Zelfbouw nokwindmolen 1 kw van het type 'Ridgeblade' | Ecobouwers.be

U bent hier

Zelfbouw nokwindmolen 1 kw van het type 'Ridgeblade'

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan vissers-1
05/06/2011 - 18:23

Momenteel zit ik in de ontwerpfase van een zelfbouw nokwindmolen. Het zou een horizontale molen moeten worden die in de nok van dak is ingebouwd. Momenteel moet ik nog een nieuw dak leggen, dus zou dit mooi ingepast kunnen worden. Visueel zou er onder de nokpan een opening komen van 20 cm over de volledige lengte, langs beide zijden. De inverter windyboy van SMA heb ik al, eveneens de alternator, kussen-kogelagers voor de horizontale as,.... Met deze windmolen zou ik elektriciteit willen opwekken dat nodig is oor een modaal gezin. Het wiek-oppervlak zou maar liefst 7 m² meter zijn, en draaien bij zeer lage windsnelheden, geruisloos en aan het oog onttrokken. En dit alles voor een zeer zacht prijsje.

Onze woning is volledig uitgerust met led-lampen en energiezuinige toestellen, dus zouden we met deze molen in onze eigen elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien. Met zonnepanelen kan je bijna nooit voorzien in je eigen elektriciteit-verbruik, Ons dak is ook niet op het zuiden geörienteerd, daarom kies ik resoluut voor windkracht. 

121 Reacties

Reacties

afbeelding van janh
07/06/2011 - 09:41

Jan,

Ik was een paar geleden geinteresseerd in de Windmill, maar nooit reactie van hen gekregen.

Dit was een gelijkaardig systeem.

Laat maar weten als je meer nieuws hebt.

Groetjes

Jan

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 13:56
jandc (niet gecontroleerd)

 Iets laten draaien bij lage windsnelheden is geen kunst. Er energie uit halen wel en bij lage windsnelheden is er gewoon maar HEEL weinig energie. Lees es 't een en 't ander over de Wet van Betz voor je een hoop geld, tijd en moeite begint te spenderen.

afbeelding van gommer
07/06/2011 - 14:02

Jan,

Lees ook eens het een en ander op de site van Ridgeblade. Het principe is eigenlijk dat de windsnelheid op de nok van een dak veel hoger is dan de omgevende gemiddelde windsnelheid. Eigenlijk zorgt onrechtstreeks het dak zelf voor vergroting van het wiekoppervlak. Volgens eigen zeggen zijn de opbrengsten van de ridgeblade veelbelovend, maar ze komen jammer genoeg maar met gegevens naar buiten wanneer er voldoende en uiteenlopende meetgegevens beschikbaar zijn (wat op zich lovenswaardig is).

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 14:07
jandc (niet gecontroleerd)

 Nja... dan kunnen ze nog altijd met de techinsche gegevens van de windmolen naar buiten komen. Ze kunnen perfect opbrengstbepalingen doen aan de hand van de windsnelheden door de molen an sich. En zo zijn er nog wel een hoop parameters. Windsnelheid op een nok is te meten met een paar simpele windmeters. Zoiets moet je maar een paar dagen doen op veschillende daken om te weten of het rendabel is of niet.

Kortom, ze maken dus eerst iets om dan te gaan zien of het werkt... lijkt me niet direct een goede strategie.

Dat ze wachten op live metingen op bestaande daken wil zeggen dat ze:

* hopen op een goede resultaten op een paar daken om zo wat aan markteting te kunnen doen

* hun huidige meetgegevens ondermaats zijn (zoals verwacht en ook niet anders kan)

 

En zo zijn er nog wel wat redenen. Dit is echt niet de eerste die een molen op de nok van een dak zet hoor....

afbeelding van abi
07/06/2011 - 15:35
abi

Trillingen kunnen bijvoorbeeld voor problemen zorgen en het dak beschadigen.

quote: Kortom, ze maken dus eerst iets om dan te gaan zien of het werkt... lijkt me niet direct een goede strategie. Daar ben ik niet mee akkoord. Experimenteren moet je niet ontmoedigen.

Elke molen optimale windsnelheden waarbinne die rendabel zijn of niet en er zijn verschillende soorten wind (rukwinden), windrichtingen: veel parameters.

volgens mij kan dit werken op plaatsen waar de wind hoofzakelijk van 1 kant komt.

voor je er aan begint kan je misschien zelf een windmeter op je dak plaatsen met een logger. Of bij kmi de windsnelheden en richtingen navragen van een weerstation in uw buurt.

 

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 18:53
jandc (niet gecontroleerd)

 Ik wil helemaal niet dat experimenteren ontmoedigen. Ik wil wel dat een beetje op voorhand nadenken VOOR je iets doet aangemoedigd wordt. Zoals je zelf al aangaf: eerst gegevens verzamelen (zoals windsnelheden met een windmeter) en DAN pas kan je deftig iets gaan ontwerpen.

afbeelding van jan vissers-1
07/06/2011 - 19:24

Ik begrijp alle bangmakerijen, ofwel zijn het mensen uit 'de sector' die geen goedkope alternatieven kunnen tolereren, ofwel zijn het mensen die nooit aan zulk experiment zouden beginnen, wegens te risicovol. 

Wel, ik ben er wel aan begonnen. 5 jaar heb ik gewacht op de commercialisering van de "Ridgeblade", en nog steeds is hij niet te koop. Ondertussen hebben die mannen wel de Nederlandse postcode-loterij gewonnen met met hun ontwerp, maar zover ik zie doen ze met hun ontwerp niets.

En als ze het dan toch ooit commercialiseren is de kans groot dat het ding veel te duur is.

Een windmolen is geen 'top'-technologie, maar iets dat al vele eeuwen bestaat, en zijn nut bewezen heeft in onze streken.

Mijn ontwerp is zo simpel dat het niet kan mislukken, daar ben ik bijna 100% zeker van.

Ecologie en energiewinning is zo enorm duur gemaakt, dat de gewone man zulke zaken niet kan permitteren. Daarom start ik dit experiment, omdat het betaalbaar is, onzichtbaar in de straat, en geruisloos en trillingvrij. Deze molen maakt gebruik van de stijgende winden die op het schuine dak waaien, en daardoor een turbo-effect geven aan de windmolen.

Ecologie moet iets zijn van iedereen, en niet van enkele rijken.

 

 

 

 

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 19:58
jandc (niet gecontroleerd)

 Hola, ik zit al zeker niet in de sector en ja ik zou zeker aan zo'n experiment durven beginnen. Maar ik begin dan ook eerst met een potlood, een blaadje papier en een rekenmachien. Daarna ga ik op zoektocht naar de nodige informatie zodat ik WEET waar ik aan begin. 

 

Elk ontwerp kan mislukken en de simpelste eerst. Je hebt er geen besef van hoe moeilijk het is om iets degelijks simpel te maken. En last but not least: het wiel is al rond...

afbeelding van jan vissers-1
07/06/2011 - 20:35

 jandc, ik heb heus ook getekend en gerekend, en heb de Ridgeblade op de voet gevolgd. Maar de toekomst voor mij, is nu, en ik ga op hun Ridgeblade geen jaren meer wachten.  Mijn windmolen werkt met  rechte wiekbladen op een horizontale as. Op de bovenste kant van het rad wordt er windkracht geleverd.

Als het mij lukt zet ik de energie-leveranciers in hun hemd, plus alle zelfverklaarde windenergie-specialisten.

Ik hou je op de hoogte.

 

 

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 20:52
jandc (niet gecontroleerd)

 Ja ik zou het echt graag hebben als je je bevindingen komt posten, zowel positief als negatief. Er zijn er al veel die met geniale dingen afkwamen maar tot nu toe niks meer van gehoord. De wet van Betz kan je in ieder geval niet rond,

afbeelding van gommer
07/06/2011 - 20:11

Heb je eigenlijk al eens op de site van Ridgeblade gaan kijken, of op die van The Power Collective, of de CEO's blog aldaar. Ze zijn de afgelopen jaren hard bezig geweest en dan vooral met te vechten tegen de administratieve molen. Sinds kort draaien er prototypes.

Ik wacht ook op de resultaten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 20:13
jandc (niet gecontroleerd)

 Jawel ik ben gaan kijken en ik vond geen enkele technische specificatie. Dat zegt meestal al genoeg...

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/06/2011 - 20:25
jandc (niet gecontroleerd)

 leesvoer voor de aanhangers van mini windturbines: http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html#more

afbeelding van jan vissers-1
12/06/2011 - 10:52

 jandc, dit zijn gewone windmolens met zeer beperkte opbrengst. Als je een windmolen wil vergelijken met wat ik ga bouwen dan is er op de markt maar 1 alternatief en dat is de Black 1500 ...Link . Deze molen is groot genoeg om voldoende wind te vangen, maar het nadeel van deze molen is dat je hem niet op het dak kan monteren maar op een mast moet plaatsen. Je hebt ook een bouwvergunning nodig, en wordt niet toegelaten in een dichtbevolkt gebied. De prijs van de Black 1500 valt ook reuze mee. 

Ik hou je in ieder geval op de hoogte. De molen zou binnen enkele maanden geïnstalleerd moeten zijn.

afbeelding van Hans Delannoye
19/06/2011 - 12:54

http://www.youtube.com/watch?v=9UPe6A_UVPc&NR=1&feature=fvwp

ook zelfbouw, en spotgoedkoop.  maar voor verbetering vatbaar

afbeelding van jan vissers-1
19/06/2011 - 13:31

Hans, de savonius-molen is al heel dikwijls gebouwd door zelfbouwers, maar heeft nooit tot een goed resultaat geleid. De savonius bouwen is mooi als experiment, maar qua opbrengst moet hij nog steeds onder doen voor de klassieke windmolen. Wat ik ga bouwen is een vereenvoudigde "Ridgeblade", die moet voldoen aan de elektriciteitsbehoefte van een modaal gezin. Dus 4000 a 5000 Kwh per jaar. De molen die ik ga bouwen heeft een wiek oppervlak van 7 m2, die ook nog eens gebruik maakt van de samengebalde wind die tegen het schuine dak waait. Dit is de enige zware molen van 1 Kw die je bijna onzichtbaar op je dak kan plaatsen, omdat hij geïntegreerd word in de dakconstructie, en daardoor ook zijn stevigheid heeft. Dit gedeelte van het dak blijft meestal onbenut, dus kan het zeker voor deze toepassing gebruikt worden. Binnen enkele weken begin ik met modelbouw, en enkele weken later met de eigenlijke constructie. Op het moment ben ik nog aan het brainstormen over materiaalkeuze en montagemogelijkheden. Zelf ben ik geen ingenieur of werktuigbouwkundige, dus wordt dit ook weer een hele grote uitdaging.  Groeten Jan 

afbeelding van Anonieme gebruiker
19/06/2011 - 15:45
jandc (niet gecontroleerd)

 Wat is de gemiddelde windsnelheid die je over je rotor moet halen om die 4000 a 5000 kWh per jaar te halen?

 

Met 7m2 moet je 65W/m2 (of 455W voor het geheel) gemiddeld halen om aan 4000kWh te geraken.

Volgens Betz ga je met dat oppervlak bij gemiddeld 7.5m/s windsnelheid nog maar aan 270W geraken. Dus om aan 455W te geraken moet je gemiddeld een windsnelheid halen van 35.9m/s. Heb je dit ooit al es uitgerekend? Allez, ik heb nu wel die 7m2 als doorstroomoppervlak aangenomen. Ik weet niet of je dat zo bedoeld.

afbeelding van jan vissers-1
19/06/2011 - 16:59

 jandc, het wiekoppervlak is maar één onderdeel van de molen. Het dak en schuine lamel die boven de opening van het dak is gemonteerd werken als een windtrechter. De opbrengst van het wiekoppervlak wordt op die manier drastisch verhoogd.  Met dit ontwerp ga ik zo minimaal als mogelijk uit van berekeningen. Het geheel moet tot stand komen, naarmate de werken vorderen. Waarom? Omdat er teveel variabelen zijn om te berekenen. 

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/06/2011 - 08:38
jandc (niet gecontroleerd)

 Euhm, het is heel leuk als je niks wil berekenen maar kom dan niet klagen dat je ofwel je dak er van hebt laten blazen of (meer waarschijnlijk) dat je opbrengst serieus tegen valt. 38m/s is 't zelfde als 136.8km/h en dat is een gemiddelde. Je constructie moet in dat geval toch pieken van 250km/h a 300km/h aankunnen om tot dat gemiddelde te komen. 12 Beaufort is een snelheid van boven de 32.7m/s, ik spreek dus over het dubbele daarvan.

 

Wat is het windoppervlak van de molen an sich? Zoek dan es de wet van Betz op en je kan perfect berekenen wat je maximaal theoretische opbrengst is bij een bepaald gemiddelde en dan weet je al direct of het realistisch is of niet. Qua constructie moet je toch eerst weten wat voor krachten er allemaal op de onderdelen gaan werken voor je de boel live zet.

afbeelding van jan vissers-1
20/06/2011 - 10:19

 De bovenste lamel die de wind moet techteren, is verstelbaar zodat ik de dakopening volledig of gedeeltelijk kan sluiten, zodat de wieken ,motor en dak onbeschadigd blijven bij stormwinden. Wat de opbrengst van de molen betreft, dat kan volgens mij niemand voorspellen. Als de molen uiteindelijk maar 1/4 of 1/5 van ons elektriciteitsverbruik opwekt, dan ben ik nog steeds tevreden, dan is de molen nog steeds op enkele jaren terugverdiend.

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/06/2011 - 11:13
jandc (niet gecontroleerd)

De berekeningen zijn gemaakt in de veronderstelling dat je 5000kWh wil hebben. Stel dat je gemiddeld 5m/2 haalt (wat al enorm is) dan mag je iets van een 12kWh per jaar verwachten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/06/2011 - 11:36
jandc (niet gecontroleerd)

 En ne keer de boel deftig berekenen:

 

Als je een rotoroppervlak van 7m2 hebt (= oppervlak beschreven door de rotorbladen) en je wil 5000kWh energie opwekken moet je gemiddeld 570,8W hebben. Volgens Betz: P= 1/2 x Rho x v^3 x A x 0.59 waarbij:

0.59 het theoretische maximum is, praktisch haal je daarvan 80% als je heel goed bent.

Rho dichtheid van lucht

A oppervlak beschreven door de bladen van de rotor

vullen we effe alles in:

570.8 = 0.5 x 1.293 x v^3 x 7 x 0.59 x0.8

==> v = 6.44 m/s

 

Ik was dus zwaar de mist in aan 't gaan met mijn berekeningen.

Enfin, stel dat je 5 m/s gemiddeld haalt dan ga je 2 keer minder opbrengst hebben.

Bij 4m/s is dat 4 keer minder

Bij 3m/2 is dat 10 keer minder

 

Cruciaal is dus zorgen dat je een zo hoog mogelijke windsnelheid hebt. 0.1m/s verschil kan al heel veel maken.

afbeelding van walter-49
21/06/2011 - 20:08

@Jan Vissers

Wind laat zich niet trechteren,hier heeft men al genoeg met geëxperimenteert...zelfs in de verre oudheid...

maar aan u om de uitdaging nog eens aan te gaan...

afbeelding van jan vissers-1
23/06/2011 - 10:16

 Allé geleiden dan, dat laat de wind zich wel doen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/06/2011 - 08:53
jandc (niet gecontroleerd)

 Leuk maar dat ding levert 'maar' 60W bij 10mph oftewel 4.47m/s. Als we dat effe naar de gemiddelde 3m/s omrekenen kom je op 18W uit oftewel een 160kWh per jaar of 35.2 eur (aan 22c per kWh). Je moet dat ding dan nog verankeren, motor gedeelte waterdicht maken, omzetten naar 220V,... 

 

Leuk ding als hobby projectje maar commercieel niet interessant.

afbeelding van jan vissers-1
20/06/2011 - 10:10

 jandc, ik ga het realiseren hoe ik het bedacht heb. Voor de kostprijs hoef ik het niet te laten. En het commercialiseren is al helemaal niet aan de orde. Als "het ding" werkt, dan laat ik anderen kosteloos gebruik maken van mijn ontwerp via eventueel een website. Het is helemaal niet de bedoeling dat ik aan het ontwerp geld ga verdienen. Toch kan ik uw berekeningen niet goed volgen? Jij wilt beweren dan een molen met een wiekoppervlak van  7 m² !!! maar een opbrengst heeft van 160 Kwh per jaar?  Een klassieke molen van die capaciteit brengt gemiddeld 2000 kwh op.(zie de link in eerdere reacties) De molen die ik ga bouwen maakt gebruik van de wind die tegen het schuine dak aanwaait, en bovendien ook nog eens getrechterd wordt. 

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/06/2011 - 11:37
jandc (niet gecontroleerd)

 oeioeioei, je begrijpt me hier verkeerd :D. Ik antwoord op een post van Hans Delannoye over die link naar een youtube filmpje die hij gepost had.

 De manier waarop in dit forum berichten weergegeven worden is nogal zwaar verwarrend...

afbeelding van jan vissers-1
21/06/2011 - 02:00

 geen probleem

afbeelding van mannaart
28/06/2011 - 16:34

 Dat is per m2 Jan ;-) meten is weten.

 

De Black 300 staat op de plaats van de Airdolphin.

Deze generator heeft een werkingsgraad van 97%

afbeelding van mannaart
27/06/2011 - 16:48

 Wij hebben opbrengstgegevens van de Black 300 met de windsnelheden erbij gemeten door energiemaatschappij Delta in Zeeland

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.