warmtepompen versus mazout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In Mei beginnen we te bouwen.
We verkopen ons 9j oude huis om opnieuw te starten.
Een bouwgrond is aangekocht in Erezee, en we zijn volop bezig met de planning.

Graag had ik een aantal energie besparende maatregelen getroffen, maar het lijkt moeilijker dan het is.

Verwarming.
Er is geen gas in de straat.
We hebben dus de keuze tussen mazout, warmtepompen, electriciteit(is toch te duur in verbruik).
Het huis is goed voorzien van isolatie (ramen K1,1, dak 15cm rotswol, spouw 5cm styrodur).

Een eerste calculatie van een vloerverwarming op warmtepomp met captatienet in de tuin bracht ons al snel tot bijna 700.000BF.Als je dan nog bedenkt dat het verbruik van de warmtepomp op 8000KW/j geraamd wordt (270m2 woning, 4slpk, liv, bur, keuk, wask, 2garag), dan vraag ik mij af waar het voordeel zit.Je moet er dan nog eens rekening mee houden dat er nog geen verwarming op de bovenverdieping is (convectoren werden aangeraden, weer meer electriciteit !!!), en er was ook geen warm water voorzien.
Indien we boven ook nog eens vloerverwarming zouden kiezen, en een bijkomende compressor voor het warm water, dan zaten we al snel aan 1.000.000 BF.

Uiteraard zijn er dan subsidies waar je op kan rekenen (als er nog wat geld overschiet van die subsidies !!!), waarbij je op een min mage rekenen van ongeveer 140.000 BF op alles.
Oh ja, het water gaat wel maar tot ongeveer 55graden, dus moet je wel nog eens electriciteit bijverbruiken om je water tot 65-70 graden te krijgen.

resultaat:
Een mooi sommetje van 860.000BF voor een zogenaamd millieu vriendelijk systeem (10.000KW moet wel opgewekt worden met kernenergie !!!).Waar zijn we toch mee bezig !!!.
Dit was wel het systeem met de beste prijs.
Dit is een zogenaamd gesloten systeem met captatienet.
Ander nadeel is dat je geen zones hebt die je kan aansturen.Is het ergens koud, dan zal alles opgewarmt worden....

Andere systemen zijn gebaseerd op een pompboring naar een waterbron, waar ook de natuurlijke warmte zal uitgehaald worden.Voor zo een boring moet je ook al snel meer dan 100.000BF gaan bijrekenen, afhankelijk van het nodige debiet.

Ik ben hier zeer teleurgesteld betreffende de alternatieve methodes, en moet tot mijn spijt vaststellen dat het enige alternatief een mazout brander is.
Ik had gedacht dat de algemene technologie al verder stond waarbij volgende problemen reeds waren opgelost

Electrisch verbruik warmtepompen
Aanmaak van warm water beperkt tot 50-55 graden
Hoge installatie kosten van warmtepompen

Graag commentaar