verwarmingsketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb dit huis 2 jaar geleden gekocht
ik verwarm om stookolie
nu is mijn ketel en brander 23 jaar oud, en wel aan vervanging toe
nu heb ik offertes binnen gehad,
gasketel en toebehoren 5000 euro
mazoutketel met toebehoren 3500 euro
dat is te veel voor een jong gezinnetje als wij
nu is mijn vraag :
kan ik al iets besparen door in de eerste fase alleen de brander te veranderen door een nieuw exsemplaar ?
of heeft dit geen nut bij een oude en grote ketel zoals ik er nu één heb ?
ik ga in de loop van de jaren ook de ketel wel vervangen maar zo kan ik de kosten wat verspreiden hé
maar als de brander alleen vervangen niks uithaalt, moet ik die kosten niet doen hé
ik hoop dat iemand mij goede en eerlijke raad kan geven
al kan ik maar 500 liter besparen met een nieuwe brander, dat is toch al een hele brok met de prijzen van tegenwoordig

Reacties

Andy

Als je gasketel zegt, neem ik aan dat het een condenserende ketel is, en dat zou ineens verklaren waarom ie duurder is.
De brander vervangen kan mogelijk wel iets besparen, maar als je danbinnen een jaar of dire, vier de keetl gaat vervangen is het niet zeker dat je de 'nieuwe' oude brander nog kan herbruiken. Zeker met de snel evoluerende technieken zoals condensatie. Je brander vervangen kost al snel 800 euro, dat is ruwweg 1400 lt stookolie. En stel dat je daarmee 15% op je huidige verbruik kan besparen, waar kom je dan uit?
Als je daarentegen je oude ketel vervangt door een gascondensatieketel, kan je 1280 euro recupereren van je belastingen (niet bij brandervervanging) en nog een premie van 125 euro van Eandis.
En zo ga je allicht 25% op je energie besparen.
Mijn raad: ineens door de zure appel bijten, desnoods ga je naar de bank wat bijlenen.

Hans

de brander die ik er nu wil opzetten kost 415 euro
helft van de prijs, komt van een falling

Je moet nog altijd 700 lt stookolie uitsparen om de kosten van de brander te recupereren.
Daarbij komen dan nog de plaatsingskosten! Of ga je dat zelf doen? Ten eerste moeten de aansluitingen van de branderplaat uitkomen, en moet de brander terug afgesteld worden.

Andy,

als je op mazout wil verder gaan.
Want aardgas is niet beter dan mazout.

Vervang dan de brander en ketel en geniet zoals Hans al zegde van de 1280 € belastingvermindering voor het vervangen van de verwarmingsketel.

Deze belastingvermindering bekom je niet als je alleen de brander vervangt.
Een nieuwe goed gedimensioneerde mazoutketel met blauw vlam brander bespaart ook je verbruik. Het beste is echter ook hier een condensatie katel op mazout echter deze zijn nog steeds duur.

Echter om een juiste prognosse te doen hoeveel een gasketel of mazoutketel tov elkaar besparen is koffiedik kijken. Daar dit niet alleen afhangt van het verbrandingsrendament. Het jaar rendament wat we moeten vergelijken houdt ook rekening met de overdimensionering ketel, stilstaandsverliezen , enz. en deze waarde is niet zomaar te berekenen.

voor 1000 euro koopge u een ketel met goede brander,heb er zelf eentje staan ,vorige heeft er 30 of nog meer jaren gestaan,en de gene die die afkeurd moet maar eens een goede rede geven waarom deze goedkope ketels niet goed zoeden zijn
is juist zoals bmw en mercedesrijders denken ook dat dat de wagen is
terwijlzij slechts op de 6 of 7 plaats eindige bij onderzoek

das regelrechte zever !
voor 1000euro kan je geen goede ketel met brander kopen

de vraag is ...wat noem jij een goede ketel ?

Warmte maken doen ze allemaal , de vraag is hoe , met welk rendement ed...

Voor 1000euro ,neen dank u
Daar maken ze tegenwoordig maar net een goede brander voor

Thomas

Marcelcm
1000€ voor ketel en brander,

voor een eenvoudige brander betaal je al rap 600€ dan kost je ketel maar 400€.

Een goed merk incl plaatsing zal ongeveer liggen rond de 3000 €.

Marcel

Ik moet de anderen bijtreden, voor die prijs krijg je nooit een degelijke ketel, en al helemaal geen die voldoet aan de huidige normen! Noem mij eens een voorbeeld?

Hans

noem eens een slechte ketel en branders met mazout

Marcel

Jij beweert dat je voor 1000 euro een goede ketel en brander hebt, 't is aan jou om namen te noemen.
Er zijn met de nieuwe regeling heel wat ketels afgevallen die niet aan de NOx-normen voldoen. Maar misschien zijn er nog wel linke verkopers die dat soort ketels 'onder de toonbank' verkopen. Ik ga hier geen merken zwart maken, daarbij ken ik ook alle ketels niet.

Hans

wat zou ik kunnen besparen met een nieuwe brander ??

Andy,

hoeveel je zou besparen met een nieuwe brander?

Als je dit wil beantwoorden moet je meer gegevens weten zoals wat is het verbrandingsrendament van de brander nu met welke waarden zoals CO2gehalte , roetgetal enz.

Als je brander nu bv draait met een CO2 gehalte van 9% en plaatst een nieuwe blauw vlam brander met een CO2 gehalte van 13,5% zou je een verbetering van 5% op je rendament. Echter hierbij wijzigt de schouwtemperatuur ook nog eens. waardoor deze besparing niet 5% meer eerder hoger zou zijn.

Maar ook bv roet ontwikkeling is van belang, want roet is een isolator. Dus een brander die meer roet maakt zal ervoor zorgen dat het rendament naar verloop van tijd sneller daalt, dan als je een nieuwe blauwe vlam brander plaatst die geen of zeer minimaal roet maakt.

Als ik een schatting moet maken met als je een nieuwe blauw vlam brander zou plaatsen 10 a 15%, echter dit is een schatting de waarde kan hoger of lager liggen daar over de oude brander veel te weinig gegevens zijn gegeven en het moeilijk is om het effect van een nieuwe brander op een jaarrendament te plakken.

Vraag de prijs eens bij CV DISCOUNT en je zal zelf snel de beslissing nemen de brander toch alleen te vervangen !

andy

Misschien omgekeerd redeneren.

Eerst bekijken wat je misschien aan je huis kan verbeteren betreffende isolatie en daar in investeren want met de verandering van ketel ga je vooral spelen op verbrandings- en ketelrendement
Als je huis goed geisoleerd is dan speelt de keuze van ketel veel minder van belang maar ik vermoed dat dit bij jouw niet het geval is. Hopen op een daling van 500l met een nieuwe ketel betekent wellicht dat je een grootverbruiker bent.
Denk aan het volgende: 10% besparing door nieuwe ketel op een verbruik van bvb 3000 l mazout is 300l maar 10% op 1500 l is "slechts" 150 l
Als er nog veel werk is op het gebied van isolatie dan kan je misschien met een paar kleine ingrepen( met alle fiscale voordelen en premies) ook gemakkellijk 10% (of meer)besparen.
Tips zal je voldoende vinden op dit forum.
Draai ondertussen rustig verder met je bestaande ketel en dimensioneer je nieuwe ketel na de verbeteringswerken op je verbeterde situatie.

Susses

Benny