zonnecellen nieuwe generatie ? | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnecellen nieuwe generatie ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van erik-15
13/02/2008 - 12:55

Een belangrijk doel van het onderzoek naar zonnepanelen is om het opwekken van zonnestroom even duur te maken als stroom uit het stopcontact (de consumentenprijs). Daartoe moeten de productiekosten van zonnepanelen fors omlaag, tot ongeveer 1 € per watt paneelvermogen of minder. Nu liggen die kosten nog rond de 2 € per watt paneelvermogen. Ongeveer 90% van de huidige wereldmarkt voor zonnestroomsystemen wordt bediend met siliciumpanelen. Zulke panelen zijn opgebouwd uit zonnecellen in de vorm van plakken silicium, die onderling elektrisch worden verbonden en worden ingepakt tussen glas en kunststoffolies. Omdat het gebruikte zeer zuivere silicium voor een groot deel de prijs van een paneel bepaalt, is het belangrijk om de benodigde hoeveelheid silicium te verminderen. Wereldwijd wordt hieraan hard gewerkt en de trend is om dikte van de plakken te verminderen tot 0,1 à 0,2 millimeter. De zonnecellen die van zulke zeer dunne plakken worden gemaakt zijn echter erg kwetsbaar en breken gemakkelijk tijdens het maken van de panelen. Met name het hete soldeerproces dat al decennialang wordt gebruikt om de cellen onderling te verbinden zorgt voor spanningen in het materiaal en breuk. Dit kan verlies tijdens fabricage tot gevolg hebben of vermindering van de prestatie van panelen. Ook kunnen panelen later, tijdens gebruik, uitvallen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.