vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Kan er iemand mij vertellen hoe men een vloerverwarming opstart ?

Ik weet namelijk wel dat men per paar dagen de temperatuur 10°C mag opdrijven tot 40-45°C en dan terug laten zakken tot de werkingstemperatuur.
Op mijn collector staan negen kringen met elk een kraantje en een thermometer.
Nu is de vraag hoe moet men de verschillende kringen regelen ? Wat is de bedoeling van al die thermometers ?

Bedankt bij voorbaat

Ladooke

Reacties

ladooke,

wat de thermometer moet, weet ik ook niet. Normal hoord daar een flowmeter. Dann kunt je aan de kraantjes draaien, tot je in ieder kring dezelfde snelheid van het water hebt. In het duits heet dat "hydraulischer Abgleich". Jau buiskringen zijn niet alle even lang. Door de mindere weerstand in de kortere kringen zal het water daar sneller stromen dan in de langere kringen. Gevolg, de langere kringen blijven kouder dan de kortere kringen. Veelal woordt dat dan verholpen door gewoon de watertemperatuur hoger tezetten, fout dus. Bij vloerverwarmingen en niet isolerende vloerbedekking, tegels bijvoorbeeld, hoefd te watertemperatuur maar 2 tot 4 graden hoger te liggen als te gewenste kamertemperatuur.
Ik kan mij alleen voorstellen, dat die thermometer ongeveer hetzelfde moeten doen als flowmeters. Ik onderstell dat zij op de terugloop zitten en dan moet de temperatuur in alle kringen het zelfde zijn. Maar daarom heb je nog niet de juiste stroomsnelheid van het water. Te traage snelheid, het water koeld te veel af. Te snel, het water heefd geen tijd om zijn warmte aan de vloer af te geven. Voor vloerverwarming is een delta t van 3 a 4 graden ideaal. Dat heet: de terugloop is 3 a 4 graaden kouder dan de voorloop.
Het opwarmen van de chape op 40 graden is heel belangerijk. Ten eerste om hem te droogen en ten tweede om hem op het max uit te zetten. Eerst daarna mag de vloer, tegels of wat je wilt, aangebracht worden.

Wini