vloerverwarming in PH of niet | Ecobouwers.be

U bent hier

vloerverwarming in PH of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van William Thys
07/12/2011 - 10:23

Is het een enorme meerwaarde (qua comfort)om in een passiefhuis vloerverwarming te steken?

2 opties:

Rika Revo pelletkachel centraal in woning (gedeeltelijke convectie en straling)

Vloerverwarming aangesloten op zonneboiler van 500L (elektrisch bijverwarmd)

Traditioneel is vloerverwarming zeker aan te raden maar in een passiefwoning hebben de oppervlakken rondom u ook een temperatuur van 18-19°C. Wanden stralen zeker geen koude uit.

Dus ik vraag mij af of het verschil in stralingswarmte (comfortgevoel) tussen een pelletkachel en vloerverwarming in een passiefwoning ook de moeite is. (woning is HSB)

Graag jullie mening.

141 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
07/12/2011 - 15:59

Ik zou hier eerder kijken naar het kostenplaatje, dan naar het minieme comfort-verschil (als dat er al is in een PH).

En zeker als je elektrisch bijverwarmd en met een boiler van slechts 500L.

afbeelding van T.J. Voogd
07/12/2011 - 18:33

Beste Robin,

Ik ben benieuwd naar je onderbouwing waarom er een miniem comfortverschil is tussen een PH met of zonder vloerverwarming. 

Ik wil je de volgende stelling voorleggen:

Het kan zijn dat een ruimte wel op temperatuur is, maar niet comfortabel aanvoelt. De vloertemperatuur is daarbij een belangrijk gegeven. Het criterium is o.a. of 'de kou er af is'. De kou is er af als de vloer een gelijke of hogere temperatuur heeft dan de oppervlaktetemperatuur van je lichaam.  De oppervlaktetemperatuur is een paar graden hoger dan de genoemde 18/19 graden. De stelling is daarom: Een vloertemperatuur van 18/19 graden in een PH kan discomfort opleveren. Vloerverwarming kan dit opheffen.  

Ik ben ook benieuwd wat gebruikers van een PH met vloerverwarming hiervan vinden. 

 

 

afbeelding van bertvdg
07/12/2011 - 18:45

 Koude gevoel vanaf een vloer...In ons geval komt er 22cm isolatie onder de vloer, 'k weet niet in hoeverre dat die vloer koud gaat aanvoelen zonder VV.

afbeelding van robin demey
07/12/2011 - 19:08

Als jou stelling klopt, dan zou de vloerverwarming minstens 33° moeten hebben, wat veel te warm is. Een goede vloerverwarming heeft max. 27°C. Liever nog minder dus.

afbeelding van Hans Delannoye
11/12/2011 - 09:55

robin

daar maak je een foute redenering, onze oppervlakte lichaamstemperatuur ligt eerder bij de 27°C!

afbeelding van robin demey
16/12/2011 - 17:56

Ik haalde mijn info hier, omdat ik het zelf niet zeker wist:

http://hypertextbook.com/facts/2001/AbantyFarzana.shtml

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/coobod.html#c1

http://images.asme.org/MEMagazine/PaperLibrary/18215.jpg

Die 27° zal eerder aan de voeten zijn. Dat kan ik zeker geloven. Maar ik kan me moeilijk inbeelden dat de rest van je lichaam slechts 27° zou zijn.

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2011 - 21:04

robin

onze "uiteinden" zijn het koudste (langste weg voor het warmtetransport), 27° is daar heel normaal, het warmste is ons hoofd.  onder onze oksels is het nog warmer, omdat die "geïsoleerd" zijn.  alle lichaamsdelen die blootgesteld zijn aan de buitenatmosfeer koelen af, net als een radiator.  de meer beschermde delen zijn uiteraard warmer.   en daarom dragen we ook kleding tegen de kou.

't is net als met woningen, hoe beter ingepakt, hoe minder warmte je verliest :-)

hans d

afbeelding van Costaccountant
15/12/2011 - 16:23

TJ Voogd,

 

Volgens jou moet de temperatuur van de vloer dus tenminste 27°C hebben, vooraleer 'de kou eraf is' ? Dan verwarm jij ook in de zomer, neem ik aan ? Want met een buitentemperatuur van pakweg 24°C zal 'de kou er niet af' zijn...

 

De vloer zal een temperatuur aannemen die zowat een halve graad lager ligt dan de luchttemperatuur. Indien je de thermostaat van je pelletkachel op 22°C zet, zal de vloer 21,5°C stralen. Dat voelt ELKE mens als comfortabel aan. Een vloertemperatuur van 18°C kan zeker enig discomfort opleveren. Maar daartoe moet je dus wel je pelletkachel op 18,5°C instellen.

 
afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2011 - 21:08

costaccount

niet helemaal akkoord, bij een zeer goed geïsoleerde woning zal dat het geval zijn, anders niet hoor. 

vloer zal inderdaad pas warm aanvoelen (t.t.z. dat je warmte echt voelt) vanaf 27 a 28°.  dat is iets anders dan het comfortgevoel, een vloer van 24° zal inderdaad niet koud aanvoelen.

dat iedereen een vloert° van 21.5 of een luchtt° van 22° als aangenaam ervaart klopt echter niet, dat is persoonsgebonden, en ook afhankelijk van luchtsnelheid en RV, daarover bestaan er overigens tabellen.

hans d

afbeelding van Costaccountant
18/12/2011 - 23:07

Dat lijkt me een semantische discussie.

 

Het behaaglijkheidsveld (= behaglichkeitsfeld) is zo'n tabel. Die beschrijft de zone waarbinnen DE mens een behaaglijke binnentemperatuur ervaart en strekt zich voor de luchttemperatuur uit van 19°C tot 23°C. Volgens dat behaaglijkheidsveld kan een individu 20 of 22°C  v e r k i e z e n  boven 21°C, maar zal zich bij géén van de drie luchttemperaturen  o n c o m fo r t a b e l  voelen. Alles ligt bijgevolg in de definitie van het begrip "comfort". 

 

Die semantiek doet evenwel niets af aan de essentie van mijn hogerstaande opmerking nl.; men kan NIET argumenteren dat de vloer dient verwarmd tot 27°C om "comfort" te ervaren (=de kou eraf zijn), vermits dat impliceert dat ELKE mens zich "oncomfortabel" zou voelen buiten het stookseizoen. Stellen dat je vloerverwarming moet installeren omwille van dat "comfort" raakt dan ook kant noch wal.

 
afbeelding van Hans Delannoye
19/12/2011 - 08:11

ik denk dat we met een paar begripsverwarringen zitten.  er is een verschil tussen behaaglijk voelen en warm aanvoelen, waar ik met dat laatste bedoel dat als je je hand er op legt, het warm aanvoelt.

je hebt inderdaad geen 27° vloert° nodig, integendeel, dat is mij al veel te warm, behalve misschien putje winter.

het behaaglijkheidsveld interpreteer je echter fout, althans ik heb het anders geleerd.  90 % (van dat getal ben ik echter niet helemaal niet zeker) voelen zich OK binnen dat veld (dus niet iedereen), maar niet binnen het hele veld, voor een aantal van de proefpersoneen kan 19° te koud zijn, maar 23° wel comfortabel.  of andersom.  4° temperatuursverschil is heel veel.

hans d

afbeelding van MaiaVanmanwe
07/12/2011 - 18:50

Er lijkt me eerder een verschil te zitten in het gebruik.

Een kachel kan veel sneller reageren op een warmtevraag.

Maw is er voortdurend iemand in huis ?

De zon schijnt maar zelden op de tijdstippen dat er een warmtevraag is in een PH ;-). Dit gaat dus over elektrische vloerverwarming.

 

G

afbeelding van Hans Delannoye
11/12/2011 - 09:56

maia

een passiefhuis reageert heel traag, dus is een traag systeem in een PH is absoluut geen probleem.

hans d

afbeelding van MaiaVanmanwe
12/12/2011 - 02:15

Ivm de afkoeling neem ik aan.

Maar de vraag is hier toch welk verwarmingssysteem? Dan is er toch ergens warmte tekort ?

Een pelletkachel levert die extra paar graden toch aanzienlijk sneller dan een vloerverwarming, ook in een PH ? Of mis ik nu iets ?

Veel mensen hebben een PH, maar verblijven er op de weekdagen nu eenmaal maar enkel 's morgens en 's avonds een korte tijd in. En willen het blijkbaar vooral in de avonduren enkele graden warmer.

 

G

afbeelding van Filip Huberland
20/12/2011 - 21:04

 Maia, Hans,

Inderdaad: langs de verlieszijde (het huis) is traagheid altijd een voordeel, maar langs de kant van het verwarmingssysteem is traagheid juist altijd een nadeel (of het nu om een passiefhuis gaat of niet, maakt niet uit). Traagheid wil zeggen: moeilijk te regelen (vanwege een grote dode tijd ten gevolge van de thermische inertie). Vandaar dat de vloerverwarming dan (ongeacht de situatie) wordt vastgepind op een constante temperatuur. Dat lijkt me eigenlijk verrevan ecologisch. 

 

Draagt een vloerverwarming bij tot het comfort? Als het huis altijd op temperatuur staat als ik thuis kom, zal dat zeker comfortabel zijn. Kan een vloerverwarming het rendement van bepaalde opwekkingssystemen nog wat opkrikken (condensatieketel, warmtepomp, zonnebuffer)? Ook juist (zeker in de combinatie met de zonnebuffer geloof ik wel). Maar weegt dat alles op tegen het meerverbruik ten gevolge van de slechte regelbaarheid (ook al is dat waarschijnlijk beperkt in een passiefhuis)? Ik heb zo m'n twijfels. 

 

Filip

 

PS: Woon zelf in nulenergiewoning, massiefbouw, 30 cm PUR in de vloer. Niet meteen last van koude voeten, maar dat is persoonlijk. Mijn ervaring is: temperatuur van rond de 19 graden is voldoende zolang je in de weer bent, maar 's avonds als je stilzit zijn er 1 of 2 graden extra nodig. Die stook je dan best bij met een voldoende sterke bijverwarming. 

 

afbeelding van m2ts
20/12/2011 - 21:36

Filip, wat gebruik jij als bijverwarming?

afbeelding van Filip Huberland
21/12/2011 - 23:15

 m2ts,

Momenteel verwarm ik gewoon bij met een elektrische olieradiator (2 kW) die ik in de winter, wanneer het nodig is, uit de kast haal en ergens in het stopcontact steek. Het is weinig esthetisch en nog minder ecologisch, maar als "voorlopige oplossing" kan het ermee door. De bedoeling is om die radiator binnen afzienbare termijn te vervangen door een lucht-lucht warmtepomp.

Filip 

afbeelding van m2ts
22/12/2011 - 10:28

Filip Huberland, bedankt voor de verheldering!

Heb je enig zicht op de effectieve verbruikskost van die olieradiator?

Hoe zie je die lucht-lucht warmtepomp: rechtstreeks inblazen in de leefruimte, of aangesloten op het ventilatiesysteem (waardoor de slaapkamers bv. meeverwarmen)?

afbeelding van Filip Huberland
22/12/2011 - 13:54

 

m2ts,

Voor iemand die alles elektrisch doet, is het leven natuurlijk vrij eerlijk: de verbruikskost is hoog vergeleken met andere energiebronnen. De energieteller op de olieradiator stond vandaag op 300 kWh, wat dus het verbruik voor dit stookseizoen (tot 21 december) aangeeft. Vorige winter heb ik niet met een aparte teller bijgehouden, maar grofweg heb ik toen 2000 kWh nodig gehad voor de verwarming, wat ook zo door de PHPP was voorspeld. 

 

Wat de lucht-lucht warmtepomp betreft: inderdaad rechtstreeks inblazen in de leefruimte. Ik heb een kelder onder het huis (buiten de beschermde schil), en daar zou ik dan de buitenunit plaatsen. Het idee is dat de lucht in de kelder meestal nog iets warmer is dan de buitenlucht, waardoor het rendement licht hoger zou uitvallen. Aansluiten op het ventilatiesysteem zou ik in mijn geval zeker niet doen. Ik woon namelijk in een wijk met nogal wat "luchtverpesters" (klassieke houtkachels, slecht rendement, veel uitstoot) waardoor ik af en toe de ventilatie zelfs volledig af moet zetten (F7 fijnfilter houdt geen geuren tegen). Last van te koude slaapkamers heb ik alleszins niet. 

 

Filip

afbeelding van m2ts
22/12/2011 - 14:23

Filip, bedankt voor de informatie!

afbeelding van mogwai
20/12/2011 - 22:16

Ik woon ook in een passiefwoning, en verwarming gebeurt via vloerwarming. Die traagheid van het systeem, in combinatie met de hoge thermische inertie van onze woning, zie ik net als een voordeel: heel constante binnentemperatuur, nooit die pieken en dalen omdat het verwarmingssysteem correct gedimensioneerd is naar de warmtevraag. Evt overdag een halve tot anderhalve graad warmer door zonnewinsten, zodat we ook 's avonds meestal zonder verwarming verder kunnen. Typisch slaat de vloerverwarming in de vroege ochtend weer aan, zodat we 's ochtends weer die behaaglijke warmtestraling voelen. Geen gepruts met de thermostaat: het extra energieverbruik door de temperatuur constant te houden valt volgens mij in het niets bij het feit dat de verwarming (warmtepomp van compacttoestel) aan hoog rendement kan werken.

 

Een heel tevreden gebruiker van vloerverwarming dus ...

afbeelding van TF
21/12/2011 - 09:18
TF

 Beste Mogwai

 

Welke warmtepomp heb jij laten installeren? Combi toestel samen met ventilatie of zijn dit in uw geval twee aparte toestellen?

 

mvg

Tim

afbeelding van mogwai
21/12/2011 - 12:41

Aerosmart XLS van Drexel & Weiss: combineert ventilatie met verwarming en warm water. interessant aan de XLS is dat dit combineerbaar is met vloerverwarming, en iets meer warmte kan produceren (ca 2.5 kW) omdat de warmtepomp gebruik maakt van de restwarmte uit de bodemwarmtewisselaar (ipv ventilatielucht).

afbeelding van Filip Huberland
21/12/2011 - 23:06

 Mogwai,

Toch nog even duidelijk stellen: uiteraard is vloerverwarming in een passiefhuis een zeer valabele keuze. Maar de voordelen die je aanhaalt, lijken me de voordelen van het passiefhuis en niet die van je vloerverwarming. Ik heb zelf geen vloerverwarming, maar van beneden tot op de zolder is de temperatuur even goed mooi constant. Nergens koudestraling, nergens tocht: typisch passiefhuis. Akkoord, als ik naast de bijverwarming sta, is het daar lokaal natuurlijk warmer, maar dat ervaar ik niet als negatief. 

Als ik in mijn PHPP de (gemiddelde) binnentemperatuur met 0,5°C verlaag (van 20°C naar 19,5°C), dan zie ik mijn energie-kengetal met 0,9 kWh/(m2 a) zakken. In mijn geval is dat jaarlijks 150 kWh op een totaalverbruik van 2000 kWh. Niet veel in absolute cijfers, maar toch wel 7%.

Filip 

afbeelding van lord anubis
25/12/2015 - 10:15

Ik weet het dit topic is oud, maar de info nooit natuurlijk. Nu na een paar jaar ben je nog steeds tevreden over je vloerverwarming keuze?

Wat is je w/m2 van je vloer verwarming? Of hoeveel cm ruimte zit er tussen je leidingen?

Zelf ga ik voor 80-100w/m2 gelegd, en zal dan een lagere water temp. kunnen gebruiken.

 

afbeelding van TF
25/12/2015 - 11:05
TF

Beste,

Ik woon ondertussen 2,5 jaar in mijn NEW. Heb uiteindelijk mijn volledige huis, boven en beneden van vloerverwarming voorzien. De buizen lagen 10 tot 15 cm uit elkaar en zitten 7 cm boven en 10 cm beneden onder de vloer. Hoeveel watt dat juist is weet ik niet. Voor de volledige verwarming en koeling van mijn woning (210m2) en het elektriciteitsverbruik heb ik een jaarlijks verbruik van 4500 kw.

De vloerverwarming wordt aangestuurd met een verticale grond warmtepomp.
Niettegenstaande de beschikbare functies van de dure Viessmann installatie ontoereikend zijn, werkt het systeem perfect. Vooral het passief koelen in de zomer is echt een meerwaarde vooral wanneer iedereen moord en brand schreeuwt bij een hittegolf en de temperatuur in de woning na meerdere dagen nog steeds de 22 graden niet overschrijdt.

Ik heb 5200 kw aan pv panelen om de energie van de woning te compenseren.

De watertemperatuur die door de vloerverwarming stroomt is maximaal 28 graden. Ik heb een cop van 5,4 en dit is voor een bodemwarmtepomp blijkbaar heel goed.

Mvg
Tim

Enigszins naast de kwestie, maar omdat u zelf verwijst naar de ecologische impact van je woning constant op temperatuur te houden: er zijn meer ecologisch verantwoorde alternatieven voor 30cm PUR als vloerisolatie.

afbeelding van Filip Huberland
21/12/2011 - 22:35

 Erwin,

Klopt, ik heb PUR dan ook zoveel als mogelijk vermeden, maar als vloerisolatie was het in mijn specifieke geval toch de meest voor de hand liggende optie. 

Filip

 

afbeelding van Energy expert
08/12/2011 - 01:01

Als je verwarmingsondersteuning wil doen met zonne-energie is het belagrijk dat je voldoende buffert en je CPC kollektoren installeert omdat die een hoger rendement geven in het voor en najaar en de winter. Electrisch bij verwarmen is één van de duurste energiebronnen om bij teverwarmen, hier zijn andere oplossingen voor.

afbeelding van TF
19/12/2011 - 09:44
TF

En die oplossingen verkoopt u waarschijnlijk... Ik dacht niet dat het de bedoeling was om reclame te maken op dit forum. Voor mij niet gelaten maar zorg er aub voor dat er niet in iedere zin twee taalfouten zitten. BELANGRIJK, COLLECTOREN, VOOR- en NAJAAR, ELEKTRISCH, ... Sry kon mij niet meer inhouden...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.