Vragen over ((speksteen)kachel van een vrouw! | Ecobouwers.be

U bent hier

Vragen over ((speksteen)kachel van een vrouw!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Lies en Peter
14/07/2011 - 15:28

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen maar zijn zelf niet zo'n geweldige bouwers (wel handig en creatief) en zitten dus met een aantal vragen. Dit forum lijkt me eerlijker dan verkopers in een winkel dus richt ik me eerst even tot jullie:

- wij willen graag onze bestaande schouwmantel + 2dehands houtkacheltje vervangen door een kachel die haar warmte afgeeft via meer dan enkel het venstertje, maar dus ook de (liefs) lemen schouwmantel, is dat dan een 'speksteenkachel'? Of Tegelkachel?

- de prijzen van Tullikivi e.d. liggen naar onze normen te hoog, zijn er andere modellen/oplossingen? Zelfbouw kan ook, maar bestaat bij mijn weten vooral in Nederland, èn daar schrikken we wat voor terug ivm met juistheid, duur van plaatsing, verantwoordelijkheid...

- De ruimte die we willen verwarmen is ongeveer 50m², we hebben er (en boven) ook CV, maar stoken ons dus blauw aan mazout èn zijn in de bergen al lang geleden verliefd geworden op die grote kachels waar je je natte kleren gewoon op kon leggen en lekker tegenaan kon zitten.

Het gaat er dus eigenlijk om dat we complete leken zijn en gewoon het idee van een speksteenkachel heel leuk en mooi, en milieuvriendelijker vinden. We hebben er echter geen idee van of het voor onze situatie een goede oplossing is, of dat een betere houtkachel oid ook al goed zou zijn. én de prijs blijft ons wat parten spelen, maar zelf bouwen schrikt ons dan weer af, of doen we nu gewoon moeilijk?

Wie kan ons wat tips/advies/ideeën van prijzen en ervaringen geven?

Bedankt!

Lies

3 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
14/07/2011 - 19:56

Is eerst (beter) isoleren geen betere oplossing dan investeren in een dure (grote) kachel?

Of is er geen mogelijkheid om extra te isoleren? 

afbeelding van charly99
14/07/2011 - 21:05

eerst proberen te isoleren.

Verschillende massakachels zoals speksteen (duur en maar in 1 kleur), Bergkachel, Tichgelkachel, zelfbouw (zie de 12 ambachten) ....  Ook hier op het forum die zelf er eentje bouwen.

afbeelding van bertvdg
14/07/2011 - 22:36

 Gezien je een hoog mazoutverbruik hebt zal het niet te goed geïsoleerd zijn. Dan ga je met een speksteen of andere massakachel wel eens teleurgesteld kunnen worden.

 

Massakachels geven maar een laag vermogen af over een langere periode. Je stookt een grote lading hout in 1 keer maar op 12u komt deze warmte er maar uit aan 2kW ofzo per uur, wat dikwijls niet voldoende zal zijn om de ruimte warm te houden in de winter. Als je niet goed geïsoleerd hebt zal je het er niet warm mee krijgen of je zal al een grote moeten hebben.

 

Dus zoals al gezegd, eerst isoleren. Dat is 2 x winst. Minder verbruik en minder grote kachel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.