Weersafhankelijke thermostaat, thermostatische kranen en meerdere circuits | Ecobouwers.be

U bent hier

Weersafhankelijke thermostaat, thermostatische kranen en meerdere circuits

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van efdee
28/11/2012 - 11:28

Wij zijn momenteel aan het overschakelen van mazout naar gas en zijn op een probleem gestoten. Daar we er zelf niet veel van kennen en verschillende installateurs verschillende dingen zeggen, hoopte ik hier wat duidelijkheid te vinden.

Situatieschets. We hebben een alleenstaand huis, verwarmd via een mazoutketel. Er zijn twee circuits, één voor beneden met een thermostaat in de woonkamer en één voor boven met een thermostaat in de badkamer. We hebben de mazoutinstallatie laten uitbreken en een gasketel laten installeren. Hierbij zijn we gegaan voor een weersafhankelijke regeling. Bij het plaatsen laat onze installateur echter weten dat in zo'n geval 2 verschillende circuits niet gebruikelijk is, en dat we beter werken met één groot circuit, met de thermostaat beneden en met thermostatischekranen op de radiators boven.

Ik ben een beetje bezorgd dat als de thermostaat beneden staat in de woonkamer, hij de temperatuur van daar gaat nemen om te beslissen of hij moet bijverwarmen of niet, en bijgevolg boven niet genoeg gaat verwarmen. Bijvoorbeeld, beneden is het 20 graden, thermostaat staat ingesteld op 20 graden. Dan wil er iemand boven een bad nemen dus verwarming op de badkamer (momenteel 15 graden) op. Ik veronderstel dat er dan niet veel verwarmd gaat worden aangezien voor de thermostaat de doeltemperatuur al bereikt is?

Tevens denk ik dat het op deze manier niet mogelijk is van "enkel" boven te verwarmen. 's Morgens hebben we graag dat de temperatuur boven iets hoger is, maar aangezien we beiden direct gaan werken heeft het weinig nut van beneden te stoken.

Kan iemand mij uitleggen wat ik het best doe? En indien ook waarom, des te beter!

Alvast bedankt.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van ruben-6
28/11/2012 - 13:19

De meeste mensen hebben thuis dezelfde situatie en doen dit met één thermostaat. Indien je thermostaat kranen niet wil aanpassen kan je hiervoor ook programeerbare kranen voorzien. Indien er al 2 afzonderlijke circuits bestaan kan je deze met 2 thermostaten aansturen en 2 pompen of 2 gemotoriseerde ventielen voorzien om per zone te verwarmen. Weersafhankleijke regeling mag de temperatuur  van het water bepalen maar dit kan evengoed vast ingesteld worden  (zo laag mogelijk indien continu verwarmingsbedrijf, iets hoge bij on/of sturing van de CV) Veel hangt ook af van type ketel    

afbeelding van banned user
28/11/2012 - 19:42

Twee kringen ,één pomp  en één kamer thermostaat.

 

Debiet boven kring groter, en thermostaat kranen boven .

Bij leefruimte vb.18°

zou er op badkamer met  open thermostaat kraan ,

minimaal 21° moeten zijn.

WAR zou ik weg laten ,

nuttig  voor  cv op laag retourwater,

of vloerverwarming.

WAR moet hier vlugger inspelen van  bijstelling stooklijn.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.