zonneboiler of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Wij zijn momenteel aan het bouwen en zitten nu in de fase waar we kunnen kiezen voor het al dan niet plaatsen van een zonneboiler.
Onze woning staat niet ideaal gelegen voor de plaatsing van een zonneboiler.
In bijlage vind je een plattegrong van onze woning met windrichting.
De informatie die we vinden op het wereldwijde web biedt ons niet veel maar daartegenover ook teveel informatie aan.
We vinden heel veel terug over hoe een dergelijke boiler werkt, waaruit hij bestaat, welke premies er mogelijk zijn,... maar nergens vinden we een duidelijke uitleg over de ligging van het huis en het daarbij horende rendement dat we nog uit de boiler halen (en of dat rendement nog wel effectief genoeg is).
Onze dakhelling is 35°, de ligging van ons huis vindt je in het bijgevoegd word-bestandje.
Is er iemand die misschien bijkomende informatie heeft waarmee we verder geholpen zijn?
Eventueel ook extra contactadressen en dergelijke?
Kan er iemand ons zeggen of het voor ons nog interessant genoeg is om deze boiler te plaatsen? (De verwarming van het warm water gebeurt normaal via een hoogrendements doorstromer)

Reacties

Dries, die uitleg is nochtans wel te vinden op het web.
In de mate v h mogelijke: zeker doen !
De helling van je dak is ok, iedere windrichting van oost tot west kan, al is op het zuiden natuurlijk best, en west is iets beter dan oost. Afwijkingen kan je opvangen door panelen iets groter te nemen. Verder opletten voor beschaduwing: in de winter komt de zon minder hoog!
Verder leidingen zo kort mogelijk houden: zowel van panelen naar boiler, als van boiler (of gelijk welk ander warmwatertoestel) naar je tappunten, om evidente redenen.
Als alles goed gedimensioneerd is (panelen en buffervat in overeenstemming met verwacht verbruik) moet een rendement van 60 % mogelijk zijn.
Voila, dat zijn een paar vuistregels...

kijk eens naar onze zonneboiler
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

zeg net een dankbriefje gehad van Vlaams minister Hilde Crevits
Online te lezen op de site
man ben kik daar content mee

groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm