 voor 12, of 5 na 12, de wereld staat niet op instorten, het klimaat vliegt niet gierend uit de bocht. Als er al sprake is van leugens of dwaasheid dan is het wel het geloof dat de aarde catastrofaal opwarmt door toedoen van de mens.

afbeelding van charel
24/09/2015 - 09:45

Er zullen altijd, tot op de laatste moment en tegen beter weten in, mensen blijven die het allemaal maar leugens en dwaasheid vinden dat wij als mensheid de oorzaak zouden zijn van een klimaatverandering.

Op de Titanic zulen er tot op de laatste moment ook nog wel mensen geweest zijn die dachten dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen.

Zullen we toch maar het veiligheidsprincipe hanteren?

afbeelding van Ingir
24/09/2015 - 12:54

Nou nee, laten we dat niet doen, daar hebben we het al een keer over gehad, dat het misschien niet baat maar wel schaadt. Afgezien van de grote energiebedrijven die nu naar de kloten geholpen worden (miljardenverlies beurswaarde en jaarlijks honderden miljoenen verlies door lage stroomprijs) gaan de consumenten dat voorzorgsprincipe rechtstreeks in de portemonnee voelen zonder dat er enige voordeel tegenover staat.

 

Het is ook de ongelijkheid waarmee de kosten van dat voorzorgsprincipe vrijwel uitsluitend bij consumenten gelegd wordt met extra hoge energietarieven terwijl bedrijven lachend wegkomen met vrijwel gratis stroom. Ik vind dat de overheid eerst de plicht heeft om te zorgen voor goedkope stroom voor iedereen en pas daarna voorzorgsmaatregelen kan nemen zolang die de burgers niet meer belasten. Energiebesparing kan bijvoorbeeld WEL kostendekkend uitgevoerd worden, dat bespaart enorm veel CO2-productie (voor wie dat interessant vindt) maar bespaart de burger vooral ook veel energiekosten en verhoogt het wooncomfort. Als je dan zo nodig wilt voorzorgsprinciperen, doe dat dan in ieder geval op een wijze die kostenneutraal is voor burgers.

afbeelding van charel
24/09/2015 - 13:42

Ingir,

Moeten we nu echt medelijden hebben met grote energiebedrijven die misschien naar de kloten worden geholpen omdat er geen fossiel meer zal worden gebruikt? Moeten we daarvoor het voorzichtigheidsprincipe laten vallen?

De slimsten of vooruitziensten onder hen zijn al lang met de omschakeling van fossiel naar groen rekening aan het houden. Die bedrijven hoeven heus niet te verdwijnen, als je dat al erg zou vinden.

Trouwens waarom pleit je altijd voor energiebesparing en CO2 vermindering (terecht) als je van de andere kant beweert dat het allemaal leugens zijn die klimaatopwarming door de mens? Als dat allemaal leugens zijn dan maakt dat toch allemaal geen zak uit?

 

afbeelding van Ingir
06/10/2015 - 09:52

CO2-reductie is voor mij inderdaad een idiote doelstelling die nergens toe leidt. Onze overheden hebben zich echter wel zo'n reductie tot doel gesteld maar lijken tegelijk alles te doen om de meest efficiënte wijze om die reductie te bereiken (energiebesparing) niet te stimuleren en vooral in te zetten op zogenaamd duurzame opwekking. Voor mij is energiebesparing wel van belang omdat we zo echt minder fossiele brandstoffen nodig hebben, de bijkomende CO2-reductie is leuk voor wie daar waarde aan hecht.

 

Die grote energiebedrijven zullen we met alle geplande windmolens en zonnepanelen keihard nodig hebben om onze stroomvoorziening op peil te houden. Door die bedrijven nu te wurgen zullen we straks terug gaan naar energiebedrijven die door de overheid overeind gehouden moeten worden, dan hebben we nog steeds fossiele centrales maar dan tegen dubbele kosten.

afbeelding van bunnybugs
21/09/2015 - 00:04

Zijn er hier personen die ervaring hebben , of mensen kennen , met  UPS systemen waarbij het laden van de locale batterijen door zonnepanelen ondersteund wordt ?   Degelijke  systemen zijn niet in staat om stroom in het net te injecteren.  Moet men hiervoor ook die zgn. prosumenten tarief betalen ?

afbeelding van geert devos
21/09/2015 - 19:14

mijn PH is bijna af , en ooit gaan er dus PV-panelen op moeten.

Ben het zo lng mogelijk aan het uitstellen, maar zoals het er nu uitziet zal ik , met een mogelijke toekomstige uitrol van het slimme metersysteem.

- de helft van mijn voorziene aantal PV niet op het net aansluiten , maar wel op eigen batterijbank

Op het deel dat niet netgekoppeld bent betaal je geen terugleververgoeding , enkel op het deel dat wel netgekoppeld is.

Zodoende kan ik gaan "spelen " met mijn energie en bvb stroom terugleveren als ik er een goede  prijs voor krijg en op dat moment vooral mijn eigen batterijstroom verbruiken.

Als de stroom goedkoop is kan ik zaken gaan opladen , bvb boiler met kleine lucht/waterpomp of zware verbuikers inschakelen die even kunnen wachten (wamachine )

het zal niet gemakkelijk zijn om alles in een systeem te gieten, ik vermoed dat ik voor een aantal zware verbuikers met 2 stopcontacten zal moeten werken, waarvan 1 op de batterijbank zit (en dus niet op het net) en 1 wel netgekoppeld zit.

Zal een kluif worden voor de keurder.

 

afbeelding van Benbass
24/09/2015 - 12:39

Nu over OFF Grid :  ik ben er mee bezig en voor gewoon dagelijks gebruik kan je het makkelijk doen met een redelijk geprijsde hybride convertor , lader , ( 1000  a 1500  Eu ) die zelfs niet aan het net moet hangen , dus betwistbaar nettax ?? als je er niet aanhangt .. hang je er niet aan en injecteer je niks , waar ga je dan je energie in opladen ??  batterijen : 4 x 12v 200Ah  semitractie batterijen kosten 200 Eu tstuk dus 800 Eu geeft je 48 Volts aan 200 Ah  da is bijna 10 Kwh  waar je de helft van mag consumeren  zonder je batterijen pijn te doen;; kan je ze niet opladen sanderendaags omdat er geen zon is , geen nood er is nog steeds nachtarief om je even te helpen . ik heb 48 volts aan 600 Ah  zitten goed voor een dikke 25 KWH  per lading waar ik rustig 10 a 12 KWH  mag van ontladen .. meer dan genoeg voor normaal gebruik dagelijks .

 

als je geinterresseerd ben , ik bedoel SERIEUS  geinterresseerd en je beschikt over het geld om het te  realizeren mag je me terug contacteren : 03 766 86 42   s avonds na 19h 

 

reken zelf je installatie na ; je hebt nodig minimaal ongeveer een 3000Wp  aan zonnepanelen , liever 5000 a 6000 WP  , maar je kan reeds starten met minder wat kosten die ?? gemiddeld zo een 200 a 250 Eu per paneel 

zeg maar 1 Eu per Wp  dus al rap 5000 Eu  PV's  je moet 1 of 2 UPS hebben van 5 KW  dus nog eens een 2500 a 4000 Eu  daarbij het schakel en aansluitmateriaal voor je kablages  en een pak batterijen van een 2500  tot 5000 Eu  .. en dan heb je een startsysteem voor een klein huis of een flat .. dat volstaat n maar .in de winter zonder zon zal je moeten bijstoken met wat nachttarief als je overdag genoeg energie wil hebben zonder zon . Maar het is haalbaar , het grote voordeel is dat je zo goed als onafhanlkelijk bent en dat je geen uitval hebt zolang je batterijen geladen zijn  en er bvb geen electriciteit van het net zou zijn ( toekomstig schrikbewind  van de grote maatschappijen ! ) 

Greetz, Ben

 

afbeelding van bunnybugs
25/09/2015 - 00:17

@Benbass

Ok , ik neem dus aan dat je ook met je apparatuur niet in staat gaat zijn om stroom te "injecteren" . Of toch ?  Indien niet , heb je al geinformeerd en bevestigd gekregen dat je geen "prosumenten" taks gaat betalen ,  geen ENS moet plaatsen ,  en er geen aanpassingen aan de teller moet gebeuren of eventueel zo'n "slim" ding gaat moeten installeren ?

P.S. : Ik ben SERIEUS , en beschik al over een eigen uigedokterde puzzel met apparatuur van victronenergy.nl  . Totale kostprijs schat ik op 150.000 Euro ...

afbeelding van Benbass
03/10/2015 - 14:20

Beste Bunnybugs , 

 

als ik een autonoom systeem heb dat op geen enkele manier gekoppeld is aan het net ,er niks geinjecteerd word, als ik gewoon mijn eigen opslag bezit , een eigen dc/ac omvormer systeem die de spanning opwekt die IK ALLEEN  nodig heb , wie gaat mij dan vertellen dat ik een nettarief ga betalen ?? ik kan dan ook gewoon de teller laten verzegelen , basta .. Als ik op mijn mobilhome een stel panelen heb staan om de batterij(en) bij te laden   is dat dan ook onderhevig aan je fameuze 'prosumentspelletje '  ??? Als ik een boot heb liggen in het water die geen netaansluiting heeft maar wel zijn eigen energiesysteem met generator , batterijen en zonnepanelen , wat ga je daar over vertellen ?? 

Jij beschikt over een puzzel ?? en misschien ook een droom ,   en je denkt dat het 150 000 Eu gaat kosten, ??   Ik heb het al voor 80 percent staan hier  da is geen puzzel maar materiaal ! de panelen staan .. de huidige convertor waar ik voor betaal vliegt van de muur als tzover is en er  wordt herkeurd : GEEN AANSLUITING OP HET NET .. zijn we nu ver uitgeklapt of ga je nog meer vertellen ?? 

Ik heb deze week het laatste pakket batterijen opgehaald   AGM bats van 12V/100 AH  52 stuks .. weet je nu voldoende ?? ( goed voor 50 KWH )     en nee.. het kost geen 150 000 Eu ... 

By the way weet je dat het nog steeds goedkoper is om zelf met een goede diesel generator je eigen electriciteit op te wekken ? waarom denk je dat alle grote bedrijven tegenwoordig in stilte generatoren plaatsen ?? ( bvb diepriesbedrijven en andere grootwinkelketens die koude nodig hebben ) ook alle kermisattracties lopen op diesel omdat het veel interressanter is  .. het enige groot probleem aan een generator is het lawaai !! over vervuiling moet je niet beginnen want er lopen 3 milljoen dieselautos in Belgie die even vuil en smerige roet in de lucht blazen ,( 30 KW /h om 120 te rijden ! ) zonder de paar miljoen camions die daar bovenopkomen .en over de grootste vervuiling en kankerrommel wordt in alle talen gezwegen omdat het NOOIT kan opgelost worden :  de rubber van de banden die rondvliegt ! en het remstof !  als je een dieselgenerator ook daarbij nog ombouwd dat je het warme water voor de CV gebruikt heb je extra winst , een generator die 30 KW electr opbrengt geeft nog eens 30 KW warm water aan 90° celsius daarbij en dan is er nog de warmte van de uitlaat te recupereren nog eens 30 ° .. er zit meer in dan je denkt maar het ligt niet direct voor dehand of op een zilveren schaaltje . Groetjes van een constructeur :-))   , geen puzzelaar of dromer . 

 

 ° 

 

afbeelding van bunnybugs
03/10/2015 - 17:46

 

Ga je je zeker altijd van het net kunnen blijven ontkopplen ?  Als je een generator hebt , dan kan dit wel , maar ik vrees dat de buren hun neus gaan ophalen voor het nachtlawaai. 

Let wel , ik ben het volledig met je eens , en mijn bedoeling is ook om zoveel mogelijk autonoom te werken.  Alleen zouden "ze" er een probleem kunnen van maken als er acculaders aan het net aangesloten worden.  Als je niet over een generator beschikt zal het besiist wel eens voorkomen dat je batterijen leeg geraken omdat er op die dag te weinig zon was om ze op te laden.  Als "ze" er een probleem zouden maken dat ik mijn eigen electriciteit maak en hiervoor dan toch nog prosumenten taks moet betalen , puur omdat ik met acculaders aan het net hang , dan stap ik ook naar de rechtbank.  Mijn vraag was dus zuiver informatief , gewoon om te weten te komen of "ze" inderdaad in dit geval prosumenten taks zouden vragen.

Wat mijn "gepuzzeld" systeem betreft :

- 48 zonnepanelen in de tuin kosten +- 50.000 inclusief installatie
- acculaders + zonnepaneel acculaders (DC/DC omvormers ) + DC/AC omvormers + 8 x 24V180Ah Li-Ion batterijen kosten ook +- 60.000 Euro
- dan nog wat allerhande extra's , o.a. graafwerken in de tuin , waar ik ook een 20.000 Euro voor voorzie.

Die 150.000 is wat overdreven , maar het zal toch de 130.000 Euro benaderen.  

Volgens wat ik heb berekend zou ik "gemiddeld" in de winter ( 21 december ) over ongeveer 17 kWh per dag beschikken. Dat is uiteraard GEMIDDELD , maar als het weer tegenvalt ga ik dan toch nog via de acculaders een beroep moeten doen op het openbaar net. Vandaar de noodzaak aan acculaders. 

Mijn puzzel kan je hier bekijken : http://users.skynet.be/mysoft/Victron-configuration.jpg

 

 

 

afbeelding van jef-14
06/10/2015 - 08:40

Kan je ook zeggen waarom je zo'n zware investering doet ?

130.000 € om geen procumententarief te hoeven betalen ?????

afbeelding van bunnybugs
06/10/2015 - 10:48

De jaarlijkse besparing op de electricteits factuur zal groter zijn dan de rente op 130.000 Euro bij de bank.  Tegenwoordig  veranderen regels en tarieven zoals men van broek verwisselt , en het is mooi meegenomen als ik ook van die prosumenten tarief geen last hoef te hebben - wat dus perfect kan.  Technisch gezien vind ik trouwens "injectie" op laagsspannings niveau zoals dit voor 't ogenblik geimplementeerd is een miskleun.  Juridisch en economisch houdt het ook geen steek dat ik moet betalen voor mijn teveel aan stroom dat ik aan mijn buurman lever. Ik zou het hem liever gratis geven.  In mijn configuratie gaat dit teveel nergens naartoe door de ( electronische ) afkoppeling van de zonnepanelen bij overproductie.

Beschouw de 130.000 Euro als een onderdeel van een huis , waarvan je mogelijks ook nooit de investering gaat terugwinnen , maar er wel het comfort van kunt genieten.  Het duurt ook gemiddeld 25 jaar vooraleer je de kost van de bouw/aankoop van een huis gaat terugwinnen in de plaats van 25 jaar lang te huren.  Als ik in de mogelijkheid was geweest om nog meer zonnepanelen en batterijen te kunnen plaatsen , dan had ik dat ook gedaan , uiteraard zonder aanpassing van de koppeling aan het openbaar net. Wat belet mij om héél veel energie te verbruiken ( bvb. ook voor electrische verwarming ) als de zon mij die gratis ter beschikking stelt ?

afbeelding van jef-14
06/10/2015 - 12:31

Ik kan nog steeds niet volgen.

1Kwh kost momenteel 0.2477 € bij Ecopower.

voor 130.000 € "krijg" je dus 5424.828,42 Kwh. Bij een verbruik van 3500 Kwh / jaar is je installatie terugbetaald op 150 jaar .

Ik kan me rendabeler investeringen voorstellen. Ik weet niet waar jij woont maar mijn huis steeg de afgelopen 30 jaar met meerdere 100 den %  .... ( niet rendabel zeg je ?)

afbeelding van charel
06/10/2015 - 12:49

Jef,

En je maakt dan nog de vergelijking tussen geen pv (elke kWh betalen) en pv off-grid.

Als je de vergelijking zoals oorspronkelijk maakt, tussen pv met prosumententarief of netvergoeding en met pv off-grid dan is dat laatste helemaal weggegooid geld met de prijzen die genoemd zijn voor zo een installatie.

Er wordt een dramatische denkfout gemaakt blijkbaar.

afbeelding van bunnybugs
06/10/2015 - 13:32

@Jef

Leef jij wel ?  In de woning waar ik voor 't ogenblik verbrlijf verbruik  ik +- 17 kWh per dag , of  +- 6200 kWh per jaar. Hierbij komt nog +- 5300 kWh "Exclusief nacht" per jaar ( accumulatie verwarming ). Hiervoor betaalde ik ca. 170 Euro/maand , en NU , "dank" zij de 21 % , ca. 200 Euro/maand. Vanaf januari gaat daar blijkbaar nog een pak bijkomen. In de woning waar de zonnepanelen komen valt dat "exclusief nacht" weg , maar de verleiding zal dan bestaan om te besparen op de CV en electrische kachels te gebruiken.  Ik  reken daar dan nog steeds met 100 Euro/maand zonder panelen en batterijen. Met panelen en batterijen zou dit kunnen dalen tot 15 Euro/maand !  Ik moet hierbij vermelden dat ik nu al een vol-electrische auto oplaadt die 15kWh/100km verbruikt.  Ik ben ook niet van plan om mijn huis dicht te timmeren en er champions ( schimmels ) te kweken.

Ik schreef al dat ik die investering niet terugbetaald krijg.  Als je een huis bouwt of koopt krijg je die investering ook niet terugbetaald , maar ( 100 - 15 ) x 12 = 1020 Euro per jaar besparing is meer dan wat 130.000 Euro "geparkeerd" geld op de bank opbrengt .  En verder , ons netwerk is totaal onbetrouwbaar aan 't worden door de "stervende" nucleaire centrales.  Energie eilanden in de Noordzee als buffer werden afgeblazen ,  maar de buurlanden gaan ons niet garanderen dat we ten alle tijde van hen stroom gaan kunnen kopen als er een nijpend tekort is.  Gevolg : miserie en prijzen die de pan uitrijzen.

afbeelding van charel
06/10/2015 - 14:04

Leven is geen synoniem voor verkwisten, voor het onnadenkend uitgeven van geld. Dit gezegd zijnde:

Wat je momenteel verbruikt is wel zeer ruim boven de middelmaat.

Later schat je nog 100 € per maand te verbruiken zonder pv panelen. Of 1200 € per jaar.

Om de kosten van 130000 € terug te verdienen ga je dan 108 jaar nodig hebben in geval de beoogde installatie ook 108 jaar zonder kosten zou meegaan. Ik denk echter dat het nog optimistisch is om te stellen dat je op die tijd minstens drie zulke zulke installaties zult moeten bekostigen.

Uiteindelijk zal de terugverdientijd dan 325 jaar zijn. Maar op die tijd zal je de installatie niet 3 maal moet vervangen maar minstens 10 maal.........En ga zo maar door.

Het zal toch wel duidelijk zijn dat je je geld in een bodemloze put gooit op die manier. Van een terugverdientijd is dus geen sprake.

Dat is toch wel ander bij uw voorbeeld van een huis. Na dertig jaar krijg je er meer voor dan je vandaag betaald terwijl uw installatie dan weg is, niets schiet daar van over.

Ik begrijp perfect uw verlangen om off grid te gaan, ik heb dat ook en ik zou het ook doen zo gauw het enigzins mogelijk is, maar niet op deze manier die steunt op een dramatische denkfout.

afbeelding van bunnybugs
06/10/2015 - 14:53

Je hebt volkomen gelijk wat dat terugverdien thema betreft.  Alleen , wat is het terugverdien effect van het kopen/bouwen van een woning ? Wat is het terugverdieneffect van het kopen van een auto of een smartphone ?  Mijn optie is een kwestie van komfort en de zekerheid om niet zonder stroom te vallen EN er zoveel mogelijk gebruik van te maken zonder afhankelijkheid van  derden.  Moest het mogelijk zijn om nog meer eigen electrische energie te verwekken en te stockeren , dan zou ik dat ook doen en bvb. het huis met wamtepompen verwarmen.  Met de huidige COP 4 die warmtepompen aankunnen haal ik dit met mijn installatie niet.  Bedenk ook dat , moest dit mogelijk zijn , ik geen enkele andere energiebron meer nodig zou hebben  : geen gas , geen mazout , geen diesel , geen benzine ....  Dit zou een nul-energie consumptie huishouden zijn zolang de zon er mee akkoord gaat , :)

p.s.  Bij 10.000 km/jaar verbruikt mijn electrische wagen alleen al  15 x 100 = 1500 kWh per jaar. Reken zelf uit hoeveel dit mij kost , en hoeveel dit jou aan benzine of diesel kost.  Besparing of niet ? 

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.