Verwarmingsysteem in nieuwbouw +/- K30 ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Verwarmingsysteem in nieuwbouw +/- K30 ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Spaas
28/11/2013 - 13:52

Ons nieuwbouwproject zal goed geisoleerd zijn (muur 10cm pir, vloeren 10cm pir, dak 25 tot 30 cm minerale wol) en vrij compact. De oppervlakte zal ongeveer 180 m² bedragen, en het volume rond de 550 m³. Dit alles met een plat dak in kubusachtige vorm, met weinig uitsprongen. Volgens EPB benodigde energie rond de 55-60 kwh per m2 inclusief de warmteverliezen van ventilatie.

Ik hoop dat mensen met kennis van zaken mee kunnen denken. Mijn hoofdidee was, omdat de woning goed geisoleerd is, er enkel een verwarming dient te zijn in onze de leefruimte (welke bestaat uit woonkamer, bureauhoek, en keuken en welke een oppervlakte heeft van ongeveer 60-65 m²). Wij hebben weinig behoefte aan warmte en vinden gemiddeld 20°c voldoende. Ik schat in dat het energieverbruik voor verwarming rond de 5.000 kwh zal liggen per jaar.

De warmtevraag voor SWW schat ik dan weer wat hoger dan gemiddeld in. Ik schat 4000 kwh per jaar (2 volwassenen, 2 kinderen). Omdat we erg graag douchen en baden, en hierop liever niet inleveren (verder zijn wij enorm energiezuinig hoor, en we gaan uiteraard douchen en baden op regenwater met put van min. 15.000 l).

Ik had een 3 tal scenario's in gedachten maar kom er niet uit:

1 - Pelletkachel + warmtepompboiler (ventilatierecuperatie + buitenlucht)

De pelletkachel zou ik dan centraal voorzien in de leefruimte, daar zou ik ook een schouw voorzien, waarvan de schouwwand op het verdieping een groot oppervlakte heeft tegen de badkamer, welke deze in het stookseizoen net een graad of 2-3 warmer zou maken dan de andere kamers op het verdiep. Als dat niet volstaat, eventueel een pelletkachel met aansluiting op buizennet, om in de badkamer wandverwarming te kunnen voorzien.

Nu weet ik niet hoe het met de huidige technologie staat op gebied van pelletkachels, maar ik lees dat er in het verleden vaak problemen zijn geweest met pelletkachels, technische storingen etc. en dat de geschatte levensduur geen 25 jaar is (zoals de fabrikanten beweren), maar eerder 12-15 jaar. Ook kan ik de prijs slecht inschatten van een fatsoenlijke pelletkachel, want ik zie prijzen van 1.100 euro tot 8.000 euro.

De warmtepompboiler in dit scenario, zou de warmte van het ventilatiesysteem kunnen recupereren, maar omdat ik inschat dat het debiet niet voldoende gaat zijn, zou ik ook nog warmte recupereren uit de schouw/buitenlucht. Als in de zomer de temperatuur voldoende hoog is, kan deze zelfs volledig op schouwlucht/buitenlucht werken. Bovendien zal de schouww in de winter altijd zijn dan buitenlucht, wat de COP/SPF ten goede komt.

2 - Warmtepomp L/W vloerverwarming 35°c + SWW

Omdat de warmtevraag in de toekomstige woning eerder laag is, is het systeem met verticale boring uitgesloten, de investering is vele malen hoger dan de opbrengst. Het systeem met een horizontale captatie is mogelijk aanvaardbaar omdat de kostprijs een pak lager is, maar hier is de investering nog steeds hoog ten opzichte van de opbrengst en benodigde warmtevraag.

Ondanks het iets lagere rendement lijkt het systeem van L/W warmtepomp het beste. De grote vraag dat ik hier heb is welke SPF is er echt te verwachten is bij een goed toestel (of hoe ik deze acuraat kan berekenen). Ik lees verhalen van een SPF 2 tot 4. Bij wat meer onafhankelijke bronnen lees ik 2.5 maar dat is vaak oude data +/- 2008. Ik verwacht dat er al het een en al veranderd en verbeterd is. Is een SPF van 2.8 à 2.9 realistisch en hoe is deze bij een L/W warmepomp te beïnvloeden. Is het interessant om een L/W WP te combineren met een canadese put of ander systeem?

3 - Warmtepomp L/W vloerverwarming 35°c + SWW + backup houtkachel

Hetzelfde als voorgaande scenario, enkel het beperkt aantal dagen dat het echt koud is opvangen met houtkachel, omdat dan het rendement van een lucht warmptepomp het minst hoog is (ik schat ik een effectieve SPF van 1.8 a 2 bij een buitentemp van -5°c). Nadeel is dat niet aleen een extra houtkachel moet worden voorzien, maar ook een schouw.

3 - Gas met vloerverwarming + SWW

Geen uitleg nodig, maar dit scenario vermijden we liever.

Ik waardeer alvast het meedenken, alle opmerkingen, kritiek, suggesties en hoe het beter kan zijn welkom! Hopelijk kan dit topic ook als leidraad gaan dienen bij mensen die in de toekomst nog zullen bouwen.

 

27 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
28/11/2013 - 15:52

 

 

Eerst enkele vragen:

 

Waarom schat ge uw K-peil op 35 en associeert ge daaraan een verbruik van slechts 5.000 kWh? Ik vermoed dat met de voorziene isolatie uw K-peil toch wel een stuk lager zal zijn. Wat zegt uw energieberekening?

 

Ge denkt eraan een WP op uw ventilatie te zetten. Wat voorziet ge dan als ventilatie? Met een systeem D heeft het geen zin uw WP daarop aan te sluiten, maar wel eventueel op een Canadese put.

 

Als ge enkel de living verwarmt zult ge met een systeem C wel kou lijden in de andere plaatsen.

 

Zijt ge van plan zonnepanelen te zetten als ge een WP installeert? Anders wordt de elektriciteit voor uw WP wel duur.

 

Als ge grootverbruiker zijt van wss, dan wordt het interessant daar een zonneboiler op te zetten. De subsidies hiervoor worden, vermoed ik, toch nog niet onmiddellijk afgeschaft.

 

Ik vermoed ook dat hier zal aangeraden worden met een groot buffervat te werken. Daar ben ik echter geen specialist in.

afbeelding van robin demey
28/11/2013 - 16:21

Beste, de warmtevoorziening is iets die bij iedere bouwer terugkomt. Je zal hier meerdere topics over terugvinden.

 

Als je graag veel en lang doucht, zeker een DWW installeren. Dan kom je ook met een kleinere boiler toe (tenzij bij meerdere baden na elkaar uiteraard).

De schouw van een pelletkachel geeft nauwelijks warmte af hoor. Het gaat namelijk om een buisje van amper 8 cm diameter en met temperaturen van max. zo'n 200°C verwarm je daar niet veel mee hoor.

Een fatsoenlijke pelletkachel die meer dan 15 jaar (eerder 25-30) meegaat kost toch makkelijk € 5.000. Je kunt ook al goedkopere hebben. Maar ik vrees dat de levensduur evenredig zal zijn. Een goede kachel is bijna volledig uit gietijzer gemaakt.

Ventilatie C + WPB is moelijke combinatie: zie andere threads hier op het forum.

Ik verwacht niet bijster veel verbetering meer op die SPF van L/W warmtepompen. Ze worden al zo'n 50-60 jaar gemaakt. Een SPF van 2,5 lijkt me dan inderdaad realistisch (al ben ik hier geen specialist in hoor).

Canadese put is duur en haal je er volgens mij financieel nooit echt uit. Lijkt me eerder iets voor meergezinswoningen en bedrijven. Waarom, als je toch derelijke budgetten wenst te besteden, niet kiezen voor een massakachel met vloerverwarming?

afbeelding van PatrickM
28/11/2013 - 16:57

Beste,

 

2 dingen vallen mij op,

 

1. Waarom zou je je verbruik met de natte vinger schatten als je het veel beter correct kan schatten: EPB 60kwh/m² * 180 m² = 10800 kwh, dus meer dan het dubbele van jouw schatting, en waarschijnlijker dichter bij de waarheid.

2. Dat is volgen de opvattingen op dit forum nog niet zo goed geïsoleerd hoor.

 

Als je wat isolatie betreft, en eventueel de U-waardes van de ramen, nog wat extra inspanningen levert, dan kan het budget voor uw verwarming wellicht een stuk omlaag.

 

Voor de rest sluit ik me aan bij Pierre en Robin.

 

Veel succes

afbeelding van PatrickM
28/11/2013 - 17:05

                   Voor de rest sluit ik me aan bij Pierre en Robin.
 

                          Waarom, als je toch dergelijke budgetten wenst te besteden, niet kiezen voor een massakachel met vloerverwarming

 

Of toch een kleine correctie wat mij betreft:

 

Waarom, als je toch dergelijke budgetten wenst te besteden, niet kiezen voor wat extra isolatie en dan enkel en alleen een massakachel...

afbeelding van robin demey
28/11/2013 - 23:53

Eens met Patrick. Had niet echt gelet op de isolatie. Die kan uiteraard beter.

Misschien in de muren gaan voor 16 cm (2x8). Vloeren eventueel ook, al zal dat iets minder invloed hebben.

Ramen eventueel 0.8 glas.

afbeelding van brother paul
29/11/2013 - 08:35

Uw systeem 1 zit met fouten in de redenering. Die warmtepomp op de ventilatielucht kan uw huis niet opwarmen, en warmte uit de schouw halen is helemaal geschift. Die warmtepompen mogen niet warmer worden dan 40° bvb

Uw systeem 2 kun je uw captatie ook uitbreiden met een energiedak, of zonnenergie poepsimpel dus

In feite is de essentie: welk systeem stookt het goedkoopst. Je bent dus bvb zo'n hybride-vaillant vergeten. Of een CV-pellet. 

afbeelding van robin demey
29/11/2013 - 08:47

Paul, naast wat stookt het goedkoopst heb je ook de installatiekost hé.

Een degelijke installatie met pelletketel kost je al snel € 15-25.000 (cv-ketel, pelletopslag, buffervat...). Terwijl je voor € 3.500 een hoogrendementsketel hebt. Als je dat over een periode van 15 jaar financieel wil terugwinnen, dan moet je uw pellets al gratis krijgen :-). Voor het milieu misschien interessant, maar voor de portemoné niet ;-).

En dan mag je voor een pelletketel ook de extra ruimte niet vergeten te rekenen: ketel is groter, opslag neemt plaats in evenals het buffervat. Extra benodigde woonruimte bedraagt al snel een 6-tal m2 of meer.

Het is een beetje zoals een WP met diepteboring: relatief goedkoop stoken, maar extreem dure installatiekost. Voor een LEW of PH vind ik dit niet verantwoord.

afbeelding van brother paul
29/11/2013 - 10:07

Robin

Je moet volgens mij gewoon als volgt rekenen: systeem kostprijs en verwacht verbruik

cijfers zijn hier gewoon indicatief dus pin mij nu niet vast daarop, maar probeer ze dan te verbeteren.

 • luchtWP = 7000euro + verbruik 10 jaar 500euro/jaar(dalende prijstendens) = 13000
 •  grondWP = 17000euro + verbruik 10j 300euro/jaar = 20000
 • gasketel = 3000euro + verbruik 10 jaar 600euro/jaar (stijgende tendens) = 9000
 • zonneboiler = 5000euro (-3000euro subsidie) vermindert uw rekening met 200euro/jaar = 0 euro
 • CV/pelletkachel = 5000 euro + verbruik 10j 300euro/jaar = 8000

de installatie die het minst netto kost is de goeie. Uiteraard zit het verbruik in een PH laag, dus het rendement is heel laag. Volgens mij kun je een PH gewoon verwarmen met een terrasverwarmerke op een gasfles... je zult zeggen niet doen de zuurstof verbrand je, maar gezien jullie fantastische ventilatie is dat echt geen probleem. Kost in feite 25euro en een gaspulleke om de maand.

Nu terug ernstig, als je de som van uw verbruikcijfers over 10jaar neemt is dat het budget dat je ter beschikking hebt om te saneren

En als de installatie 15-20j oud is dan kun je investeren in een nieuw systeem, waarvan de som + verbruikskost kleiner is dan wat je nu gebruikt

Dus iemand die een oude gasketel heeft van 1990 die 1200m3 verbruikt per jaar,  heeft 7000euro stookkosten vervangt die door een condensatie die nog 1000m3 per jaar verbruikt en eindigt met 6000euro stookkosten +  de nieuwe ketel 3000euro. Je verliest 2000euro netto, je vangt nog ergens subsidies maar dat is ook minimaal, maar je hebt wel een frissere ketel die waarvan risico dat hij faalt zakt. (alhoewel al die technologie hapert dikwijls meer dan die goeie ouderwetse gasbranders hé) Heb je winst ? nee,  Is het rendabel ? nee... maar het voelt goed je hebt iets gedaan voor het milieu..

 

 

 

 

afbeelding van deftone82
29/11/2013 - 11:02

Paul, op dit forum heb ik je het argument van de zonneboiler al vele keren horen maken, maar je moet eens stoppen met NIEUWBOUW te vergelijken met een VERBOUWING...Voor nieuwbouw krijg je 0 euro subsidies voor een zonneboiler!

"Sinds 1 januari 2006 is de EPB-regelgeving van kracht. Voor woningen die later aangesloten zijn op het elektriciteitsnet (nieuwbouw) wordt er geen specifieke premie voor een zonneboiler gegeven."

afbeelding van robin demey
29/11/2013 - 12:09

Paul, dat is nu net wat ik wil zeggen. Je installatiekost + verbruikskost moet je idd rekenen. Gezien de verbruikskost voor een LEW en vooral voor een PH zeer laag is, is de installatiekost meestal dus het belangrijkste.

Bij een CV/pelletkachel moet je uiteraard ook het buffervat rekenen hé.

Zonneboiler is terugverdientijd meer dan 10 jaar hoor. Zeker zonder subsidies, die bij nieuwbouw er niet (meer) zijn. Trouwens je besparing van € 200/jaar hangt vooral af van welke installatie je hebt hé. Hoe lager je verbruikskost, hoe langer de terugverdientijd van een zonneboiler.

afbeelding van walter-8
30/11/2013 - 16:52

Als je idd werkt naar een 55kWh\m2 zal verbruik minstens een 10mWh zijn ipv je voorgestelde 5mwh
Het is niet omdat je.maar.de.helft.van je huis verwarmd dat daarom je verbruik opeens halveert. De verwarmde ruimte gaan gewoon extra stoken naar de koudere ruimtes toe.
Je zou gemideelde temperatuur al onder de 10graden moeten brengen om een dergelijk effect te zien.

Walter

afbeelding van walter-8
30/11/2013 - 16:52

Als je idd werkt naar een 55kWh\m2 zal verbruik minstens een 10mWh zijn ipv je voorgestelde 5mwh
Het is niet omdat je.maar.de.helft.van je huis verwarmd dat daarom je verbruik opeens halveert. De verwarmde ruimte gaan gewoon extra stoken naar de koudere ruimtes toe.
Je zou gemideelde temperatuur al onder de 10graden moeten brengen om een dergelijk effect te zien.

Walter

afbeelding van Kris Vandermeulen
02/12/2013 - 15:03

Bon, we zitten met een passiefhuis en kozen voor de volgende opstelling:

 • 1 pelletkachel Rika Como voor gans het huis
 • 1 zonneboiler Wagner (2 zonnecollectoren + 400liter boilervat)

Zelf hebben we bij de bouw (en daarvoor) veel zitten opzoeken over de mogelijke verwarmingsinstallaties .... we kozen voor deze opstelling omwille van:

 • Zuinigheid van de zonneboiler
 • splitsing van de verschillende functies maw. beide zijn onafhankelijk van elkaar
 • kostprijs van beide... was beduidend lager dan vloerverwarming + ketel etc.

Betreffende de kostprijs van een (goede) pelletkachel kan rond de 3000 euro maar je moet rekening houden met de dubbele geïsoleerde inox buis voor de schouw. Hierdoor komt de totale prijs wel altijd rond de 5000-6000 euro te liggen.

 

Ervaring tot nu toe sinds ons inhuizen vorige juli:

 • zonneboiler doet zijn werk goed...
 • pelletkachel is zuinig (moet wel in een passief woning nietwaar). Bv. de laatste week van november is er op week tijd 4 zakjes van 15 kilo pellets erin gegaan.
 • een vide (zoals bij ons) is mooi maar in de koude jaargetijden merk je dat de warme lucht van de pelletkachel er naar het bovenverdiep gaat. Bij ons was die vide maar een kleine meter breed dus hebben we die nu afgedekt. Hiermee blijft de warmte van de pelletkachel echt merkbaar in de woonruimte (living, bureau en grote keuken) hangen.

Buiten het nadenken over je warmtevraag kan je soms door lateraal denken ook op lange termijn goedkoper uitkomen.

 

Waarom een grote installatie (vloerverwarming met ketel) steken als je iets meer uitgeeft aan isolatie en een kleinere installatie kan zetten....

afbeelding van robin demey
02/12/2013 - 18:01

Kris, gaat het om een grote woning? 4 zakken in een week lijkt me toch nogal veel, terwijl het niet echt koud is geweest. Wij hebben tot nu toe in het hele seizoen nog maar een 7-tal zakjes gebrand.

afbeelding van Spaas
03/12/2013 - 13:45

Weer enige tijd gehad om na te denken. We zouden de isolatie verdikken zodat de K-waarde rond de 25-28 zal komen. Dan opteren voor ventilatiesysteem D + goede luchtdichtheid (alhowel ik toch nog twijfels heb hier). De warmtevraag zou dan dalen naar ong 35-40 kwh/m². Hoewel eerste inschatting inderdaad laag leek, schat ik dan nu wel in 4.500 kwh te gebruiken voor verwarming. Er zal dus weinig energie gebruikt worden, warmtepompen vallen dan af, wegens te hoge investering voor het beperkt aantal kwh verwarmingsenergie nodig.

 

In verband met vebruik, de warmtevraag zegt natuurlijk niet alles. Nu hebben wij ook een appartement van 60 m² met EPC van 123 (mijn vader is professioneel EPC opsteller, en heeft dit ooit in zeer gedetailleerd berekend voor ons). Ons verbruik zou 7.200 kwh zijn in totaal. Ons echt verbruik is 3.500 kwh waarvan 2.000 kwh SWW. We zijn simpelweg geen grootverbruikers voor verwarming. Temperatuur bij ons in de winter gemiddeld om en bij de 19°C (dus de 20°C was een misinschatting).

 

Zonneboiler is trouwens uitgesloten, alhoewel de opwekking wel groen is, is de investeringskost zeer hoog, en de besparingen per jaar heel beperkt. zo beperkt dat de terugverdientijd +40 jaar is, en dat is geen vestandige beslissing. De terugverdientijd van WPB is veel lager en ook groen indien eigen energieopwekking met zonnepanelen. Zonnepanelen komen er in ieder geval zeker. Ook Douchewarmteterugwinning gaan we zeker implementeren wegens veel warmtevraag voor SWW, is daar de terugverdientijd erg goed (5 tot 7 jaar).

 

(Vind het verwarmingsssysteem  toch een van de moeilijkste vraagstukken bij het nieuwe project overigens...)

afbeelding van deftone82
17/12/2013 - 10:08

Beste Spaas

Ik denk dat je de energievraag voor verwarming misschien toch wat onderschat.

Om te vergelijken, wij hebben een K24 woning (10 cm in vloer, 30 cm in plat dak, 25 in de muren, 3x glas). Volgens de EPB voorstudie hebben wij met een gasketel die NIET in het bescherm volume staat een energieverbruik van 8.257 kWh. Indien de ketel binnen bescherm volume zou staan daalt dit nog naar 7.683 kWh.

Voor SWW zouden we nog een 5.871 kWh verbruiken.

Zoals je zelf al aangeeft zijn dit 'maar' gemiddelden en hangt alles wat af van je persoonlijk verbruik.

Ons warmteverlies bedraagt echter wel maar 4.200 Watt (momentopname bij -9° buiten).

Met dit verbruik is een warmtepomp totaal niet rendabel en een zonneboiler (800L buffer + 6,3m² app. oppervlakte) pas na 17 jaar...wij kiezen er voor om voorlopig enkel een condenserende gasketel met vvw te steken. Binnen 10 jaar zullen we zien wat de technieken zeggen en misschien iets nieuws/beters steken.

Voorlopig kan ik de hogere installatiekost van groenere/zuinigere technieken niet verdedigen binnen ons huidig budget. Maar dat is heel persoonlijk. Als we de centen hadden, zou ik ook een zonneboiler of misschien WP steken.

ps: ik vond / vind dit ook een aartsmoeilijk vraagstuk, en hoop dan ook dat we uiteindelijk de juiste beslissing genomen hebben.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
17/12/2013 - 14:26

Deftone,

 

Hoe groot is uw huis wel? Voor een huis met een K-waarde van 24 schijnt een EPB-berekend warmteverlies van 8.257k Wh wel heel veel. maar om aan dit warmteverlies van 4,2 kW bij -9° te komen moet er wel een zeer grote buitenoppervlakte zijn.

afbeelding van walter-8
17/12/2013 - 15:03

4,2kW bij 200m2 is een goede 20W/m2; voor een 'normale' warmteverliesberekening en K24 lijkt me dat niet zo fout. 

Wat zou je dan verwachten als warmteverlies per m2 voor K24?
Walter

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
18/12/2013 - 10:08

Wanneer we de figuur bekijken die K weergeeft in functie van de compactheid en van het warmteverlies W/m².K, dan vinden we een warmteverlies van ongeveer 0,24 W/m².K voor een compactheid van 1. Voor een huis van 200 m² (netto)zouden we een volume van 600 m³ kunnen krijgen. Voor een compactheid van 1 geeft dit 600 m² oppervlakte (ergens tussen bruto nen netto in). Voor een compactheid van 1,5 geeft dit een buitenoppervlakte At van 400 m². Bij -9° bekomen we dus bij een compacrheid = 1 een warmteverlies van 0,20*600*27° = 3,24 kW. Bij een compactheid van1,5 wordt het specifiek warmteverlies 0,26 W/m².K en bekomen we 0,26*400*27 = 2,8 kW. We zijn ver van 4,2 kW. Dus moet het huis veel groter zijn.

afbeelding van walter-8
18/12/2013 - 11:35

ik zou rekenen met 20°C gemiddeld binnen (mag zelfs 21°C voor mij zijn) ipv 18°C (dat wil zeggen dat niet verwarmde ruimtes al 15°C, wat volgens mij voor de meeste huizen niet realistisch is ) en dan moet er nog iets bij voor ventilatieverliezen natuurlijk.  Dan komen we al redelijk in de buurt. 

Ik dacht dat deftone zijn specs van de woning hier eens gegooid had: http://ecobouwers.be/forum/post/4-offertes-zelfbouw-verwarming-lew#comment-169579  Het is dus idd een best grote woning van 230m2. 

Walter 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
18/12/2013 - 15:22

De berekeningen van u en K komen overeen met de compactheid van 1,4 en een verliesoppervlakte van 529 m², dat groter uitvalt dan ik had ingeschat. Waar het uiteenloopt is het ogenblik waarop men met deze gegevens het jaarverbruik zou willen berekenen. Met de parameters die bij ons (dubbel)huis gebruikt zijn  zou ik uitkomen op een jaarlijks verbruik, enkel voor verwarming, van 6.400 kWh. Maar elke installatie is anders (vloerverwarming tegen radiatoren, condensatieketel, verdeling...). De ventilatie is dus niet inbegrepen, evenmin als, gelijk aangegeven, het WSW.

afbeelding van brother paul
20/12/2013 - 17:26

het is een vraagstuk die je om de 10-20jaar moet oplossen bij het installeren van telkens een nieuwe techniek

afbeelding van walter-8
17/12/2013 - 11:13

spaas,

toch nog even reageren op je post van vorige week.  Zoals deftone net ook zei: onderschat het niet. 

Als je nu een berekend nodig verbruik hebt van 40kWM/m2, en je woning is 180m2, dan zal je uitkomen rond de 7000kWh, niet een 4500kWh (of 30% minder dan berekende schatting).  Of anders gezegd, bij woningen heb ik nooit zo een groot verschil gezien tss berekend en werkelijk (met enige nuance: de jaarverbruiken omwille van de de strengheid van de winter kan wel eens 30% schelen, 't gaat over gemiddelde over meerdere jaren). 

Je ervaring met je appartement is niet echt relevant: Als je idd 19°C aanhoudt en je buren stoken op 21, kan je de helft van je energie van bij je buren halen.  Een beetje zoals je slaapkamer in LEW die je altijd op 18°C houdt ook zonder verwarmen: alle energie komt dan van omringende kamers. 

Om 30% beter te doen zou je het temperatuursverschil 30% lager moeten houden.  Rekenen we bv met een gemiddelde buitentemperatuur van 5°C tijdens stookseizoen, of een gemiddelde temperatuurs verschil voor een 'gewone' woning van 15°C (dat is dus gemiddelde 20°C over heel de woning).  30% beter doen wil zeggen dat je een gemiddelde temperatuursverschil naar 10°C moet brengen.  Of een 15°C gemiddeld in de woning.  Met 19°C in de woonruimte, ga je daar dus niet komen (dan zal gemiddelde rond de 18°C liggen).  Daarom dat je praktisch maar tot een 15% kan sparen als je wat spartaanser wil leven.   In je appartement kan dat verschil echter wel veel groter worden (omdat je buren dan voor jou gaan verwarmen). 

Op zich een beetje pervers dat je door ruimtes niet te verwarmen, lagere temperatuur in LEW minder zal besparen dan in slecht geisoleerde woning.  Maar in absolute waardes zal het eindresulaat wel lager zijn. 

Wel oppassen met de WPB; die moet in ruimte staan geisoleerd van de rest van de woning: anders zal WPB die ruimte afkoelen en dan verwarmt je verwarming via de aanliggende ruimtes die ruimte terug.  WBP is maar nuttig als die idd met 'gratis' warmte kan werken, zonder dat het je extra verwarmingsenergie kost.  In een 'normale' nieuwbouw woning is een goede plaats voor een WPB niet aanwezig. 

nog heel even ivm warmtepomp: lage warmtevraag wil ook zeggen lagere investeringskost voor de warmtepomp.

Walter

afbeelding van Kris Vandermeulen
03/12/2013 - 14:14

't is een grote woning want we hebben 3 kinderen en dan wil je toch elk een eigen kamer geven... ongeveer een 200m² woonop.

We hebben ook veel glasopp. en hierdoor kan er na een koude nacht al iets meer temperatuurdaling zijn.

 

Nu dat was ook wel de week dat we effectief moesten opwarmen ... daarvoor ging occasioneel de pelletkachel aan. Nu zaten we aan 18°C en bij het opwarmen naar 23-24°C heeft het even geduurd.

't was dan ook een week met veel mist en weining zon.

 

Nu dat de temperatuur terug meer op peil is en de zon al terug meer komt piepen moet er (nog) minder gestookt worden.

 

Ook was er tijdens die week nog geen afdekking op de vide en ging de warme lucht van de pelletkachel (een Rika Como zonder ventilator) gewoon naar het plafond en 'ontsnapte' via de vide naar het verdiep.

Op de nachthal was het dus wel veel warmer dan in de woonruimt. Dit is nu ook opgelost.

 

Nu zit onze systeem D ventilatieunit in de kelder en ik vermoed dat de ventilatielucht (zowel inblaas als afzuig) bij het stukje tussen de unit en kelderplafond/woonvloer wordt afgekoeld.

Die stukken buis ga ik het komend weekend nog isoleren.

 

afbeelding van Spaas
20/12/2013 - 11:54

Ben bezig geweest met een detail EPB berekening. Ik bespaar de details maar de benodigde energie voor de woning zou 40 kWh per m² zijn volgens de EPB berekening. Dat komt dan op 7.200 kWh het is inderdaad beter daar rekening mee te houden, aangezien je ook een buffer dient te hebben bij extreme koude.

Het idee is nu om in de woonruimte een kachel of haard (hout of pellets zien we later wel) te installeren. Voor SWW zullen we toch opteren voor gas in combinatie met douche WTW (minstens 80% van ons SWW is douche heb ik berekend).

De badkamer komt in het ontwerp nu voor 80%boven de ruimte waar de kachel staat, de schouw werd ook optimaal geplaats zodat deze de badkamer deels mee kan opwarmen. Bovendien kan indien dit niet voldoende is, met minimale moeite een wandradiator voorzien worden in de badkamer ,aangezien 20% van de badkamer boven de technische ruimte is geplaatst.

Zijn er trouwens ventilatiesystemen die ook luchtverwarming kunnen bieden? Bijvoorbeeld opgewekte warmen van de kachel doorsturen via de ventilatie naar de andere ruimtes, zoals onze polyvalente ruimte op het verdiep. Ik heb al wel gezien dat er inbouwhaarden zijn bij bijvoorbeeld Flam, welke ook een hete luchtafvoer kunnen bieden, welke je dan met een buis naar een andere kamer kan leiden.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
20/12/2013 - 14:48

 

Luchtverwarming langs ventilatielucht wordt overal afgeraden, want zo worden de slaapkamers te warm. Met een goed systeem D komt in lage stand reeds 90%  van de warmte van de keuken en van de badkamer terug in het circuit.

afbeelding van stefan-14
21/12/2013 - 09:27

... en omdat ventilatie het nodige debiet niet kan leveren om arm te houden

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.