Zonneënergie vor sanitair | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneënergie vor sanitair

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sven-7
15/12/2006 - 16:36

Weet er iemand de kostprijs voor het plaatsen voor een installatie waar je je water opwarmt met zonneënergie? Eventueel degelijke firm's die ze plaatsen?

25 Reacties

Reacties

de "winst" kan ik je wel zeggen:
wij hebben 8 m² zonnepanelen en 500 liter boiler: van 1 april tot 15 oktober heeft die (op 5 à 10 dagen na) altijd voor al ons sanitair warm water gezorgd (dus boven de 60°!), en zelfs een paar dagen geleden hadden we in de 50° in onze zonneboiler, puur van de zon. dus ook in de winter brengt dat goed op. ik reken dat 75% van ons sanitair water door de zon wordt verwarmd.

kostprijs? ongeveer 400 à 500 euro/ m² zonnepaneel + 1000 à 2500 euro voor de boiler + 500 à 1500 euro voor de regeltechnieken en pomp + 500 à 1000 euro voor de installatie schat ik.

groeten,
christophe

afbeelding van rene-11
16/12/2006 - 08:09

Beste SVen,

Hierbij de link naar de belsolar site met alle voor subsidie's goedgekeurde leveranciers.

http://www.belsolar.be/Default.aspx?tabid=291

Beste Christophe,

Uw resultaten tav de bereikte temperatuur lijken mij erg goed. Komt dit door het grote oppervlak aan panelen ?

Kan u voor de resr nog iets over uw systeem vertellen ?

Werkt u met 1 zonneboiler welke ook naverwarmd wordt of werkt u met nog een externe naverwarmer ?

dit zal dus lichtjes off topic gaan...

wij werken met één zonneboiler van 500 liter en 8 m² (zou eigenlijk 10 of 12 m² mogen zijn, zeker als je met 4 of meer personen dat water gaat gebruiken, want we rekenen normaal 1 m² paneel per 45 à 50 liter water)

de naverwarming gebeurt manueel: we zetten voor de naverwarming van de boiler een pelletkachel aan als het water te koud is, die kachel geeft zijn warmte dan bijna volledig naar de boiler.
in de zonnemaanden zijn we dus zeker dat het 6,5 maand * 30 dagen - 10 dagen = 185 dagen volledig op de zon heeft gedraaid, en maar max 10 dagen een beetje naverwarming nodig heeft gehad die wij zelf hebben aangestoken.

nu in de winter steken wij savonds de naverwarming aan (omdat we dan de vlam kunnen zien, mijn buro kijkt uit op die kachel), en dan verwarmt de bovenste 250 liter tot de temperatuur die wij wensen. als de zon schijnt dan zien we dat die ook de onderst 250 liter opwarmt én als de onderkant door de zon warmer wordt dan dat de bovenkant was stijgt die zonnewarmte dus ook naar boven. het sanitair water tappen wij in doorstroom door de boiler, en pakt dus eerst de warmte onderaan uit de boiler, dus ook de winterzon wordt optimaal benut voor sanitair tapwater.

groeten,
christophe

afbeelding van wini
17/12/2006 - 00:06

beste christophe

heb je al een nagerekend, waneer je uw 5.200 a 10.000 € terugverdient hebt? Uw kinderen zullen nog daran betalen. Zet die 10.000 € op de bank en betaal het verwarmen van sanitär water met elektriciteit met de interest. Hoeveel spaart U uit? 200 of 300 € per jaar? Dus met intersten op de lening van 10.000 € betaalt u toch meer als 30 jaar aan Uw installatie en erst dan hebt U profijt. Geef mij de centen, ik weet beter damit.

Het kan ook beter koop. Bij ebay 7,2 qm kollektoren en 300 liter boiler met alle ophangingen en regelingen dabij voor 2700 €. Instalatie van de paneelen op het dak ca. 2 uren met drie mensen. Om altijd warm water te hebben, is de uitlaat van de warterboiler de inlaat van een 200 liter elektro boiler. Dus in het geval dat de zon niet genug warmte gelevert heeft, verwarmt de boiler het water op de juiste temperatur. Automatisch, zonder eerst een ketel de stoken.

Winfred

afbeelding van rene-11
17/12/2006 - 09:13

Hallo Winfred,

Ik ga het toch even voor Christophe opnemen. Je hebt gelijk dat er een spanningsveld is tussen investering en terugverdientijd in dit soort systemen, vandaar ook de subsidie-regelingen. Maar deze site is een ecologische site en economische rendabel is hier niet het belangrijkste.

Tevens is de terugverdientijd erg afhankelijk van de energieprijzennivo in de toekomst. Deze weten we niet, maar feit is dat deze flink zullen stijgen.

Een ander argument is natuurlijk dat je met zo'n systeem minder afhankelijk wordt van de energieleveranciers wat ook belangrijk kan zijn als deze in de toekomst energieleveringen niet meer kunnen garanderen.

Elektrisch vervarmen van water is de duurste methode als je dit vergelijkt met andere alternatieven !!

afbeelding van dirk andelhofs
17/12/2006 - 12:12

Winfred,

Een elektrische boiler in serie plaatsen met een zonneboiler is echt wel de allerslechtste oplossing.

Je elektrische boiler moet immers gans de zomer (wanneer er zonneënergie in overvloed is) op temperatuur gehouden worden.

Meestal zijn die elektrische ondingen zo slecht geïsoleerd dat de stilstandverliezen zeer hoog oplopen.

Al deze warmteverliezen warmen je huis in de zomer ook nog eens onnodig op.

Dirk.

Ps : met de huidige subsidieregeling betaalt een zonnesysteem zich tijdens zijn levensduur zeker terug ... meer moet dat toch niet zijn ...

afbeelding van eric-15
17/12/2006 - 13:19

Dirk, dat moet je mij toch eens uitleggen: ik zou denken dat in de zomer er zoveel energie in overvloed is dat de zonneboiler zeker boven de ingestelde temperatuur van de electrische boiler
geraakt. Wanneer je dan warm water tapt van de electrische boiler wordt die onmiddellijk bijgevuld met water uit de zonneboiler dat al minstens op de juiste temperatuur is. Dus moet de electrische boiler niet meer bij verwarmen zou ik denken. Of is dit te simplistisch?

afbeelding van wini
17/12/2006 - 21:02

Danke Eric, jij waard sneller als ik.

Wie veronderstelt, dat ik tegen ekologie ben, heeft mijn bijdrage niet ten einde gelezen. Ik ben alleen tegen ekologie tegen iedere onzin en tegen iedere prijs.

Toch maar eventjes over ekonomie en ekologie. Naar de natte dromen von de diepgroene jongens hier geef ik onrealistische sommen uit voor ekologie en heb naderhand ekonomisch niks meer te bikken. Of hebben ze allemaal centjes in overvloed. Ik geef graag mijn bankrekening.
Voor mij moet alles beide in evenwicht zijn. De prijzen, die ik voor mijn boiler genoemd heb, is ekonomisch en ekologisch in evenwicht. En Dirk, vind U het echt beter eerst een palletkachel aanzetten, de kachel en liters water in de circuit verwarmen om dan eerst Uw sanitair water te verwarmen? Denkt U echt, dat U in dit geval minder Co gassen uitstoot als een elektriciteitswerk? Denkt U echt, dat de hele wereld op pallets kan branden? Ik denk dat een direkte elektrische verwarming in dit geval toch beter is. Een woord tot deze subsidies. Denkt U echt, dat U zoveel subsidies krijgt, dat het de verschil tussen mijn prijs en de daarboven genoemde prijs uitmaakt.

Als U de zonneboiler direkt opwarmt, en de volgende morgen geen of minder sanitair water gebruikt en per toeval de zon schijnt, is nix met water verwarmen met zonne energie. Maar bij mij wel!!! Wanneer de zon schijnt is niet voorspelbaar, dus ik heb altijd een reserve voor de zonneboiler. Misschien zijn 200 liter elektische boiler te veel, misschien zijn 120 liters genoeg, dat is aanpasbaar. maar ik verwarm elektrisch altijd zoveel water, dat ik de volgende dag genoeg heb. En geloof maar, de warmteverliezen per dag op de elektrische boiler zijn niet groter dan de verliezen op andere boilers.

afbeelding van rene-11
19/12/2006 - 14:53

Beste Winfred,

Als we nu de redenatie proberen om te draaien, waar zit dan volgens jou het voordeel van de elektrische boiler ?

afbeelding van lennie-4
19/12/2006 - 16:40

Winfred (en ook Eric),

Jou elektrische boiler (elke boiler) koelt bij stilstand onvermijdelijk af. Je bent bijvoorbeeld de hele dag niet thuis, dus geen verbruik en geen verversing van het water in je elektrische boiler met door de zonneboiler voorverwarmd water. Resultaat: je elektrische boiler gaat onvermijdelijk energie verbuiken om het water TOCH op temperatuur te houden, ondanks het feit dat je zonneboiler misschien wel roodgloeiend staat!

Een betere combinatie is dus een zonneboiler met naverwarming in doorstroom. En dan liefst op gas, want elektrisch heeft in z'n geheel genomen een zeer laag rendement. Immers: je moet eerst brandstof (zij het nucleair, of fossiel) gaan omzetten in warmte om met die warmte elektriciteit te maken, die naar jou moet getransporteerd worden om weer terug in warmte omgezet te worden. Elke omzetting heeft een bepaald percentage verlies. En dat verlies heb je veel minder als je bij jou thuis de brandstof rechtstreeks in warmte omzet.

De naverwarming zal enkel aangesproken worden op het ogenblik dat het water dat van de zonneboiler komt niet warm genoeg is.

afbeelding van eric-15
19/12/2006 - 17:35

Indien de temperatuur van de zonneboiler bv. 20 graden hoger is dan de electrische boiler mag dat water al wat afkoelen vooraleer er gaat bijverwarmd worden. Indien je dan nog een goed geisoleerde boiler hebt is het waarschijnlijk helemaal verwaarloosbaar (niet dat ik jouw oplossing ecologisch niet beter vind).

afbeelding van lennie-4
20/12/2006 - 09:59

Eric,

Die electrische boilers (zeker de Gamma en Brico toestanden) zijn over het algemeen niet echt geweldig geisoleerd. Je kan uiteraard gaan bijisoleren maar de vraag is dan nog maar of je nog goedkoper af bent.

Als je een combiketel heb (dus voor ww in doorstroom als naverwarming en cv) gecombineerd met een zonneboiler ben je volgens mij goedkoper gesteld. Want met de combinatie zonneboiler + elektrische boiler heb je ook nog *iets* nodig voor je CV.

afbeelding van dirk andelhofs
20/12/2006 - 19:51

Quote :

"... Denkt U echt, dat U in dit geval minder Co gassen uitstoot als een elektriciteitswerk? Denkt U echt, dat de hele wereld op pallets kan branden..."

Winfred,

Denkt u echt dat heel de wereld kan draaien op rechtstreekse elektriciteit ???

Ik zal je vlug uit deze droomwereld helpen...

Om 1 KWH elektriciteit aan te maken heb je 3 (drie!) KWh primaire energie nodig.

Dus rechtstreekse elektriciteit (uit klassieke centrales) gebruiken voor verwarmings- en warmwater toepassingen is ALTIJD de slechtste oplossing.

dirk

afbeelding van dirk andelhofs
20/12/2006 - 20:05

Eric,

De transmissieverliezen van een slecht geïsoleerde elektrische boiler kunnen oplopen tot 3 KWh/dag en (veel)meer !

maal 365 geeft dat een verlies van meer dan 1000 KWH.

En dan heb je nog geen warm water getapt !

Maar ook je zonneboiler zelf (er worden er nog steeds verkocht met slechts 6 cm isolatie !!!!????) heeft stilstandverliezen.

Tel hiervoor ook nog eens een kleine 1000 KWh

Das samen 2000 KWh verliezen .... of net zoveel als de opbrengst van 4m² zonnecollector ....

rara ... met welke energie wordt dan je sanitaire water opgewarmt ??

Moraal van het verhaal : isoleren die boilers ! 10cm isolatie is echt wel een minimum ... 20 cm is beter !

dirk

afbeelding van eric-15
20/12/2006 - 21:09

Interessant, waar vind ik zonneboilers met een isolatie van 10 tot 20 cm?

afbeelding van wini
20/12/2006 - 21:44

Dirc,

inderdaad zijn de isolaties van de boilers met 70 mm niet bezonders goed. Inderdaad ook bij de zonneboilers. De naverwarming met fossile brandstoffen is in de verwarmingsperiode zeker de betere oplossing, te minste als deze op de CV aangesloten is. Maar vanaf mai tot oktober ben ik niet van oordeel dat de naverwarming met fossiele brandstoffen de betere idee is. Ik denk dat dan de naverwarming dank de zonnrboiler so gering is, dat elektrisiteit het niet duurder maakt, maar gemakliger.
Ik ken de werkingsgrad van de e-centrales en te transmissieverliezen, maar hier speelen niet alleen ecologiesche aspekten een rol.
Ik heb extra mijn warmwater voor twee jaar van de CV afgesloten en spaar daardoor ca 700 lt Olie, tegenover ca. 170 € elektriciteit voor twee personen. Met mijn niuwe zonneboiler von 300 liter denk ik dit nog te halveeren. De zonneboiler moet ook dienen om in de overgangsperiodes de vloerverwarming in de badkamer de verwarmen.

Ik kom een beetje uit de hoek tegen pellets en voor warmtepomp. Normal gezien heb ik niets tegen pallets, maar het is ook maar een brandstoff van velen. De verleden twee jaar is ook in duitsland hevig reklame gemaakt voor pelletketels. Wat bleek in het begin van dit jaar, dus in de volle verwarmingsperiode, er waren te wenig pallets op de markt. Mensen hebben 3000 kg bestellt en na 4 weeken 1000 kg gekregen, natuurlik met een hevige preijsopslag. Het was zo erg, dat het het nuiws in de radio haalde. Het gaat dus met pellets dezelvde weg gelijk alles, is de vraag hoog, stijgt de prijs. Het maakt voor mij dus wenig zin om een pepaalde energieform uit ecologische redenen in de hemel te verheffen en andere na de hel te verwijzen wat hier in diet forum gebeurt. De prijzen voor olie is in de laaste tijd verdubbelt, de prijs voor elektriciteit niet.

lennie: door de dag doet mijn e-boiler alleen warm water leveren, alleen nachts (nachttarief) woord bijverwarmt.

Winfred

afbeelding van rene-11
21/12/2006 - 08:09

Beste Dirk,

Je verhaal van je warmteverliezen is zeer aannemlijk.

KAn je verder nog een tip geven over hoe extra isolatie te plaasten of welke boiler leveranciers wel goed isoleren ?

afbeelding van jailwalker
21/12/2006 - 09:21

De zonneboilers van ELCO hebben 10cm PUR isolatie als 'k me niet vergis

afbeelding van rene-11
21/12/2006 - 09:42

Beste Winfred,

door de dag doet mijn e-boiler alleen warm water leveren, alleen nachts (nachttarief) woord bijverwarmt.

Dus als ik het goed begrijp gaat u in de winter(bij watertemp zonneboiler 35 graden) om 2200 uur uw water elektrisch verwarmen, deze is dan zeg even om 2230 op 60 graden celsius en kan daarna gebruikt worden om te douchen ?

afbeelding van lennie-4
21/12/2006 - 17:15

Winfred,

WAAROM vind je het naverwarmen met fossiele brandstoffen (pakweg gas in mijn geval) eigenlijk geen goed idee?

Ik zie er alvast geen nadeel in. In de zomer staat mijn combiketel gewoon op het zomerprogramma, en ligt het cv-circuit stil. Hij slaat alleen aan als het binnenkomende water voor ww niet warm genoeg is.

't Is geen atmosferisch onding met waakvlam die onnodig zit te verbruiken hé. Enkel als er effectief warmte nodig is gaat ie in gang schieten.

Akkoord: in standby verbruikt ie ook elektriciteit, dat klopt. (ik zou eigenlijk eens moeten checken hoeveel dat is)

PS: je elektrische boiler zit op nachttarief. Daar doe je economisch inderdaad voordeel bij. Maar je weet toch dat dat nachttarief er alleen maar is omdat er 's nachts een overschot is dat men aan de straatstenen niet kwijt geraakt. Erg ecologisch is dat niet.

afbeelding van wini
21/12/2006 - 23:54

renè,

inderdaad, om bij U voorbeeld te blijven: de 300 liter zonneboiler heeft 35 graden. Die dag heb ik 100 liter warm water uit mijne E-boiler gebruikt, dan vluid 100 liter a. 35 graden uit mijn zonneboiler in mijn e-boiler en ik verwarm juist deze menigte op b.v. 60 graden. De volgende dag juist hetzelvde. Is een dag de zon goed tegen mij geweest een heefd het water in de zonneboiler op 60 graden verwarmd, so moet ik die nacht niets met elektriciteit verwarmen. Voor het geval, dat de zonne het echt te goed meent met mij en het water boven de 60 graden zal verwarmen (kan alleeen in de zomer gebeuren) is aan de uitloop van de zonneboiler enn mengkraan installeert, die de temperatuur op 60 graden begrenst.

Lennie: Dat problem is m.E. ook allen in de zomer. Ik heb geen idee hoeveel waterinhoud in Uw sanitärcircuit is. Reken maar, de gasketel, de buisen en de zonneboiler. Het zijn enkele liters. Die moet U eerst verwarmen bevoor U ook maar een liter sanitär water verwarmt, plus U gasketel, die ook koud is. Hoe is U circuit geregelt? Een groot aantal van deze installaties woord door een voeler op de warmwaterketel geregelt, daalt de temperatuur van het saniterwater om een bepaalde aantal graden, slaat de ketel aan. Let maar op, hoe dikwels de ketel in de zomer aanslaagd. En altijd moet de hele boel verwarmd woorden. Beter is dann de handmatige installatie met een pelletkachel, die maar een keer gestookt woord. Maar met het nadeel, als de ketel juist met pellets verward is, dat dan geen reserve meer is, om met de zon, als deze de volgende dag schijnt, het water de verwarmnen.

Winfred

afbeelding van eric-15
22/12/2006 - 10:14

"Dus als ik het goed begrijp gaat u in de winter(bij watertemp zonneboiler 35 graden) om 2200 uur uw water elektrisch verwarmen, deze is dan zeg even om 2230 op 60 graden celsius en kan daarna gebruikt worden om te douchen ?"

Om alle misverstanden te vermijden:
Het warme water (60gr) dat je in de loop van de dag gebruikt komt uit de E-boiler die dit de nacht voordien heeft opgewarmd.
Je beschikt dus altijd over warm water en je moet dus niet wachten tot 22:30u voor je kan douchen :-)
Terwijl je water uit de E-boiler haalt wordt dit aangevuld door water uit de zonneboiler dat dus de volgende nacht zal verwarmd worden door de E-boiler. Het water uit de zonneboiler komt dus altijd met een vertraging van een dag uit uw kraan.

afbeelding van lennie-4
22/12/2006 - 10:46

Winfred,

> Dat problem is m.E. ook allen in de zomer.

Zomer of winter maakt mijns inziens geen enkel verschil (behoudens dat de doorstromer in de winter harder moet werken omdat het water onvoldoende voorverwarmd is).

> Ik heb geen idee hoeveel waterinhoud in Uw sanitärcircuit is. Reken maar, de gasketel, de buisen en de zonneboiler. Het zijn enkele liters.

De afstand tussen zonneboiler en doorstromer is pakweg 1 à 2 meter. Da's dus amper 1 liter water...

En de waterinhoud NA de doorstromer is irrelevant. Als ik een elektrische boiler zou plaatsen bleef de hoeveelheid gelijk.

> Die moet U eerst verwarmen bevoor U ook maar een liter sanitär water verwarmt, plus U gasketel, die ook koud is. Hoe is U circuit geregelt? Een groot aantal van deze installaties woord door een voeler op de warmwaterketel geregelt, daalt de temperatuur van het saniterwater om een bepaalde aantal graden, slaat de ketel aan. Let maar op, hoe dikwels de ketel in de zomer aanslaagd. En altijd moet de hele boel verwarmd woorden.

Een voeler in de doorstromer uiteraard... anders weet ie niet of ie moet bijverwarmen of niet.

Dus ja... inderdaad... er moet een litertje water, in doorstroom verwarmd worden. Dat is dus een branderduur die minder lang is dan de tijd nodig om deze zin te schrijven. Ik zie niet hoe dat het gebruik van een elektrische boiler kan verantwoorden. Noch economisch, noch ecologisch.

Economisch: ik heb slechts 1 toestel hangen voor zowel het WW als de CV, daar waar jij naast je elektrische boiler nog een bijkomende CV-installatie nodig hebt.

Ecologisch: elektrische verwarming (ww en/of cv) zijn ecologisch gezien een ramp (omzettingsverliezen weet je wel).

afbeelding van eric-15
22/12/2006 - 14:55

"electrische verwarming (ww en/of cv) zijn ecologisch een ramp"

Daar heb ik toch wel mijn bedenkingen bij:
Dit is waar voor de conventionele electriciteitscentrales,
echter in het geval van variabele electriciteitsproductie zoals windmolens, golfslag en dergelijke zouden electrische boilers wel eens de oplossing kunnen aanreiken voor het bufferprobleem.
Stel dat iedereen een perfect geisoleerde zonneboiler gecombineerd met doorstromer op gas EN een op afstand bestuurbare electrische verwarmingsweerstand zou hebben, kan bij overproductie de overtollige energie in die boilers opgeslagen worden. En ik bedoel niet het strakke dag nacht tarief maar een tarief waarbij de electriciteitsleverancier uw boiler naar believen kan gebruiken als buffer. Een kleine berekening voor Belgie leert ons het volgende:
Een vat van 300 liter heeft 20 KWh nodig om opgewarmd te worden van 20 naar 80graden.
20 KWh * 3.10E6 (aantal gezinnen) = 60 GW/h !

Om een idee te geven: dit is de energie van 60 kerncentrales
gedurende 1 uur. Indien je deze buffercapaciteit zou gebruiken voor onze variabele energiebronnen zijn we al een heel stuk verder met het bufferprobleem :-)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.