Werkuren installatie condensatieketel | Ecobouwers.be

U bent hier

Werkuren installatie condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van janbe
18/03/2013 - 11:00

Hoi allen,

In mijn zoektocht naar een nieuwe cv-ketel kom ik nogal wat installateurs tegen die met een vast forfait werken voor de werkuren.

Voor een installatie (vervanging oud toestel) krijg ik hier offertes binnen waar men voor 1 dag werk 1000 Euro exclusief btw aanrekent voor het werk alleen. Dat is meer dan 100 euro per uur!

Zijn dit nog normale prijzen of is dit pure zakkenvullerij?

Ter vergelijking: ik liet een airco intallatie installeren en daar werd gewoon het materiaal aangerekend + 4 werkuren (aan 43 euro) voor de installatie.

Mvg,
Jan

33 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
18/03/2013 - 12:09

Uiteraard is dat veel te duur, zeker als alle leidingen al aanwezig zijn en alleen de ketel zelf vervangen en aangesloten moet worden. Dus gewoon verder zoeken want niet alle installateurs zijn boeven. 

 

Afhankelijk van hoe handig je bent kun je één of meerdere zaken prima zelf uitvoeren:

  • aanschaf ketel (even goed rondkijken scheelt zo enkele honderden euro's)
  • afsluiten en verwijderen/afvoeren oude ketel (verkopen!!!)
  • spoelen van de cv-leidingen
  • plaatsen nieuwe ketel
  • heraansluiten gasleiding, cv-leidingen, waterleidingen , condensafvoer
  • vervangen evenwichtsfles

Vervolgens laat je de installateur komen om de installatiewerken te controleren/testen en de gasketel op te starten. Zo is het nog een uurtje werk voor de installateur.

 

 

afbeelding van pfft
18/03/2013 - 12:24

Beste

mag je zelf een gasketel afsluiten? (maw mag je zomaar aan de gasleiding werken?)

eddy

afbeelding van banned user
18/03/2013 - 13:06

Als je verhuis en sluit een kookfornuis aan ,mag toch ook.

Zijn cv ketel niet beveiligd ,fabriek af.

Bij foute aansluiting ,zal die dan niet in beveiliging gaan?

Gasleiding  zelf trekken vraagd keuring.

Chris

afbeelding van banned user
18/03/2013 - 13:09

janbe,

Gewoon die uitbesteden, type ketel en nodig werk .

Versturen naar verschillende installateurs.

spaar je redelijk wat met uit .

Keerzijde iemand van veraf zal ook meer rekenen bij panne na garantie.

Chris

afbeelding van bramcup
18/03/2013 - 13:35

1000 euro is veel maar allicht doen ze dat met 2 man he, dan is het geen 100 euro per uur maar 50 euro per uur. Of er effectief 10 uur nodig zijn, hangt af van wat er moet gebeuren.

afbeelding van janbe
18/03/2013 - 13:42

Betreft gewoon het demonteren van de huidige gaswandketel en de nieuwe installeren. Alle leidingen zijn aanwezig. Aansluiten op bestaande schouw.

afbeelding van Hans Delannoye
20/03/2013 - 20:27

jan be

condensatieketel aan sluiten op een bestaande schouw? daar heb ik zo mijn twijfels over, dan wil ik toch eerst die schouw eens zien.

afbeelding van janbe
20/03/2013 - 21:22

Hoi Hans, of de schouw al dan niet geschikt is laat ik buiten beschouwing, Mijn vraag ging louter of het gevraagde bedrag van 1000 euro realistisch is voor 1 dag arbeid.

afbeelding van Hans Delannoye
20/03/2013 - 22:50

wel, ik laat dat niet buiten beschouwing.  als de bestaande schouw niet geschikt is, wat meestal het geval is moet ook de schouw vervangen worden, en dan heb je wel wat extra uurtjes te presteren.

1000 € per dag voor 1 persoon is ruim gerekend als we uitgaan van een dag van 8 uur.  maar ik weet niet hoeveel uur hij ingecalculeerd heeft voor z'n werk. toen ik zelf nog in die sector zat, vervingen wij ook (meestal) een ketel op 1 dag, maar daar waren ook wel eens dagen bij van 7.00 tot 22.00!  er is ook nog een ander aspect.  je komt als installateur de gekste dingen tegen, en zo kan een werk ook wel eens heel erg tegenvallen en lukt het je niet in 1 dag.  en dan kan je de klant niks extra vragen.  voor mij was het simpel, wie een vaste prijs wou betaalde de door mij geschatte werktijd plus een veiligheidsreserve.  maar ik werkte net zo goed per uur, en dat kwam dan dikwijls goedkoper uit voor de klant. 

hans d

 

afbeelding van janbe
21/03/2013 - 06:40

Hans, als de offerte niet voorziet in het vervanging van de schouw dan denk ik dat we de schouw in deze discussie buiten beschouwing kunnen laten. Alle installateurs vermelden wat er precies voorzien is van werken en vermelden ook dat meerwerken aan een vaste prijs van 40-43 euro zal gebeuren.

Wanneer men zegt "installatie kan zeker op een dagje" dan ga ik er van uit dat men weet wat men zegt. Neem 9 uur voor een dagje. Stel dat hij er uiteindelijk 12 uur werk zou aan hebben, dan nog zit je aan een uurkost van 83 euro wat nog steeds VEEL is.

Het lijkt mij een beetje gek om standaard dubbel zoveel uren te gaan aanreken voor het geval je er eens dubbel zoveel werk aan hebt dan dat je aanvankelijk had ingeschat. Dit is gewoon oneerlijk en buiten alle proportie. 

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2013 - 09:45

jan

als dat niet voorzien was in de offerte - wat ik niet kon weten want dat was niet in je vraag mee vermeld - telt de schouw uiteraard niet mee.  maar dan moet je de volledige offerte mee opsturen, zonder dat is het voor iedereen een beetje gokken.

wat de uren betreft, als ik 25% marge inbouw dan kom ik op 16 i.p.v. 12 uur, en een uurloon van 62.5 €, wat, al naargelang waar je woont geen exorbitant hoog bedrag is.  stel dat ik van antwerpen naar brussel moet komen, dan ben ik al snel 3 uur onderweg tegenwoordig, en dat zijn ook werkuren. en als ik bij de groothandel matreiaal moet gaan halen voor de plaatsing, komt daar nog snel een uurtje bij.  sommigen tellen de tijd daarvoor in hun materiaal mee, anderen niet, en nog anderen tellen dat twee keer.  veelal moet je ook oip voorhand naar de klant rijden om het werk te gaan bekijken, en dat is ok weer snel een uurtje tot meerdere uren, naargelang de afstand.

maar zoals gezegd, ik heb noch het werk, noch de offerte gezien, en dan is het moeilijk daar een juist oordeel over te vellen.  als 3 van de 4 installateurs zo'n bedrag vragen ben ik toch geneigd te denken dat er een reden daarvoor is.  nog een adere reden kan zijn dat ze gewoon altijd hetzelfde forfait rekenen (bouwvakkers rekenen niet allemaal even graag) en op de ene installatie wat meer verdienen dan op de andere.

ik begrijp wel dat 1000 € op het eerste zicht vrij duur lijkt, maar je moet alles in rekening brengen.  weet ook dat er in jou geval minstens 3 installateurs zijn geweest die een tot meerdere uren kwijt zijn en geen ketel verkocht hebben.  en die tijd moet je ook in je werkuren meerekenen.  

als er een installateur bij is waarvan je denkt dat je er mee in zee wil gaan, kan je hem natuurlijk ook altijd vragen of hij het per uur wil doen, dat is eigenlijk de eerlijkste manier voor iedereen.  maar de meeste klanten willen dat ook niet, dat weet ik uit vele jaren ervaring!

maar dan is er mogelijk toch nog een probleem.  aansluiten van een condensatieketel op een bestaande schouw is erg bedenkelijk, tenzij die schouw indertijd al voor zien was voor condensatie.  indien niet, zoek dan zeker een andere installateur, want anders loop je het risico om naderhand nog een extra verrassing te krijgen.

hans d

afbeelding van Ingir
18/03/2013 - 13:43

Een keteltje vervangen wordt meestal door 1 persoon uitgevoerd, anders zou je elkaar maar in de weg lopen. De meeste ketels wegen ook minder dan 50 kg en zijn daarom eenvoudig door 1 persoon te plaatsen. Desnoods help je als bewoner even met het naar boven brengen en het ophangen aan de muur, daarna kan de installateur het prima alleen af.

afbeelding van Hans Delannoye
20/03/2013 - 20:30

ingir

de meeste installateurs werken altijd in ploegen van 2.  en mestal hebebn die bedrijven ok maar 1 wagen per 2 personen.  als beide op elkaar ingespeeld zijn kan je zulk werk perfect met z'n tween doen.  overigsn, heb jij al eens geprobeerd een ketel van 50 kg (of zelf 40) alleen op te hangen?  en eerlijk gezegd, ik wordt liever niet geholpen door een of ander hulpje die nog nooit een ketel heeft vastgehad.

 

afbeelding van Ingir
20/03/2013 - 21:03

Twaalf jaar geleden heb ik de installateur een handje geholpen met het naar boven brengen van de 86 kg zware ketel, goed te doen met z'n tweeën. Nadat de muurbeugel geplaatst was heb ik nog geholpen om de ketel op de beugel te plaatsen, daarna heeft de installateur alles verder alleen aangesloten en opgestart. In 5 uur was de klus geklaard en opgeruimd.

 

Inmiddels zijn de ketels een stuk compacter en lichter geworden, een moderne ketel weegt nog 35-40 kg en dat is goed te tillen.

afbeelding van Hans Delannoye
20/03/2013 - 22:52

dat is geen argument, 20 jaar geleden droeg ik zo'n ketel alleen naar boven en dat merk ik nu elke dag.  soms klaar je zo'n klus op 5 uur, en soms heb je ook 2 dagen nodig, de omstandigheden zijn nooit 2 keer hetzelfde.

afbeelding van janbe
20/03/2013 - 21:29

Hans, de installateurs die ik heb aangesproken werken alleen. De kost voor 1 dag arbeid lag bij 3 van de 4 rond de 1000 euro exclusief materiaal. Ik denk dat de gevraagde prijs voor werk nog steeds gebaseerd dient te zijn op een correcte loon naar werk verhouding. Is 1000 euro voor 1 dag werk een correct loon volgens jou?

afbeelding van pfft
20/03/2013 - 21:52

Beste

misschien best eens gewoon vragen aan deze installateurs hoe ze aan deze prijs komen? Misschien is er een reden? Of gewoon voor de 4 de gaan die blijkbaar minder vroeg?

eddy

 

afbeelding van janbe
21/03/2013 - 06:44

Aan alle drie gevraagd, 2 reageren gewoon niet, eentje zegt dat hij met een vaste forfait werkt. In dit laatste geval voorziet de forfait eigenlijk ook het steken van een nieuwe rookgasafvoer maar dat wordt in mijn geval helemaal niet gedaan. Het is dus raar dat men bij de forfait blijft.

afbeelding van pfft
21/03/2013 - 07:57

Misschien is het gewoon een geval van vraag en aanbod, zolang er mensen zien die 1000 euro per dag betalen, blijft de prijs 1000 euro per dag...

In welke streek woon jij? Toen ik 15 jaar geleden nog in de bouw werkte, waren de prijzen in stad duurder dan die buiten de stad.

eddy

afbeelding van banned user
20/03/2013 - 23:50

Laat u niet vangen door lage werkuren ,

Cv installateurs hebben 45% à 55% op cv ketels.

meestal liggen de uren op 50 à 55 euro.

Spreek gewoon een vaste prijs af ,

achteraf is het altijd : ik heb dit nog.... en dat viel.....

O,ja ... ik ben dat vergeten te rekenen..

Vaste prijs en weet je met wat je ervan af bent.

Proberen van werkgever die mee werk,

Ps. Hier is toch al iemand bij u aan het vissen ,

mss .daar is een prijs mee afspreken .

Chris

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2013 - 09:56

chris

niet overdrijven é, bij de meeste liggen de kortingen op 30 a 35%, toch de merken waar wij vroeger mee werkten.  en voor zover ik daar zicht op heb is daar de laatste jaren niet veel aan veranderd.

werkuren liggen inderdaad meestal in  die buurt, al zijn er uitschieters van 35 € (oosten, westen en zuiden van vlaanderen) tot 65 € (antwerpen brussel) per uur.

hans d

afbeelding van Ingir
21/03/2013 - 08:50

Als je (bijna) alles zelf doet kost het totaal zo'n €1.800 (ketel 1500 + klein materiaal 200 + testen/opstarten 100), laat je de installateur alles uivoeren dan ben je hooguit € 2.300 kwijt (1500+200+8x75), alle bedragen inclusief BTW.

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2013 - 09:52

ingir

dat hangt er' maar vanaf.  gascondensatieketels heb je in een range van grofweg 800 tot 3000 € (excl. btw), dan ben met de aankoop mogelijk al meer dan het dubbele kwijt van jou totaalprijs.

200 € aan klein materiaal?  bij ketelvervanging plaatsen wij altijd een mikrobellenontluchter, een vuilafscheider, meestal nieuwe expansievaten, naast buizen, fittingen en kranen.  en dat lukt je niet voor dat bedrag.  ik moet dan in jou ogen wel een vreselijk dure schoft geweest zijn, maar ketelvervangingen zaten bij ons snel boven de 4000 € + btw.  en ik weet niet of je vandaag nog iemand vindt die jou ketel komt opstarten en keuren voor 100 €.

afbeelding van banned user
21/03/2013 - 10:58

Hans,

Je kan toch niet ontkennen dat er nog installateurs zijn ,

die prijzen handhaven  toen er nog belastingaftrek was.

 4000 btw + BTW was in die grote.

"een vreselijke dure schoft"

dat hoor je mij niet zeggen , maar toch zeer goed verdiend ,

en daar is niets mis mee.

Enkel moeten klanten dit doorzien en beseffen  en sommige ...ja

Nu kan dit toch met - 40 % minder.

Chris.

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2013 - 11:44

chris

dat waren nog prijzen van voor de premietijd.  de ketels die wij plaatsen zaten in een prijsklasse van 2500 €. en dan een dag werk met twee man en materiaal en je zit  toch snel aan 4000 €.  misschien waren wij niet zo handig, maar die dag was toch meestal mooi gevuld, zeker als de schouw er nog bijkwam.  overigens, dan zit je eerder aan 5000 €.  

ik ga hier niet klagen, ik heb indertijd goed (maar zeker niet excessief) mijn boterham verdient,  maar echt rijk ben ik er toch nooit van geworden.  

afbeelding van banned user
21/03/2013 - 12:23

5000 euro voor condensatieketeltje met wat inox buizen en isolatie.!!!

Met die offerte mag je  uw kachel aanmaken.

Er lopen toch nog veel naieve mensen rond die daar op in gaan.

Zijn mensen die een stofzuiger kopen aan deur.

wolven en schaapjes zijn  van alle tijden.

sorry , dikke hekel aan.

Chris

afbeelding van Ingir
21/03/2013 - 12:44

En hier is mijn nieuwe gasketel, het is een echte Kirby...

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2013 - 13:46

chris

wat heeft dat met naief te maken?  tenzij dat je er van uitgaat dat een duurdere ketel kopen naief is.  alleen zijn mijn ervaringen met die duurdere ketels heel wat beter dan met die goedkope dingen.  maar ik geef graag toe, je kan ook geluk hebben met een ketel van 1000 €.  overigens, de meest geprezen ketels hier op het forum liggen bijna allemaal in de hogere prijsklasse.

ingir

wat jou prijzen betreft, een degelijk expansievat incl. kapventiel en beugel kost al snel 60 € (mijn aankoopprijs excl. btw), dat gaat dan all in tegen de 100 € uitkomen..  degelijke veiligheidsklep (TÜV-gekeurd)  betaal ik ook minstens 6€.  de klassieke automatische ontluchters deugen niet, en een spirovent kost ook iets van een 40 € aankoop.  tel daar mijn marge bij en de btw, en je krijgt heel andere prijzen.

als je natuurlijk naar de gamma gaat en daar brol koopt, ben je inderdaad goedkoper af.  maar voor zo'n installatie wil ik niet voor de garantie opdraaien.

 

 

 

afbeelding van Ingir
21/03/2013 - 12:04

De prijs van de gasketel ligt voor de meeste merken/types zo rond de €1.000-1.500. Uiteraard zulen er ook goedkoper en duurder zijn maar voor een gewone gascondensatieketel van zo'n 15-25kW ben je zeker geen €3.000 kwijt. Ook ben je geen vermogen kwijt aan klein materiaal: nieuw expansievat kost €40, inlaatcombinatie €30, automatische ontluchter €30, buizen (cv/water/gas/condensafvoer) €50, knelfittingen €50, overstortventiel €5 (alles inclusief BTW). 

 

Mijn boodschap aan Janbe is dan ook om gewoon verder te gaan met offertes aanvragen. Om goede offertes te krijgen moet je een goede omschrijving van de werkzaamheden:

- welke ketel (merk/type) wil je

- welke onderdelen moet eventueel vervangen worden (schouw, expansievat, vuilafscheider)

- op welke plaats (bereikbaarheid)-> foto's van bestaande ketel en omgeving bijvoegen

- aangeven welke werkzaamheden je zelf eventueel gaat uitvoeren (aanschaf ketel, loskoppelen/afvoeren oude ketel, ophangen nieuwe ketel, aansluiten van de diverse leidingen)

- wanneer wil je dat de werkzaamheden uitgevoerd worden (bijv. voorkeur voor een bepaalde dag/datum)

- de wijze waarop je wilt afrekenen (contant direct bij oplevering)

 

Nog een opmerking over de keuze van de gasketel... de meeste installateurs gaan uit van het vermogen van de bestaande ketel en houden daarbij geen rekening met eventuele energiebesparende maatregelen die sinds het plaatsen van de oude ketel genomen zijn. De kans is groot dat de nieuwe ketel te veel vermogen heeft, minder kan moduleren en meer moet pendelen.

 

Om een idee te krijgen van het werkelijk benodigde vermogen neem je 0,5 ‰ van het jaarlijkse gasverbruik in kWh. Bijvoorbeeld: jaarverbruik 25.000 kWh x 0,0005= 12,5 kW, een ketel van 3-15kW is dan een goede keuze.. Als je kiest voor een gasketel met doorstromer voor SWW dan is het vermogen afhankelijk van het gewenste SWW-comfort (liter warm water per minuut).

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2013 - 13:24

de goedkope liggen inderdaad rond die prijs.  maar kijk naar de wat duurdere merken, en je bent een hoop meer kwijt, elco-klöckner en viessmann kom je op 2200 a 2600 € uit.  natuurlijk inclusdief WAR, dat is m.i. een must voor condensatieketels.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.