Zin en onzin van balansventilatie ?! | Ecobouwers.be

U bent hier

Zin en onzin van balansventilatie ?!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lode-7
09/03/2005 - 11:28

Beste forumleden

Na mijn zoektocht mbt tot een ventilatiesyteem voor onze nieuwbouwwoning heb ik de volgende informatie verkregen (ik wil hierbij opmerken dat het mijn initiëel standpunt was om balansventilatie te installeren.. maar nu weet ik het niet meer):

Info van VIBE (Batibouw 2005): balansventilatie is ZINLOOS als je geen LUCHTDICHTE K30 woning hebt. Daarnaast krijg je in de winter hele droge lucht binnen. Ik zou beter mijn geld stoppen in extra isolatie en roosters ipv balansventilatie...

Info installateur van Orcon (Bouwbeurs 2005): geen melding van luchtdichtheid. Wel heel interessante info, to the point, mbt balansventilatie. Hij merkt ook wel op dat in de winter de lucht heel droog is en dat zelfs een dampkap daarom overbodig zou zijn (de vochtige lucht van het koken is een verademing)

Info van Renson (account manager 2005): in Nederland en Duitsland komen ze terug van ventilatie systeem D ten voordele van systeem C. Bij hun opleiding (voor de verkopers) wordt systeem D afgeraden, ook omdat de woningen kwasie niet luchtdicht te krijgen zijn...

Info tijdschrift KOEVOET (uit '99 en '01): men is grote voorstander van balansventilatie maar er wordt steeds gesproken over een LUCHTDICHTE woning.

Tenslotte mijn vraag (opgelopen uit frustratie van de contradictorische informatie):

Mbt systeem D:
In de winter is de buitenlucht zowieso droger: hoe kan je die droge lucht verminderen (controleren) binnen de woning ondanks het balansventilatiesysteem.
Is het mogelijk om op gas te koken als je een systeem D hebt? (mbt co2 vorming)?
Hoe zit het met geluidsoverdracht tussen de kamers?

Mbt systeem C (of A):
Wat is het ideale systeem mbt een natuurlijke toevoer en een (indien mogelijk controlerbare) mechanische/natuurlijke afvoor?
Is het plaatsen van een zelfregelend invisivent rooster (lenge +- 2m5)boven de raam een grote bron van warmteverlies?

Dit forum is mijn laatste hoop om enige duidelijkheid te krijgen en wat PRAKTISCHE (conceptuele) informatie te verkrijgen.

Ik wil meegeven dat te droge lucht voor ons om gezondheidsredenen te vermijden is, maar dat ik een goede ventilatie wil wordt niet in vraag gesteld.

Een gefrustreerde zoeker naar info mbt ventilatie..

ps: de K waarde van onze woning licht vermoedelijk rond de 40-45 (6cm iso in muur en isolerende snelbouw, 16cm iso in het dak, alu profiel 2.1 en glas 1.1K, vloerverwarming lage temp met hoogrend condens ketel)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.