warmtepomp in combinatie met zoonewarmte | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepomp in combinatie met zoonewarmte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hoorntje
26/01/2007 - 00:43

Geachte allen

Ik wil een additioneel verwarmingssysteem in mijn huis construeren waarbij de overwarmte van circa 10 m2 zonnecollectoren wordt aangewend voor de (vloer)verwarming. Het ideen is om de zonnecollectoren warmte via een warmte buffer systeem in het stookseizoen ( sept t/m maart ) als bron te gebruiken voor een warmtepomp zowel voor directe verwarmingsbron bij temperaturen boven de 30 C.

Gegevens: losstaandhuis gebouwd in 1994, voor die tijd goed geisoleerd o.a spouwmuur isolatie, dubbele beglazing. Het vloerverwarmingsopp. circa 110 m2 ( woonkamer, keuken, eetkamer, gang en toilet )De verwarming van de 1e etage door conventinele radiatoren. stookketel is een HR-condensatieketel ( nefit gekoppeld met losse boiler vermogen 32 KW ). Het huis is op het zuiden gelegen met in de woonkamer schuifpuien met een totalelengte van circa 8 meter ( dus behoorlijke passieve warmteopbrengst).

Vragen: 1. bestaat een dergelijk systeem van zonnewarmtecollectoren (boiler)welke in het stooksizoen wordt gebruikt voor de bron voeding van een electrische warmtepomp ? Het idee is als de temp in de buffer zakt onder 20 C deze temp ideaal is om een warmtepomp te kunnen voeden ( dus extreem hoge COP-waarde) Daarnaast produceren de zonnecollectoren in het stookseizoen nog een behoorlijke warmte/energie welliswaar bij vrij lage water temperatuur.
2. wat zou een redelijke schatting zijn van de inhoud van een noodzakelijke warmtebuffer. Uit de losse pols dacht ik aan een buffer van 2,5 m3 met een warmtepompvermogen van circa 6-8 KW ( opgenomen vermogen van 1,5 KW )
Gaarne uw reactie
C. R Hoorntje, sittard

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.