Verwarmen bestaande vloer via de onderzijde | Ecobouwers.be

U bent hier

Verwarmen bestaande vloer via de onderzijde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sir Olf
10/04/2016 - 12:51

Onze living ligt boven de garage (beide +/- 60m2 en het is een betonplaat van 15 of 20cm dik). De garage is op straatniveau en de living op tuinniveau, de garage is dus aan 3 zijden omringd door grondmassa maar de lucht in de garage is wel droog. De vorige bewoners hadden een veel warmte afgevende ketel en boiler in de garage staan die zorgde dat het er nooit koud was (meer dan 20°C als de chauffages aan stonden of als we een douche namen). Nu hebben wij deze laten vervangen door een condensatieketel en op koude dagen wordt de vloer in de living nu ijskoud want in de garage is het dan minder dan 10°C). Tijdens deze werken liet ik ook de houtkachel die op de CV aangesloten was ertussenuit nemen. Dit omdat er teveel shortcuts waren en de chauffages daardoor niet te regelen waren. Nu blijkt dat als we wat stoken met hout deze warmte integraal in de schoorsteen verdwijnt. Dit omdat deze is ontworpen om een watervat erboven te verwarmen en niet om een ruimte rechtstreeks te verwarmen. Nu vroeg ik mij af of het technisch mogelijk is een buizensysteem te plaatsen tegen het plafond in de garage en deze aan te sluiten op de houtkachel en zo deze warmte te recupereren. Ik besef ook wel dat we dan niet met blote voetjes gaan rondlopen als de haard aan staat ...
Als dit mogelijk is vraag ik mij ook af of je dit zomaar aan eender welke chauffagist kan toevertrouwen.
 
momenteel twijfel ik tussen:
1) de vloer langs onder isoleren (de dunne garagepoort met kieren heb ik recent vervangen door een geïsoleerde) en op termijn een nieuwe houtkachel.
2) de plafondverwarming aansluiten op de huidige kachel en natuurlijk ook isoleren.

 

ps: Ik plaatste mijn vorig/zelfde bericht in het archief maar kreeg dus niet veel respons ...

1 Reactie

Reacties

afbeelding van AntonLaenen
10/04/2016 - 21:54

Het buizensysteem dat je beschrijft lijkt mij een goed idee maar zal zeer coplex zijn in uitvoering. Is de kachel nog recent? 

 

Indien de kachel niet meer al te recent is zou ik aanraden de leefruimte van de kelder/garage te isoleren, hierdoor zal je warmtevraag sterk dalen en het comfort stijgen. Daarna kan je een nieuwe en meer efficiente kachel plaatsen. 

 

Als je kachel nog recent is zou ik deze opnieuw op het verwarmingscircuit aansluiten en de fouten in de leidingen laten bekijken door een degelijk vakman. Uiteraard ook zo goed mogelijk isoleren dan. 

 

De reden waarom ik zelf het buizensysteem tegen het kelderplafond niet zou nemen is omdat deze installatie zeer complex zal zijn, je plaatst hiermee een tweede centraal verwarmingssysteem dat niet enkel op zichzelf moet kunnen werken maar ook met je bestaande systeem. 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.