Waterdoorlatende oprit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We beginnen stilletjes aan te denken aan een oprit, natuurlijk is het de bedoeling dat die het regenwater laat infiltreren. Op de Ifest-beurs zag ik een interessante firma met klinkers die zeer grote hoeveelheden water kunnen laten doorvloeien ipv afvloeien. Ik dacht te herinneren dat de firma in Aalter was gevestigd, maar ik kan die niet terugvinden.

Iemand ervaringen en/of interessante adressen voor een eerste verkennende ronde. Ik zit op zandgrond, dus infiltratie mag geem probleem zijn, alleen ga ik goed moeten uitkijken hoe de 'fundering' van de oprit moet gebeuren, dat ik daar niet met een waterafvoerende laag zit.

Het is ook de bedoeling dat een heel deel van de oprit in kiezel wordt aangelegd, ook daar is de vraag: wat met de fundering ?

Reacties

Fundering oprit uit gemalen materiaal van de 'breekcentrale'.
Waar moet ik naar vragen om er zeker van te zijn dat er geen 'rommel' mee geleverd wordt die onze grond vervuilt ?
Wat zijn de alternatieven (natuursteen ?) en waar kunnen wij daar aan een schappelijke prijs aan geraken ?

Veerle,

Als je vraagt naar COPRO materiaal ben je zeker dat je een kwaliteitsprodukt hebt.

Elke breekwerf kan dit label bekomen> Er komt tijdens het breken iemand een staal nemen en deze wordt gecontroleerd. Als alles voldoet aan de eisen krijgt men voor dat materiaal een copro keuring. Weet ook dat er nogal eens geschoemeld wordt, maar dat zal je overal hebben.

De meeste breekwerfen hebben weinig afvalprodukten in hun materiaal zitten, anders mag je ze ook niet brengen.

Ik zou naar gewoon steenpuin van 10/40 vragen, en bovenop 0/10 en dan ga je de oprit goed kunnen draineren. Tussen de grond en je eerste laag best worteldoek leggen.

Bedankt voor de reactie.
Ondertussen heb ik in het boek 'De ekologische siertuin' van VELT een interessant hoofdstuk gevonden over 'verhardingen' in de tuin. Daar schrijven ze over de groeven rond Doornik (Lemay te Vaulx) die grinten en steenslag produceren met als resultaat 'een halfopen verharding met de stevigheid van een gefixeerde verharding maar die het regenwater toch nog vlot doorlaat'.
Heeft daar iemand ervaring mee ?

Waarom geen kasseien ?

Het is een natuurprodukt, het is bijna altijd herbruik en in principe heb je zelfs geen stabilise nodig.

Inkeren met split en enkele minuten na de regenbui is alle water verdwenen.

bobsiko