Architect / Voorontwerp voldoet totaal niet,... architect gestopt zonder kosten | Ecobouwers.be

U bent hier

Architect / Voorontwerp voldoet totaal niet,... architect gestopt zonder kosten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Dimcor
23/08/2013 - 21:31

Achitect X maakt een voorontwerp na een eerste kontakt een week geleden - stap 1 : contact met een houtskeletaannemer die een architect aanprijst - stap 2 : nog diezelfde dag een afspraak met die aangeprezen architect... er komen geen kosten bij opdracht enkel bij goedkeur voorontwerp - stap 3: na 4 werkdagen presenteert de architect zijn ontwerp met kostenraming in een persoonlijk gesprek, resultaat een veel te grote dure woning + 20% budget, tekening buiten de verkavelingsvergunning 14.5 ipv 13m en last but not least eigentijdse woning ipv gevraagde pastorij Hij communiceert in het gesprek cash privé te komen afhalen voor eerste deel ... ik wil er gewoon mee stoppen want deze kan niet opleveren wat binnen afspraken valt... als hij zo werkt dan zal het met het hele bouwproces niet goed komen dus ik heb hem vandaag medegedeeld na een nachtje overstappen ermee te stoppen... hij wenst betaling en dreigt met een advocaat, nu ja ... ik heb er ook één anyway maandag as stel ik de Orde v Architecten en de aannemer op de hoogte van deze praktijken

15 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
24/08/2013 - 07:37

Om te beginnen...heb jij een contract, overeenkomst, opdracht, bestelbon...  getekend? Zoniet heeft hij nu al gedaan...

 

Naar mijn ervaring doen de meeste architecten het eerste voorontwerp in een verkennend gesprek gratis. Hierin prijzen ze hun ideën aan over uw bouw zonder er zelf echt concrete plannen voor te maken en veel werk in steken, alles ligt dan nog volledig open. Als je dan verder wil gaan zal er in functie van de verschillende fasen een factuur volgen maar hiervoor teken je normaal eerst een contract zoals bij alle werken...

afbeelding van brother paul
24/08/2013 - 09:11

het hangt af van een getekend contract... als je niets getekend heb theef thij geen been voor op te staan

ten tweede zet gewoon keihard op papier/email/fax dat je een huis wilt van bvb 100.000euro afgewerkt en geen euro meer. Dat dit de opdracht is.

Nu sowieso is het geen goeie startbasis

afbeelding van Dimcor
25/08/2013 - 15:17

Als de architect moeilijk doet dan stappen we meteen naar de Raad v Limburg - Orde v Architecten

En ik maak zelf schetsen met de hand - eventueel verder uitwerken in sketchup; dan een aannemer kiezen en een architect die schappelijke commissie rekent

 

afbeelding van brother paul
25/08/2013 - 15:50

die helpen u niet hoor, heb zelf zo'n discussie eens via rechtbank rechtgetrokken.

afbeelding van Dimcor
25/08/2013 - 21:14

hoeveel werk had die architect toen gepresteerd?

voor mij een paar dagen.

ps: waarop ik bijkomend afknap is dat die architect in een tweede gesprek reeds een alternatief aangeeft voor de houtskeltaannemer waardoor ik met hem in contact kwam... een Poolse aannemer notabene waardoor zogezegd volledig zijn architectkosten terugbetaald werden... dit ales geeft me weinig vertrouwen; weinig confidentialiteit, kan het zich waarschijnlijk permiteren want dicht tegen zijn pensioen ...

 

 

 

afbeelding van brother paul
26/08/2013 - 10:28

gewoon een voorontwerp gemaakt, betaald, en heb hem zijn ontslag gegeven omdat het niet klopt. Je kunt nooit zeggen dat je overeenkomt, je hebt duidelijk een verschil in mening. En met één zin was de zaak gewonnen: waar is het getekend contract ? Hij had een contract vol met opmerkingen... Schadevergoeding moet je maar betalen als het contract effectief getekend hebt. Dus je moet in feite juridisch niets betalen hij heeft geen poot om op te staan. Ik heb meestal de beleefdheid om werk te betalen. Maar cave gasten die voorschotten vragen, dan ben je helemaal pineut vind ik

Nu ik vind een architect hun ideeen nog altijd de moeite, in feite krijg je soms een invalshoek waar je niet aan gedacht hebt, en kom je tot een plan en een structurele aanpak. Dus op zich vind ik dat zijn geld waard.

 

Nu een huis is niet moeilijk, als je een ontwerp hebt van 200m2, reduceer het naar 160m2 en het wordt 20% goedkoper (niet alles is lineair, maar toch..)

afbeelding van yannik
25/08/2013 - 22:57

Dimcor,

 

Ambras met de architect of zelf gewoon een gebrek aan vertouwen is voldoende om een andere te kiezen, los van mogelijke schadevergoeding.

 

Als hij buiten de verkavelingsvergunning gaat komt het geleverde niet overeen met het gevraagde en dat is een voldoende reden om zonder schadevergoeding de samenwerking te kunnen beeindigen. De rechtbank staat open voor iedereen, ook voor hem. Maar samenwerken enkel voor die reden is een slechte reden.

 

Uw vraag over opzetrolluiken doet vermoeden dat ge een goede architect wel kunt gebruiken.

Als het project niet op voorhand uitgewerkt is, de ligging van de leidingen voor de balansventilatie, de ligging van de leidingen voor de vloerverwarming, de plaats voor de schouw van de kachel, etc. zult ge uw architect dan pas leren kennen. Dat kan in veel gevallen voor de bouw van een luchtdichte woning (ge spreekt over blowerdoor in het ander topic) lelijk tegenvallen!

Nogal wat architecten laten de uitwerking over aan de aannemers en ook dat kan snel lelijk tegenvallen.

Ik spreek uit ervaring.

 

Als het huis op plan al te duur uitvalt en ge overweegt Schuco, warmtepomp, houtkachel... toch eerst een echt uitgewerkt en met offertes gestaafd project bezien om de haalbaarheid in te kunnen schatten.

Bij offertes vergeten ze nogal eens essentiele onderdelen te rekenen, luchtdichte plaatsing en de daarvoor plotseling nodige (sic) multipleksomkadering bv. bij ramen, wachtfolies bij het uitvoeren van het dak etc. Neem dus ook wat reserve. (kan ook een uitgestelde plaatsing van zonnepanelen zijn bv, gaat alles goed komen ze direct)

Als uw aannemers bij aanvang van uw project nog moeten gekozen worden kunnen er al eens lange gaten vallen tussen twee aannemers. Best dus eerst uw goesting volledig op papier alvorens te beginnen.

afbeelding van Dimcor
26/08/2013 - 21:33

U heeft mijn gedachten volledig gelezen... zo denk ik er met name ook over... ik zie hier dus een zeer groot budgettair risico en het risico dat de architect Carte Blache neemt zonder dat de bouwheer het in de gaten heeft... ik heb geen zin om nu reeds buiten budget te gaan, buiten de verkavelingsvergunning een voorontwerp te laten uitwerken voor wat betreft het leefgedeelte  zonder eerst ruggespraak met de gemeente, en dan nog later tot de vaststelling te moeten komen dat er nog 25% bijkomt op het budget.

In de basis gaat het erover een betrouwbare offerte/budget te hebben waarin een architect aldanniet een belangrijke rol speelt... in elk geval zomaar starten met een architect op basis van wat zegwoorden is totaal uit den boze & als die sinds het begin de wensen niet capteert, kan vertalen met aangeving van budgettaire risico's dan is hem dat niet... 

 

 

afbeelding van banned user
26/08/2013 - 21:40

Dimcor,

Stuur een gemotiveerd  aangetekend schrijven waar hij in de fout ging en steek in die man geen energie meer.

Hij zal niets ondernemen en weet dit zelf ook.

Wees geen naieveling , want nieuwbouwers komen nog andere katjes tegen.

Als hij voet bij stuk houd , dreig zelf terug dat zijn geklungel op bouwforums komt ,

hij  zal dan zijn ka.... wel intrekken.

Maar altijd aangetekend uw grieven laten weten.

groeten

Chris

afbeelding van Dimcor
28/08/2013 - 21:58

Ik steek daar geen energie meer in, zeker niets op papier want dat komt over dat ik hem opdrachten geef of gegeven heb om iets uit te werken ... niets meer van gehoord trouwens ook. No fit... gewoon direct laten voor wat het is... Als hij trouwens beter geluisterd naar wensen zoals stijl woning, budget, verkavelingsplan, etc... had dan had hij zeker een kans gehad om een opdracht te krijgen. Nog zoiets, blijkbaar wou hij een percentage nemen ook op keuken, sanitair, afwerking... onder het argument van met zijn document kan ik naar de bank gaan om een lening te nemen... spijtig dat zulke praktijken gedoogd worden, consumenten mogen assertief zijn zodat het kaf van koren gescheiden wordt

 

afbeelding van yannik
28/08/2013 - 22:50

Wees toch maar op uw hoede.

Het is niet voldoende gelijk te hebben om ook gelijk te krijgen!

afbeelding van Ilex
31/08/2013 - 17:11

Wij hebben spijtig genoeg ook een architect gehad die maar niet helemaal wilde tekenen wat we wensten én die niet binnen ons budget kon blijven. Vooral dat laatste is ronduit schandalig!

 

Een verhitte discussie geweest, waarbij we nog eens glashelder op mail hebben gezegd wat het budget is. Ondertussen rekening gekregen voor de drie eerste ontwerpen (die dus geen van allen voldeden, maar waarvan er één wel binnen het budget lag, dus geen poot om op te staan nadien): + €2000.

Dit hebben we betaald. Na de discussie, we dachten dat het nog wel goed zou komen nu alles nog eens op een rijtje was gezet, kregen we een vierde voorontwerp. Nog duurder dan ervoor (+35%)!

We hebben hem feestelijk bedankt. Gelukkig geen rekening meer gekregen, zodat advocaten niet nodig waren.

 

Ik vind dit easy money: even wat huisjes tekenen en €2000 opstrijken.... dat kan ik ook.

 

We zijn nu  bij een andere architect. Volgende week het eerste voorontwerp. Ben benieuwd!

afbeelding van Dimcor
02/09/2013 - 09:21

Succes met uw nieuwe architect, ik heb geen volgende voorontwerpen meer gevraagd maar de relatie na een eerste ontwerp volledig stopgezet... niets meer van gehoord trouwens.

Ben ook niet van plan ook maar een eurocent te vergoeden ... als je een brood in de winkel vraagt en ze bakken een pak frieten, dan betaal je toch ook niet...

 

afbeelding van Griet en Stefan
06/09/2013 - 20:08

Ik snap die mannen niet hé. 

Onlangs nog gehoord.  Een architect moest een huis tekenen volgens de K en E geldende norm.  Een andere wens was dat ze bouwers geen ventilatie D wilden, enkel C.  Ze kozen hun plan, bouwaanvraag ingediend enz...  Een EPB berekening vertelt nu dat de K-peil nipt wordt gehaald en de E-peil niet.  Resultaat: mogelijke boete, plan kon niet meer gewijzigd worden, wegens goedgekeurde aanvraag) Archi stelt voor om een warmtepomp, PV of ventilatie D te nemen om de norm te halen.  Dus moeten ze nu extra investeren!  Terwijl hun wens juist was om binnen budget te blijven en ventilatie C te kiezen.  Uiteraard wel een mooi huis....

Als ik zo mijn werk moest doen...

 

afbeelding van Dimcor
07/09/2013 - 15:28

We hebben niets betaald en ook niets meer van de architect vernomen. Een architect dient absoluut te vertrekken van de desiderata van de bouwheer & het budget ... indien de architect(e) hieraan niet voldoet, best meteen veranderen; vermoedelijk zijn er reeds aanwijzingen in de eerste twee gesprekken of het aldanniet goed zit ... goed luisteren naar wat er gezegd wordt, en checken of je wel "gehoord" wordt, het viel me ook op dat de architect veel, ongeveer 30% van de tijd van het gesprek bezig was met een exposé over zijn mogelijke projecten in de toekomst zoals openbare verkoop en dan renovatie etc..., afin, een afknapper want ben er tenslotte voor enkel mijn eigen project bij geweest ... in elk geval, ik teken pas een contract met een architect als het goed zit. Overweeg ook om te betalen in stukken per geleverde prestatie en geen contract voor het hele traject. Op percentagebasis lijkt me ook zo geen goed idee maar we zien dit nog wel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.