Wasmachine op warm water | Ecobouwers.be

U bent hier

Wasmachine op warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Geert Bellens
02/05/2002 - 13:28

Het is hier al vaak aangehaald, maar ik wou mij nog eens grondig informeren over het gebruik van warm water in de wasmachine. We gaan er vooreerst van uit dat ik geen dure hot fill machine wil kopen. Wat zijn dan de mogelijkheden om toch met gasgestookt warm water te wassen ? Ik zie dat hier over een aquamix toestelletje wordt gesproken ? Hoe werkt dat juist ? wat kost het ? Hoe weet het wanneer de machine warm of koud water nodig heeft ? Ik heb hier ook ooit gelezen dat men een thermostatische kraan tussen de warwaterleiding en de machine zet. Hoe zit het dan met het naspoelen ? Dat gebeurt dan toch met warm water ipv met koud ? Tenslotte wou ik ook eens weten wat eigenlijk het volume is van warm water dat een machine nodig heeft bij een wasbeurt. Kwestie van een beetje te kunnen beginnen rekenen. Geert

51 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
26/10/2005 - 14:44

Ik zou graag een aquamix of iets dergelijks aankopen.

Wie heeft er WAT WAAR recent gekocht?

Merci!

Jeroen

nb werk dit voor alle wasmachines?

afbeelding van stefan-14
26/10/2005 - 15:06

Jeroen,

In Gent, Sintpietersaalstraat, bij de 7sprong.

wel bijkomende aansluitslang nodig (gekocht bij Handyman)

werkt op alle wasmachines die warmwaterproductie hebben met thermostaat, anders ga je warm water nog extra opwarmen en dan krijg je stoom, ... ongelukken

Stefan

afbeelding van stefan-14
26/10/2005 - 16:32

http://www.eh2o-techniek.com/

de website van Eric Jansseune (zie ook hoger)

Stefan

afbeelding van hans-26
27/10/2005 - 21:48

Jeroen,

In Hasselt bij ACE-SMT daar kan je de aquamix kopen voor 250 euro dacht ik. Best even navragen.

Hans V.

afbeelding van Hans Delannoye
27/10/2005 - 21:57

Denk eraan dat, als je een aquamix of gelijkaardig wil gebruiken, warm en koud water van dezelfde herkomst moeten zijn, dus beiden regenwater of beide drinkwater, menging is ten strengste verboden!

Hans

afbeelding van marcelvm
17/01/2006 - 11:40

kan men niet gewoon een thermostatise kraan van een radiator gebruiken zoeen met een taimer op
men kan die instellen zoals u wil zelf meerdere programmas,aansluiten op het warmwater
en voor de machiene een thermostatiche mengkraan, die er zelfs veel in tweede hands te koop zijn
is een goedkope oplossing en werkt toch perfect,of heb ik het mis

afbeelding van stefan-14
17/01/2006 - 12:24

Marcel,

mis, een thermostatische kraan van radiator regelt NIET de temp van het water, enkel het debiet.

Stefan

afbeelding van marcelvm
17/01/2006 - 14:43

dat heb ik niet geschreven stefan
tussen de radiatorkraan die inderdaad het debiet geeft en wasmachiene komt een thermostaat kraan,die dus wel bedoeld is voor de temperatuur te regelen

afbeelding van schreef
27/01/2006 - 15:00

Beste allemaal,

na 28 jaar gaat onze - per hand en emmers (sinds 11 jaar ook uit de zonneboiler) gevulde - AEG Turnamat het binnenkort begeven: Lekkages, corrosie, slijtage ...

Uiteraard denken we aan hotfill. Edoch: alle fabrikanten / leveranciers beklemtonen dat hun machines (die ook twee binnenkomende waterslangen hebben, één koude en één warme) geen warmwater voor programma`s onder 45°C accepteren. Zo wordt b.v. voor een was op 40 °C alleen koud water gebruikt en door de machine zelf (elektrisch...) opgewarmd. Da`s doodzonde natuurlijk.
Dat wordt dus een "externe" hotfill, via de aquamix of de hfms-1002, of met een handbediende mengkraan, of ... maar nu komt de vraag:
Volgens diverse fabrikanten/leveranciers/verkopers (Miele, AEG, Bauknecht...) kunnen de besturingen van moderne wasmachines niet tegen "ongewenst" binnenkomend warm water. Ze zouden op tilt slaan of vastlopen. Wie heeft ervaring met een modern, nog steeds verkrijgbaar wasmachien dat zonder protest een gewoon 40°-programma afdraait, ook als er bij het begin al water van 40° binnenkomt? Liefst een bovenlader, met aparte centrifuge? We zijn héél benieuwd!

Schreef c.s.

Geert Bellens schreef:
> Het is hier al vaak aangehaald, maar ik wou mij nog eens grondig informeren over het gebruik van warm water in de wasmachine.
>
> We gaan er vooreerst van uit dat ik geen dure hot fill machine wil kopen. Wat zijn dan de mogelijkheden om toch met gasgestookt warm water te wassen ?
>
> Ik zie dat hier over een aquamix toestelletje wordt gesproken ? Hoe werkt dat juist ? wat kost het ?
> Hoe weet het wanneer de machine warm of koud water nodig heeft ?
>
> Ik heb hier ook ooit gelezen dat men een thermostatische kraan tussen de warwaterleiding en de machine zet. Hoe zit het dan met het naspoelen ? Dat gebeurt dan toch met warm water ipv met koud ?
>
> Tenslotte wou ik ook eens weten wat eigenlijk het volume is van warm water dat een machine nodig heeft bij een wasbeurt. Kwestie van een beetje te kunnen beginnen rekenen.
>
>
> Geert

afbeelding van dannyvho
27/01/2006 - 16:04

Geert,

In mijn zoektocht naar energiebesparende maatregelen heb ik ook even de mogelijkheid overwogen om een Alfamix te gebruiken voor de wasmachine.
Zonder zelf te rekenen even op zoek gegaan naar de mogelijke besparingen:
http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Wasmachine

Met een kWh meter een paar weken lang het verbruik van de wasmachine opgevolgd en toen was de rekening rap gemaakt: meer dan €200 kosten voor de Alfamix plus bijkomende kraan, leiding etc...
In mijn geval kan ik beter die €200 gebruiken om binnen pakweg vijf jaar een nieuwe, zuinige wasmachine te kopen.

Om te weten hoeveel warm water je machine verbruikt: gewoon even de watermeter in de gaten houden op het moment dat de machine water neemt om te gaan wassen (10 liter of zoiets?)

Groeten
Danny

afbeelding van johan reynders
09/12/2009 - 14:26

Ik heb vorige week gekeken bij de Makro naar het verbruik van wasmachine's 6a7 kg: van 48 liter tot 56 liter dacht ik.

Dus met 10 liter ga je echt niet toekomen!

afbeelding van Hans Delannoye
27/01/2006 - 17:20

Danny

En dan moet je nog je water rekenen, want met een Aquamix of dergelijke mag je geen koud regenwater mengen met warm drinkwater!
En als je van warm water spreekt, denk ik onvermijdelijk aan kalk, hoe lang zal die Aquamix meegaan?

Hans

afbeelding van dannyvho
27/01/2006 - 18:00

Inderdaad Hans: aan €3.3 per m3 kost een wasbeurt mij meer aan water dan aan elec dagtarief ('t is ooit anders geweest...). Dus regenwater en nachttarief is voor mij momenteel het beste.

Beetje off-topic maar vanaf volgend jaar hebben we het hele weekend nachttarief: rest alleen nog de vraag hoeveel ze de huidige nachttarief prijs gaan optrekken tegen die tijd...

Danny

afbeelding van hans-26
27/01/2006 - 18:24

Danny,

Gaat het nu toch door die nachttarief in het weekend?

Ben benieuwd

Hans V.

afbeelding van dannyvho
28/01/2006 - 00:52

Hans,

Ja vanaf begin volgend jaar, ik citeer 'om de producenten de tijd te geven om zich aan te passen'

Danny

afbeelding van hans-26
28/01/2006 - 10:51

Danny,

Belangrijker citaat vind ik dat het nog onduidelijk is welke invloed het op de energiefaktuur zal hebben.

Ik kan gerust mijn was sparen tot het weekend, nu wordt hier ook al enkel op nachttarief gewassen. Maar als de prijs omhoog gaat heeft dit ook geen nut.

Hans V.

afbeelding van dannyvho
28/01/2006 - 11:27

Ja andere prijzen zitten er wel aan te komen: voor ons zal dat de 'aanpassing' zijn.
ALs je 't even narekent kom je tot de conclusie dat we in totaal meer uren nacht- dan dagtarief zullen hebben:
huidige toestand (per week):
7 * 15u dag = 105u
7 * 9u nacht = 63u -> 38%
na 01.01.07
5 * 15u dag = 75u
2 * 15u nacht= 30u
7 * 9u nacht= 63u
-> 93u nacht -> 55%

En wat met de mensen die geen tweevoudig uurtarief hebben (bij weinig verbruik bvb heeft dit minder zin).

Voor de producenten is het een voordeel omdat het verbruik wat beter gespreid wordt, als ze nu zo vriendelijk zouden willen zijn dit voordeel naar de consument door te spelen...

Danny

afbeelding van dries-1
19/09/2006 - 09:39

Nog een idee voor wie met 'gratis' warm water wil wassen, maar wie geen zonneboiler heeft:
Mijn schoonzus heeft enkele jaren in Japan gewoond. Ze zegt dat het daar de gewoonte is dat men het badwater hergebruikt voor in de wasmachine. Ze wassen elke dag en gaan elke dag in bad. Ik denk dat ze zei dat ze zich eerst in de douche wasten.

Ze wist niet hoe het water in de wasmachine kwam, ze dacht met een pomp, soms met emmers. De wasmachines worden daar langs boven geladen dus dat is makkelijker.
Als je een wasmachine hebt die je langs voor vult gaat kan het enkel als je bad hoger staat denk ik. Of als je een dure pomp hebt. Een voorschakelapparaat heb je ook nodig om af te wisselen met spoelwater (dit is misschien niet legaal, tenzij je regenwater gebuikt).

Ik heb het daarom zelf nog niet kunnen uitproberen.

afbeelding van dries-1
19/09/2006 - 09:53

Beste Schreef

Dat is wel heel frappant wat je schrijft over hot-fill wasmachines. Voor een was op 40° zijn ze dus niet zuniger dan een gewoon toestel. Dan begrijp ik niet goed waarom ze zo gepromoot worden.

Ik heb zelf een Miele Novotronic w838, ongeveer 5 jaar oud. Heb ooit eens gevraagd aan Miele of het OK was om ze met warm water te vullen. Dit was geen probleem als de temperatuur van het binnenkomende water niet veel hoger was dan de gevraagde temperatuur. Heb dit ook een tijdje gedaan met een thermostatische kraan, maar vergat soms het water koud te zetten voor het spoelen dus ben ik er maar mee gestopt.

Schreef schreef:

>Beste allemaal,
>na 28 jaar gaat onze - per hand en emmers (sinds 11 jaar ook uit de zonneboiler) gevulde - AEG Turnamat het >binnenkort begeven: Lekkages, corrosie, slijtage ...
>Uiteraard denken we aan hotfill. Edoch: alle fabrikanten / leveranciers beklemtonen dat hun machines (die ook twee binnenkomende waterslangen hebben, één koude en één warme) geen warmwater voor programma`s onder 45°C accepteren. Zo wordt b.v. voor een was op 40 °C alleen koud water gebruikt en door de machine zelf (elektrisch...) opgewarmd. Da`s doodzonde natuurlijk.
>Dat wordt dus een "externe" hotfill, via de aquamix of de hfms-1002, of met een handbediende mengkraan, of ... maar nu komt de vraag:
>Volgens diverse fabrikanten/leveranciers/verkopers (Miele, AEG, Bauknecht...) kunnen de besturingen van moderne wasmachines niet tegen "ongewenst" binnenkomend warm water. >Ze zouden op tilt slaan of vastlopen. Wie heeft ervaring met een modern, nog steeds verkrijgbaar wasmachien dat zonder protest een gewoon 40°-programma afdraait, ook als er bij het begin al water van 40° binnenkomt? Liefst een bovenlader, met aparte centrifuge? We zijn héél benieuwd!

>Schreef c.s.

afbeelding van hans-18
20/09/2006 - 00:20

Ik knikker al jaren heet water uit de warme kraan zo in de wasmachine, en als mijn vrouw even de andere kant op kijkt, ook bij een was van 40 graden. Omdat ik soms overcapaciteit in de zonneboiler heb zitten. Ik ben weer te lui om een voorschakelbesturinkje te maken om ww via een timertje toe te voeren. Komt nog wel.
Groeten,
Hans

afbeelding van jeroen beeckx-9
20/05/2008 - 22:45

BEdenking:

1.

Werkt een aquamix op alle toestellen? Bij mijn 13 jaar oud wasmachien gaat water nemen en opwarmen niet samen.

Dacht dat de aquamix het detecteren van stroom gebruikt als "trigger" voor het openen van de warme kraan.

2. Heeft een hotfill wel zin als je geen "rondgepompte" warmleiding hebt?

Jeroen

afbeelding van eric-15
21/05/2008 - 22:00

punt 2: ja want die 1 of 2 liter stilstandverliezen door uw buizen verzinkt in het niets tot die 15 a 20 liter voor een hoofdwas...

afbeelding van Miro_0
08/12/2009 - 02:44

ik ben blij te zien dat ik niet de enige ben die warm water van de kraan gebruikt om de wasmachine te vullen :)

 

ik ben trouwens bezig aan een automatisch systeem voor warm water te pakken (veel goedkoper dan de aquamix ...

men neemt 2 waterventielen, 1 voor op de warm water kraan, de andere op de koude kraan..

Dan een timer die een relay aanstuurt gedurende 5 min.

Die relay gebruikt de "normaal gesloten contacten" om de koud kraan open te zetten (dus eigenlijk altijd), en de "normaal open" stuur de warme aan .. wat gebeurt er nu :

de machiene gaat aan, timer springt 5 min aan en zet de klep van het warm water open, eerst komt het koude water uit de leidingen en na een liter of 4 is het warme water daar, als de machine voldoende water heeft genomen om te wassen is de mengeling "eerst koud daarna warm" perfect 30 graden bij mij ... 

(de meeste was is 30graden bij ons)...

dus, machine is vol, en begint te wassen, 5 min na starten machine valt de timer uit en sluit de warmewater klep en gaat de koude open ... als de machine nu wilt spoelen komt er alleen koud water in de wachine ... 

 

 

opmerking, ik hoor mensen al denken, wat als je 2 keer uw machine opzet :) ... awel, na een uur wassen is het water in de leiding afgekoelt en begint het procede opnieuw :)

 

goed he ? 

afbeelding van kepler
13/12/2009 - 15:28

Wat valt te verkiezen? wassen met regenwater of wassen met warm water uit boiler? Ik ben er  nog steeds niet uit. Ik ben alleszins zinnens om zo veel mogelijk op 30° te wassen.  

afbeelding van Hans Delannoye
13/12/2009 - 17:29

kepler

dat is een moeilijke. direct in de portemonnee is met warm water wassen interessanter, maar op wereldvlak gezien? drinkwater is schaars, zeer schaars, en dat wordt op termijn een belangrijker thema dan energie, want voor energie zijn er nog alternatieven, voor drinkwater niet.

ik was met regenwater, maar als de zon haar best gedaan heeft, durf ik al eens een emmer warm water in de machine gooien, en dat is nog goedkoper dan een aquamix. maar wel minder handig.

hans d

afbeelding van AlainD
13/12/2009 - 21:06

Hans

 

Noch in Vlaanderen, noch in Nederland is er een tekort aan drinkwater en ik verwacht dat ook niet.  Het is een ander verhaal in bepaalde streken en water is meestal duur om te transporteren over grote afstand. 

Nu als er energie -en geld- is, is het niet zo problematisch om drinkwater te maken.

 

Alain

afbeelding van Hans Delannoye
10/04/2010 - 23:02

alain

klopt, en de rest kan de pot op???

overigens heb je ongelijk, 3 weken geen regen en we zitten al in de problemen en vermindert de druk op het net. nog wat langer en je mag geen tuinen meer besproeien (wat sowieso onzin is, in de natuur wordt ook niet gesproeid, en daar groeit toch ook alles), auto's wassen, etc, is al meermaals gebeurt. en daarbij blijft de grondwaterstand ook in vlaanderen steeds verder zakken, ondanks het feit dat we steeds meer overstromingen hebben, die overigens dan op zich weer grond- en oppervlaktewater vervuilen..

hans d

afbeelding van AlainD
11/04/2010 - 00:03

Hans

Behoudens enkele lokale situaties is het al zeer lang geleden dat er nog een beperking op drinkwatergebruik was.  Ik vermoed dat de laatste beperking in de provincie Antwerpen 1976 was. 

Na 3 weken zonder regen zijn natuurlijk bijna al de regenwaterputten leeg en beginnen de gebruikers ervan -op het piekmoment- meer water af te nemen van de drinkwaterleverancier.   Hetzelfde geldt voor tuinders en boeren.  Op bepaalde plaatsen kan dat een drukvermindering geven, maar de druk zal ook in de loop van de dag schommelen.

Zover ik weet daalt de grondwaterstand ook al even niet meer, behoudens in de sokkel (onder een stukje West Vlaanderen).  De dalende grondwaterstand is trouwens vooral gekomen op het moment dat er meer verharde oppervlakte was en het eropvallende regenwater niet geïnfiltreerd werd.  De verwerking van het regenwater zal in Vlaanderen trouwens nog veel geld gaan kosten.  Denk maar aan de vele grachten die iets verder in de riool terechtkomen...  (Regenwaterputten gaan hier geen groot verschil maken, behalve als ze ook een vertraagde afvoer hebben of een infiltratieeenheid.  Ik zie particulieren niet snel enkele m³ put aan een vertraagde afvoer opofferen.   In nieuwe verkavelingen is een vertraagde afvoer in de straat meestal wel verplicht.

 

afbeelding van Hans Delannoye
11/04/2010 - 17:24

alain

dat is helemaal niet zo lang geleden, de heel warme zomer een jaar of 6-7 (?) geleden, werden er op heel wat plaatsen beperkingen ingesteld, niet nationaal denk ik, zo goed herinner ik me dat niet meer.

misschien daalt de grondwaterstand nu niet meer, maar hij moet terug stijgen. er zijn nogal wat natuurgebieden in vlaanderen die met dat probleem te kampen hebben, ook deels vanwege infrastructuurwerken. er wordt trouwens nogal wat grondwater opgepompt door de watermaatschappijnen (ze gebruiken niet allemaal oppervlaktewater) voor onze drinkwatervoorziening. trouwens, west vlaanderen heeft waarschijnlijk (samen met limburg) het minst verharde oppervlakte van vlaanderen.

en op meer en meer plaatsen is infiltratie an het regenwater verplicht, al wordt daar dikwijls een loopje mee genomen. ik infiltreer alle regenwater dat ik niet gebruik, en ik probeer ook al onze klanten daartoe aan te zetten, en velen doen dat gelukkig.

hans d

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.