Welke flinke moederhaard? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke flinke moederhaard?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Foeke
24/07/2011 - 23:01

Beste mensen met de ervaring,
Ik lees al een tijdje veel post op dit fora om me bij te scholen. Daarom heb ik me net aangemeld om zelf eens advies te vragen aan de kenners.
We hebben een half jaar geleden in Duitsland een boerderij gekocht. Deze wordt verwarmd door een olie kachel en heeft een losse houtkachel in de keuken/eetkamer. Het woonoppervlak is 450m2. De isolatie is boven gemiddeld voor een 100 jaar oude woning.
Nu wik ik alles zoveel mogelijk ecologisch van warmte voorzien.
Altijd warm water uit de kraan, en warme radiatoren mits er genoeg warm water in het buffer vat zit, geen bevroren leidingen bij niet stoken oftewel de huidige luxe grotendeels behouden met de voordelen van veel minder olie hoeven kopen en verbranden.
Het logica van Brunner spreekt me hierin aan.
Mijn eerste gedachte was zelf een finoven bouwen met een warmtewisselaar. Echter zouden deze niet de benodigde warmte kunnen leveren. En nu ik me er verder in verdiept heb denk ik ook dat het niet de juiste weg is. Een finoven slaat zijn warmte op in de steenmassa en de warmte wisselaar haalt deze er juist weer uit om het in het water te stoppen.
Nu zijn er kachels te koop van +20kW voor onder de 1000 euro. Mijn ervaring is dat goedkoop vaak duurkoop is.
Het liefst zou ik iets zelf maken maar als het goedkoper is om zo'n standaard kachel aan te sluiten (en technisch beter is dan zelfbouw) hou ik deze optie zeker open.
Een zonneboiler is redelijk simpel en lijkt een "no-brainer".
Gezien we net het huis gekocht hebben is het budget beperkt.
Hoe beter de oplossing hoe meer ik er voor over heb.
Mijn vragen aan de kenners zijn:
Wat kan ik verwachten van de 'budget cv kachels'?
Wat zijn de mogelijkheden qua regelsystemen?
Is het ook kosten efficiënt zelf een kachel te bouwen? (de grote is maximaal lxhxb
100x150x100cm) en haal ik dan de benodigde kW's?
Kan een zonneboiler het water warm genoeg (+70 C) houden voor een bad en douche in de tijd dat de kachel niet aanstaat (dan schijnt de zon waarschijnlijk wel)
En verder is natuurlijk al het andere advies welkom.
Alvast bedankt,
Foeke

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.