Zuinige instellign BEII!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal!

Op dit forum zijn er zo te zien zeker deskundigen die mij kunnen helpen bij een (klein) probleem.

Sinds een half jaar hebben wij een Atag BEII met brain thermostaat en buitenvoeler (noordzijde, onder de dakgoot). Wij stoken de woonkamer, de badkamer (vloerverwarming), een studeerkamer op de eerste verdieping en een idem op zolder (dakisolatie). Alle radiatoren zijn voorzien van thermostaatkranen; in de kelder is een overdrukventiel aangebracht tussen de aan- en afvoerleiding. De dagtemperatuur is ingesteld op 20 graden, de nachttemperatuur op 15 graden.

Ons huis is een 'twee-onder-een-kap'-woning uit 1933 met dubbel glas beneden en boven, maar zonder spouwmuurisolatie. De woonkamer grenst aan de buitenlucht, de gang grenst aan de buren.

In eerste instantie was het systeem ingesteld op 'invloed kamerthermostaat', maar de studeerkamer op de eerste verdieping was hiermee moeilijk warm te krijgen. Ja, wel als je die continu stookt, natuurlijk, maar niet als je daar alleen wilt stoken als je daar bent.

Inmiddels heb ik de instelling gewijzigd en wordt de zaak alleen gestuurd door de buitensensor en de themostaatkranen. Dat werkt wel leuk, maar ik heb de indruk dat er in de nachtstand van de thermostaat driftig wordt doorgestookt. Volgens mij zakt de temperatuur naar 18 graden, niet meer. Ik heb verlaging van de nachttemperatuur naar 12 graden geprobeerd, maar toen duurde het een eeuwigheid voor het in de dagstand warm werd.

Nu vragen wij ons af of met de instelling op de buitenvoeler ons gasverbruik veel hoger is dan met de instelling met 'kamerinvloed'. Zijn er hier mensen die daar ervaring mee hebben? Tips en suggesties zijn welkom!