Is preventief behandelen van hout voor HSB nodig en zo ja, hoe?

Hallo

Wij bouwen weldra een HSB-tuinhuis met gerecupereerd hout van paletten. Moeten we dat hout preventief behandelen tegen houtworm? Kan dat met lijnolie?

Verdere info: op de betonplaat komt een itonsteen, dan pas de HSB. De planken dan palethout zijn vermoedelijk gewoon den of spar (grenen of vuren), de planken voor het dak zijn douglas en heb ik gekocht. We werken af aan de buitenzijde met onderdakfolie, pannenlat, thermowood, aan de binnenzijde met damprem en OSB / plankjes van paletten. De isolatie wordt glaswol.

Alvast bedankt voor uw deskundige reactie.

Koen

Reacties

Beste **verwijderde gebruiker**

Dank voor uw reactie. De vloerplaat van beton ligt er al. Mijn schoonvader werkt bij een betoncentrale, vandaar.

De muren werken we af met thermowood aan de buitenzijde, maar op het dak komen pannen (tweedehands).

Dat tuinhuis zal dienen als ateliertje voor mijn vrouw haar hobby / toekomstig bijberoep. We kiezen voor thermowood omdat het dan visueel een geheel vormt met de uitbouw van ons huis en met de carport. De achterkant van het tuinhuis werken we wel af met simpel hout; dosse planken met nog wat schors aan.

Bijkomend vraagje; vandaag leerde ik dat je epdm moet leggen onder de ytongblokken, maar moet er tussen de betonnen vloerplaat en de epdm mortel of mag dat er los op? Los is misschien niet het woord, we zullen alles verankeren aan de vloerplaat met draadstangen (hoe heten die dingen ook al weer?) en chemische verankering. Ook vandaag geleerd; tussen de epdm en de ytong moet een flinke laag mortel.

Ga je dan verwarmen?

Merk op dat je een meer duurzame (en dure) afwerking neemt dan de 'ruwbouw'. De gevel zal dus de ruwbouw vermoedelijk overleven.

Heb je ergens een tekening van de opbouw met paletten?

Lijnolie: een optie zeker. Ik heb nog een paar liter staan.moest je interesse hebben....

Walter

Lijnolie is nu niet bepaald het middel bij uitstek om zwammen en insecten te bestrijden.

Een paar antwoorden. De betonplaat is gepolierd, dat is dus de vloerafwerking. Mijn vader had nog ytongstenen liggen, vandaar dus de ytong. Om het ongedierte tussen het beton en de epdm buiten te houden, kunnen we nog lijmen met speciale lijm voor epdm. Ik hoop echter dat het niet nodig zal zijn; de betonplaat is heel effen (gepolierd) en de epdm zal worden aangedrukt door de mortel. Misschien gaan we dat ooit verwarmen, dat zien we nog. Het wordt een werkatelier of een gewoon groot tuinhuis. Om te beginnen misschien elektrisch, indien het echt bijna dagelijks als werkplek wordt gebruikt, gaan we er dan wel een kacheltje in zetten.

Lijnolie zal inderdaad wel niet het beste zijn tegen beestjes, maar zal het voldoende zijn voor mijn constructie? Ik ben ook van plan om alles goed af te plakken en eventueel dicht te siliconen. En als lijnolie echt uit den boze is, wat doe ik dan best?

Palettenhout werd voorheen met gore troep behandeld! Natriumfluoride, arsenicumderivaten, chroomzouten, fenolderivaten. (Wat ze heden gebruiken weet ik niet, maar ik verwacht ook niet dat het erg proper is).

Ik zou dus even goed bezinnen om palethout voor een hsb te gaan gebruiken.

Met lijnolie impregneren is zinloos voor dit doel. Schimmels en zwammen kan je perfect vermijden door hout droog te houden, maar dit helpt niet tegen insecten (droogboorders).

En zoals **verwijderde gebruiker** zegt: Er zijn inderdaad goedkope paletten in de omloop met planken uit populier en aanverwant licht hout.

Indien je dus toch het palethout toepast... dan zou ik alles gewoon met een goedgekeurd product op waterbasis behandelen omdat je niet weet wat wel of wat niet behandeld is.

Dan ben je tenminste zeker dat alles van je hsb zowel tegen schimmels, de klassieke insecten en ook tegen de sterk oprukkende termieten bestand is.

Impregneren van hout is voor sommige forumleden een gevoelig item, maar:

40 Jaren geleden heb ik al kruisingen gezien van boktor met uitheemse kevers (regio Vlaams Brabant).

Vijf jaren geleden zag ik al hout aangetast door termieten in het zuiden van West-Vlaanderen, Henegouwen en in de omgeving van Louvain-La-Neuve (onder Brussel). Op een uur tijd waren ze door 25mm hard hout van een plank van 25mm Afzelia doorheen. Vandaar dat ik 100% tegenstander ben voor toepassing van onbehandeld hout.

Heden heeft elke houthandel producten op waterbasis voor houtimpregnatie, goedgekeurd door het Min. V. Volksgezondheid.  Deze worden heden zéér streng gecontroleerd op alle gebied (milieu, gezondheid, effectiviteit, enz...). Pas zulk een product toe i.p.v. lijnolie dan ben je zeker dat je geen problemen bekomt door aantasting.