Zonnecollectoren voor een zwembad | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnecollectoren voor een zwembad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
05/04/2006 - 07:56

Ik heb een zonnecollector gekocht voor mijn zwembad. Het gaat hier over rubberen matten op mn garagedak. Nu is het redelijk ver gelegen van mijn zwembad en vroeg ik me af of er niet teveel verliezen gaan zijn. Het gaat hier toch over een dertig tal meter. En heeft er iemand enig idee hoe je kan berekenen of je pomp sterk genoeg is? Alvast bedankt voor de reactie.

Varoy

2 Reacties

Reacties

afbeelding van steve-2
05/04/2006 - 19:36

spreken we over warmteverliezen of drukverliezen van de pomp ?

1. Drukverliezen, verticaal ( hoogte ) = plus minus 0,1 bar druk per meter, horizontaal plus minus 0,1 bar per 10 meter.

Indien je dus met jou pomp 30 meter ver zit van je garage en vervolgens 3 meter omhoog moet, dan heb je 0,6 bar verlies.

Warmteverliezen is een andere zaak. Graaf de leidingen niet te diep in zou ik zeggen ( hoe dieper in de grond hoe kouder in de zomer), en leg ze eventueel in een regenwaterbuis zodat ze niet rechtstreeks contact maken met de grond. De warmteuitwisseling zal dan via de lucht moeten gebeuren en dit is beter dan dat de buizen omringd zijn door aarde.

voor de pomp zijn er ook verschillende mogelijkheden. Overwel continue laten draaien (hoge elektriciteitskost, niet aan te raden), ofwel via een thermostaatje ( vanaf de watertemperatuur van de panelen hoger is dan een vooraf ingesteld aantal graden zal de pomp werken, tot de temperatuur opnieuw onder een vooraf ingestelde waarde komt. Hiervoor moet je er wel voor zorgen dat de collector niet leegloopt wanneer de pomp niet draait, dus maw via een terugslagklep aan de aanzuigzijde van de pomp en eel elektrische afsluitklep aan de andere zijde. ( kost ongeveer 30 Euro, te vinden bij handelaars in tuinbesproeingsinstallaties. )

Groetjes,
Steve !!

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/04/2006 - 08:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Steve,

Bedankt voor de reactie dit helpt me al een stuk vooruit. Ik heb in de brochure gelezen dat er per m verzamelbuis nominaal 3 m³/h en maximaal 6 m³/h doorstroomt en er een drukverlies is van 0.15 bar/10m. Ik heb een collectorveld van 4m x 8m. De gegevens van mijn pomp zijn de volgende: 0.63 kW en 10 m³/h. Ik neem aan dat dit niet voldoende gaat zijn. Maar hoe bereken ik een pomp die wel voldoende gaat zijn dan kan ik me een degelijke pomp aanschaffen.

vriendelijke groeten,

Varoy

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.