Warmtepompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeiedag

Ik heb een warmtepomp laten installeren van het merk Heliotherm, waar ik zeer tevreden van ben. Ik heb gekozen voor het systeem water/water, dus met diepteboringen naar een ondergrondse stroom. (water drinkbaar) Ik haal op het moment een COP van 6,5 à 7. Naar mijn weten is dit de beste warmtepomp op de markt. Daarbij komt er nog is dat er niet met elektrische weerstanden gewerkt wordt, dus niet elektrisch bijverwarmen. Volgens mijn informatie werken andere warmtepompen met elektrische weerstanden als bijverwarming, waardoor het elektriciteitverbruik de hoogte wordt ingejaagd. ik verwarm en voorzie mijn huis van sanitair warm water voor een 500 euro per jaar. Ook van de service ben ik tevreden, mijn volledige systeem wordt opgevolgd via internet.
www.heliotherm.be

Reacties

Jean-Michel,

Hoe weet je de COP van je installatie? Wat is het vermogen van je installatie?
Wat is het verbruik/vermogen van je pomp om het water op te pompen en terug te pompen? Is die meegerekend in je COP?

"mijn informatie werken andere warmtepompen met elektrische weerstanden als bijverwarming": ik weet niet wie je dat verteld heeft, maar dat is zeker niet het geval.

Hoe weet je wat het verbruik ik van je systeem? Op welke manier heb je dit gemeten?

Walter

Jean-Michel
Kan je ook eens laten weten hoeveel zo'n diepteboring kost en hoe diep er geboord is. In welke streek? Is er een vergunning nodig?

jos

Walter

De meeste warmtepompen die ik ken werken met een extra elektrische weerstand zoals Nibe, Thermia, Daikin, Sanyo, Hautec, enz...

Jean-Michel die Heliotherm is een goede keuze, ik denk dat het een van de beste is op de mark, heeft ook wel zijn prijs moet ik zeggen.

Op de duitse site zijn ook livedata te volgen van verschillende installaties.

Groeten uit het hoge noorden
Dirk

Dirk,

Water/water warmtepompen zijn veelal zonder elektrische weerstand geleverd.
Uiteindelijk is die elektrische weerstand een ontwerpkeuze (maar geen goede). Maar ik heb nog geen installatie met water/water gezien met electrische weerstand.
Voor bv hun warmtepompboiler heeft heliotherm ook een weerstand meegeleverd.
Wel zeer knap dat zij een CO2 warmtepomp hebben en een die afstandsbediening en monitoring kunnen bieden (al ben ik bang voor de kost).

Walter

Die COP van 6,5 à 7, is dat inclusief het verbruik van je grondwaterpomp?

500 EURO DaT IS zeker een SUPER GROOT HUIS. hoeveel vermogen is je warmte pomp of is het geen nieuwbouw.

Dag

Ik heb nu wel een grote villa, met die 500 euro bedoel ik verwarming, sanitair warm water en zwembad. Ik heb even navraag gedaan en die COP wordt berekend bij elke warmtepomp zonder nevenverbruikers dus, zonder de grondwaterpomp. COP (thermisch vermogen / opgenomen elektrisch vermogen volgens mijn brochure)
Dirk, ik maak gebruik van een verswarmwatersysteem met een buffervat, geen "boiler", geen elektrische weerstand.
Ik geef wel toe dat het een investering is, maar met de actuele energieprijzen zal ik dit wel op korte termijn hebben terugverdiend.

MVG

Jean-Michel

Jean-Michel,

Met alle respect , maar dit lijkt me gewoon reclame voor het bedrijf waar je voor werkt.
Heliotherm is waarschijnlijk het beste wat je kan krijgen , maar ook het duurste.
Een CO2 systeem is absoluut stukken beter dan de huidige systemen op freon . Probleem is dat het nog een beetje nieuw is allemaal en dat we hier een groot gebrek hebben aan installateurs die hier mee overweg kunnen . De drukken in dit systeem liggen bijna 3 dubbel zo hoog als in de traditionele freon installaties . Voordeel van CO2 is dat je een hoge condensatietemp kan bereiken van +60°C terwijl dit bij de freon systemen maximaal 45°C is . Daarom dat er bij de freon systemen een elektrische weerstand bij komt kijken om dat temp verschil op te vangen. Verder is zo een putboring een zeer kostelijke zaak en kan het ook niet overal uitgevoerd worden . Al bij al een zeer mooi systeem , maar dat spijtig genoeg niet weggelegd is voor de meeste mensen hun portemonnee. Ik heb al verscheidene putboringen laten plaatsen voor watergekoelde condensors , en inclusief het leidingwerk en pompen kan de kost oplopen tot wel 15.000€ tel hier je warmtepomp nog eens bij en je begrijpt wel dat dit een forse investering is.

Groeten ,

Tim

@Jean-Michel
Uw Heliotherm WP, is dat één met CO2 of niet? Mag ik even komen kijken? Ik ben namelijk van plan een WP te zetten en ben nu in de "informatieve" fase (zie ook andere draad)

@Tim
Die kost van 15k€ is dat alles inbegrepen? Boringen, leidingen, WP, installatie, werken, BT, en alle toeters en bellen?
Indien ja valt dat toch mee als je dat vergelijkt met een [b][u]volledige[/u][/b] mazoutinstallatie.
Wat die boringen betreft, kan je iemand aanraden waar ik informatie kan inwinnen omtrent bereikbaar van "boormachientje".

Alvast bedankt aan beiden

Tim,

heb je wat meer info betreffende die C02 systemen,
websites (eventueel gemaskeerde merken)

bedankt

franky

@AS
Ik heb ook eens een offerte gevraagd bij Heliotherm.
15k€ voor enkel warmtepomp + leidingen vloerverwarming.
Daar komt dan nog boiler bij voor SWW + Boring.

Reken totaal maar minimum 30k€.

Ik heb gekozen voor lucht/lucht-warmtepomp, 6500€ all-in.
+ warmtepompboiler voor SWW €1200

Ik verbruik mss wel iets meer, maar zelfs met subsidie haal je dat er nooit uit!

ps: moest er aardgas in mijn straat geweest zijn, zou ik hiervoor gekozen hebben...

@ AS,

Die kost van 15K is enkel voor de boring + leidingwerk + pompen . Wil je er de warmtepomp nog bij + de installatie van vloerverwarming en radiatoren , reken er dan maar op dat het kostenplaatje de 30K ruim overschrijdt.
Zo een putboring gaat wel tot meer dan 200m diep , dus het is niet van even een gaatje te boren in de grond. Ook ben je afhankelijk van je geografische ligging , niet iedere plaats in belgïe is hiervoor geschikt.

@ Franky ,

Zover als ik weet is heliotherm het enige degelijke systeem op CO2 , en ga zowiezo voor een degelijk merk want zo'n co2 systeem is geen kattepis om aan te werken , drukken van +60bar zijn echt geen lachertje.

Zoals WimVD zegt kan je best voor gas gaan eventueel in combinatie met lucht/lucht warmtepompen .
Die warmtepompboiler draait ook meer op zijn weerstand ipv de warmtepomp zelf.

200 meter is wel een beetje overdreven, vind je niet.
De meeste boringen liggen tussen de 30 en de 90 meter, inderdaad afhankelijk wat de grondslag ter plaatsen is.

De mogelijkheden van freon wp zitten rond de 55 graden afgifte en er zijn er die het opvoeren tot 65 graden.

Een gaswarmtepomp is ook een optie rendement is ongeveer 150% en in elektrisch verhoud dit zich met een cop van ongeveer 4.

Dag Tim

Ik ben gewoon tevreden van mijn systeem tot nu toe, maar het kost natuurlijk veel geld, daar heb je gelijk in. Hopelijk wel een investering die me veel geld gaat besparen, maar daar ben wel heel zeker van.

Mvg

@ Tim

Ivm met warmtepompboiler heb je gelijk, zeker in de winter draait hij bijna puur elektrisch.

Maar welke keuze heb ik als er: 1) geen gas is 2)ik geen +-zuid gericht dak heb?

Met de WPboiler heb ik in de zomer toch water aan COP4 én een betere isolatie dan een standaard boilerke.

hallo tim 60 graden met een warmtepomp is alleen goed voor warm water wij gaan onder de 35 graden werken dus - 10 ongeveer max 32 graden water verbruik 1,3 kw warmtepomp + bron 0,7 kw verwarming 7,4 bij 35 graden maar we gaan er dus meer uit halen bij 60 is het amper 1 op 2,5
nu 75 80 percent uit de grond bronpomp inbegrepen

Jean-Michel,

ik heb je proberen contacteren via e-mail, misschien werkt je hotmail adres niet ?

@WinVD

Wim, ik zeg dat al enkele jaren op het forum.
Met een stookseizoen van vorig jaar 367€ mag je dan nog de helft sparen met een water/water systeem je kan nooit de afschrijving halen tov de lucht/lucht installatie.
Ik ben blij dat eindelijk iemand mijn mening deelt.

Marc,

367 Euro om vorig jaar te verwarmen: kan je eens wat gegevens geven over installatie en woning(grootte, isolatie,bewoners...)? Is dat warm water inbegrepen?

Walter

Waarom krijgen lucht/lucht warmtepompen geen subsidies ?

Even geduld is in aantocht.

@bart

Omdat deze ook "kunnen" gebruikt worden als airco. Vroeger kreeg je hier nog wel subsidie voor...

hoi ik heb een gasrekening van 4000 euro per jaar om dat ik geen aardgas heb.maar propaan nu wil ik een warmte pomp aanschaffen maar ik heb niet genoeg electriciteit nl hoofdstop 2x 20 a
ik wil weten of je hier een instalatie voor heb.
gr dim

Het antwoord vindt je op volgende website http://www.fritzonline.be/Goedkoopstoken/warmtepompen.html

Ik deel uw mening Walter
hoe kan men nu een gemiddelde woning verwarmen voor 400€ vorstvrij houden ja

bij c02 kan je niet tot 65 graden condensatie gaan want dan kan je niet meer condenseren , als je met een sub-crities systeem werkt , trans crities lukt dit wel is niet makelijk
ik spreek dan wel over industriele koeling

beste mensen , ik zie dat hier nog heel veel onzin wordt vertelt omtrent warmtepompen , wat betreft een woning te kunnen verwarmen +- 250m2 K 45 norm ,is dit perfect mogelijk voor minder dan 400€ .
waarom zeg ik dat nu, wel wij installeren zelf deze pompen
wel moet ik er ook bij vertellen dat dit alleen kan met de direct verdamping warmtepompen ,zoals de co2 warmtepomp of met kaptatie net, en ook moet ik er in een adem bijzeggen dat dit voorlopig maar 1 merk dit kan waarmaken , en dat is inderdaad de heliotherm warmtepomp ,
en wat warm water bertreft ,zit hier zeker geen weerstand in het gaat om een verswatersysteem en geen boiler
maar zoals eerder aangehaald zijn deze installaties vrij duur maar dat moet je dan weer bekijken over 20-25 jaar
deze behoeven dan ook geen onderhoud,maar ook waar is dat als de warmte verliezen beperkt zijn van de woning je zeker een lucht - water warmtepomp moet overwegen (terugverdientijd)

Peter,

waar heb je zo ergens een voorbeeld woning? 400 Euro met 250m2 verwarmd en K45 verwarmd lijkt me straf (dat is <3000kWh?).
Welk vermogen installeer je dan bij zo een woning?

Ik wist niet dat CO2 en direct verdampende combineerbaar zijn.

Walter

kijk eens op www.geo-tech.be daar kan je naar de live daten klikken om een uitlezing .

peter

Peter,

mag ik uit je antwoord verstaan dat jij in Belgie geen K45 met 250m2 kent die je met 400 Euro kan verwarmen per jaar?
Hoe kwam je dan aan die 400 Euro eerder?

Walter

beste walter , in belgie zijn alle nieuwe woningen verplicht om K 45 te halen , dit is een standaard
wat ik wil zeggen is , dat het in oostenrijk een pak kouder is en de winter aanzienlijk langer duurd dan hier bij ons, en ze daar nog niet eens aan dat bedrag komen, maar als je wil nodig ik je eens uit om naar zo een installatie te komen kijken zodat je toch nog overtuigd bent.

peter

Peter,

een K45 is rotslecht geisoleerd. Over het algemeen is de gemiddelde Oostenrijkse woning vele malen beter geisoleerd dan een Vlaamse. En zoveel beter dat de woningen er ook zonder een warmtepomp een lage energierekening hebben.

De vraag is steeds, wat zijn de warmteverliezen en hoe groot zal de jaarlijkse energievraag zijn.
Voor een K45, 250m2 verwarmd opp, zal de energievraag per jaar ergens tss de 20.000 en 30.000kWh zijn. En 400Euro zal je dan niet lukken met je warmtepomp.
Of hoe groot verwacht jij dat de jaarlijkse warmtevraag is voor zo een woning?

Walter

de verliezen bedragen gemiddeld 11 a 12 kw maar dit moet je berekenen aan de hand van de plannen en de epb norm m.a.w de gebruikte materialen ramen, steen , isolatie ,orientatie woning enz.
en in oosterijk wordt er niet veel beter geisoleerd,ik heb verscheidene foto's van nieuwbouw woningen waar we naar toe zijn geweest, en ik moet zeggen dat het daar ook beter kan aleen , bij onze noorderburen nederland doen ze beter ,daar is tenminste een duidelijke regel wetgeving