vloeropbouw vloerverwarming boven kelder

Hallo iedereen, 

Ik heb een ouder huis gekocht, die ik zoveel mogelijk wil aanpassen naar energiezuinigheid. De benedenverdieping zou ik in vloerverwarming willen leggen, maar zit met een gedeelte die onderkelderd is. Mijn totale vloeropbouw boven de kelder is 10 cm, hoe verdeel je dit het best, ook rekening houdend dat ik aan de onderkant niet meer kan isoleren aangezien de kelder maar 1m60 hoog is. Als ik boven de kelder een dunne laag chappe leg, moet ik uiteraard diezelfde dikte over de volledige benedenverdieping doortrekken.

Wie kan mij hierin adviseren? Alvast bedankt

Reacties

Waarom hou je je vast aan de hoogte op die plaats? Je zou eventueel met niveauverschillen kunnen werken, om op dit manier de hoogte in je kelder te behouden, maar toch beter te isoleren. Want 10 cm daar doe je niet zo heel veel mee.

In een oud huis heb je misschien wel hogere plafondhoogtes waardoor dit niet eens stoort.

Anderzijds, die 160 cm is al niet heel erg comfortabel. Het plafond bij-isoleren geeft misschien minder nadeel dan je denkt? T zal toch al van te bukken zijn. 

Zoals dinokoek aangeeft; bij onze verbouwing heeft het oude huis hoge plafonds (bijna 3m?). We hebben gewoon de hele vloer een 20cm verhoogd.
De deuropeningen zijn wel over 20cm verhoogd ter compensatie (dat is geen zeer grote kost).

Wat is de beperking dat je maar 10 omhoog kan?

Beste dinokoek en walter, bedankt voor jullie antwoord. mijn plafond nu is 2.50m hoog, maar de venster is maar 2.2m hoog, dus die zou ik graag op die hoogte houden, om zo veel mogelijk licht binnen te laten en een comfortabele doorgang naar buiten toe. wat is de min dikte van de chappe die je moet hebben, ik heb gelezen dat je met anhydriet chappe minder moet leggen.

Ik denk niet dat je bang moet zijn van de hoogtes van de vesters. Dat lijkt me ok, of de vller nu omhoog komt of niet.

Is de 2m50 wat je overhoudt met 10cm vloeropbouw.

Ik dacht altijd minstens 6cm chape boven op de vv-buizen en bij anhydried 4cm.
Maar ik zou extra info zoeken van bv architect.
Is er veel onderkeldert?
Zelf zou ik altijd minsten 5cm isolatie voorzien. Eventueel op de niet geïsoleerde plaatsen wat extra isolatie (ik gok dat je die uitgraaft?).
Het is zo een geval waar ik PUR zou overwegen.

Evt een vloerverwarmings in droge opbouw/droog systeem? Dat kan relatief dun.
Zoals dit: https://www.thermoduct.be/nl/producten/detail/reno
Evt via https://easykit.be/zelfbouw-verwarming-airco/zelfbouw-producten/vloerver...

Ipv chape leg je dan bv fermacell platen van 2,5cm, op isomo-platen van 3,5cm met profielen in uitgespaard waarin vloerverwarmingsbuizen zitten. Tussen de fermacell-platen en isomo zitten ook nog een ijzeren plaatmateriaal dat de geleiding verspreidt (2x1mm?). In de bovenste 2cm van die isomo profielplaten liggen de buizen, de onderste 1,5cm is deel van de isolatie. Geen idee hoeveel isolatie je minimum onder vloerverwarming zou moeten plaatsen, hier nog eens platen van 12cm. In ons geval liggen op de fermacell platen rechtstreeks gerecycleerde rubber tegels (waar ik nu op sta) van 4,5mm.

Legt relatief vlot (met 2), geen droogtijd, verwarmt snel omdat het weinig massa heeft. 
Evt nadeel: heeft beperkte massa en neemt geen warmte van bv zon in zich op. In geval van orientatie op zuid met héél veel zonlicht, moet je de op inertie van je muren/plafonds rekenen. Een klein verschilletje is ook: het is niet alsof je op een stuk beton loopt; het loopt een beetje zoals een planken vloer; als een kind staat te springen naast de eettafel dan zie je dat aan je koffie.

We zijn er zeer tevreden over.