warmtepomp voor enkel warm water? | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepomp voor enkel warm water?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Elsje
03/06/2010 - 13:08

Wij wonen in een oude woning (1870), momenteel verwarmd op stookolie. We zouden graag overschakelen, enerzijds gascondensatieketel (volledige verwarming op warmtepomp is quasi onmogelijk wegens enorme kostprijs van noodzakelijke verbouwingen), anderzijds een groene energie voor elektriciteit en/of water. We hadden zelf gedacht aan zonnepanelen en/of zonneboiler, maar aangezien ook dit zware ingrepen vereist in huidige bouw (doortrekken van de leidingen van het dak naar de kelder) en momenteel nét het gelijkvloers en de eerste verdieping helemaal gerenoveerd is, hebben we weinig zin om alles terug open te gooien en hebben we besloten de zonne-energie te houden voor de renovatie van het tweede deel van het huis (ruwbouw bijgebouw dat we op termijn van 5 à 10 jaar willen incorporeren in het hoofdgebouw).

Nu werd ons de warmtepomp voor het water voorgesteld. Dit zou geen probleem geven, omdat die bij in de kelder kan worden gezet en meteen daar kan worden aangesloten op de leiding. Dit zou ons dus geen aanpassingen in huis geven. Wij hebben evenwel een beetje vragen hieromtrent:

a) is dit nog 'ecologisch'? of is de meerwaarde op ecologisch vlak verwaarloosbaar?

b) is dit verstandig? maken we de lucht in de kelder hier inderdaad droger mee en houden we hem koeler?

b) maken we hiermee nog 'winst'? of gaat de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te laten draaien ons meer kosten dan de gas die de boiler zou verbruiken?

Voor alle duidelijkheid: het betreft dus de keuze tussen een WPboiler en een gasboiler. Zowel boiler en ketel staan in de kelder, voldoende verlucht, maar wel vochtig.

We zijn groentjes... Ik hoop dat iemand ons een idee kan geven. Alvast bedankt! Groetjes!

1 Reactie

Reacties

afbeelding van maarten-16
04/06/2010 - 09:08

Beste Els,

met een gezin van 4 personen verbruiken wij voor warmwater 0,3m³ gas/dag, dus op jaarbasis 120m³ of kostprijs 60€.

we hebben een moderne doorstromer op gas.

vergeleken met ons gasverbruik voor verwarming 1200 m³ is dit maar 10%.

de meeste besparing krijg je dus via verwarming, niet via warm water.

Met een warmtepomp ga je zeker geen 60€/jaar besparen (als je al iets bespaart, in het koudste deel van de winter is een warmtepomp bijna een elektrische weerstandsverwarming COP bijna 1)

Maarten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.