zonnecollectoren op west- en/of oostdak? | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnecollectoren op west- en/of oostdak?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gino klaassen
10/04/2008 - 13:30

Hallo,

De bouw van onze lage energiewoning (houtskelet) start binnen enkele weken. Wij wensen ook zonnepanelen voor sanitair warm water.
Het probleem is dat de woning niet goed georiënteerd is, namelijk straat pal aan westkant en tuin aan oostkant. De enige mogelijkheid om panelen pal op het zuiden te plaatsen, is op het plat dakje van het standvenster aan de straatkant. Maar na mondelinge bevraging bij de bevoegde stedebouwkundige ambtenaar, vrees ik dat de kans op een weigering reëel is. We zouden in ieder geval de procedure van aanvraag voor wijziging verkavelingsvoorschriften moeten opstarten en dit betekent minstens 6 maanden wachten.
Zonnepanelen op een tuinhnuis zijn geen oplossing, want de omgeving is te sterk bebouwd (te veel schaduw). Aan de zuidgevel is ook niet mogelijk, want het gaat over een rijwoning.

Is het plaatsen van één of meerdere panelen op beide dakhellingen (dus oost en west), met aangepaste regeling, een eventuele optie? Zou de extra investering hiervan niet te hoog liggen ten opzichte van de opbrengst?
Zijn er mensen die met dergelijk systeem ervaring hebben of die ons hierover meer informatie kunnen geven?

Groeten,
Gino

2 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
10/04/2008 - 14:09

Aan de hand van een instralingsdiagram kan je gaan bepalen hoeveel % verlies je hebt op uw rendement van panelen.

Uiterst Oost en uiterst West met een dakhelling van 45° kom je nog op 80% rendement. Je doet dus 20% verlies.

Als je uw juiste dakhelling weet en de juiste oriëntatie van beide kanten kan je redelijk nauwkeurig weten hoeveel verlies je gaat maken.

afbeelding van grandru
10/04/2008 - 14:51

Hallo,

bij panelen op beide kanten is het sop de kool hiet waard, beter is het plaatsen van uw pannelen op de westkant, de middagzon geeft meer energie en vanaf ongeveer 10.30U zit de zon reeds op de pannelen.
Bij mij is de situatie ook zo en uiterst tevreden met de plaatsing op de westkant, s'avonds nog lang produktie.

groeten,

jacinto

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.