zonnepanelen met electrische boiler of zonneboiler of condensatieketel | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnepanelen met electrische boiler of zonneboiler of condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van fvdb72
13/10/2011 - 22:23

Kan iemand me op weg zetten met volgende topic?
Mijn huidige verwarmingsketel(op gas) is kapot.
Nu raadt de installateur me een condesatieketel aan, kostprijs ong. 5000€(all-in).

Is dit wel de beste oplossing als ik van plan ben om fotovoltaïsche zonnepanelen te leggen(3kw piek,ideale omstandigheden)?

Zelf dacht ik aan volgende oplossing:
zonnepanelen in combinatie met een electrische boiler(veel goedkoper, 800€(all-in)).
Mijn redenering is: ik wek zelf mijn energie op, dus mijn verbruik van de electrische boiler zal wel meevallen.
Of zie ik dit verkeerd?

Ter info: gasverbruik 19000kwh, electriciteit 3500 kwh
boiler dient voor verwarming en warm water.

Fred.

27 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
14/10/2011 - 08:22

zonnepanelen 3000 kWp geeft je (aan 85% instraling geteld) zo'n 2550 kWh/jaar aan opbrengst

daarmee zal het verbruik van je electrische boiler zeker wel gedekt zijn

 

maar daarmee is de rest van je huidige 3500 kWh jaarlijks verbruik niet gedekt

als je dus rekening wil houden met het extra verbruik van de electrische boiler zou je eigenlijk meer zonnepanelen moeten plaatsen en worden die dus duurder

 

je verschuift het budget van boiler eigenlijk door naar het budget van zonnepanelen  ;-)

 

en zeker opletten met het feit dat je gans gasverbruik omgezet wordt in electriciteitsverbruik, dat kan dus wel veel duurder uitvallen !

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/10/2011 - 08:47
jandc (niet gecontroleerd)

 Ja dat gaat en ja dat is een zeer slechte oplossing.

PV panelen: 15% rendement op instraling (1000W instaling levert 150W energie)

zonneboiler: 85% rendement op instraling (1000W instaling levert 850W energie)

 

In de zomer ga je overproductie hebben en dat verkwisten op het net door leidingverliezen e.d.

In de winter ga je je elektrische boiler opwarmen vanuit het net dus gewoon vanuit een elektricitieitscentrale.

 

Het net is geen buffer en je redenering is fout. Je gaat een hoop energie die je 'duurzaam' hebt opgewekt verbruiken in netverliezen op verschillende manieren. Maar ja, 't is inderdaad financieel wel interessant. Ecologisch is het niet. Doe de berekeingen es opnieuw maar dan zonder GSCs en kijk dan wat het beste is.

afbeelding van Kris Vandermeulen
14/10/2011 - 09:09

ivm de overproductie in de zomer vind ik dat je de netverliezen van de PV zonnepanelen NOOIT in rekening mag brengen. Wat je teveel produceert zal aan stroom zal de frigo en diepvries van de buurman laten draaien. En anders van de buurman 2 huizen verder ook nog.

je gebruikt het net niet als buffer maar als 2wegs distributiekanaal: ofwel neem je stroom af of lever je stroom.

Je eigen productie wordt ook nooit gebufferd.

Het principe van de teruglopende teller is dan ook juist.

Van facturatie nadien etc. spreek ik hier niet. Ik spreek enkel en alleen om in discussies over PV overschotjes niet te gaan minimaliseren door leidingverliezen.

 

Ik prefereer zelf heel veel kleine PV installaties (dat 'kleine' is van belang) vermits deze stroomoverschotjes makkelijk doorgeven aan de buren of wijken in de buurt. Op die manier gaat er geen stroom vanuit de electriciteitscentrale naar die wijken/buren toe moeten gaan.

 

over het onverantwoord gebruik van PV moet ik niet veel zeggen... dat blijft onverantwoord gesmos.

maar betrek toch die leidingverliezen niet mee deze discussies

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/10/2011 - 09:40
jandc (niet gecontroleerd)

 Tja. als mensen PV installaties beginnen zetten die voor 100% jaardekking zorgen dan heb je dus een gigantisch overschot in de zomer. Je moet maar es meten hoeveel je huis gemiddeld verbruikt overdag. Voor ons huis is dat orde 250W  (en dan nog met D ventilatie, modem, NAS,...). Jaarverbruik is 3000kWh dus als ik een 4000Wp installatie zet dan heb je op een mooie zomerdag 4000W aan 't opwekken waarvan je zelf dus 250W verbruikt. Je buren gaan in de zomer ook 'maar' iets in die orde verbruiken en zo ga je dus 15 buren nodig hebben. Dus echt niet 1 of 2 hoor.

Daarbij: denk je echt dat de centrales minder energie gaan produceren op 't moment dat je opwekpieken hebt? Een centrale kan niet volgen. Als je al geen netverliezen hebt dan gaat de centrale die energie wel verliezen omdat ze ze ubeerhaupt produceerd. In praktijk gaat het rendement van de centrale naar beneden (minder elektriciteitsafname) en blijft het primair energieverbruik min of meer gelijk als zonder PV. De verbruksdalen worden gewoon nog dieper.

 

Zoals ik al tig keer gezegd heb: PV is een zeer mooie techniek maar door de netkoppeling denkt iedereen dat ie groen bezig is door 100% jaar dekking te hebben met PV. Dat is dwaas en zinloos. Beperk die installatie tot 0.5 of 1kW of zorg op z'n minst voor buffering zodat de pieken en dalen afgevlakt worden.

 

Wat er nu gebeurt met PV is te vergelijken met een auto die de hele tijd optrekt en afremt. Er is geen continu stabiel verbruik/productie.

afbeelding van jo-5
14/10/2011 - 23:07

 @Jan

Ik zie niet in wat het probleem is met een PV installatie die over het jaar genomen 100% van het verbruik produceert. Dat daarbij in de zomer overproductie is, is normaal en helemaal geen probleem. Dan wordt deze stroom door de buren opgebruikt. éen van de voordelen van PV is net dat er kwasi geen netverliezen aan te pas komen omdat de stroom direct gebruitk wordt. (veel minder verliezen dan de standaard electriciteit die van de centrale komt).
De electriciteitscentrales zullen misschien niet minder draaien (alhoewel , een STEG centrale kan perfect verminderen moest dit nodig zijn) maar we zullen wel minder electriciteit moeten importeren vanuit het buitenland wat een gunstige prijs heeft op de prijs van de electriciteit op de Belpex beurs.
Trouwens zonneenergie is een voorspelbare en structurele ingreep op de productiemarkt waar men bij het plannen van de productie rekening mee houdt. (op zonnige dagen wordt tegenwoordig bijna 10% van het energie verbruik opgewekt door PV)
 
@ fvdb Ik zou wel opteren voor een gascondensatieketel voor uw verwarming en SWW. Dit zal in ieder geval een hoger comfort geven. Een condensatieketel heeft een veel groter piekvermogen en zal veel sneller/meer warmwater kunnen leveren dan een electrische boiler. Dit kan van belang zijn als er meerdere personen kort na elkaar douchen.

afbeelding van fvdb72
18/10/2011 - 22:27

@ Jo-5 thanks, want aan verschil in comfort tss een gascondensatieketel en elektr. boiler had ik nog niet gedacht.

 

afbeelding van bertvdg
15/10/2011 - 08:12

 In het mooie voorjaar is het een paar keer voorgevallen dat op vrij zonnige dagen Vlaanderen tot 10% minder elektriciteit heeft moeten aankopen of produceren. Dat leide zelfs tussen 11 en 16u tot een daling in de stroomprijs op industrieel niveau.

 

Verklaring = zonnepanelen.

Dat bewijst dat de overproductie die je op dat moment hebt omdat je zelf niets verbruikt, opgebruikt wordt door de andere verbruikers op het net.

 

Zolang niet elk huis in belgië zonnepanelen liggen heeft zal je uw overproductie wel kwijt geraken op het net aan een andere verbruiker. In elke wijk zit wel ergens nog een grootverbruiker op het laagspanningsnet zoals een kleine KMO, warenhuis, bank, kruidenier...die gemakkelijk de overproductie van 50 of 100 huizen op dat moment zal wegwerken. = gevolg minder verbruik voor die wijk en transportverliezen zijn nihiel. 

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/10/2011 - 07:20
jandc (niet gecontroleerd)

 Hola, ik denk dat je niet goed besseft hoeveel 1kW is. De overproductie van 50 huizen zal in de zomere kunnen pieken op 125kW. Dat is extreem veel hoor. Een bank, KMO of zelfs warenhuis gaat dat niet verbruiken. 125kW komt overeen met een stroom van 543A! In onze eigen KMO heeft 'ocharme' een aansluiting van 3x40A, 4 fase. En dat staat hier vol arico's (ondertussen lucht-lucht WP), soldeermachien, soldeerbouten,... Ik denk dat we in de zomer een piek van misschien 20kW kunnen halen als alles es tegelijk aan staat.

 

Klopt: er moet minder elektriciteit worden ingevoerd. Dat wil dus zeggen dat een centrale ergens anders, buiten Belgie, aan een lager rendement gaat draaien. En dus wordt er in een ander land effe meer verbruikt. Uiteindelijk moet de energie ergens vandaan komen en alles wat je produceert moet ook verbruikt worden. Dus als er 10% meer geproduceerd wordt door een PV piek wordt er ook 10% meer verbruikt. Als die piek er niet is is er dat verbruik ook niet. 

afbeelding van jo-5
17/10/2011 - 21:39

 Er klopt iets niet in uw redenering vrees ik.

Probleem met electriciteit is dat het niet kan gebufferd worden waardoor de productie steeds in evenwicht moet zijn met het verbruik.

De produktie is het totaal van de klassieke centrales , windmolens , PV + invoer vanuit het buitenland. Als er op een zonnige namiddag veel geproduceerd wordt door PV cellen (of op een winderige dag veel geproduceerd wordt door windmolens) betekent dit dat er minder moet geproduceerd worden in een klassieke centrale.Typisch zijn het gas centrales die efficient kunnen bijregelen (verminderen of vermeerderen).

Het is de productie die het verbruik volgt en niet omgekeerd. Dus als er een piek is in PV productie zal het verbruik NIET stijgen maar zal er een of andere productie unit zijn output verminderen om het geheel terug in evenwicht te krijgen. Het is dus onjuist om te zeggen dat een PV piek leidt tot een piek in het verbruik.

 

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/10/2011 - 22:03
jandc (niet gecontroleerd)

 Een gascentrale is geen gasketel hoor. Ja die kunnen moduleren en dat duurt efkes. Een centrale gaat inderdaad minder elektriciteit genereren maar de input (gas dus) blijft 't zelfde. Er zal meer warmte geloost worden. Het rendement gaat naar beneden... En voor zover ik weet zijn enkel gascentrales min of meer moduleerbaar, de andere centrales niet.

afbeelding van DeJurgen
18/10/2011 - 19:16

Beste Jan,

 

"Een centrale gaat inderdaad minder elektriciteit genereren maar de input (gas dus) blijft 't zelfde. Er zal meer warmte geloost worden. Het rendement gaat naar beneden... "

 

=> Dit is geen correcte info! De input verandert wel degelijk. Het is zo dat het rendement optimaal is bij "optimaal" gebruik. Dat hoeft zelfs niet eens bij vollast te liggen. Bij veel grote machines ligt de optimale  belasting qua trendement tussen 80% en 100% van vollast.

 

De moduleerbaarheid van zo een gascentrale valt relatief goed mee: men kan op korte tijd een unit bijplaatsen of verwijderen. Dit lijkt nogal beperkte moduleerbaarheid, maar op een (in)nationaal verbruik is dit relatief fijn. Tijdens peikuren gaat men trouwens wat ik "open haard" centrales noem bijschakelen. Dit zijn gascentrales met een tergend laag rendement. Als die op piekmomenten uitgeschakeld kunnen worden, is dat een geode zaak. De piekproductie van zonnepanelen valt relatief goed samen met één van de twee dagelijkse pieken in vraag.

 

Mvg,

Jurgen

 

afbeelding van serge-2
16/10/2011 - 14:23

Zonnepanelen met warmtepomp is de beste oplossing. Uw gasverbruik is 19000kwh te verminderen met ca 15% (schouwverlies) = blijft over 16000kwh te delen door ca 3.5 cop van warmtepomp = ca 4500kwh electriciteit te vermeerderen met 3500kwh electriciteit voor huisapparaten = 8000kwh totaal verbruik. U hebt hier ongeveer 9000wp zonnepanelen voor nodig aan investering 2.45€/wp = investering van 22.000 € terug te verdienen op ongeveer 4 jaar. Nadien hebt u gratis verwarming en electriciteit plus een substantieel inkomen aan GSCs. De warmtepomp komt hier wel nog bij maar die investering moet u sowiso doen.

 

 

afbeelding van walter-8
18/10/2011 - 01:18

 Je vergeet de kostprijs voor het leggen van de vloerverwarming; zonder vloerverwarming mag je electricisteitsverbruik x3 doen.

Walter

afbeelding van walter-8
18/10/2011 - 01:31

Fred, 

wat cijfers: 

 => nieuwe gasketel: 20% hoger rendement (hang af van hoe oud/slecht je huidige ketel is).  

Verbruik: ongeveer 17.500kWh.  Jaarlijke kost een goede 1.000 Euro.  Tov je huidig verbruik betaalt de ketel zich vermoedelijk terug met zijn jaarlijkse besparing.  

Daarvan een 2.500kWh voor warm water verbruik.  Kostprijs om warm water te maken met gas is dus een 15O Euro.  Besparing voor warm warm water is dus relatief klein. 

2500kWh electrisch verwarmen kost een 500 Euro.  

Dit zou je kunnen afdekken met je zonnepanelen.  Kostprijs zonnepanelen om 2500kWh op te wekken een kleine 12.000 Euro + de kost van de electrisch boiler.  Dit wordt grotendeels terugbetaald door de maatschappij (groene stroomcerficitaten, belastingsvermindering).  Dus om mogelijk 150 Euro aan gas te besparen jaag je de maatschappij 12.000 Euro op kosten.  Maatschappelijk niet zo een goede keuze vind ik dan.  

Ik besluit hieruit dat je zeker geen zonnepanelen moet leggen om wat gas te besparen.  

Wel kan je zonnepanelen leggen om je huidige electriciteit verbruik te verminderen.  Hier bestaat immers geen eenvoudig gasalternatief voor.  

Walter

 

afbeelding van Esbjorn
18/10/2011 - 08:24

 Dat alternatief voor electriciteit te produceren bestaat wel. Een ketel met micro-WKK. Heel efficiënt en elektriciteit wordt geproduceerd over het hele jaar (je hebt het hele jaar warm water nodig) met de meeste productie in de winter (= het moment dat al de warmtepompen elektriciteit aan het verbruiken zijn terwijl de zonnepanelen op het dak zo goed als niks produceren). Je hebt gasketels met micro-WKK en binnenkort komt er ook een pelletketel met micro-WKK op de markt.

afbeelding van bertvdg
18/10/2011 - 08:53

 Ja, allemaal goed en wel zo'n micro WKK. Maar hoe beter geïsoleerd uw woning is hoe minder de ketel moet draaien en dus ook minder elektriciteit op wekt. Je hebt het hele jaar door warm water nodig maar daarvoor zal de ketel hooguit een uurtje per dag moeten voor werken.

afbeelding van Esbjorn
18/10/2011 - 13:50

Dat is wel wat kort door de bocht. Heb je al eens bekeken wat de specificaties zijn van dergelijke ketels?

De pelletketel met WKK van Okofen (pas volgend jaar op de markt in Belgie) bv heeft een laag vermogen (9kW, waarvan 1kW WKK) zo'n ketel is speciaal gemaakt voor lage-energie woningen en passiefhuizen en zal zeker voldoende draaiuren hebben om rendabel te zijn. Het is er nl voor gemaakt.

afbeelding van bertvdg
18/10/2011 - 14:21

Wel die 1 kW WKK zal wel op vol vermogen gemeten zijn bij 9kW verwarming. Dus je mag nog een ketel hebben die daarop voorzien is, uw warmtevraag blijft hetzelfde. Dus uw stookuren ook, dat gaat gelijk op.

 

Stel dat een PH bij -10 een 3kW verlies heeft. Dat maakt dat er zo'n 72 kWh nodig is voor verwarming op 24u tijd, putje winter. Uw ketel zal dus ergens een 8u op vol vermogen daaien of op minder maar langer in deellast. Dus je zal een 8kWh kunnen opwekken als het echt zwaar vriest. OK, het is 8kWh...maar dat is dan ook in de winter.

 

Uw passiefhuis heeft bv 3000kWh nodig voor verwarming en 2500 kWh voor SWW. Dat maakt 5500kWh warmte. Als uw ketel 9kW levert aan warmte en 1kw aan elektriciteit dan ga je zo'n 611 kWh elektriciteit kunnen opwekken. Met de veronderstelling dat de elektriciteitsproductie recht evenredig staat met de warmte (in het beste geval dus).

 

Ik mag hopen dat de ketel niet staat te draaien om elekticiteit te maken en de warmte recupereert voor verwarming. Dat gaat enkel op industrieel niveau zo. Bij huishoudelijke WKK wordt er enkel elektriciteit gemaakt met de restwarmte van de verwarming...het omgekeerde van de indstriële WKK. Hoe minder warmte je nodig hebt, hoe minder elektriciteit je dus kan maken.

afbeelding van Esbjorn
18/10/2011 - 16:45

 Toch echt beter eerst eens kijken hoe de technologie in elkaar zit voordat je berekeningen maakt. Zo'n ketel moduleert ook en produceert altijd 1kW elektriciteit, gelijk welk vermogen warmtevraag er is. Het principe blijft dus wel dat zo'n micro-WKK in eerste instantie elektriciteit produceert en dan met de restwarmte water verwarmt. Alleen staat zo'n micro-WKK in een particulier huis niet constant aan, maar slechts als er warmtevraag is. Als er dan 2kW warmtevraag is gaat hij branden op 3kW vermogen: 1kW elektriciteit, 2 kW warmte.

afbeelding van bertvdg
18/10/2011 - 18:40

 Ok sorry, ik heb me dan anders laten informeren of verkeerd begrepen. Kan je mij daar ergens iets meer info over geven? Welk merk/type/e.d.. 

afbeelding van Esbjorn
18/10/2011 - 18:47

 Bert, ik baseer mij op de uitleg die ik kreeg van Stroomop. Het gaat om het merk Okofen en hun pelletWKK zou in 2012 op de markt moeten komen. Voor meer details moet ik naar hen doorverwijzen, want die heb ik niet.

afbeelding van bertvdg
18/10/2011 - 18:54

 Ja, ik heb er ook al van gehoord maar heb er dan geen aandacht aan geschonken omdat ik er vanuit ging dat deze enkel stroom maakt als er warmte werd geproduceerd. Zie mijn redenering hierboven.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
19/10/2011 - 09:54

 

 

De markt van micro-WKK bestaat reeds sinds verschillende jaren maar heeft zelfs in Duitsland nooit een goede start gekend. De techniek is te onzeker en te duur.

 

In en artikel in De Standaard van 19 oktober staat dat Suez speciaal een weerkundige in dienst heeft om het weer te voorspellen. Die zit zelfs niet bij de productieafdeling maar wel in de tradingafdeling, waar de dagelijkse en de ogenblikkelijke aankoop van elektriciteit wordt beslist. De puntbelasting wordt nu vooral langs het buitenland bevoorraad. Om de prijs op voorhand in te schatten moeten ze ook weten wanneer het in Duitsland fel gaat waaien.

afbeelding van MaiaVanmanwe
19/10/2011 - 11:45

Dat wil dus zeggen dat het Duitse net (nochtans zeker geen onderontwikkeld land op dit vlak), de stroompieken niet intern gecompenceerd/gemoduleerd krijgt en de prijs drastisch moet laten zakken om de overschotten kwijt te geraken ?

Of gaat het enkel om de geleverde stroom ?

 

M(G)

afbeelding van Kris Vandermeulen
19/10/2011 - 12:38

electriciteitsoverschotten moeten niet kwijt geraakt worden, die zitten op het net en zullen door verbruikers gebruikt worden. Waar teveel is van het ene zal het doorstromen naar een andere wijk/regio/provincie/land etc.

 

De facturatie tussen de verschillende producenten en leveranciers is echter een andere zaak .... In Belgie zijn er verschillende producenten (Electrabel, Ecopower en anderen) maar ook in Duitsland. Een leverancier kan aankopen bij verschillende producenten.

 

Belgie is al heel lang invoerder van stroom: we produceren zelf niet genoeg om alle stroom zelf aan te maken. Dus als voorspeld kan worden dat Duitsland met felle winden veel groene stroom opwekt en dus een overaanbod zal gaan hebben kan je daar als zijnde Electrabel op inspelen en stroom gaan aankopen bij Duitsland. Die groene stroom zal door het tijdelijke overaanbod goedkoper zijn.

 

De stroomprijs die wij als consument betalen, is een prijs die zowel de goedkope (veel aanbod) als dure stroom (piekverbruiken) op de tradingmarkt moet opvangen, tesamen met een marge voor de leverancier.

 

NB. sinds het wegvallen van 8 kerncentrales in Duitsland is er daar minder productie en voeren ze ook minder stroom uit. Hierdoor zal het termijn de prijs van electriciteit hier in Belgie gaan stijgen.

afbeelding van MaiaVanmanwe
19/10/2011 - 13:24

Ja die prijsmarkt begrijp ik wel.

 

Normaal voeren we dus massaal in vanuit Frankrijk.

Maar als het in Duitsland hard waait is er daar een overschot en is het prijstechnisch interessanter om even de schakelaar om te zetten van Frankrijk naar Duitsland.

 

Daarmee verplaatst het probleem dan wel naar Frankrijk. Zitten die ineens met een fel teruglopende vraag.

En vermits Duitsland niet intern kan inspelen op die pieken/dalen (bewijs is de dumpingprijs), kan ik me niet voorstellen dat Frankrijk daar dan wel in slaagt ...

 

M(G)

afbeelding van pfft
19/10/2011 - 12:41

beste

blijkbaar waren er in Duitsland in 2009 80 uren met (soms extreem) negatieve electriciteitsprijzen. Meer info onderstaande link

http://www.creg.info/pdf/Studies/F1098NL.pdf  op pagina 13

 

mvg

eddy

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.