zinken dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

is een zinken dak milieuvriendelijk? ik vind nogal uiteenlopende reacties? heeft iemand een duidelijk antwoord?

vriendelijke groeten

Reacties

Wat versta je onder milieuvriendelijk?

De productie is dat niet. Aan de andere kant gebruik je maar een kleine hoeveelheid als bekleding (0,8mm) en kan je dakconstructie dus lichter uitgevoerd worden wat als voordelen heeft dat er minder andere materialen nodig zijn (hout bijvoorbeeld) en dat de opbouwdikte laag blijft (meer isolatie, meer binnenruimte voor zelfde bouwvolume). Omdat er in Europa bijna geen zure regen meer voorkomt wordt de levensduur van zinken bekledingen steeds groter. Je mag stellen dat je dak de levensduur van je woning zal overtreffen. Het is ook onderhoudsvrij en er komen geen mossen en algen op. Over de kwaliteit van het water dat ermee in contact komt lopen de meningen nogal uiteen maar het drinken zou ik niet doen.

Wij zijn er alleszinds voor gewonnen en nemen de initiële meerkost er graag bij. We gaan onze gevels hiermee bekleden. Eén gevel voor de rest van ons leven. Materiaalkost ongeveer 27€/m2, 120 a 150€/m2 geïnstalleerd. Zink wordt alsmaar meer gezien als een edel materiaal en een woning met een zinken dak of gevel heeft zonder meer een meerwaarde.

Wist je dat je in Parijs enkel zinken daken mag leggen? En er liggen er van 200 jaar oud en meer!

Einde levensduur materiaal wat doen we er dan mee storten, verbranden of recyclen dat is wat ook telt in een milieuprofiel. Zink en nog meer metalen kan je recyclen en daarbij de lange levensduur geven dit type dakbedekking een gunstig milieuprofiel.

Let wel op met het aanbrengen van isolatie onder een zinkendak. Daar is ten opzichte van vroeger wel iets veranderd.

Enkel en alleen al rekening houdend met de zure regen (die het zink langzaam oplost!) is het al niet milieuvriendelijk.

Dat het welleer zoveel gebruikte zink niet zo schitterend was in kwaliteit wordt ook een beetje bewezen door het feit dat men vroeger zink in de dakgoten moest behandelen met teer of bitumenproducten om ze dicht te houden.

 

Zink is en was best een goed materiaal. Wij zijn bezig het klimaat te veranderen en dat lukt ons aardig maar ten opzichte van de zure regen is dat fenomeen weer opgelost. 

Op mijn berging zit sinds 1967 een zinkendeklijst. De mastiek van dat dakje is in 1990 vervangen en die deklijst is toen los-en weer vast gesoldeerd.

Wat denk je wat er voor goedje op zwarte bitumen dakbedekking ontstaat.

Als deklijst geen probleem, maar in de goot of voor het oppervlak van een heel dak zullen niet veel loodgieters het niet meer zien zitten.

Idem met de ouderswetse bitumen. Voor de volledigheid: zgn. gums en combinaties met bepaalde kunstofffen doen het daar nog wel uitstekend (is al meermaals ter sprake gekomen op het forum).