verbouwing : gevelisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

verbouwing : gevelisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van greetje
22/04/2006 - 19:26

Hallo,

Allereerst een complimentje aan de mensen waarvan we ontzettend veel hebben geleerd door te 'grasduinen' op dit forum. Dit belet echter niet dat we nog (minstens) één probleem hebben.

Een tijdje geleden hebben we een typische 'niet' geïsoleerde woning gekocht... dragende muren, luchtspouw, gevelsteen, ... geen isolatie onder het dak, niet op de vloer, enkel glas,... enz.
Nu hebben we het plan opgevat om één van twee dingen te doen: grondig verbouwen tot LEW/PH of 'verpulveren' en een nieuwbouw zetten in houtskeletbouw. Eén ding is daarbij ontzettend spijtig : de enorme (energie)verspilling die met de laatste mogelijkheid verbondenis. Dus zochten we naar alternatieven om toch aan de verbouwing te kunnen beginnen.

Een kleine opsomming van wat we geleerd hebben : PUR op de vloer (wegens plafondhoogst), onderkappen van de dragende muren (en foamglass), grondige isolatie van het dak, vervangen van het (enkel glas) schrijnwerk, ... enz.
Eén vraag blijft steeds terugkomen : wat met die gevel ??? Na-isoleren en pleisteren, opspuiten met isolatie, ... Of, en dat is de concrete vraag : kan er niet op één of andere manier een soort 'geïsoleerd skelet' tegen de dragende binnenmuur gemonteerd worden zodat we helemaal ingepakt zitten in een deftig geïsoleerde schil ??? (Afkappen van de gevelstenen beschouwen we niet direct als een probleem.) En, indien ja, hoe doen we dat dan concreet (bv. 'grond-muur-aansluiting', luchtdichting,...) ???

Thanks &
Groetjes

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
22/04/2006 - 20:00

Greetje

" Nu hebben we het plan opgevat om één van twee dingen te doen: grondig verbouwen tot LEW/PH of 'verpulveren' en een nieuwbouw zetten in houtskeletbouw. Eén ding is daarbij ontzettend spijtig : de enorme (energie)verspilling die met de laatste mogelijkheid verbondenis. "
Nieuwbouw heeft een groot nadeel, de btw. Want als je afbreekt is het geen renovatie meer, en dus 21 ipv 6%, en dat scheelt een hap.
Enorme (energie)verspilling? Toch niet volgens mij. Je hebt natuurlijk verlies door de afbraak, maar de energie die je er zal moeten insteken om er een goede LEW of beter nog PH van te maken, zal ook vele keren groter zijn. Kortom, ik denk echt dat het niet veel uitmaakt, trouwens een nieuw PH zal op termijn zeker energiezuiniger zijn dan een renovatie LEW.

" PUR op de vloer " zeker niet de beste oplossing, tenminste als je aan gespoten PUR denkt, dat isoleert niet beter dan XPS. Best zijn harde platen in resolschuim, anders harde platen PIR of PUR (als het niet anders kan).

" onderkappen van de dragende muren (en foamglass)" zeker een aanrader

" grondige isolatie van het dak, vervangen van het (enkel glas) schrijnwerk, " uiteraard!

" wat met die gevel ??? "
1. spouw vullen met isolatie en aan de buitenkant extra isolatie op de buitenmuur, afwerken met hout, crepie,...
2. parament wegbreken en isoleren, afwerken zoals hierboven.
3. isoleren langs de binnenkant met een skelet en papiervlokkenisolatie.

Voordeel van 1 en 2 is dat alle kudebruggen in principe weg zijn, bij binnenisolatie moet je de nodige aandacht besteden aan de probleempunten zoals aanzetten van binnenmuren en vloeren.

" En, indien ja, hoe doen we dat dan concreet (bv. 'grond-muur-aansluiting', luchtdichting,...) ??? "
Dat is een kursus van een jaar. Er zijn zoveel details dar je dat niet zomaar kan uitleggen. Maar 1 ding is belangrijk, van elke hoek, verbinding, aansluiting moet je een gedetailleerde tekening maken, dan zie je onmiddelijk of de isolatie al dan niet doorloopt.

Hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.