zwaar dillema: zonneboiler op oost-zuid-oost of ni | Ecobouwers.be

U bent hier

zwaar dillema: zonneboiler op oost-zuid-oost of ni

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
25/01/2008 - 17:05

Ik zit met een zeer zwaar dillema: is een zonneboiler nog rendabel als hij oost-zuid-oost gericht is?

En voor de geinteresseerden het lange verhaal hier achter:

Wij hebben een piramide woning met dus zo'n dak met 4 vlakken waarvan 1 vlak op het zuid-zuid-westen gericht is. Tijdens de bouw (in 2006) hebben we daar ne zonneboiler op laten plaatsen.
Omdat we ons toen ook opgaven voor het PV-privé project van Ecopower en er ook een schouw staat op dat dakgedeelte en PV-panelen gevoelig voor schaduw zijn, wilde ik de zonneboiler op ons dakgedeelte aan de achterkant van ons huis, dit is oost-zuid-oost gericht. Zo zou op het meest gunstig georienteerde dakgedeelte de plaats voor de PV panelen voorbehouden blijven. De installateur verzekerde me echter dat hij hem ook op het zuid-zuid-west gerichte dakgedeelte zou kunnen plaatsen, maar dan achter de schouw. Een klein gedeelte ervan zou dan wel een paar uur per dag schaduw vangen mor voor ne zonneboiler zou da weinig uitmaken en hij is dan wel best georienteerd.
Helaas: bij de plaatsing bleek de zonneboiler toch niet te passen op die plaats (hij was te breed waardoor de bovenste hoeken over het dak zouden uitsteken). En de installateur vond er ni beter op dan hem dan maar op de plek voor de PV panelen te plaatsen. Hij ni ff gebeld en eenmaal op de werf stond ik voor een voldongen feit...

Er is dan wat over een weer gediscussieerd geweest, ik wou immers da project van Ecopower ni mislopen. De bouwfirma gaf ons gelijk en de installateur werd opgedragen de zonneboiler te verplaatsen naar het oost-zuid-oostelijke dakgedeelte, kostenloos. Toen hij hier ter plaatse was (hij moest ook nog de CV opstarten), stak hij weer nen uitleg af. Dat het nen hoop werk was, dat de zonneboiler dan nimeer rendabel was, enz... Omdat ik nog ni zeker was of ik geselecteerd zou worre voor het PV-privé project, gaf ik gedeeltelijk toe: hij mocht blijven liggen waar hij lag maar de installateur zei dat hij eventueel later nog wel verplaatst zou kunne worre mocht het nodig zijn. Ik dacht ook dat oost-zuid-oost ook wel zou volstaan voor het PV-privé project en daar heb ik een hoop plaats op dat dakgedeelte.

Afgelopen jaar is er een paar keer iemand voor het PV-privé project langs geweest om de situatie te bekijken. Zonder duidelijkheid te geven of de boiler nu verplaatst moest worden of dat het oost-zuid-oost gerichte dakgedeelte geschikt genoeg zou zijn voor de PV-panelen.
Nu, bijna een jaar later, blijkt de zonneboiler voor het PV-privé project toch een obstakel te zijn en zou deze verplaatst moeten worre wil ik er aan mee kunne blijven doen...
Maar omdat die zonneboiler toch ook veel geld heeft gekost, wil ik echter wel zo zeker mogelijk zijn of hij al dan niet nog een degelijk rendement zou halen als hij oost-zuid-oost gericht zou zijn.

Ondertussen overwegen we ook om zelf de PV-panelen te financieren, met of zonder PV-privé project en deze dan op het oost-zuid- oost gerichte dakgedeelte te laten plaatsen. naar ik kan zien op deze site (http://www.olino.org/articles/2006/06/24/het_instralingsdiagram) zouden ze dan nog dik 80% opbrengst hebben. Ik heb eens nagerekend en met de opbrengst + GSC's + subsidies zou onze maandelijkse aflossing (we zouden ze financieren met een hypothecair krediet op 20 jaar) juist volledig gecompenseerd worre. Een 0-operatie dus maar ondertussen zijn we wel een pak minder gevoelig voor latere prijsstijgingen.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van zonstraal
25/01/2008 - 19:40

Ik ben alvast heel contentvan mijn zonneboiler zuidoost gericht .Rendabel volgens mij wel al wat den zonnboiler doet moet niet op een andere manier.Alle beetjes helpen.Trouwens de kostprijs en de premies er van af ,voor de zonneboiler ach zo duur is het niet meer dan.
Groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

afbeelding van hans-18
25/01/2008 - 23:40

Geachte Overdose,
dat PV paneel kan wel wat naar het zuidoosten staan en de zonneboilercollector(scrabble: 53 punten) naar het zuidwesten.
Dus je maakt je onnodig zorgen, het komt goed, zoals je van plan bent e.e.a. te plaatsen.
Reden: Je PV paneel op het zuidoosten zal vrij koel zijn door afkoeling in de nacht, en de ochtendzon bezorgt je meer energie dan in de late middag, als het paneel is opgewarmd.
Je zonneboiler komt wat later op de dag op temperatuur, en gaat dan pas energie verzamelen. Minder warmteverliezen, dus beter rendement.
Groeten,
Hans

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/01/2008 - 16:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Da heb ik inderdaad ook al zitten denken. 'k Heb m'n gegevens net in zo ne calculator ingegeven (http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php#) en ik zou met een 2.5kWp installatie toch over de 1800kWh/jaar moeten raken.
Ik begrijp best van Ecopower dat ze een zo hoog mogelijk rendement zouden willen indien ik wil dat het door hen gefinancierd wordt via het PV-privé project. Maar ik begin er meer en meer aan te denken om de zonneboiler gewoon te laten liggen waar hij ligt en desnoods zelf PV-panelen te financieren die op de oost-zuid-oostelijke kant van m'n dak zouden komen te liggen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.