zwevend osb of verlijmd mozaïekparket op vloerverwarming? | Ecobouwers.be

U bent hier

zwevend osb of verlijmd mozaïekparket op vloerverwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van neles
26/01/2015 - 14:09

Een gekend verhaal... eindfaze van de verbouwing en de centen zijn op. Dat wordt een (tijdelijke) budgetvloer...

We zouden op de nieuwe chape, op vloerverwarming, osb willen leggen. Omdat die er over enkele jaren weer makkelijk af moet kunnen en we dan onze egale chape hopen terug te vinden, zouden we de osb zwevend willen leggen.

Maar welk materiaal leggen we nu best tussen chape en osb? Het is uiteraard de bedoeling dat de vloerverwarming nog voldoende effect heeft. Dus iets dat de warmte van onderuit niét of nauwelijks tegenhoudt, en liefst ook een budgetoplossing.

Ons oorspronkelijk idee was om mozaïekparket te leggen. Ik zag pas een aanbieding 'Poolse eik' mozaïekparket op netjes, voor €13,25/m² (Woodtex). Iemand ervaring met het zelf leggen hiervan, op vloerverwarming?

Als ik lees (op andere topics hier op het forum) dat de afwerking van osb meer kost dan osb zelf, dan is het misschien toch nog interessanter om maar meteen mozaïekparket te leggen?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van neles
26/01/2015 - 14:27

Toevoeging: we hebben een baby en een kleuter. Osb best vernissen of oliën?

vernissen of oliën is eerder een kwestie van smaak... hebben andere "touch" en uitzicht.
Ook het reinigen is iets anders: vernissen kan meer hebben hee

je zal moeten prijzen vergelijken tussen de OSB met inbegrip van afwerking en tussen je mozaïekparket. Het zal afhangen waar je je dingen koopt hee, welk aanbod er in jouw streek is... Maar als ik 13,25€ lees, en je de OSB in Gamma of Hubo of Brico-plan-it moet kopen en nog een afwerkingsproduct, zal je hooguit 3€ besparen.
Tussen chape en OSB: iedere laag ertussen houdt de warmte wat meer tegen hee.
.
Zelf leggen:
Ik weet dat het kritischer is voor hout dan steen boven vloerverwarming en speciale aandacht voor details vraagt. Want in tegenstelling tot steen zou hout kunnen vervormen, zelfs loskomen.
Ik las daarnet nog iets over volvlaks verlijmen en zeker de meegeleverde lijmkam gebruiken. Of dat voldoende is, weet ik niet, ik ben geen specialist, misschien zijn er hier specialisten in de zaal die nog wat extra hints kunnen geven? Indien niet of niet tijdiig: misschien eens google'n op "parket boven op vloerverwarming legvoorschriften"... 

afbeelding van Rudy Martens
07/02/2015 - 12:16

100% ééns met Carol,

Voor deze toepassing 'moet' je  vol verlijmen, maar dan zal de kostprijs per m2 van de lijm zal in de grootte-orde komen (zoniet hoger) dan de prijs van uw parket.

Het verbruik met de bijgeleverde lijmkam zit bij de meeste merken ergens in de buurt van 1,3 kg/m2 (1300 gram per m3).

En wat je er ook op kleeft, mozaïk of ander... de pakken open maken, open leggen in de ruimte en minimaal 3 weken laten climatiseren.

Voor een degelijk resultaat:

Tijdens het lijmen moet voor de meeste lijmmerken de vloerverwarming 'uit' staan.

Nadien moet je de aanbevolen wachttijd voor de lijm en parket respecteren als u nadien de vloerverwarming terug aanzet.

Men raad ook aan om de vloertemperatuur terug gradueel op te drijven (meestal  1 graad per dag).

Succes,

Rudy

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.