voltaïsche zonnepanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

voltaïsche zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marc04
07/03/2006 - 18:52

Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
Met dank

559 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
07/03/2006 - 22:40

Marc04

Het klop dat er nogal wat zonnpanelen in China gemaakt worden, zij zijn zeker de grootste producent van thermische zonnepanelen en vacuumbuizen, maar van een zeer bedenkelijke kwaliteit. Maar ook daar zit er koren tussen het kaf.
Ik vermoed dat het met de chinese PV-panelen hetzelfde gestekld is als met al hun andere exportartikelen, spotgoedkope kopieen van bedenkelijke kwaliteit. Maar dat wil niet zeggen dat er geen uitzonderingen zijn, wie zal het zeggen? PV panelen zijn nogal duur, en de vernoemde verkoper in het bijzonder.

Hans

afbeelding van davy-9
15/12/2006 - 15:07

Via PV-prive heeft men mij gecontacteerd vanuit het bedrijf Schuco. Wil je dan zeggen dat we op voorhand al moeten twijfelen om zonne-energie te nemen? Of toch maar kiezen voor zonne-energie met Schüco-panelen?

vriendelijke groeten

Davy

afbeelding van jef-23
15/12/2006 - 18:50
jef

dag marc.een andere concurent afbreken op een beurs is volgens mij een laagbijdegrondse manier om klanten te lokken en voor mij valt zo een verkoper zo al door de mand.
ik denk niet dat er zoveel verschil zit in de verschillende merken.echte vergelijkbare testen zijn er nog niet op gedaan denk ik.

idd, in china zal ook goed én slecht zitten.
bij de verkoop is er normaal de garantie dat ze na 20 jaar nog 85% van hun capaciteit hebben bij sommige panelen dacht ik.

groeten,
christophe

afbeelding van davy-9
20/12/2006 - 20:07

Hallo,

Die garantie van 85% na 20 jaar is zelfs een minimum, speciaal voor de iso-norm. Normaal gezien hebben ze een hoger rendement.

@Christophe:
Dus die PV-panelen van Schüco zijn goed?
Wij verwachten half januari een voorstel van de firma die ons gecontacteerd heeft voor Ecopower (PV-prive).

groeten

Davy

afbeelding van dirk andelhofs
20/12/2006 - 20:27

Schüco was een van de deelnemende firma's aan de zonneslag in Leopoldsburg begin dit jaar.

Herhaaldelijk werden ons opbrengstgegevens beloofd van bestaande installatie's die door schüco geplaatst waren...

Tot op vandaag heb ik nog niks ontvangen .. !

Hun prijs was zeeer scherp zoveel is zeker ... en daar is de groep deelnemers dan ook voor gevallen.

Ik heb echter geleerd dat goedkoop achteraf vaak duurkoop blijkt te zijn.

Die opbrengstgarantie is natuurlijk heel leuk op papier, maar ik wil dat in de praktijk ook wel eens zien werken.

Er zijn zoveel faktoren die een (negatieve) invloed op de opbrengst kunnen hebben ... beschaduwing, invertorstoringen, niet perfecte oriëntatie, ... en die dus kunnen gebruikt worden om een lagere opbrengst te verklaren.

dirk

afbeelding van hans-26
20/12/2006 - 20:49

Op www.leee.supsi.ch kun je alle merken met elkaar vergelijken wat opbrengst betreft.

afbeelding van gijs
21/12/2006 - 03:53

hoeveel kost zo'n zonnepaneel (alleen paneel) nu eigenlijk want ik vind dat bijna nergens terug...

afbeelding van marc-53
23/02/2007 - 11:39

IPV alleen naar de prijs te kijken, kunt ge beter ook eens naar het merk kijken.
Ze geven allemaal 25 jaar garantie op 80% ...

Garantie heb je dus vooral nodig na vele jaren...

Hoe groot denk je dat de kans is dat fabriekske HUPPELDEPUP waar nog geen kat van gehoord heeft binnen 15 of 20 jaar nog bestaat en niet gewoon binnen enkele jaren sluit en terug begint onder een andere naam om zo van alle garanties vanaf te zijn (zo zijn er heeeel veel !)

Er zijn ook merken als Sharp die al 20 jaar bestaan en waarschijnlijk is de kans groot dat die binnen x-jaar nog steeds bestaan, is trouwens één van de betere (beste) merken heb ik gehoord.

afbeelding van lambert-2
24/02/2007 - 10:20

Zeker heb je gelijk Marc, maar ze zoeken toch wel altijd een uitvlucht om niet te moeten betalen, of een ellende lange procedure te moeten volgen. En dan zijn er nog de kleine lettertjes.

Ik geloof dat zelfs moeilijk van de meer bekende merken.

@Hans, ben eens op die site gaan kijken, maar vond daar niet echt vergelijkende informatie.

Greetz
Lambert.

afbeelding van lambert-2
24/02/2007 - 11:11

En ...

In hoeverre bestaat een PV fabricant nog over 25 jaar. Ik denk dat we dan al alles vervangen hebben ... door betere en goedkopere panelen ... met meer opbrengst. Daarbij ze zullen toch altijd iets zoeken om niets te moeten doen, zoals verzekeringsmaatschappijen ook altijd doen ;-))

Lambert.

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2007 - 11:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Is het nu zo dat er nog steeds een dalende lijn zit in de kostprijs van die panelen? Of ligt die prijs nu al lange tijd op hetzelfde niveau?

Denk er zelf ook over deze te nemen, maar momenteel vind ik ze nog echt te duur.

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2007 - 11:24
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Is het nu zo dat er nog steeds een dalende lijn zit in de kostprijs van die panelen? Of ligt die prijs nu al lange tijd op hetzelfde niveau?

Denk er zelf ook over deze te nemen, maar momenteel vind ik ze nog echt te duur.

afbeelding van lucv
25/02/2007 - 10:41

Hoi
Klopt het dat een omvormer beter altijd op z'n maximuum werkt (overcompenseren) om zo een beter rendement te krijgen?
Schuco, Sharp? Waar vind ik de kostprijs?
Dankjewel

afbeelding van ronald
25/02/2007 - 13:55

Er is mij ook door 3 verschillende partijen geadviseerd om de omvormer op zijn maximum te laten werken. Het rendement is daar iets beter dan iets lager, het zou een kwestie zijn van enkele procenten maar toch de moeite.
De reden waarom dit zo is hebben ze ook uitgelegd maar ben ik inmiddels vergeten. Ik heb wel berekeningen van 3 omvormers gezien met dezelfde set panelen. Uit deze berekeningen met curve kwam ook het bovenstaande naar voor.

Ik dacht dat de prijs van Sharp op ongeveer 6euro/Wp ligt. Ze zijn ong 20% duurder dan andere van dezelfde afmetingen. Ze leveren ook meer Wp per oppervlakte. Op lange termijn verdien je die 20% er waarschijnlijk wel uit indien je een beperkt dakoppervlak hebt.
Als je op de duitse sites van PV forum gaat kijken zie je dat ze op dezelfde plaatsen altijd beter presteren dan andere goedkopere merken.
Ik ben van mening dat als je veel/genoeg dakoppervlakte hebt dat je ook voor de andere kan opteren.
Heb je een beperkt dakoppervlak en een ruim budget zou ik voor Sharp kiezen. Er nog betere maar die zijn nog veel duurder bvb. de panelen v. Boeing
succes

afbeelding van Hans Delannoye
25/02/2007 - 19:40

Krivas

Voor het eerst is er een lichte daling van de panelen, deze situeert zich tussen de 5 a 8%. Wat de toekomst biedt????

Luc

Klopt, maar dat lukt je nooit. Je kan wel op verschillende manieren dimensioneren:
- je dimensioneert de wisselrichter dusdanig dat hij op zijn maximum vermogen werkt bij volle zon. Dat houdt in dat hij dus 99% van de tijd onder z'n maximum zit.
- je gaat naar 110 tot 120%. Bij volle zon, zal een deeltje afgesneden worden, maar je zit wat langer op z'n maximum te werken. Op die manier verlies je wel wat opbrengst, maar de wisselrichter heeft een beter jaarrendement.
Belangrijker is de spanning voldoende hoog te houden. De meeste wisselrichters kunnen zo'n 500 volt aan, maar wat er dikwijls niet bij vermeld wordt, is dat ze uitschakelen zodra de spanning zakt onder de 150 a 200 volt! Dit wel merkafhankelijk.

Hans

afbeelding van paul-37
25/02/2007 - 21:23

De prijs van 6 Euro W/piek is dit inbegrepen met omvormer?

wat weten jullie over de opbouw van deze panelen. Ik ben momenteel met twee leveranciers bezig die verschillende informatie doorgeven. De ene zegt best in het dakvlak en de pannen weg te nemen de andere plaats deze met beugels boven de pannen.
Momenteel is mijn beste prijs €6,675 W/piek
gr

Paul
marc04 schrijft:
> Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
> Met dank

marc04 schrijft:
> Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
> Met dank

afbeelding van electra
25/02/2007 - 21:38

Ach, allemaal koffiedik kijken. Heb ook enkele deals lopen, Suntech (bestaat al van 2001) en Solarfun. Zit momenteel aan €5.2287 per W/piek met SunTech, excl. BTW. Ga ik voor Sanyo, dan zit ik al direct aan €6.1749 (ongeveer)

Sanyo, minder garantie op paneel zelf en maar 20 jaar garantie. Ook iets betere performantie bij hogere temp, maar ook hogere toleranties dan de Suntech.

Hoe meer panelen je bekijkt, hoe moeilijker het wordt. En er is altijd wel wat. Ik kan trouwens moeilijk geloven dat over 25 jaar nog iemand garantie geeft. Ze vinden wel altijd uitvluchten. Iemand de kleine lettertjes al gelezen?

Daarbij, over 20 jaar zijn de panelen beter, beter en waarschijnlijk een heel stuk goedkoper. De panelen die ik nu zal aankopen, zullen hopelijk zeker de 8 jaar voldoen die ik nodig heb voor mijn investering terug te verdienen. Alles wat er dan bij komt, is pure winst.

Electrische groetjes
Electra.

afbeelding van ronald
25/02/2007 - 22:32

Beste Paul, de ong 6 euro per Wp voor de Sharp is zonder omvormer. Ik dacht dat de Shucos eigenlijk Sharps zijn.

Als je nr de nederlandse en duitse sites kijkt zie je dat de panelen minder goed gaan presteren bij hogere temperaturen. Dit is de reden waarom zit beter op het dak worden gemonteerd ipv in het dak.
Enkelingen hebben geexperimenteerd met koeling van de panelen maar dit is volgens mijn info nog niet commercieel interessant genoeg naar rendement.

Wat de Chineese produkten betreft: Het is zoals zoveel jaren geleden met de Japanse produkten.
Kijk trouwens eens in het dagelijks leven hoeveel produkten er al made in china zijn!
Er zijn daar inderdaad zoals overal (ook made in Germany) kwalitatief bedenkelijke produkten en goeie produkten.

Vandaag de dag worden er zeer veel Merk produkten daar goedkoop geproduceerd/geassembleerd, ook de PV panelen.
Kijk ook naar de thermische zonne installaties: de heatpipes zijn ontwikkeld in China en ze hebben er 10 of 15j een patent op gehad. Nadien is het Westen ze ook gaan produceren.

afbeelding van electra
26/02/2007 - 19:50

Beste Paul, best nog eens verder zoeken naar leveranciers. Mijn prijs is incl. omvormer en installatie

afbeelding van FredT
26/12/2011 - 18:17

Inderdaad, ik zou ook nog even verder zoeken naar leveranciers.

 

Hier vond ik enkele leveranciers in m'n buurt: www.krawla.be/zonnepanelen/bedrijven

 

mvg

Frederik

afbeelding van electra
26/02/2007 - 22:25

Tja Marc, er zal altijd iets goedkoper en beter zijn. En we zullen altijd wel te vroeg komen. Maar uiteindelijk moet je eens een keuze maken.

afbeelding van lucvt
05/03/2007 - 23:19

Gezien Sanyo-panelen de enige panelen zijn die tot 10% meer rendement geven bij hogere temperaturen, vermoed ik dat het inwerken van deze panelen in het dak dan de beste keuze is?

Als Sanyo-panelen (nominaal) 215 Kwp kunnen geven, zou dat dan bij hoge temperaturen plus 10% zijn of zowat 236 Kwp?

Bij de vergelijking met andere panelen ging ik eerder uit van de laagste waarden. Voor Schuco 175 is dit gegarandeerd (op papier +5%/-0%)op 175 Kwp en voor Sanyo 215 (plus 10%/min 5%) op 204,25 Kwp.

Op de website van Schuco vind je heel wat foto's en reclame maar geen technische gegevens, noch op de Belgische, Nederlandse of Duitse moedersite.

afbeelding van Albrecht-1
06/03/2007 - 09:16

Luc,

Op de technische fiche van die Sanyo-panelen die jij bedoelt zal je zien dat de 10% meer opbrengst in vergelijking is met andere zonnepanelen. Dus de Sanyo hybride panelen leveren ook minder op bij hogere temperaturen. De temperatuurscoefficient zal ook negatief zijn maar dan -0.25%/K ipv -0.5%/K.

Albrecht

afbeelding van dario1037
06/03/2007 - 16:55

Vandaag offerte gekregen voor een installatie van 31.05 m2, 3.726kWp.
Deze installatie zou me 3167.1 kWh opbrengen en zou me 20448 euro(btw incl) kosten na aftrek van subsidies.
Rekening houdend met groene stroom en besparing op energiefactuur zou die me jaarlijks 1964 euro opbrengen, en dus na ongeveer 11 jaar afbetaald zijn.

Om 25000 euro te lenen op 15 jaar kost het me 2256euro jaarlijks, met een 300euro op te leggen kost me de lening niks.

Is toch moeilijk te geloven, dan vraag ik me af waarom we hier niet allemaal opspringen. Zoals het bij mij overkomt: bijna niks investeren en na 11 jaar netto 1767 euro jaarlijks verdienen.

Garantie op paneelvermogen na 10 jaar min 90%, na 25 jaar min 80%.

Zie ik iets over het hoofd om hier niet zomaar op in te gaan?

afbeelding van walter-12
06/03/2007 - 17:38

Dario,

heb je rekening gehouden met het feit dat alles boven 3kWp niet gesubsidieerd wordt? Je zal maar subsidies krijgen tot 3kWp, de verhouding van je investering boven 3kWp wordt niet gesubsidieerd.

Maar idd; op dit ogenblik is het zeer voordelig dankzij belastingaftrek subsidies en groene stroom certificaten.
Hier een bestelde installatie van 2.9kWp voor ongeveer 17.000 Euro (via PV-prive van Ecopower), lening 16.000 Euro op 15 jaar: opbrengst en kost lening zijn in evenwicht. Ik krijg dus eigenlijk een deel geld in handen (een 3500Euro) op twee jaar tijd van de belastingaftrek en subsidies, ze kosten mij op jaarbasis niets en na 15 jaar brengen ze me jaarlijks nog 1.500 Euro op (totdat ik geen groene stroom certificaten meer krijg, nadien nog enkel de besparing in verbruik, een 350 Euro op jaarbasis).

Walter

afbeelding van marc-4
06/03/2007 - 18:09

Dario
Indien ik het nog uit mijn hoofd ken zonder het op te zoeken:
10m2 zou 1Kwpiek leveren en zou op jaarbasis (à 100%)zo'n 850Kwh leveren (gemiddeld).
De beloofde opbrengst lijkt me enigzinds aan de hoge kant.
Hou rekening met de onkosten tijdens de levensduur (oa omvormer).
Zijn de groenestroomcertificaten nu reeds voor de komende 20j vastgelegd? Er is toch dit jaar een onderhandelingsronde omtrent de prijzen?

afbeelding van dario1037
07/03/2007 - 13:54

Walter,
Ja, er is rekening gehouden met het feit dat boven de 3kWp niet gesubsidieerd wordt.

Marc,
Ik ga ervan uit dat de beloofde 20j groene stroomcertificaat blijven gelden.

Ik dacht dat alleen de 10% investeringssteun in het gedrang komt als "de pot" leeg is, en niet de groenestroomcerticificaten.

Het betreft hier een nieuwbouw, dus misschien wacht ik beter nog 5 jaar om de BTW-kosten te verlagen, dat scheeld toch ook al gauw 3000 euro.

afbeelding van Yamm
09/03/2007 - 16:44

Ik ben sinds november 2006 opzoek naar een firma die PV -panelen plaatst. Ik heb in het geheel 6 firma's gecontacteerd en welgeteld 1 offerte gekregen. Wie kent er een serieuze firma?
We hebben reeds een zonneboiler van viessmann, maar zij ondersteunen geen leveranciers voor particulieren PV- panelen.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.