Wat als... we geen aardgas meer krijgen voor verwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

Wat als... we geen aardgas meer krijgen voor verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Griet en Stefan
07/01/2012 - 22:04

Stel het volgende voor: de eurocrisis loopt uit de hand en er zijn spanningen binnen de europese unie, gevolg: men draait de gaskraan dicht en duizenden gezinnen waaronder wij dus, zitten zonder verwarming.
Wij hebben een lage-energie-woning gebouwd die met gas wordt verwarmd en de zon als bijverwarming. Een dag zonder aardgas zou nog wel lukken dankzij onze buffer van de vloerverwarming. Maar wat als we dagen, weken,... geen aardgas krijgen. Wat moeten we dan doen? Veel mensen hebben een kachel en kunnen zulke periode dus perfect overbruggen. (zijn dus "onafhankelijk") Wij hebben geen kachel.
Misschien is het een onozele vraag en een fantasie van mij, maar kan dit ooit gebeuren en hoe kunnen we ons dan toch warm houden?

59 Reacties

Reacties

afbeelding van marc44
07/01/2012 - 22:27

Griet en Stefan,

 

Snel rond de salontafel lopen ga je ook niet lang volhouden zeker,graptje é.

Is het dan niet mogelijk om een kachel bij te plaatsen,hout of pelletkachel.

Anders (ik durf het hier bijna niet zeggen) met zonnepanelen elecktrisch bij verwarmen.

Er moet hoe dan ook toch een oplossing voor te vinden zijn.

Hier op het forum zullen er wel zijn die u veel verder kunnen helpen dan ik.

Er moet namelijk ook rekening worden gehouden met uw lew woning op zich.

mvg marc.

 

afbeelding van marc44
07/01/2012 - 22:36

Griet en Stefan,

het scheelde al eens niet veel  of we zaten zonder gas,en dat nog niet zo heel lang geleden,ik dacht een jaar of drie.Dus is uw denkpiste al bij al nog zo dom niet.

Ik weet niet of dat technisch kan bij jullie om een houtkachel bij te plaatsen of een pelletkachel,ik ben daar niet genoeg in onderlegd,in die lew woningen bedoel ik.

mvg marc

afbeelding van ThomasDeM
08/01/2012 - 00:19

Op elektriciteit zou ik ook niet rekenen in zo'n scenario, zonder aardgas valt er een deel van de elektriciteitsproductie weg en als iedereen zijn elektrische vuurtjes bovenhaalt zal het netwerk dat niet kunnen trekken denk ik.

afbeelding van bertvdg
08/01/2012 - 08:00

 Klopt,

 

Als de gaskraan dicht gaat zal elektriciteit geen optie zijn. Er draaien wel wat centrales op gas en dat zal zonder twijfel in grote delen van het land voor problemen zorgen. Zeker als iedereen dan nog eens naar elektriciteit zal grijpen om zich te verwarmen.

 

Deze oefening hebben we een tijdje geleden bijna gemaakt met de problemen Rusland / Oekraïne.

 

Dat bewijst nogmaals dat we voor onze energie veel te afhankelijk zijn van bepaalde landen en dat fossiele brandstoffen niet langer houdbaar worden. Ondertussen is de dieselprijs ook 1,52 Euro en niemand blijkt er last van te hebben heb ik de indruk als ik hier gisteren op de steenweg al dat verkeer zag.

 

Mij lijkt de beste oplossing maximaal besparen door te isoleren en verwarmen met een deftige massakachel op hout, houtvergasser of pellets... die lokaal hun oorsprong hebben. Dit zijn dingen die je als gewone burger rechtstreeks in handen hebt en hoogst waarschijnlijk ook nog financieel voordeel bij hebt ook.

 

Los van het CO², broeikaseffect en milieu verhaal is het schaars worden van fossiel een even belangrijke reden vind ik om naar alternatieven te gaan zoeken. En men zal er pas aan beginnen als het echt zo ver is en/of de kraan wegens één of andere reden eens echt toe gaat voor een tijdje. We zijn ondertussen met 7 miljard op deze aardbol en er zitten er een paar miljard te wachten om dezelfde levensstijl als ons aan te kunnen nemen, dus dit zal vroeg of laat ontploffen en het zal geen 20 jaar meer duren.

afbeelding van marc44
08/01/2012 - 08:24

bertvdg

Als ze de prijzen van gas en electr zo de hoogte in blijven jagen,dan zal er vanzelf een overschot zijn me dunkt.

Ikzelf heb een massakachel laten plaatsen een viertal jaar terug en ben daar supertevreden over.

Volgens mij toch ook toepasbaar in een lew,je moet wel een beetje plaats hebben voor de houtopslag.

Die pelletketels worden de hemel ingeprezen,maar als ik hoor hoeveel energie die kosten om ze te drogen,

dan zijn we ook niet echt milieuvriendelijk bezig,of heb ik het mis?

 

mvg marc.

afbeelding van Hans Delannoye
08/01/2012 - 08:35

vandaar dat het enige goede antwoord is passief bouwen, daar kan je overleven zonder verwarming.  al brengt dat natuurlijk ook wel wat comfortverlies met zich mee.  maar gewoon door menselijke kativiteit (bewegen, wassen, koken, huishoudtoestellen) zal de binnent° allicht niet ver onder de 18° zakken.

de kacheleigenaars hebben op zo'n moment natuurlijk een streepje voor. 

anderzijds is de vraagstelling een beetje vreemd.   want dezelfde of gelijkaardige problemen krijg je wanneer de watervoorziening, olie of de elektriciteit wegvalt, of als de hemel naar beneden valt ;-)

zolang er gas is zal die wel blijven stromen, op misschien korte onderbrekingen na, daar ben ik nogal gerust in.  maar er komt natuurlijk een dag dat het op is.  en daar zou ik me meer ongerust over maken.

hans d

 

 

afbeelding van pfft
08/01/2012 - 10:21

eigenlijk , als dit zou gebeuren zouden de weinigen met een passiefhuis waarschijnlijk heel veel bezoek krijgen van zij die geen passiefhuis hebben, en helemaal geen verwarming meer nodig hebbeb ;-)))

eddy

afbeelding van pfft
08/01/2012 - 10:21

eigenlijk , als dit zou gebeuren zouden de weinigen met een passiefhuis waarschijnlijk heel veel bezoek krijgen van zij die geen passiefhuis hebben, en helemaal geen verwarming meer nodig hebbeb ;-)))

eddy

afbeelding van bertvdg
08/01/2012 - 11:05

Het zal allesinds serieus in het voordeel zijn als je op zo'n moment een PH hebt. En als het een winter is zoals deze denk ik niet dat een PH bewoner er veel last van zal hebben mocht er geen verwarming zijn.

afbeelding van jef-14
08/01/2012 - 17:46

Hans,

Overleven kan altijd hoor; Kolenkachels bestaan al heel lang !

Hout verwarmt al eeuwenlang

Als er geen gas meer is , heb je dan nog werk ?

Kan je de lening voor je PH nog betalen ?

Wat als de wereld vergaat , er pest of een nieuwe ziekte uitbreekt.....

Er kunnen heel veel rampen gebeuren maar ik ga er alvast niet wakker van liggen.

Wat hier de achterliggende vraag is kan ik mijn comfort behouden als .....

Wel Dehaene zei ooit : een probleem los je op als het zich stelten helemaal ongelijk had hij niet .

Je kan natuurlijk ook constant voor allerlei rampen vrezen en erg ongelukkig zijn terwijl je alles hebt .....

Gas kan vervangen worden en als het niet kan bestaan er nog truien en dekens. Overleven doen we wel hoor

 

afbeelding van Hans Delannoye
08/01/2012 - 18:05

jef

't was ook niet mijn probleemstelling.  maar ik mag hopen dat we geen kolenkachels in de plaats krijgen, dat zou pas een ecologische ramp zijn.

ik lig daar ook niet van wakker hoor, ik kan zonder verwarming als het moet :-)

dehaene had absoluut ongelijk, dat is zowat het stomste dat ie ooit gezegd heeft, en het is ook tekenend voor onze politieke klasse (nu ja, klasse??) 

hans d

p.s. mijn truitje ligt al klaar ;-)

 

afbeelding van jef-14
08/01/2012 - 19:48

Hans,

Daar zijn we het dus over eens en maak je geen zorgen ik heb geen aanhanger van de loodgieters theologie.

Waar hij wel gelijk had waarom vrezen dat de hemel op ons hoofd valt ?

afbeelding van Hans Delannoye
09/01/2012 - 07:57

jef

ik lig daar niet van wakker, wat niet wil zeggen dat ik me geen grote zorgen maak.  niet om mezelf - 't zal mijnen tijd nog wel duren - maar om mijn kinderen en kleinkinderen, wat voor wereld laten we hen na?  compleet leeggeroofd, zwaar vervuild, mooie erfenis!  en dan hoop ik van harte dat het milieu ons wangedrag te boven komt en het niet leidt tot desastreuze gevolgen.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
08/01/2012 - 17:24

 

 

Op dit ogenblik zijn er grotere reserves aan gas dan aan petroleum. Met andere woorden: er is gas op overschot.

 

Dit zal naruurlijk allemaal niet blijven duren. Ik denk toch dat we eerder met elektrische auto's zullen rijden dan wel dat we zonder gasverwarming zouden vallen. Al zal dan het gas met voorrang naar de elektrische centrales moeten gaan. We mogen ook niet vergeten dat petroleum ook als industriële grondstof moet dienen.

afbeelding van toon-7
19/01/2012 - 15:10

ik bedenk me net : klopt het dat men bij de ontginning van teerzanden ook 2 delen aardgas gebruikt om 1 deel olie te onttrekken?

Dan zal bij een extreme  stijging van de aardolieprijs de gasprijs verhoudingsgewijs méér gaans tijgen denk ik. Vooral omdat dat meer voorradig is....

afbeelding van Griet en Stefan
08/01/2012 - 20:14

Maar ja, als de elektriciteit ook uitvalt dan ben je met een pelletkachel ook niets.  Een gewone kachel plaatsen zou geen probleem zijn, naast de living loopt een leiding schacht en kan ik dus weg met de uitlaat en inlaat.  Maar ik denk als iedereen op hout dan gaat stoken, dat hout ook een duur goedje gaat worden.

Maar gewoon een brainstorm wat de mogelijkheden zijn. 

afbeelding van marc44
08/01/2012 - 21:19

Ik ben er bijna zeker van dat ze nu al beter gaan zoeken naar alternatieven voor gas en aardolie,wat het zal worden weet ik niet,maar binnen 50 jaar zal alles al bijna opgebruikt zijn,niet dat het dan mijn zorg nog zal zijn,maar onze kinders hun kinders wens ik toch ook een behaaglijk leven.We zijn ondertussen al met een slordige zeven miljard hé en stijgend,dus het denkwerk mag al begonnen zijn mijn gedacht.Mijn voorstel is van nu af aan toch zoveel mogelijk boompjes te planten,dat kan toch voor niets kwaad?

 

mvg marc

afbeelding van Hans Delannoye
09/01/2012 - 08:01

griet en stefan

vandaar zo goed mogelijk isoleren en zo luchtdicht mogelijk bouwen, dan wordt je veel minder afhankeljk van anderen voor je energievoorziening.

afbeelding van Griet en Stefan
09/01/2012 - 22:48

Wij hebben 3 jaar geleden een lage-energie-woning gebouwd (K22 E48) (verwarming en SWW op gas).  Dus voor toen een ver doorgedreven isolatie.  We zitten dan al vrij goed.

afbeelding van Filip Claessens
09/01/2012 - 13:33

In armere streken op deze wereld koken, wassen en verwarmen talloze families op het biogas dat zij en hun vee zelf produceren.

Voor een standaard woning van bij ons heb je al wat vee nodig om je huis warm te krijgen, maar een LEW of PH moet wel lukken.

Met wat creativiteit kun je ook een agregaat aandrijven met dit gas. Op die manier heb je zelfs een minimum aan electriciteit.

afbeelding van MaiaVanmanwe
09/01/2012 - 14:35

"In armere streken op deze wereld koken, wassen en verwarmen talloze families op het biogas dat zij en hun vee zelf produceren."
 

Dat is zo voor het koken, maar daarmee is het ook op.  Tenzij je het 'in de kou zitten' en wassen met koud water mee intelt.

De vergisting tot het biogas heeft ook een redelijke temperatuur nodig om aktief te blijven. Dat wordt een probleem bij ons in het koude seizoen. Toch voor kleinschalige installaties.

 

G

afbeelding van jef-14
09/01/2012 - 14:58

Neen Maia,

Gedroogde mest is ook zo een prima brandstof

afbeelding van MaiaVanmanwe
09/01/2012 - 15:28

Maar dan oogst je het gas niet.

Bovendien is het gedroogde mest erg corrosief owv het aanwezige ammoniak. Enkel geschikt voor open vuurtjes dus, niet voor (metalen) toestellen ...

 

G

afbeelding van jef-14
09/01/2012 - 15:43

Het wordt inderdaad voor open vuurtjes gebruikt.  Methaan gas vergt een hele installatie , kan alleen gebruikt worden als de mest vlot verzameld kan worden ( in een stal dus) 

afbeelding van soapwater
11/01/2012 - 12:14

Als het moet, kan er ineens veel meer.
Om een voorbeeld te geven:

Tijdens de 2e wereldoorlog werden er voertuigen gebouwd die op zowat alle brandbare vloeistoffen konden rijden die voorhanden waren: Plantenolie, diesel, benzine, terpentine, afgewerkte olie, ...

Als de auto-industrie nu gevraagd wordt om auto's te bouwen die op plantenolie kunnen rijden, dan is dat asoluut onmogelijk... (tiens, die van mij rijdt er toch proleemloos op).
Zo zal het ook wel zijn met huisverwarming zeker? Maar zolang het gas uit de leiding stroomt of de mazout thuis geleverd wordt, is er veel onmogelijk...

 

Ik zit eigenlijk een beetje met hetzelfde probleem. We hebben nu gas, ook voor sanitair warm water, er komt een zonneboiler bij en ik dacht aan een houtkachel als backup... Maar ik begin me te realiseren dat het overkill is. 

Op het moment dat de gaskraan echt toe gaat, is er geen stroom meer, ontstaat er chaos, wordt er geplunderd (zie de geschiedenis) en zullen we ons meer zorgen moeten maken om onze veiligheid dan om onze warmte en comfort.
Iets waar je wel rekening mee kan houden is een deffect aan de installatie en een installateur die niet kan komen... 

Een luxeprobleem?

 

afbeelding van Hans Delannoye
11/01/2012 - 20:23

soapwater

alles kan, maar je moet dan best niet de uitlaat gaan nameten.  net zoals je zowat alles in een houtkachel kan stoken, hout, geschilderd hout, osb, plastiek, papier, ouwe olie, frietvet, enz.  maar laat ons dat toch aub niet promoten!

wat die plantenolie bettreft klopt het niet helemaal wat je schrijft.  in principe kan elke motordaar op draaien, maar het probleem is dat vele kunststoffen zoals deze van leidingen aangetast worden door de (ik dacht) aanwezige zuren in de plantenolie.  ik herinner me een aantal jaren geleden dat ze bij ford aangaven welke slangen je moest vervangen om op PPO te kunnen rijden.  het is dus niet dat het niet kan, maar dat ze daar niet voor gebouwd zijn.

afbeelding van jef-14
12/01/2012 - 09:14

Ik nam deel aan het PPO gebeuren. Een dieselauto ( en zeker de oudere) kunnen inderdaad op koolzaad of zelfs gefilterde gebruikte frituurolie rijden. Er bestaan tabellen over bij welke auto het kan. Nu , zoveel jaren later, blijkt echter dat die PPO niet zo milieuvriendelijk is dan toen gedacht. Koolstofneutraal , zoals toen beweert alvast niet en de rest van de uitlaat is slechter dan gewone diesel. Maar ik las dat er nog altijd bedrijven zijn die gebruikte frituurolie omzetten in biodiesel.  Er zijn voor en nadelen. Elke liter omgezette frituurolie is er alvast eentje die niet moet worden ingevoerd maar voor de rest vrees ik dat het zeker geen mirakeloplossing is .

afbeelding van Hans Delannoye
12/01/2012 - 19:21

jef

de uitlaat is misschien slechter, maar eerlijk gezegd, het ruikt in elk geval lekkerder :-)

afbeelding van bertvdg
13/01/2012 - 07:32

 Ooit ook voor jaartje 70% op PPO gereden (bijmeng zonder ombouw) en de uitlaat van mij rook naar oliebollen ;-)

afbeelding van Ingir
11/01/2012 - 12:50

Geen gas is lastig, geen drinkwater lijkt mij pas echt iets om over na te denken.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.