welk vermogen voor een CV- ketel met een indirecte boiler in een LEW ? | Ecobouwers.be

U bent hier

welk vermogen voor een CV- ketel met een indirecte boiler in een LEW ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Joris240
24/10/2011 - 18:16

hallo,
Inzake CV en SWW zullen we voor onze LEW (8 kW warmteverliezen) dan toch kiezen voor een solo ketel met indirecte boiler vanwege het comfort en het voordeel dat je verwarming en warm water kan scheiden.
Vraagje: op de site van Viessmann staat dat om de inhoud van een 160 liter boiler op te warmen van 10 naar 50° in 20 minuten, er een min. vermogen benodigd is van 24 kW (tevens het vermogen dat nodig is voor een klassieke geiser.
Onze warmteverliezen bedragen maar een goeie 8 kW, dus dat is ruim teveel; krijgt een 14 kW keteltje (bijv. een Junkers CerapurSmart TOP 14-3 ZSB, 3,8 – 14 KW) dit ook niet voor elkaar ?
 Deze moduleert uiteraard beter en zou in normale omstandigheden (wanneer het dus geen -8° is) mss. terug kunnen moduleren naar ongeveer zijn laagste vermogen (3 kW) wat uiteraard een veel beter rendement oplevert.
Als ik het advies van Viessmann opvolg zit ik al onmiddellijk in een hogere klasse van ketel (25 kW) met een hogere ondergrens (5,4 kW enzo). Dan zal de ketel ons huis wel heel snel warm stoken maar ik vermoed ook onmiddellijk weer afslaan. En mss. daarna gaan pendelen ? Of in ons geval juist niet (> weinig warmteverliezen + weinig warmtevraag)?
Is het juist om te stellen dat door het installeren van een ketel met een wat groter vermogen (en ietwat hogere ondergrens) > voor een groter SWW comfort, en met het principe van een indirecte boiler (dus gescheiden systeem van CV en SWW), het risico op pendelen in ons geval beperkt zal zijn, vanwege de zeer goede isolatie in de woning en dus de trage afkoeling van het huis ?
Of is dit verkeerd geredeneerd en kiezen we absoluut beter voor een ketel met een ondergrens die beter in de buurt ligt van onze reële warmteverliezen ?
Weet iemand hier het antwoord op ?
Welke inhoud vanboiler nemen we best ? 120 liter, 160 liter of 200 liter (2 douches, 1 bad)?
Thx !
Grtz
Joris

5 Reacties

Reacties

afbeelding van flesjespa-1
28/10/2011 - 21:48

Wij hebben die kleine Junkers en een boiler van 300L, waarvan enkel de bovenste spiraal werkt (dus pakweg 150L). Maak je geen zorgen, je zit nooit zonder warm water. Dat zeggen ze maar om je bang te maken.

afbeelding van Joris240
29/10/2011 - 12:58

 

@flesjespa
Mhmm ja, ik dacht dat ook maar ja, als leek durf je niet echt in te gaan tegen istallateurs en/of fabrikanten. Nochtans, meten is weten ! Althans, dat vind ik tocht ...
Onze chauffage zal niet veel op staan waarschijnlijk, vermits deze een groot deel van het jaar niet nodig zal zijn (en er komt sowieso voor in de winter waarschijnlijk nog een pelletkachel  > boven en beneden).
> Ik zoek dus in de eerste plaats een CV- ketel die voor een groot gedeelte van het jaar gewoon af kan blijven staan maar ondertussen wel voor veel warm water kan zorgen. Ik zal dus waarschijnlijk een systeem moeten hebben met een gescheiden circuit voor CV en SWW (zoals een indirecte boiler) ?
Ik veronderstel dat een indirecte boiler hieraan beantwoordt vermits deze werkt met opgewarmd water uit de CV- ketel dat via een spiraalwisselaar in de boiler terugstroomt naar de CV en een aparte retour heeft voor het water van de radiatoren ?
Weet jij misschien of een indirecte boiler een gescheiden systeem is voor CV en SWW, dus met een dubbele retour dus, ééntje voor CV en ééntje voor SWW ?
Grtz
Joris
afbeelding van Joris240
29/10/2011 - 13:08

@flesjespa-1

dus die ketel kan perfect aan jullie warmwatervraag voldoen ? duurt een boilerlaadcyclus lang met 14 kW (voor 160 l. bijv.) ?

hoeveel personen telt jullie huishouden als ik dat mag vragen ?

heb je een idee hoeveel mensen een bad, douche achtereen kunnen nemen zonder dat het water koud wordt of wat het debiet juist is ?

thx!

Joris

afbeelding van flesjespa-1
31/10/2011 - 16:21

Joris,

 

Ik vind dit forum maar niets om dat makkelijk uit te leggen.

Kom eens naar bouwinfo.be en stel je vraag in dit topic (lees het ook al even door zou ik zeggen):

http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?f=29&t=80019&start=15

afbeelding van Joris240
31/10/2011 - 20:47

@flesjespa-1

done :-)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.