VITOSOL 100 met BOILER Vitocell B30 + PV | Ecobouwers.be

U bent hier

VITOSOL 100 met BOILER Vitocell B30 + PV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kenny-3
12/08/2005 - 12:14

Ik zou een zonneboiler willen installeren en in een later staduim naar Pv willen gaan . Ik bouw een openbebouwing met een K waarde van 42 . Nu heb ik een vraag naar prijs / kwaliteit toe .Ik wil de installatie zelf plaatsen en in dienst laten stellen door een ervaren chaufagist . Ik heb ook nog enkele vragen .

Iemand een idee omwille prijs voor een zonneboiler installatie :

5 m2 Vitosol 100 collectoren ( type W )
Boiler Vitocell B300 ( inox )
Alle regelingen en toeters en bellen .

Laterstadium : PV installatie

Mijn vragen hieromtrend zijn :

1.De panelen kunnen ofwel oost ofwel west gelegd worden . Heeft het dan nog zin ?
2.De leidingen tussen zonnecollectoeren en regeling is ongeveer 15 meter lang . Gaat dit niet teveel verlies opleveren ?
3. Hoelang gaat zoiets mee in levensduur ?
4. Hoeveel WP aan PV heb ik nodig om mijn pomp van zonnecollector autonoom te laten draaien ?Want snacht is er geen zon , dus ook geen warm water !

Bedankt voor u tijd

Groeten

Kenny

33 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
13/08/2005 - 18:57

Kenny, al die isolatie, ... en dan nog maar K42 ???

moet je toch proberen om in de buurt van 30 te komen voor je denkt aan PV, zonneboiler, ... zal veel minder kosten en veel meer opbrengen.

EERST ISOLEREN, daarna de rest

Stefan

afbeelding van Hans Delannoye
13/08/2005 - 21:16

Kenny

Jij hebt blijkbaar een raar gevormd huis. Voorgevel is noord, achtergevel zuid. Hoe komen je panelen dan zuid-oost of zuid-west? Heb jij een zeshoekig huis??
In elk geval, als het een zeshoekig huis is, zou ik zuid-west verkiezen (als het exact ZW is).

Jou K-waarde valt wat tegen, heb jij veel glas?

Wat die PV betreft, kan je niet met een batterij werken en een gelijkstroompomp nemen? Is misschien goedkoper dan een invertor, minder kans op brokken, en je batterij zorgt ervoor dat je wat reserve hebt, want bij diffuus licht werkt een goede zonnecollector nog, terwijl dat met PV veel minder is.

Hans

afbeelding van kenny-3
14/08/2005 - 19:40

Alvast bedankt voor de nuttige antwoorden . Wat me als verse bezoeker een beetje tegensteekt is dat blijkbaar iedereen perfect noet zijn . Lew , K30 , weet ik nog veel wat allemaal . Ik krijg hier meer op men kop dan dat ik geholpen word ( sorry dat moest er even uit )

Het enige antwoord wat ik hierop heb is :

a) ik heb niet zoveel geld om alles perfect te doen .
b) ik ben niet in alles expert zodat ik alles zomaar weet
c) de architect heeft K42 berekend , dus Hans idd ik zit met veel glas waardoor ik in K waarde omhoog ga
d) Het huis staat er en daar kan ik niks meer aan veranderen , wij komen van 4 cm polyurethaan plaat op plan en ik zit nu aan 10 cm rotswol .Ik kan niet alles weten van in het begin , al doende leert men .

Wat mij echter ergert is dat ik een vraagstelling heb en ik geen antwoorden krijg ( behalve dan van sommige mensen ) , maar eerder vingerpointing van waarom niet K30 , isolrenen , enz ) .

Om nu op de vraag terug te komen .
Hans , mijn dak is ongeveer zuid west waar ik een paneel of 3 op kan leggen , ik heb een 4 hoekig huis maar de achtergevel staat niet echt 90 graden zuid als je weet wat ik bedoel .

De invertor kan je op ebay.de voor een prikje vinden .Ik zou eerst eens een proefopstelling willen draaien en daarna aeen pv systeem aanschaffen , als er weer geld is .

Dus voor de plezante mensen , kijk eens eerst in eigen boezem vooraleer men met de vinger wijst .

Bedankt

Kenny

afbeelding van mickenhans
14/08/2005 - 23:38

Beste Backboon,

Allereerst mijn complimenten voor je eigen strijd tegen milieuvervuiling en energieverspilling/ winning.
Ik woon in een K55 huis (standaard), probeer daar maar eens fatsoenlijk extra isolatie of zo aan te maken. Ik heb een zonneboiler zonder circulatiepomp (thermosifon), is dat wat voor jou? Deels eigen bouwsel, maar wel goedkoop.
Je isolatiewaarde van je huis veranderen is moeilijker dan even een zonneboiler in je huis monteren.
Dus ik denk toch dat je de beste keus maakt met een zonneboiler. De zonneboiler volgens het systeem wat jij wilt, is wel makkelijker in te regelen dan de thermosyphon, en reageert ook sneller op elk beetje zon wat je invangt.
Groet, Hans van Andel

ps niemand zit je op je kop hoor, de code in deze groep staat toe dat we wel eens kort en duidelijk zijn

afbeelding van Hans Delannoye
16/08/2005 - 16:25

Kenny

Wij proberen er altijd het maximum uit te halen, dat is geen vingerwijzing naar jou, dat is een streven. En niet iedereen zal daar aan voldoen, soms wil het gebouw niet mee, soms de portemonnee.
Maar wij proberen wel iedereen op de mogelijkheden te wijzen.
Dat je niet altijd antwoord op je vragen ktijgt kan twee dingen betekeen, ofwel weet er niemand een antwoord op, en dat beter geen antwoord dan een verkeerd, ofwel hebben net de mensen die het antwoord kenne, jou vraag niet gelezen. Vergeet niet dat er tientallen vragen per dag gesteld worden en het niet evident is overal op te antwoorden. Een tip, probeer het een week later nog eens.

Wat jou dak betreft, voor thermisch is zuid-west te verkiezen boven zuid-oost, voor PV is het eerder andersom. Reden: in de winter is er 's morgens nogal een wat nevel, en tret dikwijls tegen de middag op. Daarom is voor thermisch ZW te verkiezen. Bij PV (zeker kristallijn) ligt dat wat anders, de winteropbrengst is daar meestal zo klein dat er geen rekening mee gehouden wordt, maar in de zomer is het 's morgens frisser, en hoe warmer een PV-paneel, hoe kleiner de opbrengst.

Hans

afbeelding van ahardeman
16/08/2005 - 21:31

Backbone

Hans geeft gelijk, ik heb jouw situatie even ingevoerd in het gratis te downloaden programmaatje getsolar (google zoeken) en bij 6 m2 collectoren onder 45 graden en 300 liter boiler, geen verwarmingsondersteuning en nog wat aannames kom ik op:

pal zuid: 1650 kwh per jaar opbrengst
zuidwest: 1600 kWh
zuidoost: 1550 kwh

ook leuk: 3 m2 vacuumcollectorn op je zuidgevel monteren onder 60 graden (dus leuk als zonwering?) levert je ruim 1250 kWh op, niet eens zoveel minder

Nog leuker: deze 3 m2 vacuumcollectoren op een mast zetten met 2 assige tracker die de zon volgt: 1550 kWh...

Zo zie je, er zijn veel wegen die naar rome leiden...

;-)

Arnold

Ps realiseer je je dat 1600 kWh bij de huidige energieprijs ongeveer 80 euro per jaar is? reken jezelf dus niet gelijk rijk!

afbeelding van kenny-5
03/10/2005 - 17:38

Voila , De kogel is door de kerk .

Ik heb een zonnepaneel kit gekocht in duitsland > 2800 euro inc btw . Dit betreft een vitosol 100 kit ( 5 m2 vlakkeplaatcollector ) met een boiler vitocell B300 , regelingen inclusief , vloeistof , etc.

ik denk dat ik geen slechte prijs betaald heb als je ziet wat die schoften in belgie durven vragen :-)

Nu ga ik de panelen tussen het zuiden en het ZW leggen met een dakhelling van 40 graden en stootte ik nog op enkele vragen :

1. Hoe isoleer ik het beste de slangen van de zonnepanelen naar de boiler . Het is een 15 meter leiding .

2. Zet ik de boiler nu best in doorstroom op de ketel ( vitodens 300 / 24 kw ) of sluit ik die het best aan via de spriraal ? Wat zal het minst verbruiken op termijn ? Wij zijn geen grootwater verbruikers . Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel .

3. Waarschijnlijk ga ik die vitodens ook van duitsland laten komen .Ik heb al wat kommentaren gehoord van verzekering , keurmerk , verschil in aardgas enz . Wel ik heb ne gast zitten bij Fluxsys en die zegt dat het gas in duitsland van exact hetzelfde type is dan dat van belgie , frankrijk en een deel van nederland ( type aardgas E en LL ) . Dus dit is al uitgeklaard > Nu komt het 2 de punt , nl keuring voor belgische markt . Wel die ketel is CE approved , dat is een europees keurmerk , dus ik zou dat ook in belgie mogen gebruiken .Volgens europa mag je die ketel dus overal in europa gebruiken als je binnen de specs ligt voor die ketel ( ik bedoel samenstelling aardgas ). Ten derde kost die ketel maar de helft in duitsland dan ie hier in belgie kost . Waarom is er zo een prijsverschil ? Is er iemand hier die nog een reden kan bedenken waarom ik die niet in duitsland ga kopen ?

Als er enige chauffagist me hier op zou kunnen antzoorden zou ik heel dankbaar zijn .

Bedankt alvast

Kenny

afbeelding van stefan-14
03/10/2005 - 18:48

Kenny,

2800 € maar dan ook geen enkele vorm van subsidie meer? of vergis ik mij? ook niet in te brengen bij belastingsbrief.

je hebt geen belgische factuur met BTW erop en geen plaatsing door aannemer.

Stefan

afbeelding van Hans Delannoye
03/10/2005 - 19:14

Kenny

Hierop is al vele keren geantwoord, en ik ga niet nog eens uitleggen waarom het niet mag, je doet maar. In elk geval kan ik je verzekeren dat er in Duitsland twee type's van deze ketel op de markt zijn, al naargelang het gastype. Diegene die jij bij Fluxys kent zou beter moeten weten dan zoiets te vertellen, maar misschien was het de portier?

Hans

afbeelding van kenny-3
03/10/2005 - 19:50

@ hans ,

Kijk dat zijn weer installateur praatjes . Sorry maar hier krijg ik schijt van . Leg dan ook even uit voor de niet kenner waarom !

Ja er worden 3 Ketels van viessman in duitsland verkocht

1.) Aardgas E ( het type dat in duitsland , frankrijk , nederland en belgie algemeen is , allen de kalorische waarde ligt tussen 20 en 25 )

2.) Aardgas LL ( alleen in duitsland te verkrijgen ( soort van stadgas ? )

3.) En Flessengas ( butaan ? )

En nu Hans maar weer . Volgens mij proberen installateurs hier zich een beetje mooi te praten zodat ze mooi kunnen vertellen waarom ik in duitsland exact dezelfde ketel koop voor 3200 € en in belgie er 5400 € moet voor neertellen . Eigen winkel verdedigen ????

Nu heb ik nog geen enkel goed antwoord gekregen op mijn eerste 2 vragen , behalve dan een hoop gefingerpoint over wie ik ken en waarom ik subside misloop of niet .

Om even terug te komen op het subsidieverhaal ; Het pakket wat ik gekocht heb komt hier op 5200 € inclusief btw zonder installatiekosten . Ik heb het gekocht aan 2800 € inclusief btw , ik krijg alles bij een 1250 € subsidie . Als ik goed tel heb ik nog altijd 1000 € winst + wat minder afhankelijkheid van aardgas ( fossiele brandstof )

Daarenboven komt mijn viessmann dealer het goedje keuren en in dienst stellen en levert mij een attest , zodat ik toch subsidie toegewezen krijg . Dus kost de uiteindelijke installatie me ongeveer een 2000 € . Mooi meegenomen toch ? Of zijn er hier mensen jaloers ?

Groeten

Kenny

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/10/2005 - 22:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Kenny,

Ik ga het op dezelfde manier aanpakken als gij ! Ik steek die paar duizend Euro's ook liever in mijn eigen zak. Dat geldt trouwens niet alleen voor zonneboilers en ketels, allerlei installatiemateriaal en elektrische toestellen zijn in Nederland en Duitsland een pak beterkoop dan in België. Zie http://www.ebay.de
Bovendien stelt de Europese Unie de vrijheid van verkeer van goederen binnen de Unie voorop, alsook de vrijheid van concurrentie binnen de Europese grenzen. Dit o.a. om komaf te maken met de plaatselijke "ons kent ons"-clubjes die dan ook tekeergaan als een duivel in het wijwater om hun privilegies te vrijwaren.
Bedankt voor je tips en vr gr

Pluto

afbeelding van Hans Delannoye
03/10/2005 - 23:19

Kenny

Het is allemaal al uitgebreid uitgelegd op het forum, en wat jij er ook van krijgt, ik ga het jou zeker niet nog eens voor de honderdste keer uitleggen. Als jij te lui bent om de zoekfunctie te gebruiken, houd ik mij het recht toe te lui te zijn om te antwoorden. En ons schoften noemen zal niet helpen om een fatsoenlijk antwoord te krijgen.
Er worden 2 ketels voor aardgas van viessman in duitsland verkocht, en die calorische waarde, waar heb je die vandaan gehaald? 20 a 25 kcal/h? watt? liter? km? Ik vermoed dat je mbar bedoeld, maar dat heeft geen zak te maken met de calorische waarde, dat is de bedrijfsdruk van het gasnet na de teller.

" Volgens mij proberen installateurs hier zich een beetje mooi te praten zodat ze mooi kunnen vertellen waarom ik in duitsland exact dezelfde ketel koop voor 3200 € en in belgie er 5400 € moet voor neertellen . Eigen winkel verdedigen ???? "
Onzin, in Duitsland kost ie net hetzelfde als in Belgie. Maar zoals overal heb je parallelverkoop. Trouwens, de opbouwset kost mij (inkoopprijs) 4.151 euro incl. btw, de inbouwset 220 euro meer. En de btw ligt hier ook een stuk hoger dan in Duitsland.

" Nu heb ik nog geen enkel goed antwoord gekregen op mijn eerste 2 vragen , behalve dan een hoop gefingerpoint over wie ik ken en waarom ik subside misloop of niet . "
Van schoften zoals ik moet je op die vragen helemaal geen antwoord verwachten, zoek het zelf.

Hans

afbeelding van kenny-5
04/10/2005 - 09:13

@ hans ,

Ik heb zeker niet gezegd dat installateurs schoften zijn . Ik bedoel eerder dat viessmann, atag , etc er een select clubje op na houden en ook hun markt afschermen . Waarom betaal ik voor die ketel in duitsland maar ( afgerond ) een 3000 euro inc btw ? VW heeft ook zo een cigaar gehad met zen auto prijzen in andere landen constructief hoger te houden dan in andere landen . Maffiapolitiek heet ik dat . Daarom heb ik nooit gezegd dat jullie schoften zijn , maar dat jullie je markt afschermen .

Trouwens , van die ketel heb ik al veel gezocht op dit forum maar niet echt een sluiten en BEWIJZEND antwoord gekregen > ALLEEN Veronderstellingen !

Ik denk toch dat dit genoeg stof geeft om te discuteren nietwaar ? Wie o Wie komt er met harde bewijzen af dat die ketels verschillend zijn ; nl ne vitodens 300 vanuit belgie verkocht en eentje uit duitsland !

afbeelding van werner van der cruyssen
04/10/2005 - 15:33

Kenny,

Met de technische aspecten kan ik je helaas niet helpen. Wel een paar vaststellingen:

- Op een aantal terreinen is de "eengemaakte markt" in de EG nog niet gerealiseerd en bestaat nationale regelgeving. Vooraleer iemand komt aandraven met "vrij verkeer van goederen en diensten" zou die persoon best ook de rest van de bepalingen uit dat hoofdstuk van het EG-verdrag lezen en de jurisprudentie bekijken. Voor zover ik weet geldt voor ketels nog steeds dat deze op nationaal niveau moeten goedgekeurd zijn. Is dat te betreuren? Ja, want ik denk inderdaad dat het de prijzen kunstmatig hoog houdt en dit zonder dat de installateurs daar noodzakelijkerwijze tussen zitten of er meer door verdienen.

- De installateur die jouw installatie komt keuren en in bedrijf stellen + daar een attest voor aflevert neemt een serieus risico. Inden er ooit wat dan ook misgaat kan hij aanprakelijk woden gesteld want hij had zeker kunnen/moeten weten dat de installatie illegaal is.

- Stel -hopelijk gebeurt het nooit- dat er brand uitbreekt en dat de verzekeringsmaatschappij er achter komt dat de ketel niet conform was. Ze zullen gegarandeerd weigeren te betalen en het zal je op zijn minst een lang proces kosten om aan je centen te geraken.

afbeelding van Hans Delannoye
04/10/2005 - 16:51

Kenny

" Waarom betaal ik voor die ketel in duitsland maar ( afgerond ) een 3000 euro inc btw ? "
Blijkbaar heb je mijn antwoord niet goed gelezen, de prijs van de Vitodens in Duitland is dezelfde als in Belgie. Maar er zijn altijd en overal parallelle verkoopskanalen, ik heb vroeger in een bedrijf gewerkt dat zich met parallelimport bezighoudt. Welk mechanisme hier speelt weet ik niet, maar wij kochten o.a. goederen aan op markten waar dingen geintroduceerd werden, en dan worden er soms gekke prijzen gemaakt.
Wij (installateurs dus) schermen de markt niet af, hoe zouden we dat kunnen? Ik heb je trouwens mijn inkoopprijs gegeven.

" Trouwens , van die ketel heb ik al veel gezocht op dit forum maar niet echt een sluiten en BEWIJZEND antwoord gekregen > ALLEEN Veronderstellingen ! "
Toch nog eens mijn vorig antwoord nalezen, daar staat het bewijs. Als Viessmann twee types Vitodens voor aardgas heeft, is dat toch wel een bewijs zeker? Of dacht jij dat ze in hun katalogus twee indentieke ketels inzetten met verschillend artikelnr???
Ik weet dat er verschillen zijn, maar ik ga die niet op het net zetten, dat zou mensen kunnen aanmoedigen om een ketel in Duitsland te kopen en deze dan zelf om te bouwen, ik ben niet gek.

Hans

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/10/2005 - 17:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Vooraleer iemand komt aandraven met "vrij verkeer van goederen en diensten" zou die persoon best ook de rest van de bepalingen uit dat hoofdstuk van het EG-verdrag lezen en de jurisprudentie bekijken."

Ik lees het volgende :

"Producten waarop de CE-markering is aangebracht kunnen over het algemeen zonder verdere nationale keuringen in alle lidstaten van de EU worden verkocht."

Daar staat duidelijk in ZONDER VERDERE NATIONALE KEURINGEN.

http://www.egadvies.nl/CEmarkering.htm

lees ook de tekst onder "gastoestellen"

vr gr

Pluto

afbeelding van werner van der cruyssen
04/10/2005 - 19:54

Pluto,

"Daar staat duidelijk in ZONDER VERDERE NATIONALE KEURINGEN."

Ja, en ik lees ook "in het algemeen". Verder valt nog op te merken dat:

1. De norm die jij aanhaalt ten eerste niet de enige bestaande is voor deze materie, zelfs op EG-gebied en ten tweede dat deze voorschriften vervat zijn in een richtlijn, m.a.w. een instrument dat geen rechtstreekse werking heeft maar dient te worden omgezet in nationale regelgeving. Nationale regelgeving kan principieel strenger zijn of bijkomende voorwaarden stellen op voorwaarde dat de ingestelde beperkingen proportioneel zijn t.o.v. het beoogde doel en het PRINCIPIELE vrije verkeer dat je aanhaalt.

2. Uit de tekst onder "gastoestellen" waarnaar je verwijst blijkt duidelijk dat de diensten van de Commissie zelf geen éénduidig standpunt innemen over de materie. M.a.w. de commissiezal zelf niet snel aar Straatsburg lopen om België te laten veroordelen. Een tip: probeer het zel misschien eens.

Soit, 't is geen juridisch forum maar als je de discussie wil verderzetten, mail me dan gerust en als ik wat tijd heb zal ik een paar arresten zoeken om aan te tonen dat dat vrije verkeer zeker niet absoluut is.

Vr. gr,

Werner

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/10/2005 - 21:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"1. De norm die jij aanhaalt ten eerste niet de enige bestaande is voor deze materie"
OK toon mij dan eens de norm die het invoeren + plaatsen van een ketel uit Duitsland verbiedt ??

"M.a.w. de commissiezal zelf niet snel aar Straatsburg lopen om België te laten veroordelen."
Hiermee geeft U in feite toe dat België "in fout" is.

"Een tip: probeer het zelf misschien eens."
Dat is mijn taak niet, daar worden anderen voor betaald om zulke dingen op het rechte spoor te brengen.

vr gr

Pluto

afbeelding van kenny-5
05/10/2005 - 17:27

@ allen :

Hans spreekt over het ombouwen van ketels ? Wat bedoel je hans ? Dat de gasdrukregelaar die de gasdruk afregelt op 20 mbar moet vervangen / Herafgeregeld worden ? Want als het op sproeiers ofzo aankomt dan ben je mis > In de duitse en belgische variant zijn de sproeirs identiek , alleen is de sproeier van de nederlandse ketel NIET identiek .

We verstaan onder de aardgas normen 3 normen ;

Eerste familie
Alle gassen die in het algemeen “STADSGAS” genoemd worden. De gassen van deze familie worden in België niet meer gebruikt in een openbaar distributienet.

Tweede familie
Deze familie groepeert de verschillende “AARDGASSEN”. Daar deze verschillende gassen vrij uiteenlopende branderkarakteristieken hebben, heeft men ze onderverdeeld in groepen :

GROEP L : De aardgassen met lage calorische waarden, zoals het aardgas van Slochteren dat verdeeld wordt bij 25 mbar.

GROEP H : De aardgassen met hoge calorische waarden, ook rijke gassen genoemd, zoals het aardgas uit de Noordzee en uit Algerije dat verdeeld wordt bij 20 mbar.

GROEP E : Deze groep omvat bijna volledig de groepen L en H (de Europese aardgassen)

Derde familie
Dit omvat de vloeibaar gemaakte petroleumgassen, zoals bv. butaan en propaan. Deze worden verdeeld in flessen of per tankwagen (opslagtank), nooit via een openbaar distributienet.

Als ik naar de keuringsnummer in de viessmann tech sheet kijk voor gas dan is :

Belgie : I2E(S)B -I3P
Duitsland : II2ELL3P

De toestellen worden ingedeeld in categorieën naargelang de gassoort(en) en de gasdrukken waarvoor zij ontworpen en gekeurd zijn (CE-keurmerk).

1. Categorie I
Toestellen van de categorie I zijn ontworpen en gekeurd voor het gebruik van gassen van één enkele familie of één groep. De index duidt aan voor welke familie of groep het toestel geschikt is.

Categorie I2E+
Deze toestellen zijn geschikt voor gassen van de groep E van de tweede familie (index 2E) en zij werken, zonder ingreep te doen op het toestel (index +), met een drukpaar (20 mbar of 25 mbar). De eventueel aanwezige drukregelaar mag NIET functioneren tussen de twee normale drukken van het drukpaar. Het is ten strengste verboden de verzegeling van de eventuele regelinrichtingen voor het gasdebiet en/of de luchttoevoer van de brander te verbreken.

Categorie II2E+3+
Toestellen geschikt voor twee families :
- categorie I2E+
- de gassen van de derde familie (propaan en butaan) – die zonder ingreep op het toestel (index “+”), werken met een drukpaar (een voor propaan en een voor butaan). Een gasdrukregelaar is niet toegelaten.

Dus wat ik lees uit deze tekst is dat de duitse ketel beter gekeurd is dan in belgie noodzakelijk is en ook werkt onder belgische normen want een categorie II2E+ ( duitsland) is geschikt voor de categorie I2E+ ( belgie )

Voila , bewijs nu nog es het tegenovergestelde , maar dat ia wat ik er van denk na wat research .

groeten

Kenny

afbeelding van b@ckbone
06/10/2005 - 21:06

en nu werd het stil

afbeelding van werner van der cruyssen
06/10/2005 - 22:45

En nu wordt het inderdaad stil, omdat er niets meer te zeggen valt:

Ik spreek niet voor Hans en nog eens, over de technische aspecten kan ik niets zeggen wegens niet gekwalificeerd.

Maar wat de juridische kant van de zaak betreft: je zit nu eenmaal met een nationale keuring en nationale normering. Of die ketel nu 10 keer strenger gekeurd is in het buitenland of niet speelt daarbij geen enkele rol: als hij niet in België goedgekeurd is en je huis brandt af heeft de verzekering een eersteklas argument om niet te moeten uitbetalen.

Ik vind het gebrek aan ééngemaakte regelgeving persoonlijk ook absurd maar dat ik dat vind verandert niets aan de feiten.

Jullie zijn op zoek naar argumenten om iets te doen dat niet op een reglementaire manier kan gerealiseerd worden. Punt.

't is heel simpel: ofwel koop je een onreglementaire ketel en neem je een risico (eventueel veiligheidsproblemen + zeker gedonder met de verzekering als het misgaat) ofwel betaal je een paar 1000 euro meer en koop je hem in België.

Meer valt er niet over te zeggen. Kies A of B en aanvaard de gevolgen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/10/2005 - 16:45
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

http://www.nkvk.be/4juridisch/4a_belgie.asp#rubriek1

"België juridisch bekeken" is de titel

In de tekst saat het volgende (letterlijk overgenomen) :

"Producten die voorzien zijn van een CE-markering (CE=Conformité Européenne) kunnen zonder meer op de Belgische markt gebracht worden.
Wie een CE-markering voor een product heeft verkregen, kan dit zonder meer in alle aangesloten landen van de EER verkopen, zonder verdere nationale keuringen en bijkomende producteisen."

case closed wat mij betreft, hier is niets meer aan toe te voegen.

vr gr

Pluto

afbeelding van Hans Delannoye
07/10/2005 - 22:23

Pluto

Het is al meermaals gezegd, er zijn twee verschillende aardgassoorten op het Belgische aardgasnet. En wat de EU of de CE markering ook zegt, die twee gassoorten zijn een feit waar je niet om heen kan. En dat heeft zo zijn consequentie's.
En stop nou verdomme met te proberen mensen te overtuigen daar hun voeten aan te vegen, je beseft duidelijk niet wat de risico's zijn. En je mag nog 100 keer gelijk hebben wat de wet betreft, als je de pijp uit bent kan je niet meer procederen tegen de staat om je gelijk te halen, alleen de nakomelingen kunnen dat dan nog proberen.

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
07/10/2005 - 22:44

Kenny

Ik hoef niks te bewijzen, je doet maar wat je wil, ik wou enkel maar waarschuwen.

Bedankt voor het opzoekwerk, dat maakt het voor mij makkelijk om te antwoorden. Je haalt het bewijs zelf aan:
Belgie : I2E(S)B -I3P, de B staat voor Belgie, omdat wij met onze twee aardgassen een speciaal geval zijn, net als Frankrijk dacht ik.

" Categorie I2E+
Deze toestellen zijn geschikt voor gassen van de groep E van de tweede familie (index 2E) en zij werken, zonder ingreep te doen op het toestel (index +), met een drukpaar (20 mbar of 25 mbar). De eventueel aanwezige drukregelaar mag NIET functioneren tussen de twee normale drukken van het drukpaar. Het is ten strengste verboden de verzegeling van de eventuele regelinrichtingen voor het gasdebiet en/of de luchttoevoer van de brander te verbreken. "

Maar je vergeet noch een stukje tekst, om je gelijk te bewijzen?

" Verder bestaan er voor Belgie twee varianten, afgeleid van de categorie I2E+, die voor bepaalde typen van toestellen mogen gebruikt worden:
cat I2E(S)B en I2E(R)B, dit zijn toestellen voorzien van een gasdrukregelaar die door de fabrikant afgesteld wordt in de stand die overeenstemt met het gebruik van het gas G20 bij 20 mbar."

Nu is het weer aan jou.

Hans

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/10/2005 - 23:41
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

How how how,

Ik beweer nergens dat mensen er hun voeten aan moeten vegen !!
Je mag als particulier een gasketel niet ZELF aansluiten omdat een particulier niet over de vereiste technische kennis beschikt om dat te doen. De aansluiting dient ALTIJD te gebeuren door een erkende gasinstallateur !!!
Maar dat belet iemand niet om in Duitsland een goedkope ketel te gaan kopen en deze door een plaatselijke erkende installateur te laten aansluiten. De verantwoordelijkheid voor de correcte aansluiting (gassoort 1 of gassoort 2) ligt bij deze laatste. Hoe dat dit alles technisch in mekaar zit (via andere sproeiers, debietregeling of drukregeling -weet ik het ?-), dat hoef ik als consument niet te weten, daar wordt de erkende installateur namelijk voor betaald !
Ik neem gerust aan dat sommige installateurs niet happy zijn als hun gevraagd wordt om een ketel te komen aansluiten die ze zelf niet hebben mogen leveren. Maar wat wilt ge, de tijden veranderen hé. De kruideniers hebben hetzelfde meegemaakt 30 jaar geleden bij de opkomst van de supermarkten. Is gewoon evolutie, iedereen heeft een GSM, of moeten we bij de vaste lijnen van Belgacom blijven uit... nostalgie ??

vr gr

Pluto

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/10/2005 - 04:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Pluto 12,

geen enkele vakbekwame installateur zal dit doen.Niet omwille dat hij de ketel u niet heeft geleverd. Maar omdat hij dan verantwoordelijk wordt voor een toestel dat niet geplaatst mag worden in België daar een toestel voor duitsland gemaakt en niet voldoet aan de belgische norm.
Zelf een herstellingtechnieker van het merk, zal zo'n toestel nog niet eens aanraken.
Indien u ons installateurs niet wil geloven is u zaak maar u kan het eens navragen bij de belgische gasfederatie aan welke keuringen een gastoestel in België moet voldoen. Het is niet alleen de CE keuring maar ook andere belgische normen die moeten toegepast worden. Waarom zouden anders de fabrikanten dan verschillende toestellen voor elk land maken.
Een gastoestel moet de CE keurmerk bevatten maar afhakelijk van de in het land zijnde normen worden slechts enkele catogoriën toegelaten.
Zoals bv I2E+ dat + is uniek voor belgië wegens ons gebruik van 2 soorten gas, waarmee we aanduiden dat het toestel voor de 2 gassoorten werkt zonder dat iemand er maar iets moet aan regelen. , I2E(s)B zoals al aangehaalt staat de B voor België.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/10/2005 - 11:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ronny,

U hebt gelijk. Er zijn 2 soorten gas in België. Dus werkt men in België maar met een aparte norm de I2E+. Het zou veel beter zijn om deze norm af te schaffen en de Duitse ketels toe te laten voor het hoogcalorisch gasnet en de Nederlandse ketels toe te laten voor het laagcalorisch net. De huidige situatie schept alleen maar verwarring naar CE normering toe en is oorzaak dat de Belgische consument bijna het dubbele moet betalen voor zijn gasketel. Ik heb ergens op internet een kaart gezien van het gasnet in België (vind ze niet meer terug), het Nederlands laagcalorisch gas wordt vooral in de provincies Antwerpen en Brabant gebruikt, in de rest van het land is het hoogcalorisch gas.

PS Hoe is de wetgeving voor stookolieketels, bestaat daar ook een aparte Belgische norm voor ?

vr gr

Pluto

afbeelding van benny-5
11/10/2005 - 11:46

Pluto

Volgens mij meng je twee zaken door mekaar.
De norm I2e+ doelt is bedoeld om je toestel zowel op de onderste grens 20mbar als op de bovenste grens 25mbar te laten werken. Ik heb bv een gasdruk van 21mbar. Dit kan je eenvoudig opvragen bij je gasleverancier. En nu komt het. Het is niet omdat je lage druk hebt dat je hoogcalorisch gas hebt en omgekeerd. Ik heb slecht laagcalorisch gas en een lage druk. Het omgekeerde kan ook. Hoogcalorisch en hoge druk of een andere mengvorm.
Ik heb het ook maar aan m'n gasleverancier gevraagd omdat ik verleden jaar een gaskachel heb laten installeren, een model uit Nederland. Wat bleek nu (heeft me een half jaar geduurd om het hen wijs te maken en ik denk dat ze het nog niet begrepen hebben ) dit toestel had geen I2e+ label, wel een CE keuring. Ik had daarentegen een label I2l geloof ik. Gevolg , de kachel brande wel maar slechts met een kleine vlam. Reden het bleek een model te zijn voor Nederland en alle voorzieningen waren getroffen voor te werken op 25mbar. Heb uiteindelijk een volledig nieuwe gekregen met een vlamelement uit duitsland met een keuring I2e+ en deze doet het wel. Nu heb ik mooi grote vlammen. Let wel het vorige toestel was perfekt veilig maar kon geen vermogen leveren.
Dus de redenering nederlands met laagcalorisch en duits met hoogcaorisch gaat niet op. I2e+ is om het toestel te laten werken op drukken varierend tussen 20 en 25mbar ongeacht of je nu hoog of laagcalorisch gas hebt.

Mvg

Benny

afbeelding van kenny-5
11/10/2005 - 17:14

Ok , Benny . Nu denk ik dat ik het begin te snappen . Tis dat wat ik probeer te begrijpen waarom er een verschil is .

Mijn dank daarvoor , alvast .

Allesins kost mijn zonnepanelenset uit duitsland maar 50 % van wat hij hier kost en gelukkig is daar geen gas mee gemoeid :-)

Nu lees ik dat viessman aanraad om Armaflex te gebruiken om de koperbuis te isoleren to aan de boiler . Is dit een goed product ? Waarschijnlijk wel , maar ik denk ook vrij duur . Zijn er enige alternatieven ?

Alvast bedankt

Kenny

@ hans , ik apprecieer u moeite om de discutie met ons aan te gaan en hoop dat u daT blijft doen .

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/10/2005 - 06:35
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Pluto , het is niet enkel de gassoort die ermee te maken heeft. Maar ook nog andere eisen waaraan het toestel moet voldoen. De extra eisen zijn verschillend in elk land, waardoor er verschillende toestellen zijn voor de verschillende EU landen. Zolang de norm hieronttrend niet wijzigt mag je een buitenlandse ketel niet in België plaatsen als hij niet goedgekeurd voor België ook al zal deze misschien hier wel goed werken.Het is als bv de snelheid die men mag rijden op de autosnelweg. Het is niet omdat in Duitsland op plaatsen op de autosnelweg onbeperkt hard mag gereden worden dat dit ook toegestaan is in België.
Wij (installateurs) hebben deze norm na te leven of deze nu goed of slecht is. Als er meer uniformiteit in de EU is deze handelswijze misschien achterhaalt maar tot dan kan het niet.
Voor de materialen en hun verbindingswijze die men mag gebruiken voor de gasleiding is toch ook verschillend van land tot land.
Hier een voorbeeld; gasleiding mag in Nederland zacht gesoldeerd worden België mag dit niet.
zo zijn er nog vele.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.