Zonneboiler als warmteverdeelstation | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler als warmteverdeelstation

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tony6
11/07/2011 - 22:41

Allen,

In dit bericht [[http://www.ecobouwers.be/forum/post/nieuwbouw-invloed-van-wp-op-pv-insta... | Ecobouwers 148996 ]], heeft Hans het over het dilemma van verwarming in een passiefhuis of LEW, veel kosten en techniek voor weinig gebruik.

Waarom de meestal aanwezige zonneboiler niet gebruiken als warmteverdeelstation.
In de winter wordt die warm gestookt (40°C-50°C) met een standaard gasketel. Die kan zijn, in principe te groot, vermogen daar altijd condenserend kwijt, stopt als de temperatuur bereikt is en pendelt niet. De lage temperatuur afgifte elementen (vloer-, wandverwarming, radiatoren), tappen warmte af uit de boiler aan het tempo dat nodig is. Eventueel kan ventilatielucht voorverwarmd worden als een AWW of BWW, niet mogelijk is.
SWW wordt in doorstroming voorverwarmd in de boiler. De ketel zorgt voor de naverwarming in doorstroom. Zonnecollectoren leveren wat ze kunnen, alles is winst.
Zomer : Zonnecollectoren verwarmen boiler voor SWW, indien nodig springt keteltje bij voor naverwarming.

Ik zie een paar voordelen : relatief goedkoop in aankoop, geen pendelgedrag en minimale branderstarts, bekende techniek, geen dure zonnepanelen.
Blijft fossiele brandstof, en dan. Elektriciteit is in ons land in praktijk voor een belangrijk deel nucleair. Bij een passiefhuis en bewust gebruik wordt verbruik echt laag.
En het warmteverlies van de boiler, dat kan opgevangen worden door degelijke isolatie en plaatsing in de verwarmde schil.

Tony

22 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
12/07/2011 - 12:44

Ik blijf het nogal jammer om een CV-installatie te voorzien in een PH. Het is een nogal zotte kost.

In jouw opstelling:

€ 10-15.000 voor CV met sanitair
€ 5.000 voor ventilatie
€ 5.000 voor zonneboiler + collectoren

Waarom niet werken met een combitoestel (ventilatie en SWW in 1 toestel):
€ 9-11.000 voor ventilatie + SWW (is voorzien van boiler voor zonnecollectoren)
€ 2-4.000 voor bv. een houtkachel/pelletkachel...
€ 1.500 voor zonnecollectoren

Voordelen: goedkoper, veel minder leidingen te leggen, geen aansluitingskosten gas (en geen abonnementskosten) en goedkoper stoken (pellets of hout).

In een passiefhuis is het absoluut geen noodzaak om bv. de bovenverdieping extra te verwarmen. Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie zorgt voor een goede verdeling van de warmte in huis. Het beperkte vermogen kan dan makkelijk met een kacheltje opgehaald worden.

afbeelding van pfft
07/08/2011 - 09:46

Beste

is verwarmen van een passiefhuis met ventialtie lucht wel een goed idee? Kwam men daar niet van terug?

eddy

afbeelding van Bart De Lepeleire
13/07/2011 - 12:52

Ik zit met hetzelfde probleem. Oude woning wordt vervangen door een passiefwoning, en we zouden de gascondensatieketel kunnen hergebruiken, waardoor de aankoopprijs dus wegvalt. Een buffervat wordt sowieso voorzien voor SWW. Of het hergebruik van de condensatieketel daarmee rendabel of interessant wordt weet ik nog niet want

1) gasleiding zal wellicht opnieuw moeten gelegd worden vertrekkende van de overkant van de straat (offerte Eandis komt ten vroegste op 2 augustus)

2) wat met de luchtdichtheid van een gascondensatieketel? In principe zuigt die zijn lucht van buiten aan, maar is dat systeem volledig luchtdicht?

3) PV zonnepanelen en thermische zonnepanelen zijn voorzien, maar vermits er geen 380V beschikbaar is zullen die maximaal 5 kW kunnen leveren.

Warmtempomp lijkt me te duur uit te vallen, of zou ik dat nodig hebben om aan een nulenergiewoning te geraken?

 

afbeelding van Oostlandvaarder
06/08/2011 - 16:29

Hallo,

 

Wij hebben PH gebouwd, eind vorig jaar afgewerkt.

De verwarming is uitgevoerd zoals Tony beschrijft. Als men het geeft over een PH, dan wordt er meestal gesuggereerd dat het verwarmingssysteem goedkoper zal zijn. Bij mij is dat zeker niet het geval, en ik zal eerlijk toegeven dat dat in het hele bouwavontuur mij het meest onaangenaam verrast geeft.

 

Gasketel, opslagvat, alles geleverd en geplaatst en aangesloten door een professioneel installatiebedrijf: 14000 Eur

 

Daar heb ik dan wel een Tisun inox opslagvat van 1000L met 10 cm isolatie voor en een Junkers condenserende brander. Maar het grootste bedrag is voor het samenbouwen van de delen. Dit is geen standaard opstelling meer, er is een heleboel materiaal in gekropen en 20 werkuren!

Daarbovenop heb ik dan nog zelf alle leidingen in huis en radiator geplaatst, de besturing vervangen want met de geintegreerde  Junkers sturing kon het niet functioneren en heb ik nog geen zonnecollector. 

Ik ben het met Robin eens dat er toch wel een beter passend systeem moet kunnen gevonden worden.

De brander werkt op 30 % van z'n maximaal vermogen, want volgens Junkers is dat z'n meest zuinige werkpunt, en de temperatuur van buffervat staat tussen 45 en 50 graden ter hoogte van de aansluitingen van de brander, dus de brander werkt altijd netjes condenserend.

Het opwarmen van het vat gebeurt met het CV circuit, niet met het circuit dat normaal voor opwarmen van een boiler wordt gebruikt.

 

 

afbeelding van robin demey
06/08/2011 - 20:15

Blijkbaar zat ik met de schatting voor CV met sanitair nogal aan de lage kant. Als ik zie dat jij al aan 14000 zit en dan nog zelf vanalles hebt gedaan.

afbeelding van Oostlandvaarder
07/08/2011 - 08:09

Robin,

 

Ik denk dat 9 - 11 000 Eur voor een gecombineerd toestel ventilatie- SWW met buffervat enkel de prijs voor het toestel is, niet geleverd en geplaatst, geen ventilatiekanalen of waterdistributieleidingen.

Welke forumleden kunnen hier praktijkgegevens over aanreiken?

afbeelding van robin demey
07/08/2011 - 11:55

Mijn offerte: €7000 toestel geplaatst + ventilatiekanalen geleverd. De ventilatiekanalen plaats ik zelf. Plaatsen van zo'n toestel houdt ook niet veel in. Dat is een paar uurtjes werk.

Dus voor € 2000 kan dat volgens mij wel geplaatst worden hoor. Dat zijn toch al zo'n 40-50 werkuren voor een paar kanalen.

Ik werk dan natuurlijk zonder extra buffervat, want het combitoestel is voorzien om collectoren aan te sluiten. Dat is net het punt van het hele verhaal (kosten sparen).

afbeelding van Oostlandvaarder
07/08/2011 - 14:48

Dat is dan een Genvex Combi 185?

afbeelding van robin demey
07/08/2011 - 17:48

Inderdaad. Ik weet dat er toestellen op de markt zijn die nog beter presteren. Maar om daarvoor het dubbele van de prijs te geven? Lijkt me beetje overkill. Als het verbruik zo'n €300-400 per jaar is, dan kan je die extreme meerprijs voor een duurder toestel toch nooit financieel terugverdienen.

afbeelding van Oostlandvaarder
07/08/2011 - 20:45

Ik heb gelezen dat dit product een 'lichte' WP geeft en daarom nogal snel naar puur electrisch bijverwarmen overschakelt.

Mijn aanbeveling (als U mij toelaat):

- Uw ventilatieleidingen allemaal goed isoleren. Genvex spreekt zelf over 10 cm, maar dat is dan wel voor doorgang door onverwarmde vertrekken bedoelt. Ik heb zelf ook geprobeerd om de warmteverdeling via de ventilatie te doen geschieden, met een water/lucht batterij na de balansventilatie. Na 1 maand reeds dit systeem uitgeschakelt en 1 radiator geplaatst ( in de living ). De lucht verwarm je bij tot rond 50°C, de leidingen stralen de warmte af en de lucht die je verdeelt koelt af tot ruimtetemperatuur ( 21 -23 °C). De ruimtes waar de leidingen door gaan, in ons geval de zolder en de slaapkamers boven, die geraken oververhit en de bij te verwarmen ruimtes, in ons geval de living, blijven niet op temperatuur. In ons geval, vorig jaar in december, dus een koudegolf, de slaapkamers naar 23 °C en de living 's morgens nauwelijks 18°C. Met 1 radiator in de living bleef het volledige huis op temperatuur.

- Als er dan toch electrisch gaat bijverwarmd worden, bepaal dat dan zelf. Voorzie electrische bijverwarming in de leefruimte/zitkamer, welk systeem je ook kiest. Afhankelijk van de warmtevraag zal enkele kW genoeg zijn ( straalpanelen, electrische vloerverwarming, electrische muurverwarming).

- Als het al warm is in huis, en naast de zetel staat een radiator die lekker warmte afstraalt-->in slaap vallen in de zetel :-). Uw huisgenoten kunnen dat vervelend gaan vinden.

 

afbeelding van robin demey
07/08/2011 - 23:45

Ik ben ook helemaal niet van plan om de verwarming te gebruiken van dit toestel. Ik zal verwarmen met een pelletkachel.

afbeelding van Benneke
11/11/2011 - 17:52

Oostlandvaarder

Heb jij een tisun pro clean of een gewoon vat van tisun? en hoeveel m2 thermische panelen heb jij ?

mvg Ben

afbeelding van jan-85
07/08/2011 - 18:26

beste tony,

wij hebben na een lange testperiode een zonneboiler/warmtepomp uitgetest met aluminium radiatoren, met zeer goede testresultaten , aluminium is een supergeleider dus met water van 35-40° door de radiatoren was het lekker warm in huis, daar de zonneboiler in de winter ook nog tussen de 20 en 40°

warm water geeft heeft de warmtepomp weinig bij hoeven te springen. Wij hebben de warmtepomp geplaatst in een garage waar het in de winter ook tussen de 10 en 15° graden is, met een afvoer naar buiten. Met deze combinatie hebben wij heel veel bespaard. Bijkomend moet ik zeggen dat wij zeer goed geisoleerd hebben. om te besparen is de isolatie 1 van de belangrijkste factoren, maar dat weet iedereen wel.

afbeelding van Carol Vandecasteele
30/10/2011 - 04:08

 Dit systeem wil ik al lang zelf toepassen nadat mijn isolatiefase af is...
Maar wat me verbaast is dat jouw warmtepomp zelfs in voorbije lange grauwe koude winter zo weinig moest bijspringen bij de zonneboiler. Ik weet dat vacuumcollectoren 20-40° geven tegen een laag debiet bij bewolkte dagen. Maar als dit vorige winter volstond dan moet je warmtevraag wel erg laag zijn en dus je huis geïsoleerd tot bijna op passiefniveau??? Hoe dik is je isolatie (U-waarde in dak-glas-muren-vloer)???

Jouw systeem ken ik al een paar jaar via je website, maar wist niet dat je op dit forum zat... Ik zit alleen nog met wat vragen rond dimensionering van dit systeem, zowel qua convectoren als collectoren. En weet dat dit in de praktijk ervaren correcter is dan uitgebreide berekeningen... en zou je graag eens in dit verband opbellen of zelfs bezoeken als je tenminste met de opendeurdagen van ecobouwers meedoet???

afbeelding van tony6
08/08/2011 - 23:36

Ben geschrokken van de kosten die hier opgeven worden voor de CV. Gezien de verdere kommentaar van Robin en de foto van Oostlandvaarder is dat waarschijnlijk op de klassieke manier uitgevoerd met overal radiatoren en / of vloerverwarming. Zit er in de kost voor CV de bovenverdieping er ook bij ?

Oostlandvaarder heeft wel een grote boiler, 1000l. Dat kost ook wat meer als een 200 - 300 l vatje.

Geen gasaansluiting wil wel zeggen een hoge electriciteitsrekening, koken op inductie. Ook moet er een opslagruimte voor hout of pellets en een veel duurdere schouw, voorzien worden. Dat moet ook geteld worden. Bij een gasinstallatie met weinig verbruik zijn de de abonnementskost van gas en de installatiekosten zijn idd relatief hoog.
Hout is nu nog goedkoop maar zal dat zo blijven ? En met houtstook, zelfs efficiente, zit je wel met fijn stof uitstoot.
Hoeveel leveranciers zijn er van een combitoestel ? Niet zo veel. Toestellen zijn wel betrouwbaar, aan warmtepompen gaat niet zoveel kapot. Maar meestal woont die installateur niet om de hoek.
Het heikele punt bij warmtepompen op ventillatie is dat er weinig warme te halen valt uit reeds afgekoelde ventillatielucht, zeker in de winter. Op de website van de producent van Robins combitoestel lees ik het volgende : " The heating pump is able to produce about 380 l. warm water per 24 hours with a temperature at 55°C. The heating time for a whole tank from 15-55°C is about 9 hours when the outdoor
temperature is at 15°C. The capacity depend on the outdoor temperature, the temperature of the coldwater and the draining off model. The heating time will be longer by a falling out door temperature. The heating time can be reduced about 4,5 hour if you use a 1 kW electrical cartridge.In de winter wordt er dus electrisch bijverwarmd voor SWW.

Zelf woon ik in een klein rijhuis, wil dat zo goed mogelijk isoleren. Dan zal er dan niet zoveel verwarming meer nodig zijn, zelfs zonder doorgedreven isolatie.
In eerste instantie dacht ik aan 2  gaswandkacheltjes. (voor de verdeling van de warmte, lang smal grondplan). SWW eventueel met bestaande doorstromer maar die zal ook wel niet eeuwig meegaan.
Zonneboiler kan zorgen voor SWW buiten de winter. Ik wil geen honderd liter drinkwater dagen op temperatuur houden, om dan nog te zwijgen over energieverkwistende (en overroepen) legionellapreventie, dus doorstroming.
Electriciteitsverbruik van warmtepomp en boiler bijverwarming kan ik bovendien niet goed compenseren met zonnepanelen door te veel schaduw van nabij gebouw, niet zo goede orientatie en vooral een klein dak. AWW en BWW zijn ook niet mogelijk wegens veel te kleine tuin. Waar zal het combitoestel dan zijn warmte gaan halen ? En met welk rendement ?

Anders dan Oostlandvaarder zit er bij mijn idee geen verwarmingsondersteuning van de zon. De boiler dient in de zomer voor SWW en in de winter als buffer voor het te grote vermogen van het keteltje en om SWW voor te verwarmen. Ik kom met drie radiatoren wel toe.

Tony

afbeelding van robin demey
09/08/2011 - 08:19

Hoeveel warm water heb jij wel nodig? Een volledige tank van 185L warm water (55°) betekent zo'n 300L warm water om te douchen. Gebruik je nog een doucheWW, dan heb je er zelfs nog meer. Reken je slechts 25% recup (ipv 40-60% wat de fabrikant aangeeft) dan heb je nog zo'n 375L. Dit in combinatie met een spaardouchekop denk ik niet dat de bijverwarming veel noodzakelijk is in een gezin met 2-4 personen. 375L à 6L/min is zo'n 60 min douchen. Met 4 personen kan je dus elk 15min douchen (dan zal uw rendement van de douche WW ook veel hoger zijn). Dat is al behoorlijk denk ik. En niet iedereen doucht altijd na elkaar hé. Als de ene zich 's morgens doucht en de ander 's avonds, dan heb je dubbel zoveel warm water.

De schouw reken ik niet mee, omdat mijn vrouw sowieso een kachel wenstte. Dus de enige meerprijs is die van de pelletkachel tov een gewone houtkachel in mijn geval.

Een pelletkachel + schouw kan al voor zo'n €6000.

Koken op gas wil ik niet. Heb het al een paar keer gedaan en vindt het sowieso gevaarlijk (ben niet snel bang, maar spreek uit ervaring met een moderne gaspit). Enkel gas onder glas vindt ik veilig genoeg, maar het rendement is dan weer zwak. Bij koken speelt comfort en veiligheid meer door dan ecologie. En gas vs inductie zal ook de wereld niet maken.

Wij koken hier (dagelijks) in onze tijdelijke woonst met een oude elektrische kookplaat en er staat een oude koelkast in de keuken en een zeer oude wasmachine. Ons elektriciteitsverbruik van het laatste jaar: 2000 kWh. Dus die kookplaat zal ook niet het roer laten omgooien naar gas hoor.

Geen BWW zal ook invloed hebben op uw ventilatiesysteem D: in vorstperiodes zal de bypass moeten aangesproken worden en trek je dus ijskoude lucht binnen. Of je moet elektrisch voorverwarmen.

Alles heeft zo zijn keerzijde. Elk moet voor zichzelf uitmaken wat voor hem het beste is, zowel ecologisch, financieel, maar ook qua comfort.

Wat betreft kosten CV: wens je te werken met lage temperatuur (daar spreekt men hier toch over hé bij zonneboiler) dan moet je ofwel vloerverwarming ofwel wandverwarming gebruiken. Dus uiteraard is hiermee rekening gehouden.

afbeelding van vinne
23/10/2011 - 20:35

Robin, toch even gegevens bijwerken :

Verbruik Genvex per week 75kw (is volgens inporteerder normaal verbruik) voor 1m³ waterverbruik.  Geeft jaarverbruik 3900Kwh  = 820€.  Mijn ervaring na 3 jaar gebruik : Genvex is brol en geeft langs geen kanten de rendementen die vooropgezet worden.

afbeelding van robin demey
24/10/2011 - 12:08

Gebruik je hem ook als verwarming?

afbeelding van vinne
29/10/2011 - 17:31

ons huis is passief en hebben nu nog geen verwarming nodig; staat zelfs nog meestal op bypass (hebben wel AWW).

Er moet zich geen 4 man achter elkaar wassen want dan is het warm water op, en is het weer een dagje wachter vooraleer er voldoende warm water is.

als de temperatuur onder de 5°c gaat wordt hij gebruikt als verwarming.  Maar van zodra het vriest en de zon schijnt een paar dagen niet hebben we extra verwarming nodig.

 

 

 

afbeelding van mon jansegers
29/10/2011 - 21:10

De discusie rond de keuze van het verwarmingsysteem gaat steeds over ecologische en economische items, zelden wordt er gepraat over het pschychologische (o.a. het zich rond een verwarmingsbron scharen, samenhorigheid) en ook het fysieke ervaren van warmte in een woning. De enige echte verwarming voor de mens is stralingswarmte, gebaseerd op stralingswarmte van de zon, laat dat dan de scherprechter zijn in de keuze, het financiele wordt dan ondergeschikt, stralingswarmte voldoet een leven lang.

Het is vooral het fludium dat de doorslag geeft.

Jaren geleden werd er bij ons gebruikt gemaakt van een lucht/lucht warmtepomp gecombineerd met direct electrische verwarming. Er werd ook een inbouwhaard met brandhout gebruikt om het electrisch verbruik te temperen. Door ervaring met de gekende fluidium die zorgen voor de warmteoverdracht kan ik je zeggen dat luchtverwarming via het ventilatiesysteem onaangenaam is, direct electrische verwarming met convectoren eveneens niet bevredigend en niet ecologisch, alleen de houtstook is echt aangenaam en gaf toen al de doorslag om nu te kiezen voor houtverwarming, maar het toestel was niet correct. Door de ervaring met houtstook hebben wij 2 jaar geleden besloten te kiezen voor een 24 op 24u oplossing, maatwerk ( gezien de sterke isolatie met passiefhuis kenmerken) met schone verbranding en laag houtverbruik, lage stookfrequentie, low-tech, dwz. de finoven. De finoven is gecombineerd met een warmtewisselaar die 50% van zijn energie imputeert in de kombi-boiler van 1000 liter, het energie hart van de woning (temperatuur tussen de 45 en 50°C dit gecombineerd met zonnenergie.

De stralingswarmte van de finoven met zijn wandtemperatuur van max. 40°C, uitgekiend voor onze woning door een ervaren en kundige kachelbouwer, zorgt voor een aangename warmte met 22°C tijdens de vriesdagen. Dit wordt gerealiseerd met 6kg populier per dag. Het open-plan van de woning is uiteraard een grote troef. De finoven staat bijna centraal in de woning. De temperatuur in de slaapkamers kan je regelen met het openen en sluiten van de deuren, dit geeft al vlug een paar graden C. verschil tov. van de open living. Overhitting is onbestaande.  

Laat stralingswarmte je leidraad zijn in het maken van je keuze. Het kan ook met pellets en andere energiedragers, maar het afgiftesysteem op basis van stralingswarmte is het belangrijkste! 

Een passiefwoning met een aangepaste stralingsverwarming is de toekomst! De passiefwoning is er wel voor zijn bewoners en niet omgekeerd, dat beseffen de passiefhuis mensen de laatste jaren maar al te goed. 

Mon  

 

afbeelding van robin demey
29/10/2011 - 21:40

Had je anders verwacht als je de technische specificaties bekijkt? Het toestel is gemaakt voor kleine passiefwoningen met 2 a 3 personen.

Een boiler van 180 liter à 55°C kan nooit voldoen om 4 personen (lang) te laten douchen, tenzij met DWTW.

Ik opteer dan ook om dit toestel niet te gebruiken als verwarming, maar enkel voor SWW.

afbeelding van vinne
31/10/2011 - 20:19

wel een (zeer) dure oplossing voor enkel SWW.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.