zonne energie | Ecobouwers.be

U bent hier

zonne energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van De Leeuw
10/05/2006 - 12:15

Beste allen,

Als we kijken naar andere sectoren zoals ICT dan dalen de prijzen van toestellen met dezelfde of vergelijkbare functionaliteit exponentieel naarmate productievolumes stijgen. Voorbeeld hiervan zijn faxen, gsm's, ...

Zal dit ook zo zijn bij (1) zonnepanelen (warm water opwekking) en (2) foto voltaische cellen. Is er iemand die een idee heeft welke paramteres de prijzen beInvloeden (behalve natuurlijk de installatie) en hoe die mogelijksgewzijs zullen evolueren?

Daarnaast is er de rendementskwestie. Wat zijn de voorspellingen kwa evolutie van het rendement van zowel zonnepanelen als PV cellen.

Tot welk niveau moet rendement stijgen en prijzen dalen voordat deze alternatieven prijsconcurrentieël worden met de klassiek fossiele brandstoffen?

MVGR
Jan

47 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
10/05/2006 - 13:06

Ik heb eens gelezen dat de aanschafprijs van PV-panelen jaarlijks ongeveer zo'n 5% zakt. Maar dat weet ik dus enkel maar van ergens gelezen te hebben (hoewel het wel ne betrouwbare bron was). Zelf volg ik de prijs nu ook wat maar pas sinds een klein jaar, te kort om echt te kunnen verifiëren of de prijs werkelijk wel zo zakt.

Het rendement van PV-panelen moogt ge nu nemen op een 16 à 17%, mischien enkelen ietsje meer. Voor amorf silicium ligt het ongeveer op een 6-7% maar die zijn dan ook wel een pak goedkoper. Ook dit zijn weer waarden die ik regelmatig zie terugkeren bij het lezen van betreffende info op't net.
Op bouwinfo.be heb ik een tijdje terug wel iemand weten zeggen dat er in de loop van dit jaar PV-panelen op de markt gaan komen met een rendement van 30% en dat daarop best gewacht kan worden. Of dit waar is weet ik ni maar ik zit toch nog in de fase da'k mijn vrouw moet overtuigen dus 'k heb nog tijd van wachten :p
Als iemand die er meer van kent dit kan bevestigen?

afbeelding van digitaloverdose
10/05/2006 - 13:18

tov fosiele brandstoffen zijn PV-panelen zeker al wel concurentieel. Op een goeie 10 jaar zijn ze terugverdiend wat mij zeer redelijk lijkt. Maar ja er is die hoge aanschafprijs van pakweg een 15.000€ wat voor veel mensen (inclusief mijn vrouw) nog altijd een pak meer lijkt dan maandelijks pakweg 50€ aan electrabel betalen. De subsidies en energiecertificaten die nog van de aanschafprijs afgaan zien vele mensen zelfs niet denk ik. En al zeker ni de stijgende electriciteitsprijzen in de toekomst en de gratis electriciteit die ge krijgt door zulke panelen...

100 keer heb ik mijn vrouw al trachten duidelijk te maken dat het hetzelfde is of we nu maandelijks 50€ betalen aan electrabel of 50€ aan de bank om wa extra te lenen voor PV-panelen... Het gaat er gewoonweg niet in! Zelfs ni als ik zeg dat de electriciteitsprijs nog gaat stijgen en dat daartegenover een af te betalen bedrag aan de bank hetzelfde blijft...

afbeelding van digitaloverdose
10/05/2006 - 13:24

Voor zonnepanelen voor warm water heb ik ze al wel kunnen overtuigen. De terugverdientijd daarvan is naar't schijnt wat langer maar terugverdienen doet ge. Ook is de aanschafprijs (3000-4000€) wat lager dan die voor PV panelen en krijgt ge nog wat subsidies waardoor die nog lager gaat liggen.

Iets wat ik daarbij ook in rekening heb genomen is het feit dat mijn verwarmingsketel (die ook instaat voor warm water) gedurende een half jaar volledig uit kan staan. Naar ik al gelezen heb zou ne zonneboiler toch zeker een half jaar volledig kunnen instaan voor het warm water en dat is dus tijd die mijn ketel niet moet branden en niet verslijt en dus langer meegaat.

afbeelding van nicolasb
10/05/2006 - 14:10

^^^ zo denk ik er ook over. De levensduur van je naverwarming gaat sterk omhoog.

afbeelding van pol-3
10/05/2006 - 16:32

heb nu pv panelen 3kw en heb spijt da het er niet meer zijn.

maar die komen er zekers bij!
geeft goed gevoel je meter te zien terugdraaien en weten dat je daarmee toch beetje aan betere wereld werk!
eerst warmtepanelen ook gekoppeld aan verwarming

afbeelding van markie
10/05/2006 - 17:52

Let wel op met je ketel volledig uit te schakelen, je circulatiepomp kan komen vast zitten.

Ik hoorde onlangs iemand beweren dat er kleine installaties zijn (200 a 400W) waarbij je de omvormer gewoon in het stopcontact plugt, dus geen gedoe met terugleveringscontracten met je leverancier. (wel illegaal)
De meeste meters zouden kunnen terugdraaien. Iemand ervaring mee?

afbeelding van De Leeuw
12/05/2006 - 11:09

bedankt voor uw reacties
maar met competitief met klassiek brandstoffen bedoel ik wel zonder subsidies....
MVGR
Jan

afbeelding van sublimator
12/05/2006 - 18:02

Beste Jan,

"maar met competitief met klassiek brandstoffen bedoel ik wel zonder subsidies...."

Laten we wel eens goed nadenken waar het woord "subsidies" hier voor staat:

als een gewone centrale electriciteit levert aan het net,
dan gaat er onderweg naar de verbruiker heel wat energie verloren, laten we ruw schatten, zowat de helft, of zelfs meer.(dit geldt trouwens ook voor bv. een windmolenpark)

zonnepanelen darentegen leveren nagenoeg verliesloos stroom aan jezelf en je naaste buren . ( en hier geldt hetzelfde voor bv. een alleenstaande windmolen op een industrieterrein : de stroom gaat bijna verliesloos naar de nabijgelegen bedrijfjes )

dat de kleinschalige energieproducent beter betaald wordt
voor de stroom die hij levert, is dus niet meer dan correct en met dit "subsidie" te noemen , doet men hem onrecht.

dus Jan : als je de "subsidies" niet wil meeverrekenen, dan hou jij geen rekening met de "meerwaarde" van kleinschalige energieproductie.

mvg willy

afbeelding van sublimator
12/05/2006 - 18:40

trouwens, hoe ga je de subsidies aan bv. de kernenergie berekenen?

willy

afbeelding van ahardeman
12/05/2006 - 19:53

de prijs van pv gaat pas omlaag als de subsidies verdwijnen

let op mijn woorden, de prijs wordt op een zodanig niveau gehouden dat het rendement op een euro in PV op ongeveer 5-8% ligt (duitsland en vs, dat zijn toch de markten), dus net interessant genoeg om volop te kunnen verkopen.

Dus als de subsidies verdwijnen kostenen de panelen nog ongeveer 2-3 euro per wp ipv 6 euro.

Overigens komen er via concentrix etc. de komende jaren compleet andere pv en pv-t systemen op de markt die wel goedkoper in de markt gezet kunnen worden, incl. concentrators. Maar die bedrijfjes kijken tegen enorm hoge kosten op nu

Arnold

afbeelding van De Leeuw
12/05/2006 - 22:22

Bedankt Arnold voor uw antwoord.

Willy, het is niet nodig om zo 'belerend' te doen.

De stroomprijs die je betaalt aan uw elek. leverancier bevat eveneens de distributiekost en de kosten van het transportnetwerk. Daarentegen veroorzaakt de opwekking met PV ook opslagkosten omdat er batterijen moeten worden voorzien.

MVGR

afbeelding van Hans Delannoye
12/05/2006 - 22:35

Arnold

" de prijs van pv gaat pas omlaag als de subsidies verdwijnen "
Dat klopt niet, de prijs gaat de laatste jaren naar omlaag. Ik heb vorig jaar PV-panelen gekocht, en die waren goedkoper dan dezelfde panelen twee jaar ervoor. De prijs zakt zeker, maar door de grote vraag en het te kleine aanbod minder snel dan we zouden willen. Maar dat is een marktmechanisme, heeft niks met subsidie's te maken volgens mij.

Jan

" De stroomprijs die je betaalt aan uw elek. leverancier bevat eveneens de distributiekost en de kosten van het transportnetwerk. " Ja maar niet de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales en de opslag van het radioaktief materiaal, een toch wel aanzienlijke kost.

" Daarentegen veroorzaakt de opwekking met PV ook opslagkosten omdat er batterijen moeten worden voorzien. "
Sorry, maar ik ga nu ook belerend doen, jij bent duidelijk niet op de hoogte van PV. Deze wordt direct op het net gezet, net als elke andere vorm van electriciteitsproductie.

Hans

afbeelding van sublimator
13/05/2006 - 07:55

Jan,
"De stroomprijs die je betaalt aan uw elek. leverancier bevat eveneens de distributiekost en de kosten van het transportnetwerk."

wat de distributiekost betreft, die is in het geval van kleinschalige energieopwekking (PV, alleenstaande windmolen...) dus zoals gezegd verwaarloosbaar.

kosten van het transportnetwerk: de grootste kosten zijn het schakelelement met het net. In het geval van PV is dat de omvormer, betaald door de eigenaar van de PV zélf (een windmolen wordt ook voorzien van een soort schakeltransfo op kosten van de eigenaar).

willy

afbeelding van markie
13/05/2006 - 10:13

" de prijs van pv gaat pas omlaag als de subsidies verdwijnen "
Klopt als een bus, is altijd zo geweest, zal altijd zo blijven.
Ik zie het nu weer nu ze subsidies gaan geven voor die internetpaketten, sommigge configuraties hier speciaal voor aangeboden zijn nu opeens €150 duurder dan een maand geleden, terwijl de tendens net andersom is. Er staat dan wel bij €175 belastinsvoordeel.
Als de regering de kleine man een kadeau doet, is er altijd wel een van hun "vriendjes" die daar van profiteerd.
Of gelooft er nu echt nog iemand dat dit toeval is?

En ja, dat maakt me dus kwaad, 'k kan er niks aan doen.

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2006 - 10:33

Markie

Internetpaketten interesseren me geen bal, dus daar kan ik niet over meespreken. Maar verder ben ik het niet met je eens, temeer omdat ik zelf heb vaststellen dat mijn tweede installatie goedkoper was als de eerste.
In 2003 betaalde ik mijn Kaneka K58 modules (58 Wp) 219.70 euro, vorig jaar de K60 (60 Wp) 186.42, of een Wp prijs van resp. 3.79 en 3.11 of een prijsdaling van 18% op 2 jaar. Of ben ik de gelukkige uitzondering?

" Als de regering de kleine man een kadeau doet, is er altijd wel een van hun "vriendjes" die daar van profiteert. "
Dat is absoluut onterechte kritiek aan een regering waar ik verder helemaal niet achtersta. Het zijn niet zij maar de kleine man (handelaar, zelfstandige) die z'n 'soortgenoten' oplicht. Dat zit blijkbaar in de mens ingebakken. Kijk maar eens goed rond, dan zal je zien dat de kleine man zelf zeer aktief is op dat gebied. Is er ergens een aktiviteit die zeer veel volk trekt? Wel, de frituuruitbaters, snackbars, etc verhogen direct hun prijzen, kijk ook eens in de zomer aan zee, en je weet genoeg. En de meeste van die mensen zijn echt niet zo goed bevriend met de overheid, 3/4 van hen doet 3/4 in 't zwart.

Hans

afbeelding van ahardeman
13/05/2006 - 11:14

Hans

Je bent de gelukkige uitzondering want ik kan nergens voor 3 euro pv panelen krijgen

En je kunt toch zelf ook wel verzinnen of begrijpen dat de verkoopprijs niet enkel op de productiekosten is gebaseerd maar voornamelijk bepaald wordt door wat de markt bereid is te betalen?

Als er veel subsidie wordt gegeven zijn de consumenten bereid meer te betalen (want het is toch al eerder rendabel),

ik snap niet waarom je dat niet snapt ;-), graag maar eens wat winstcijfers op van pv producenten en kijk maar eens wat daar verdiend wordt bij de huidige prijzen....

Mvg Arnold

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2006 - 11:45

Arnold

Ik overtreed nu zelf even de regels, maar aan die prijs kan ik ze verkopen.
De prijs is al een paar jaar dalend, al willen jullie dat niet zien. Maar de daling is nu wat stilgevallen, alhoewel de directe subsidie's toch voor een groot deel zijn weggevallen. Waarom daalt de prijs dan nu niet als wat jij zegt klopt???
De reden is simpel, de vraag is groter dan het aanbod, er is een gebrek aan siliciumafval (want daarvan maken ze PV-panelen). En silicium produceren om PV van te maken kost veel meer dan deze te maken met afval van de componentenmarkt. Het vraag/aanbod effect werkt hier wel, maar daar draait deze wereld nu eenmaal op.

Hans

afbeelding van markie
13/05/2006 - 12:03

Hans,
accoord dat die dingen goedkoper worden, maar toch niet door die subsidies?
De winst van de verkoper ligt bij subsidies meestal zeker zo hoog als voor de kopers, iedereen krijgt die folders in de bus dus iedereen kan het controleren. En ik had het hier zeker niet over kleine zelfstandigen, maar over grote ketens met winstmarges waar jij en ik alleen maar van kunnen dromen. De uitbaters die in hun winkels staan krijgen daar geen bal meer door.
De regering weet dit goed genoeg, maar vertikt het om daar degelijke controle op te doen, waardoor hun subsidies een groot deel van hun nut verliezen.

Prijzen aan de zee? Vrienden van ons hebben 28 jaar een taverne uitgebaat in Blankenberge, aan de daar gangbare prijzen. In 2000 hebben ze de boel verkocht, moe van het harde werken. In die 28 jaar hebben die mensen nooit verder kunnen springen als wij, de grote winsten gaan daar gewoon in de gemeentekas. Hun geluk was de enorme toegenomen waarde van hun eigendom, waardoor ze nu eindelijk nog wat van hun leven kunnen genieten.

Over die aktiviteit die zeer veel volk trekt heb je gelijk, als ik naar zo iets ga ben ik dan ook een typische frigoboxtoerist. Zelfs op beurzen op den Heizel.

afbeelding van pol-3
13/05/2006 - 13:46

zou het kunnen dat ik op het net iets gelezen heb dat er mensen zijn die een bestelling plaatsen voor een ganse groep en zo een betere prijs afdingen(denk dat dit in Nederland was)

mss idee voor dit forum!

idereen die interesse heeft maar niet het grote geld voor beschikbaar heeft zou door zo een systeem mss overstappen tot aankoop van een zonneboiler of pv-systeem.

iedereen kan klein begingen

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2006 - 14:21

Kurt

Burgersolarkraftwerk is een bekende 'techniek' in Duitsland, de burgers leggen allemaal samen (een beetje zoals de windcoöperatieven) en kopen dan samen 1 grote ibstallatie. Het voorbeeldje op de foto is een installatie in Wiedersbach van totaal 1507 kWp.

Dat kan hier net zo goed maar.... je krijgt geen subsidie's, geen extra groenstroomcertificaten en geen belastingsaftrek! En de vereniging wordt dan stroomleverancier, met alle problemen vandien. Een kleine priveinstallatie op je eigen dak is dus financieël nog altijd het interessantste.

Hans

afbeelding van De Leeuw
13/05/2006 - 14:27

Hans,

De stroomprijs die je betaalt aan uw elek. leverancier bevat eveneens de distributiekost en de kosten van het transportnetwerk. " Ja maar niet de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales en de opslag van het radioaktief materiaal, een toch wel aanzienlijke kost.

Akkoord hiermee!

" Daarentegen veroorzaakt de opwekking met PV ook opslagkosten omdat er batterijen moeten worden voorzien. "
Sorry, maar ik ga nu ook belerend doen, jij bent duidelijk niet op de hoogte van PV. Deze wordt direct op het net gezet, net als elke andere vorm van electriciteitsproductie.

Dit kan enkel doordat er andere productiewijzen zijn en er gezorgd wordt voor een balans. Stel dat men woont in een huis niet aangesloten op elek net dan moet men wel voor opslagcapaceit voorzien.

Ik heb gelezen dat energieopwekking via zonnecellen nog ongeveer 3 maal duurder is dan de energie die men koopt bij de elektr. maatsch (alle distributiekosten, transportkosten inbegrepen).

Wat met gewone zonnepanelen voor warm water, wat is daar prijsevolutie? Waarom is dit nog zo duur?

MVGR

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2006 - 18:18

Jan

" Stel dat men woont in een huis niet aangesloten op elek net dan moet men wel voor opslagcapaceit voorzien. "
Je hebt dan geen keuze. En dan gaat de hele diskussie niet op, en daar is ook geen subsidie voor.

" Ik heb gelezen dat energieopwekking via zonnecellen nog ongeveer 3 maal duurder is dan de energie die men koopt bij de elektr. maatsch (alle distributiekosten, transportkosten inbegrepen). "
Ook daar haal ik weer hetzelfde argument aan, de kosten voor milieu en maatschappij worden daar niet doorgerekend, en dan is dat natuurlijk goedkoper. Als je al je afval in de tuin opstookt, is dat ook goedkoper dan de vuilniskar, maar dat doe je toch niet.
Als ik uitga van een periode van 20 jaar, kost mijn zelf opgewekte stroom 33 ct per kWh, zonder enige vorm van subsidie, belastingsaftrek of groenestroomcertificaten.
Breng ik dit wel in rekening, uitgaande van 2 kWp, kom ik op een jaarlijkse kost van 450 a 500 euro, jaaropbrengst 1750 kWh of 787 euro. Klopt niet helemaal, want ik heb geen rekening gehouden met intresten en veroudering.

" Wat met gewone zonnepanelen voor warm water, wat is daar prijsevolutie? Waarom is dit nog zo duur? "
Duur? Ik vind dat wel meevallen. Ik kom dagelijks in nieuwbouwwoningen waar men keukens en badkamers plaatst die tienduizenden euro's kosten, stomme WC-potten van 1000 euro, maar voor een condensatieketel, zonnepanelen of isolatie is er geen geld. 't Is maar waar je je prioriteiten legt. Zonnepanelen zijn een technisch uitgerijpt product, de rendementen liggen zo hoog dat daar maar met heel veel ontwikkelingskosten nog wat meer uit te halen is. En allicht proberen de fabrikanten wel hun R&D kosten eruit te halen, dat is ook niet meer dan normaal.

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2006 - 18:45

Markie

" De regering weet dit goed genoeg, maar vertikt het om daar degelijke controle op te doen, waardoor hun subsidies een groot deel van hun nut verliezen. "
Het is toch wel een beetje naief te denken dat eender welke regering daar wat aan doen kan. Bedrijven zoals Shell en BP kan niemand controleren.

Hans

afbeelding van ahardeman
13/05/2006 - 20:49

Hans

Stel dat ik een pv installatie van 1000Wp aanleg en ik krijg dit voor € 5000,-- incl. BTW geplaatst en al (dat is al erg goedkoop),

en ik ga uit dat ik per jaar 900 kWh opwek, dan moet ik al heel optimaal gericht zijn en geen beschaduwing hebben, de meesten zullen dat niet redden.

A 33 cent is dit dan 300 euro per jaar.

Als ik 4% rente reken over 5000 euro is dit €200,- per jaar
Als ik 5% afschrijving (100% in 20 jr) reken is dit € 250,-- per jaar, totaal dus €450,--

Dan vind ik dat je het sommetje te rooskleurig voorstelt, niet voor niks kun je in duitsland 51,9 cent per kWh teruggeleverd krijgen (20 jar vast) en de btw direct terugkrijgen. Door die 2 regelingen is pv daar interessant,

dat pv stroom minimaal 3x zo duur is dan via traditionele centrales moeten we dus niet ontkennen, het is gewoon een feit

Echter dit is geen reden om geen pv te nemen natuurlijk, zoals je zegt, een iets eenvoudigere wc pot kan je al 150 wp geinstalleerd opleveren ;-)

Arnold

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2006 - 21:29

Arnold

" Als ik 4% rente reken over 5000 euro is dit €200,- per jaar "
Nee, dat klopt niet, wel voor het eerste jaar, het tweede jaar heb je 250 euro afgeschreven en betaal je nog maar intrest op 4750 euro. Ik ben niet zo goed in dat soort berekeningen, maar je zal ongeveer op de helft uitkomen, een goeie 100 euro per jaar over die 20 jaar. Met de afschrijving zit je dan bij 350 euro per jaar. In dit geval kom je er niet helemaal, maar je komt toch aardig in de buurt.

" dat pv stroom minimaal 3x zo duur is dan via traditionele centrales moeten we dus niet ontkennen, het is gewoon een feit "
Dat is verdorie NIET waar! Ik mag de groenestroomcertificaten niet in rekening brengen, akkoord, maar dan moet je de kosten van de kerncentrales, die nu door de overheid gedragen worden (dus ook subsidie) ook in rekening brengen, en dan kan je pas eerlijk vergelijken. En ik ben er gerust in, ik weet wie de winnaar is. Niet de atoomstroom!

En zoals voorgerekend, als ik mijn subsidie's wel mag meerekenen, is mijn PV stroom absoluut goedkoper dan de rest. En ook nog heel weinig verlies, alles gaat direct op het net en wordt door de buren verbruikt, lokale ^productie, dus transportverliezen kwasi nul. Ook dat zou je in rekening moeten brengen, en dan krijg je een heel ander beeld.

Hans

afbeelding van ¨pierre
14/05/2006 - 11:20

Laten we bij de atoomcentrales het geld voor het opruimen meetellen. Ze zouden nu de helft al gespaard hebben van de geschatte kosten, wedden dat ze een factor 10 ernaast zitten, dat mag je ook meerekenen.

Offtopic:
Ik vraag wel waar dat geld is, electrabel had dat, zit dat nu in Frankrijk?

Gtx, Pierre

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/05/2006 - 18:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Waarom leggen alle boeren hun akkers niet vol met PV ?

Omdat een hectare aardappelen méér opbrengt dan een hectare PV !

vr gr

Pluto

afbeelding van sublimator
14/05/2006 - 21:44

Pluto,

ik veronderstel dat je maar grapt maar : hoeveel brengt een Ha aardappelen dan wel op ?

1 Ha pattat= X Kg CO2 niet uitgestoten.

dit is een energieforum, en het grote woord, waar we allemaal aan denken, is toch KOOLSTOFDIOXIDE, m.i. het gas dat we willen vermijden en waar het hier uiteindelijk vooral om draait.(sorry, ben weer belerend)

willy

afbeelding van pol-3
15/05/2006 - 08:18

ik ben er vast van overtuigt da pv-panelen de toekomst gaan worden.

als we allemaal gaan wachten tot pv ooit goedkoper wordt dan heeft het geen zin!

ik probeer alvast mensen warm te maken voor een installatie!

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/05/2006 - 12:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Neen, ik grap helemaal niet ! Als de boeren beginnen met hun akkers vol PV te leggen, dat zou voor mij hét signaal zijn dat PV rendabel is. Maar ook in deze materie hebben boeren uit Spanje of Israël een stap voor, wegens veel meer zon dan hier. Maar ook daar is nog steeds geen sprake van PV-akkers. Met cijfers kan je alle kanten uit, dat wordt in de discussie hierboven nogmaals bewezen. De realiteit is echter anders !

vr gr

Pluto

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.