warmtedoorslag : houtskeletbouw versus massiefbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegroet forummers,

‘k Heb totnogtoe veel geleerd door jullie discussies te volgen. ’t Is echter tijd voor mijn eerste praktische vraag.

We (Tine en ik) zijn bezig ons huis te verbouwen naar een LEW. We pogen daarbij bovendien om ook een aantal architectonische hoogstandjes te realiseren . We willen proberen om een kubusvolume , dat zich op het eerste verdiep bevindt van het aangebouwd gedeelte aan het hoofdhuis, volledig in zwarte EPDM in te pakken.

Een van de beslissingen die er nu aankomt is of we een bestaande stenen muur in deze achterbouw afbreken en vervangen door een geisoleerde houtskeletstructuur + spouw + plaatwerk + zwarte EPDM of de bestaande muur behouden en daarop isolatie 15 cm + spouw + plaat + zwarte EPDM .

Mijn twijfels gaan voornamelijk over mogelijke warmtedoorslag

De bekleding vanbuiten is dus (pik)zwart om architecturale redenen. Volgens de architect zal de warmte-ontwikkeling door het zwarte oppervlak grotendeels weggeventileerd worden in de luchtspouw en niet sneller naar binnen doorslaan in het geval van de houtskeletbouw dan in het geval van de stenen muur.

Daartegenover staan een aantal artikels die ik heb gelezen rond warmtedoorslag, waarbij men ervan uitgaat dat de massa van een stenen muur snelle opwarming en warmtedoorslag beter tegenhoudt dan een houtskeletopbouw.

Wat is jullie mening hierover ?? Heeft iemand eventueel relevante literatuur over dit onderwerp of beter nog, wie heeft er ervaring op dit terrein ?

Alain