zandvangput nodig bij inflitratie | Ecobouwers.be

U bent hier

zandvangput nodig bij inflitratie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van azery
07/09/2014 - 16:28

Na mijn vorige post over de noodzaak van een overloop op de regenwaterput is er beslist een overloop te voorzien en die te laten infiltreren in de grond.

Het water komt van een groendak. Er zit een simpele bladvanger (spin) bovenaan in de afvoer. die loopt zonder verdere filtering naar de ondergrondse regenton van 800L. De overloop zal ik dus laten infiltreren in de grond. Hiervoor zie ik twee mogelijkheden:

1. een put met worteldoek en kiezelstenen
2. de 'professionele' versie met infiltratiekratten

Op sommige sites wordt aangeraden een zandvangput (zie ook https://www.google.be/?gws_rd=ssl#q=zandvangput ) te plaatsen voor infiltratie, om verstopping van de infiltratie-installatie op lange termijn te voorkomen. Anderzijds zie ik dat bij de groothandels hier in de buurt wel infiltratiekratten aangeboden worden, maar ze blijkbaar geen zandvangputten hebben.

Is zo'n filter aangeraden of niet?

Als leek in de materie zou ik denken dat:

- van een groendak minder fijn vuil (zand, etc) afkomt omdat aangewaaid vuil op het groendak blijft en er niet afspoelt
- het fijn vuil dat er afspoelt sowieso zal neerslaan in de regenput (de tank is een donut en de aanvoer en afvoer zitten aan een verschillende kant, dus zelfs als de tank vol is loopt het water door de tank.)
- grof vuil ook zonder een dure zandvangput kan opgevangen worden (bv inspectieputje met simpel filter)
-Mocht ik met kiezels werken, dan zou ik denken dat het meeste vuil bij de toevoer zal blijven liggen en niet echt ver zal doordringen in het volume kiezelstenen.

Dus: kan ik geld en plaats sparen, of is een zandvangfilter een noodzaak?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
07/09/2014 - 17:38

is er geen filter voor de regenput?  dat lijkt me veel zinvoller.  zo blijft je regenput proper en is de overloop naar de infiltratie ook ineens gezuiverd en sla je twee vliegen in een klap.

afbeelding van azery
08/09/2014 - 10:09

een filter voor de put zou inderdaad beter zijn, maar is helaas niet mogelijk (wegens plaats en wegens breekwerk)

afbeelding van Hans Delannoye
08/09/2014 - 10:12

er bestaan ook filters die je in de put kan plaatsen!

afbeelding van azery
08/09/2014 - 12:59

Daar had ik nog niet aan gedacht... Een snelle googletocht toont echter alleen modellen die niet direct in een donuttank passen. En vaak hebben ze ook een overloop nodig, zodat het vuil toch in de infiltratieput zou uitkomen.

 

In feite zou ik een simpel filter moeten vinden dat ik gewoon af en toe met de hand kan uitkuisen...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.