Welk materiaal te kiezen voor spouwmuurisolatie? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welk materiaal te kiezen voor spouwmuurisolatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van GertvanB
16/12/2011 - 17:56

Ik heb drie bedrijven gevraagd een offerte te maken voor onze jaren '30 2onder1kap woning.
Ze zijn allemaal langs geweest en hebben alles bekeken / opgemeten.
Al was er 1 binnen 15min weg (die nam aan dat degene voor hem het wel goed had opgemeten), een ander is 1,5 uur bezig geweest.

Nu adviseren ze allemaal vo vuur en goede? argumenten een ander materiaal.

De spouwmuren zijn 'slechts' 4cm dik, de oppervlakte is 120 vierkante meter en de voegen zijn smal dus liever geen te grote boorgaten ivm schade aan de stenen (16mm).

- Wat is nu het beste middel?
- Wat vult de (smalle) ruimte het beste op?
- Wie/wat te kiezen?

--> Pluimers adviseert Pur supper (schuim) omdat dat onze smalle spouw helemaal zal vullen (€ 3.500).
10 jaar garantie
Ik moet dan wel nog alle kieren rondom alle kozijnen dicht kitten omdat daar anders de Pur door naar buiten komt.
Ze willen 9 ventilatiegaten naar de kruipruimte boren.

--> Knauf adviseert Supafil (Glaswol vlokken) omdat dat gewoon het beste is (€ 1.840).
Niets gezegd over dichtkitten van kieren
4 ventilatiegaten

--> Isolatietechniek Best adviseert Platinum Isotech-parels omdat die de gehele ruimte in de spouw zullen vullen en het beste zijn (€ 2.300).
15 jaar garantie
Niets gezegd over dichtkitten van kieren
4 ventilatiegaten

De isolatiewaarden zijn ongeveer gelijk,
allemaal aangesloten bij keurmerken en ze worden 'getoetst' op kwaliteit,

Wat is wijsheid?
Ik hoop dat iemand hier mij kan helpen om de juiste keuze te maken.

Thnx.

Gert

8 Reacties

Reacties

afbeelding van waltervaes
17/12/2011 - 09:49

Pluimers is altijd al aan de dure kant geweest.

Je kan best gaan voor de thermoparels, omdat deze nog altijd condens vocht naar buiten kunnen afvoeren.

En Ecologisch de beste is van de 3 en je moet geen kieren opvullen.

afbeelding van bertvdg
17/12/2011 - 12:16

 Supafil is ook dampopen, condens kan ook naar buiten.

afbeelding van GertvanB
18/12/2011 - 19:51

Bedankt voor de reacties.

Die supafil wordt door diverse mensen aangeraden. Ook de goedkoopste variant.

Maak me alleen wel wat zorgen over de diameter van de boorgaten. Heb liever niet dat er hoekjes van stenen af gaan (smalle voeg) en volgens mij kan voor pur de dunste boor gebruikt worden.

Iemand daar ervaring mee?

Gert

afbeelding van bertvdg
25/12/2011 - 15:12

 Klopt, om de Supafil goed in te blazen is een boorgat nodig van 22mm of meer. Dus als je een smalle voeg hebt zal je soms een stukje van de steen meehebben in het boren.

 

Boor eens op een minder opvallende plaats een proefgat om te kijken wat het geeft?

afbeelding van ruben-6
04/03/2012 - 19:56

Ben ook van plan onze spouw te laten vullen maar twijfel nog tussen Supafil PUR of Thermoparels++. Er wordt veel gezegd dat dampopen isolatie beter is kwestie van vochttransport. Ik vraag me toch af of dit geen probleem kan vormen als vb na weken van veel regen, door de gevelsteen meer vocht naar binnenkomt dan er kan afgevoerd worden, waar gaat dit vocht dan naartoe? Mij lijkt het dan beter te zijn dat er geen vocht kan opgenomen worden door de isolatie dan blijft het vocht in de steen en buiten? 

afbeelding van bertvdg
05/03/2012 - 07:30

 Alle 3 uw opgesomde isolatiematerialen zijn niet capilair, ze nemen geen vocht op. Geen vocht opnemen en dampopen zijn 2 verschillende zaken. Ik zie niet direct een probleem...

 

Enkel de PUR, deze is niet dampopen. Dus al het vocht dat in uw huis en binnenspouwblad zit zal er langs een andere weg moeten uit geraken en kan dus niet langs de spouw worden weggeventileerd.

 

Zowieso zal er met een opgespoten spouw geen of weinig ventilatie in de spouw zitten wat het opdrogen van de gevelsteen soms kan vertragen. De meningen over volledige spouwvulling zijn binnen de vaklui nog steeds wat verdeeld heb ik de indruk.

afbeelding van ruben-6
05/03/2012 - 12:19

OK ze nemen theoretisch misschien geen vocht op maar als er vocht door de gevelsteen komt zal dit toch meer opgenomen worden door vlokken dan door pur? Het punt ivm dampopen zijn van binnemuren, ik heb toch al gelezen in studie UGent dat dit in de praktijk te verwaarlozen is in vgl met het vocht dat door de gevel naar binnen kan komen. Vanuit technisch standpunt zou mijn keuze nu uitgaan naar PUR, wat spijtig genoeg niet ecologisch is. Ik hhop dus nog overtuigd te geraken van Supafil of Thermoparels...

  

afbeelding van ezelsoor
13/04/2012 - 12:53

Hello,

ook wij zijn van plan om onze spouw (6.5 à 7 cm) op te vullen.  Intussen stel ik me toch enkele vragen en misschien kunnen jullie hier enigszins een neutraal antwoord bieden.  De vertegenwoordigers' prijzen komen allemaal op hetzelfde neer, hun uitleg over hun geweldig produkt ook.  De zogenaamde isolatiewaardes laat ik ook even buiten beschouwing.  
Wat onze keuze uiteindelijk zal bepalen zijn de volgende twijfels:

  • pur: onder het motto alles werkt, stel ik mij de vraag of bij een grote gevel de pur het niet zal begeven zoals scheuren of zelfs krimpen.  Wat blijft er na 20 jaar nog van over? Die grote gevel krijgt in de zomer de volle zon (als die al schijnt ;-) ).
    Volgens mij wel veilig voor wat betreft slagregen en ongedierte? 
  • glaswolvlokken: hoe zit dit met de slagregenzijde?  Gaat dit materiaal op de duur toch geen water opnemen en doorgeven aan de binnenmuur?  Hoe zit het met eventueel ongedierte zoals muizen (tja, we leven echt op de buiten en in de stal hebben ze op 10 jaar tijd de rotswol tegen het plafond volledig versleept, ik zou gruwen moesten die beesten aangetrokken worden door de glaswol en het mijn naaste buren worden...)
    Volgens mij wel een ademend produkt dat - indien goed geplaatst - een werkend vermogen heeft
  • parels (al dan niet verlijmd): hier zit ik vooral met de twijfel omtrent het ongedierteprobleem.  Bovendien stellen we ons de vraag of de verlijmde variant wel degelijk goed uitgevuld kan worden.
    Ook hier denk ik dat het een ademend produkt is dat een werkend vermogen heeft.

Alleszins bedankt,

O'

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.