Zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Spicy
15/01/2016 - 16:45

Mijn vriendin en ik zouden willen investeren in een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler. Ons gezin zal binnenkort uit 3 bestaan en mss komt daar nog een 4de bij. De offertes die we tot nu toe kregen zijn zeer vergelijkbaar van prijs dus is het moeilijk om de knoop door te hakken. Waar zou jullie voorkeur naar uit gaan en waarom? Alvast bedankt voor elk antwoord dat ik krijg.

1. Remeha Calenta 35s + OEG solarsysteem 2plus met 2 collectoren en zonneboiler 300l

2. Buderus GB 162 25 kw + Buderus zonneboiler SM300 met 2 SKN collectoren

3. De Dietrich Twineo easlylife + De Dietrich PRO D230 en zonneboiler 200l

32 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
15/01/2016 - 18:09

Waarom investeren in een zonneboiler, voor een klein gezin is die immers niet rendabel? Voor ongeveer een kwart van de prijs heb je douchepijp-warmteterugwinning en een spaardouchekop waarmee je dezelfde besparing haalt als met die zonneboiler. Maar dan zonder storingsgevoelige technieken.

afbeelding van Spicy
15/01/2016 - 18:17

Omwille van een aantal redenen:

  • Uit overtuiging
  • Onze ketel moet sowieso vervangen worden
  • Mss met 4 is te interpreteren als hopelijk met 4 :)
  • Tot juli zijn er nog subsidies voor te krijgen

Misschien er nog bij vermelden dat alle offertes bijverwarming in de ketel voorzien.

afbeelding van Ingir
15/01/2016 - 19:51

Overtuiging

Welke overtuiging? Als je vermindering van je verbruik van aardgas en milieubelasting bedoelt dan kun je met je geld (= jouw geld, niet dat van anderen) meer overtuiging behalen bij gelijke investering van jouw geld. Een zonneboiler is ook niet echt milieuvriendelijk qua materiaalgebruik en hulpenergie. De eerder genoemde douche-WTW en spaardouchekop presteren hier overtuigend beter en met de overgebleven middelen zou je aanvullende isolatie of zonnepanelen kunnen aanschafen.

 

Ketel vervangen

Dit heeft weinig van doen met een zonneboiler, je kunt net zo goed een warmtepomp plaatsen of puur elektrisch gaan verwarmen (afhankelijk van het isolatieniveau van de woning). Of uit overtuiging kiezen voor een doorstroomketel waarmee geen SWW op voorraad gehouden wordt.

 

3 (+1)

Zelfs met 5 personen is een zonneboiler nauwelijks interessant ten opzichte van een douche-WTW en waterbesparende douchekop.

 

Subsidies

Ik begrijp dat het moeilijk is om een vette worst te weerstaan maar je houdt jezelf voor de gek met het aanvragen van subsidies. De kosten komen dubbel en dwars terug in de vorm van verhoogde aanschafprijs (leverancier roomt subsidie af), verhoogde inkomstenbelasting en/of hogere energiebelastingen zoals nu bijvoorbeeld het geval is met onbetaalbare GSC's die op de energietarieven drukken. In het ergste geval komt de onbetaalde rekening op de berg staatsschulden zodat je kinderen en kleinkinderen belast worden met de gevolgen van kortzichtigheid van voorgaande generaties.

afbeelding van Griet en Stefan
16/01/2016 - 08:33

Amen!!

Hier een gezin van 4 met er jaarlijkse gaskost van 150 euro aan sww.  Een zonneboiler is totaal niet te verdedigen hier!

Ecologisch gezien kan je SWW besparen door kory te douchen, wtw en spaardouchekop.

afbeelding van m2ts
16/01/2016 - 10:42

Amen bis @ Ingir

 

Mss kan je met dat geld investeren in (extra?) aandelen van Ecopower? Of de aanschaf van een elektrische (bak-)fiets: wie weet kan je daarmee een tweede auto uitsparen (en mat dat geld kan je dan weer extra groene aandelen kopen ;-) ). Enfin, het lijkt me idd dat er betere mogelijkheden zijn dan te investeren in een zonneboiler.

 

Dit lijkt me hetzelfde verhaal zoals de investering in een particuliere windmolen: dat doe je beter niet, maar eventuele aandelen in een grote windmolen lijkt me wel goed te zijn. Net zoals een zonneboiler voor hotels, zwembaden,... wellicht wel interessant zijn, maar niet op particulier niveau...

afbeelding van Spicy
17/01/2016 - 17:26

We zijn al aandeelhouder van Ecopower. We hebben zonnepanelen liggen. Onze spauwmuren zijn geïsoleerd, net als het plafond van de kelder. Als het een domme investering is, waarom zou er dan een redelijke terugverdientijd uit de berekening van de overheid komen? Met redelijk bedoel ik een terugverdientijd die ongeveer gelijk is aan de verwachte levensduur of het verwachte gebruik.

Ik zal jullie suggesties zeker eens bekijken maar moest er iemand toch nog zijn mening willen geven zou het tof zijn.

afbeelding van IvoB
17/01/2016 - 18:06

Waarom PV + ZB? Die renderen het best en het slechts op hetzelfde ogenblik. Eén van de 2 kan ik nog begrijpen (met een voorkeur voor PV) maar toch geen systemen die tekort komen op hetzelfde ogenblik en op een ander ogenblik cumuleren in overschot?

waarom zou er dan een redelijke terugverdientijd uit de berekening van de overheid komen?

Omdat de overheid een eigen agenda heeft of dat ze niet van de slimsten is? (of beiden).

afbeelding van Spicy
18/01/2016 - 12:32

Waarom kan PV en ZB niet samen? De fotovoltaïsche panelen zorgen ervoor dat ik in mijn eigen elektriciteit voorzie en een zonneboiler dat ik een groot deel van mijn sanitair warm water zelf verwarm. Dat heeft toch niets met elkaar te maken, of ik moest de bijverwarming elektrisch doen maar dat is niet het plan.

Er zijn altijd wel nadelen aan subsidiesystemen maar het wordt hier wel heel zwart wit bekeken. Waarschijnlijk zal je wat meer betalen omdat de overheid het systeem subsidieert maar je gaat mij niet wijsmaken dat alle zonneboilersystemen na juli ineens met € 2.500 in prijs gaan dalen (of dat ze voor de subsidies allemaal € 2.500 goedkoper waren).

afbeelding van IvoB
21/01/2016 - 14:47

Het kan uiteraard altijd samen maar of het nuttig is?

PV en ZB hebben energie op overschot ophetzelfde tijdstip (zonnig weer) en tekort op hetzelfde tijdstip (bewolkt koud weer).
Als je op je dak plaats hebt voor PV + ZB heb je zeker plaats om een paar extra PV panelen te leggen (of van in het begin te voorzien) om elektriciteit op te wekken voor je SWW. Desnoods via een WP(boiler) zoat je opgewekte elektriciteit met eennog hoger rendement in SWW warmte kan omgezet worden. Als je voor 2 systemen kiest kn je toch best kiezen voor 2 systemen welke complementair zijn? Waarom niet verwarming +SWW in de zomer laten aansturen door een WP gekoppeld aan een PV installatie en in het stookseizoen door een kachel? Zodra het rendement van je WP daalt schakel je over op de kachel en omgekeerd. Je hebt dan alleen een SWW vat nodig met een dubbele spiraal. Maar dat heb je normaal bij een ZB ook nodig.

Moest alles zijn normale economische prijs hebben kon men idd gemakkelijker keuzes maken. Nu vertekenen al die premies gewoon de (juiste) keuzes. En die premies betaal jij of een ander ook (via een andere weg) ook gewoon terug. Soms zelf dubbel: via belastingen en een kunstmatige hogere xwinstmarge voor de verkoper (in een land zonder premies is een goed bijna altijd goedkoper dan in een land met premie).

 

afbeelding van IvoB
17/01/2016 - 18:13

dubbel

afbeelding van steviejanneke
17/01/2016 - 19:39

wij zijn toch tevreden van onze zonneboiler....

 

er is geen gas in onze straat, dus gekozen voor warmtepomt met vloerverwarming in onze aanbouw (aanvoer is meestal maar 28°)

de zonnecollector krijg je toch een mooi stuk terug betaald (wij hebben via selfmatic geplaatst prijs van andere plaatsters ken ik niet)

dus het vat werkt bij ons als verwarming + santitair (vandaag heeft hij ons buffer 500l)

vandaag heeft de zon het tot een 62° gebracht (bovenkant van 44° naar 62°, onderkant van 34° naar 59°)dus meer dan voldoende terwij de buitentemperatuur toch niet hoger dan een 8° zal geweest zijn

 

 

afbeelding van charel
17/01/2016 - 19:50

Voor diegenen die nu in dezelfde situatie als steviejanneke zijn zou ik dan toch ipv die zonneboiler een warmtepompboiler adviseren. Geen zon nodig, nooit naverwarming nodig en stukken goedkoper.

afbeelding van steviejanneke
17/01/2016 - 19:57

wij hebben die van Daikin HPSU compact met de rotex solar r3 en  3 rotex vlakke panelen

dus de boiler is een boiler voor warmtepomp, zonnecollectoren, (gas.... maar dit hebben we niet... dus we denken er een cv pelletkachel op aan te sluiten), en de elkectrische weerstand hebben wij niet zitten)

 

 

afbeelding van steviejanneke
17/01/2016 - 20:01

door de subsitie kwam de meerprijs voor ons goekoper uit dan een douche warmtewisselaar...

 

(maar zoals ik zei bij andere firma's weet ik echt geen prijzen)

 

(ook is het een kuntstof tank en werkt als doorstromer deze boiler)
hier veel kalk in het water en met kuntstof heb je daar geen probleem mee... (ook doorstroomgedeelte is 'flexible' inox-buis)

afbeelding van Ingir
18/01/2016 - 09:46

...door de subsitie kwam de meerprijs voor ons goekoper uit dan een douche warmtewisselaar...

 

Dat is dus kortzichtig want die zonneboiler is wel degelijk 4 tot 5x duurder dan een douche-WTW en waarschijnlijk evenredig veel milieubelastender door meer materiaalgebruik en hulpenergie maar die subsidie maakt je blind voor de onnodige kosten voor de maatschappij en andere nadelen van de zonneboiler.

 

Zoals gezegd kan met douche-WTW plus spaardouchekop dezelfde gasbesparing bereikt worden als met een zonneboiler. Wat hier echter wordt stilgezwegen is dat men helemaal niet ecologisch wil douchen (= kort douchen om zo weinig mogelijk water en energie te verbruiken) maar juist lang wil douchen met een waterverspillende regendouche. De zonneboiler is namelijk wel perfect om verspillend douchegedrag te verduurzamen... met ecologie heeft dit echter weinig te maken.

 

 

afbeelding van steviejanneke
18/01/2016 - 18:46

Bij ons is geen gasaansluiting mogelijk... Dus werken we met warmtepomp met boiler... Waar er nog een zonnecollector Is op extra aangesloten... En in de toekomst nog een cv pelletkachel..

PS : die douchewarmtewisselaar warmt mijn buffer nooit op die ook mijn vloer opwarmt...

Eigenlijk vergelijk je appels met peren....

Zonnecollector enkel voor sanitair is misschien niet zo ecologische dan douchewarmtewisselaar.
Maar als het sanitair en verwarming is dan Is deze toch interessanter dan een douchewarmtewisselaar...

Mijn zonnepanelen staan op een plat dak, 100% zuiden en opeen 5 graden

afbeelding van steviejanneke
18/01/2016 - 18:25

Bij ons is geen gasaansluiting mogelijk... Dus werken we met warmtepomp met boiler... Waar er nog een zonnecollector Is op extra aangesloten... En in de toekomst nog een cv pelletkachel..

PS : die douchewarmtewisselaar warmt mijn buffernnooit op die ook mijn vloer opwarmt...

Eigenlijk vergelijk je appels met peren

afbeelding van charel
18/01/2016 - 19:13

Steviejanneke,

Wat is dan ongeveer de prijs van de gehele opstelling met en zonder de pelletkachel?

afbeelding van steviejanneke
18/01/2016 - 19:27

Kwam met vloerleidingen en al op een 15000-16000 zonder subsidie
Pelletkachel Is gewoon apart kopen en aan buffer aansluiten in plaats van op radiatoren

afbeelding van wim69
17/01/2016 - 22:38

Omdat ik bij men al warmtepomp 2 buffervaten staan heb met elk een extra spriraal (was maaar geringe meerprijs) heb ik ook 24 vacuumbuizen besteld. Kostprijs 650€, moeetn nog geleverd worden. Ongeveer 3m2, ga ze zelf monteren (niet op hellend dak, daar liggen a 4000Wp Sunpowers),

Waarschijnlijk nog een paar hondr euro nodig voor de verbindingen en pomp.

Terugverdienen misschien juist als er niets kapot gaat in 15j. Maar misschien wat minder compressor starts in de warme maanden voor het SWW.

Voor dat geld kan ik nu ook al 2 Benq panelen van 327W kopen die waarschijnlijk ook in de de periode april-oktober het warmwater zouden kunnen maken.

Dat er nog subsidies zijn op een zonneboiler mag zeker niet het doorslaggevend element zijn. Ten eerste jouw dak moet goed liggen. Perfect zuid, helling 45 °, geen schaduw, groot genoeg zodat je ook nog genoeg plaats over hebt om PV panelen te leggen? Als een zonneboiler ligt op een dak zoals ik beschrijf dan heb je iedere dag, ook in de winter, als de zon 8 uur schijnt makkelijk je boiler opgewarmd met de zon, een leuke ecologische winst lijkt me. Je gaat het echter niet veel voelen aan je portefeuille, want het aanmaken van SWW kost niet zoveel op jaarbasis, het kost minder dan je TV abonnement . 

Een boiler geeft je altijd een groter comfort bij warmwater gebruik dan een doorstromer, dus of je een doorstromer met een spaardouche kop kiest of een boiler met een grote regendouche hangt van je eigen persoonlijk wensen af. Met de subsidie betaal je amper de meerprijs als je gaat voor een zonneboiler installatie, maar 2750 is natuurlijk mooi meegenomen zolang ze aan het uitdelen zijn. Wees ook niet beschaamd om een premie te aanvaarden, hij is er voor iedereen!

Succes!

afbeelding van Spicy
18/01/2016 - 12:38

Aan al die voorwaarden is voldaan: zuidelijk dak, 30-40°, geen schaduw. Om nog even op een post hierboven te reageren: ik wil absoluut niet zo lang mogelijk douchen onder een regendouche. Ik heb een spaardouchekop maar denk vooral vooruit omdat er over enkele jaren 4 mensen warm water gaan verbruiken. Om dit wat op te vangen is een zonneboiler 1 vd opties en aangezien er nu nog subsidies voor gegeven worden leek me dat een goede optie. Maar ik ga ook eens prijs vragen voor een douchewarmtewisselaar en mss verander ik nog van idee.

Er mogen echter nog steeds mensen reageren op mijn oorspronkelijke vraag (zie eerste post) :)

afbeelding van Ingir
19/01/2016 - 12:09

Iemand wilde ooit een lucht/lucht-warmtepomp aanschaffen en beweerde dat hij die alleen zou gebruiken voor verwarming terwijl die warmtepomp uiteraard een split-unit airco is waarmee ook verwarmd kan worden.

 

Hetzelfde speelt hier ook, met een boiler van 300 liter voor 4 personen kun je dagelijks elk een kwartier onder de douche staan. Zou je werkelijk ecologisch willen douchen dan zou daar een boiler van 120 liter bij passen.

afbeelding van Spicy
19/01/2016 - 18:58

Je mag advies geven zoveel je wil maar ik zou het appreciëren dat je mijn intenties niet in twijfel trekt. Voor leken zoals ik is dit een fantastisch medium maar ze zullen gauw weg zijn als ze worden afgedaan als dommerik of nog erger, iemand die onder het mom van duurzaamheid enkel zijn eigenbelang dient.

afbeelding van Dirk Bauwens
19/01/2016 - 19:36

Trek je van dat soort raadgevers maar niets aan, Spicy. Ga maar lekker en zonder gewetensproblemen onder de douche en dat zolang je zelf wil. Je zou eens moeten weten waar zij hun geld aan besteden...

afbeelding van RDR2180
03/02/2016 - 16:56

Ik kan weinig zeggen over die gasketels, voor mij is "geen fossiele brandstoffen" een veel belangrijker stuk van "eco bouwen" dan enkel het bedrag van de gas- of elektriciteitsfactuur om beslissingen op te baseren.

Het eerste merk dat je vermeldt, ken ik niet, kan ik niet veel over zeggen. Buderus heeft bij de installateurs die ik ken een goeie reputatie voor gasinstallaties, maar minstens één is niet zo enthousiast over hun zonneboilers. Hij heeft tien jaar geleden bij ons een Weishaupt zonneboiler geplaatst (zijn allereerste) en hij zei me vorig jaar dat dat de installatie waar hij het minst omkijken naar heeft. 

Als ik het goed zie, zijn alle voorgestelde collectoren van het vlakke plaat-type, die vooral goed werken als er echt zon is (met het beetje zon dat er vandaag tussen de hagel- en regenbuien door geweest is, geraakte de ZB intussen aan 53°C zonder bij te verwarmen), maar merkbaar minder als er niet echt zon is - wat bij ons in de tussenseizoenen het meest voorkomt (nu de zon weg is, schommelt de collector zelf nog maar rond de 25°). Heb je ook offertes gekregen met vaccuumbuizen ?

 
afbeelding van wim69
19/01/2016 - 19:50

Bij echt ecologisch douchen zou je best het waterrecyleren zelf en met een pomp terug rondpompen. Misschien in het begin niet, maar als je gewoon wil water voelen van de douche voor een kwartier. Dan pas ben je ecologisch bezig.

Als ju 15 minuten doucht aan 5l/min kost het ook 75l.

Dan moet je in feite iets maken zoals de regenwaterpomp werkt.

 

We kunnen het de re-circulatiedouche noemen, ik ga direct een patent aanvragen.

 

En er zijn nog zo'n geniën als ik blijkbaar:

 

http://forum.fok.nl/topic/2055962

afbeelding van Dirk Bauwens
19/01/2016 - 20:34

Zeker een goed idee, maar jullie zijn niet de eersten.

Ik heb ergens, jaren geleden, in een engels boek over Japanse baden hetzelfde principe, maar dan nog wat beter, beschreven gezien. Daar werd, via de onderkant van het bad, het water teruggepompt naar de bovenkant van het bad en dat doorheen een eenvoudige gasboiler, waardoor het badwater steeds dezelfde temperatuur behield. 

Ik heb ondertussen een link naar iets dergelijks gevonden:

http://www.alatown.com/japanese-baths-are-technological-marvels-that-ref...

Zucht

afbeelding van nayy
20/01/2016 - 21:46

Dag Spicy,

 

heb een zonneboiler, zonder de systemen waaruit je kan kiezen te kennen kan ik volgende  meegeven:

Ik heb voor het eenvoudigste systeem gekozen nl vlakkeplaat en leegloop systeem. Behalve de pomp die stuk zou kunnen gaan kan er daar eigenlijk niet veel mis mee gaan. (geen overdruk en oververhittingsproblemen)

 

Qua opbrengst ga je je daar idd niet rijk mee boeren: de mijne brengt ongeveer 1300 kwh/ jaar op. (4.6m² vlakkeplaat en 300l boiler). Deze opbrengst zou een stuk hoger kunnen zijn omdat mijn systeem eigenlijk voor 4 personen is, en ik er momenteel alleen gebruik van maak. (vol is vol in de zomer :-))

Mijn pomp verbruikt 60W (gemeten) en de gemiddelde opbrengst wanneer de pomp draait is 1,16 kW. Voor elke kWh die je er insteekt krijg je er bijna 20 terug :-).

 

Mijn ouders hebben hetzelfde systeem (met elektrische naverwarming) en zo kon ik het verbruik perfect loggen. Het dekte 70% van het SWW op jaarbasis.

 

groeten,

Nayy

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.