Weersafhankelijke regeling | Ecobouwers.be

U bent hier

Weersafhankelijke regeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sunreezer
24/02/2013 - 10:19

Ik heb een installatie met een gaswand condensatieketel, verdeler met ingebouwde evenwichtsfles, twee pompgroepen, een mengregeling en een weersafhankelijke regeling.
De installatie bestaat uit twee kringen, beneden vloerverwarming en boven radiatoren.

Als ik me niet vergis gaat de installatie zich voor de warmtetoevoer volledig baseren op de weersafhankelijke regeling, uiteraard moet de installatie goed gedimensioneerd zijn.
Dus er is dan eigenlijk geen thermostaat meer mogelijk die zich baseert op de temperatuur in bijvoorbeeld de living, ik kan die weersafhankelijke regeling dan evengoed in de stookplaats zelf hangen om daar af te regelen?

Weet mijn installatie hiermee genoeg, of moet ik ook nog de retourtemperatuur aan de pompgroepen meten en doorgeven aan mijn regeling, zodat die bij een te grote delta T kan laten bijstoken, zowel voor de kring vvw als radiatoren? Of dit niet meer nodig als je met een evenwichtsfles werkt?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Niels1989
24/02/2013 - 21:35

Beste,

Een weersafhankelijke regeling werkt voornaamlijk op buitentemperatuur en hoeft geen verdere regeling/thermostaat te hebben.
Afhankelijk van ingestelde stooklijnen (vloer en radiatoren verschillende stooklijn) wordt er een voorlooptemperatuur berekend.
Dit voor de kring vloerverwarming en kring radiatoren.
Sensor op vertrek vloerverwarming meet de voorlooptemperatuur en regelt mengklep.
Sensor in evenwichtsfles zal de voorlooptemperatuur van de radiatoren aannemen.
Indien geen sensor in evenwichtsfles zal de keteltemperatuur geregeld worden naar de temperatuur van de radiatoren.

Vermoedelijk kan er bijkomend een bedieneenheid worden gehangen in de ruimte die de binnentemperatuur meet en eventueel voorlooptemperatuur van de kringen bijstuurt.
Meten van retourtemperatuur kan bijgeplaatst worden maar is niet  nodig.
 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.