Veranda renoveren | Ecobouwers.be

U bent hier

Veranda renoveren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van SXTC
06/06/2012 - 08:53

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Ik heb een nieuwe woning gekocht met een grote veranda die aan de keuken is gemaakt. Het deel van de keuken heeft wel zen eigen plat dak maar de veranda zelf heeft een ander dak met plastic platen (ongeveer 5m op 4m).

Het probleem is dat het dak net een zeef is wanneer het regent. Ik heb die gaten al eens dichtgemaakt maar er komen er steeds nieuwe. Kort geleden was het bijvoorbeeld een hittegolf van 3 dagen en het resultaat was dat er 2 van die platen in de breedte volledig zijn doorgescheurd (spleten van 1cm !). Ik heb ze weer gerepareerd maar ik heb echt geen zin om er steeds op te zitten en van binnenuit ziet het dak er lelijk uit met allemaal die herstellingen.
Ik dacht dat een zeil de warmte zou tegenhouden maar zelf met dat op het dak brengt het weinig op buiten dat de zonnestralen niet zo fel zijn als je eronder staat.

De situatie is als volgt:

- De platen die er op liggen zijn maar 1cm dik
- In plaats van platen uit 1 stuk heeft de vorige eigenaar er 2 tot zelf 3 per rij aan elkaar vastgemaakt.
- De binnenkant (ondersteuning) bestaat uit een houtenwerk waar een ander houtenwerk op leunt en daar heeft hij vreemt genoeg siliconen tussen gespoten.
- In plaats een groef in de gevel te maken en de platen daar in te laten schuiven (met de nodige afwerking natuurlijk) heeft de vorige eigenaar die gewoon tegen de muur geplaatst en er een laag pek over gedaan (die nu lijkt los te komen).

Onder het dak (in de veranda staan 4 radiatoren die nooit boven de 23°C gaan in de winter, dit is niet laag omdat het dak niet goed is geisoleerd).

Ik dacht eraan van heel het dak te vervangen maar nu twijfel ik al om gewoon heel de veranda te vervangen inclusief lijsten van de ramen & deuren.

Maar voor ik dit kan doen heb ik enkele vragen waarop ik hoop dat jullie een antwoord kunnen geven:

1) Welk dak kunnen jullie mij aanbevelen dat voldoet aan mijn eisen?
- Het moet een dak zijn waaronder ik geen zonnebril moet dragen om iets te zien, en waaronder ik uren naar een scherm kan zien zonder hoofdpijn te krijgen van de zon.
- Het moet een dak zijn die in de zomer de grootste hitte tegenhoudt en in de winter een beetje warmte binnenlaat.
- Het moet een dak zijn waarop je kan lopen (er liggen ramen van slaapkamers boven en ik wil niet dat de kinderen erop lopen voor een speelgoedje terwijl het dak misschien niet stevig is).
- Als het kan heb ik liefst een dak waardoor je de buiten helder kan zien (dit is uiteraard geen hoofdvereiste).
- Liefst heb ik een dak dat erg lang meegaat, als het kan een leven of toch minstens 15 jaar.

2) Momenteel heeft het dak houten steunen waarvan een hoofdsteun aanwezig is in het midden (& in de breedte) van het dak dat vast zit in beide muren. Vinden jullie het een betere optie om deze steun weg te halen en een andere oplossing te zoeken om zeker te zijn dat het dak goed ondersteund is?

3) De lijsten bestaan uit een wit plastic (lijsten van ramen & deuren) met een schuifdeur (die niet meer wil opengaan), enkele rolluiken die versleten zijn en een raampje. Denken jullie dat het nodig is om alles te vervangen om de ruimte beter te kunnen isoleren?

4) Indien ik alles laat vervangen, kan ik de huidige ramen hergebruiken?

Ik dank jullie alvast voor jullie hulp ! Als er foto's nodig zijn laat dan iets weten en dan zorg ik ervoor.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen want ik kreeg totzover nergens een antwoord, jullie zijn dus mijn laatste hoop.

15 Reacties

Reacties

afbeelding van wouter-10
07/06/2012 - 10:49

Dag,

naar welke windstreek ligt de veranda?

en ja, een paar foto's zullen zeker helpen.

groet

Wouter

afbeelding van SXTC
07/06/2012 - 19:15

Het moordende is dat wij op het zuiden liggen, vrijwel waar de zon op komt en op zonnige dagen hebben wij daar last van rond 10 uur smorgens tot ongeveer 6 uur savonds. Foto's kan ik morgen pas sturen want men vrouw is de fotocamera op het werk vergeten .

afbeelding van wouter-10
08/06/2012 - 14:59

 Is de veranda afsluitbaar van het huis of geïntegreerd? Een optie is om alles af te breken en een veranda te zetten met een geïsoleerd pannendak met oversteek én afsluitbaar van het woonhuis. Dus enkel de wanden in glas. Zo heb je in de winter en tussenseizoen zonnewinsten en in de zomer minder oververhitting.

groet Wouter

afbeelding van Hans Delannoye
08/06/2012 - 22:12

als orientatie is dat nogal verwarrend, op het zuiden waar de zon opkomt?  dat moet dan een andere wereld zijn?  of jullie staan wel héél laat op.  als je zon hebt van 10.00 tot 18.00 dan is je orientatie allicht dus zuid met een afwijking van 5 a 10° naar het westen.  dat is eerder een voordeel, want door het dak te beschaduwen ga je een belangrijk deel van de zon kunnen weghouden van je veranda.   maar beginnen moet je alvast met het geheel degelijk te isoleren, dat heeft zomer en winter z'n voordelen.

 

 

 

afbeelding van SXTC
08/06/2012 - 23:40

Wouter de veranda is geintegreerd aan de keuken en de living maar ik kan in de toekomst een deur plaatsen zodat de living afzonderlijk is, de keuken en de veranda zelf kan ik onmogelijk scheiden. Het idee van dat pannedak is nog niet gek maar helaas is de oppervlakte nogal groot waardoor de kosten dan weer te groot zouden worden.. Het huis zelf zou dan ook vrij donker worden.. Daarom hoopte ik of er geen zeer dikke platen bestonden die extreme temperaturen aankonden zodat er toch een minimum aan licht binnenvalt.

en Hans Delannoye, ik heb jouw reacties al verscheidene keren tegengekomen maar ik weet niet meer waar, kan het zijn dat jij ooit hebt gereageerd op forums over houtstoven? of misschien was het gewoon op bouwforums...

Anyhow

nee ik lig niet laat in bed en nee zo bedoelde ik het niet.. ik wil enkel zeggen dat als ze zon hier op komt, die al snel op het dak schijnt en er ook lang op blijft schijnen. (ben zelf ook fototoestel vergeten  XD)

afbeelding van robin demey
09/06/2012 - 02:33

Vervang het dak door een plat dak met 30-40 cm cellulose (zeer goede zomerisolatie).

Om licht binnen te trekken installeer je dan een paar lightways (zo'n lichttunnels). Deze geven heel veel diffuus licht (geen lichtbundel zoals van een koepel) en zorgen niet voor oververhitting in de zomer of koudegat in de winter.

Je kan er desnoods nog een groendak op maken, zodat je een buffer hebt in de zomer tegen de extreme hitte op de epdm EN mooier om op te kijken vanuit je ramen op de verdieping (nadeel is dat je het dan beter afkoppelt van je regenwatertank, moest je die hebben).

afbeelding van SXTC
09/06/2012 - 08:42

Met een cellulose dak bedoel je dus dakpannen met aan de binnenkant een cellulose bekleding ter isolatie.. correct?

Een groendak, is dat niet gewoon een soort mode van gras ofzo op je dak te hebben..allemaal goed en wel voor de natuur maar welk voordeel haal ik eruit om groen op mijn dak te hebben?

Ik ga er vanuit dat er geen andere oplossingen zijn als ik die kamer als veilige woonruimte wil gebruiken? Met beide voorbeelden zijn er wel oplossingen om hier en daar wat licht binnen te krijgen en het zou inderdaag een groot deel van het warmte probleem oplossen.

Maar ik vrees dat dit veel duurder zou zijn dan het plaatsen van een nieuwe veranda, niet? (wil het dit jaar nog kunnen vervangen)

De platen dat er bij mij momenteel opliggen zijn plastic platen van maar 1 cm dik, bij ons in de winkel "en" bij mijn ouders liggen er matte platen op van ongeveer 3.5 cm dik en daar zit nog geen scheur in. Uiteraard liggen zij niet boven de centrale verwarming en liggen zij in een betere windrichting met beschutting zodat de zon er nooit de hele dag volledig opzit. Maar ik heb gehoord dat er "ALLE SEIZOEN" platen bestaan van die dikte, kan het niet zijn dat dit ervoor zorgt dat zij niet meer scheuren onder de warmte?

Anders is het probleem eenvoudiger opgelost, hoef ik enkel een nieuw profiel & steunbalken aan te leggen en deze keer correct.

Met de huidige platen is het al 35.5°C geweest maar als het niet meer over de 30-32°C zou gaan zou het voor ons al goed zijn, vooral als we geen zon in de ogen krijgen en als deze platen goed isoleren + geen water doorlaten op termijn.

Als je deze foto ziet, de bovenste plaat is wat er op heel het dak ligt:

http://www.vd4.nl/webshop/34/Veranda-en-Overkapping/150/Polycarbonaat-pl...

Dit zijn de platen waar ik van zou willen weten of ze geschikt zijn, of denken jullie dat deze snel stuk zijn?

PRIMALITE
Hoog isolerend
HITTEWEREND
32mm 3800 1,4 123cm Satin 29%

http://www.plastiekvw.be/assets/Producten/PrijslijstenInclusief/Polycarb...

http://www.actieblokhutten.nl/veranda/dakplaten-polycarbonaatplaten.html...

(als er iemand nog betere/dikkere platen kent die wel aan mijn eisen voldoen, laat dan a.u.b. iets weten)

Tenzijn je echt denkt dat dit het probleem niet wegneemt, laat dan ook weten waarom.

(volgens wat ik gehoord heb is een glazen dak afgeraden omdat het onvoldoende isoleert en snel stuk is, klopt dit?)

Ik bedankt jullie alvast voor jullie hulp !

@ SXTC:
Ik had zelf een even grote veranda te herstellen en ben vorig jaar al eens uitgekomen op die platen van plastiekvw.be
Weliswaar is die veranda van mijn keuken en badkamer gescheiden met triple glas en geïsoleerde muren, waardoor mijn veranda zich buiten het "beschermde gedeelte" bevindt en 's winters niet verwarmd hoeft te worden.
.
Omdat je licht in de woonplaats via de veranda komt zou ik geen platdak nemen met maar een paar lichtkokers... dit is voor je veranda licht genoeg maar niet in je woonruimte...Ssluit je veranda zoveel mogelijk buiten je woongedeelte, desnoods met een (glazen) deur en een schuifraam . Dat zal enorm schelen op je verwarmingsrekening. En omdat die enkel door een glaswand en glasdeur te scheiden zijn van leefruimte en keuken, zou ik inderdaad opteren voor dat meerwandige plastiek uit categorie 3 van plastiekvw.
Sterk is het zeker en goed isolerend ook. Satin zal iets minder dan 1/3 van het licht binnenlaten, dan kan je evengoed kiezen voor opaal "Relax 5M" van U=1,1 wat nog beter isoleert. Als je meer licht dan dit wil kies dan "Primalite helder" waarbij nog 46% van het licht doorkomt tegen de huidige platen 80%. Het zal ergens kiezn zijn tussen meer licht of meer zonnewering en die keuze kan ik niet voor je maken... In ieder geval zijn deze meerwandige polycarbonaatplaten veel dikker dan de huidige en zal je dikkere profielen moeten installeren.
.
Als je verandaglas nog enkel is kan je je inderdaad afvragen  een nieuwe veranda te plaatsen. Ik heb net een paar offertes gekregen en de goedkoopste van 5m op 3,50m is een 5000€, zelf geplaatst. Alleen nieuwe meerwandige polycarbonaatplaten kosten je  20m² x 60€ = 1200€ en met je profielen en dichtingen belandt je tussen de 1500 en 2000€.
Je huidige verandaschuifdeur zal wellicht weer opengaan als je een spuitbusje siliconenolie in het rail spuit en het zand/aarde uit het rail wegborstelt. zo heb ik mijn overbuurvouw met succes geholpen. het spuitbusje heeft een hol rietje dat je wel onder je schuifdeur naar boven gericht kan buigen; binnen- en buitenzijde van het rail op die manier smeren. Deze ingreep kost je bijna niets en kan je alvast uitvoeren.

afbeelding van SXTC
11/06/2012 - 08:37

Carol Vandecasteele Ik bedank je voor je antwoord. Ik zou eerst foto's moeten plaatsen zodat je een beter idee krijgt van de situatie maar toen ik mijn fotocamera ging meenemen naar huis (ligt op werk) was er net een leverancier die mij heeft kwaad gemaakt door de goederen niet te leveren (had niet gebeld zoals afgesproken, had nog niet eens 15 min gewacht aan de deur). Blijkbaar vond zijn baas dat dit geldverlies was en dus moet die nooit meer leveren (leverde bij ons 2500€/maand gemiddeld). Eens kijken wat voor hem kostelijk gaat zijn als hij hoort dat hij niet meer moet komen hehe..

 

Anyhow ik zal er deze keer wel aan denken om hem mee te brengen. Ik denk dat er momenteel dubbel glas in die veranda zit (ramen & deuren) en dus is de vraag of ze deze kunnen hergebruiken samen met nieuwe lijsten.. maar dat moet ik aan de plaatser zelf vragen).

Ik zie je uitleg over afscheiden van de ruimte maar als je de foto's ziet, dan versta je waarom ik dat liever niet doe (rare indeling van het huis). De verandaschuifdeur van nu heb ik al willen openen maar er zit normaal een buis onder waarop die deur moet schuiven, echter die buis is afgebroken en zit er gewoon onder. Mijn dak is wel wat groter aangezien ik per ongeluk de afmeting had gegeven van het doek dat op het dak ligt en dat bedekt niet alles.

Heb even opnieuw gemeten en is rond de 6m op 5m50cm

 zo'n mentaliteit van niet wachten en zelfs niet telefonisch verwittigen waneer men komt jaagt me ook de gordijnen in hoor. Elementair is van rekening te houden met elkaar en afspraken te maken... want mensen spreken mensen.
.
de prijzen voor polycarbonaat zijn uit de website die je zelf hanteerde: vwplastics
Goed, je hebt 6 x 5,5 = 33m² dus wordt dat 33 x 60 = 2000€ voor de duurste polycarb platen en komen er draagprofielen en dichtingen bij zodat je snel rond de 3000€ zal belanden.
.
Een nieuwe veranda ken ik de prijs niet, maar het is nu ongeveer het dubbele van mijn oppervlakte dus neem ik het dubbele van mijn offerte (want dubbel zoveel materiaal): 12000 Euro. Toch een 9000 meer en bij de meeste verandafirma's zal dat het dubbele kosten. Dan zal je wel liever voor renovatie dan voor nieuw kiezen hee en dat geld liever geïnvesteerd zien in extra isolatie of een zonneboiler of electricteitsproducerende zonnepanelen....
.
Ik wacht voor de foto's om een beter idee te krijgen van de indeling naar licht toe en naar mogelijke/onmogelijke scheidingswanden in  glas/schuideuren. Wabnt zoals het nu is verwarm je de straat hee.

afbeelding van SXTC
11/06/2012 - 19:12

erm.. camera weer vergeten doordat ik mij moest haasten om op tijd thuis te zijn voor het eten (klant hield ons 30 min aan de lijn na de uren)..

Denk dat ik door stress dement wordt lol;

Carol kan je mij in de tussentijd een firma aanraden die redelijk is in hun prijzen en goed in plaatsing/afwerking?

Kzal dit keer echt mijn best doen voor die camera mee te brengen ! :S

afbeelding van SXTC
13/06/2012 - 19:52

Hier zijn de beloofde foto's van de bouw van het verandadak in kwestie.

Volgens mij is het door de eigenaar zelf verkeerd gezet (die dekstenen liggen erop omdat de wind het anders gewoon wegblaas, is bijna gebeurd hetzelfde jaar dat ik in de woning kwam).

Kleinere stenen liggen er op om het zeil tegen te houden (ligt nu opzij) voor wanneer het te warm wordt.

Zwarte strepen op het dak tonen aan waar verscheidene platen tegen elkaar vastgemaakt zijn, en ook hier en daar scheuren die zijn gerepareerd om tijdelijk verder te kunnen (volgens buur is vorige eigenaar er zelf doorgevallen maar dat zal je wel kunnen zien).

Tegen de muur is het dak niet eens afgewerkt, er is gewoon een laag pek tegen gedaan dat nu begint te lossen waardoor er ook aan de bovenkant van het dak (tegen gevel) water naar binnen komt.

Wat denk je nu? Wat zou ik allemaal zeker moeten aanpassen?

[IMG]http://i45.tinypic.com/2qxulix.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.tinypic.com/14ecoy8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.tinypic.com/29xisyt.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.tinypic.com/1z3se2v.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.tinypic.com/2ywsi6u.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.tinypic.com/2uzyw4k.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.tinypic.com/2zs6250.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.tinypic.com/9i946e.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.tinypic.com/2wnmsk4.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.tinypic.com/33mmotw.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.tinypic.com/ke927q.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.tinypic.com/ke927q.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.tinypic.com/qosgvr.jpg[/IMG]

 

hmm foto's werken op dit forum niet, je zal moeten knippen (of kopieren) en plakken in een ander scherm :/ (wel de [IMG] text niet mee kopieren !

 als ik de eerste foto's bekijk, (binnnenzicht) dan vind ik de staat vrij goed met natuurlijk abstentie van het dak..
Als ik de verdere foto's zie die van boven genomen zijn en het dak en de staat hiervan helemaal tonen, dan word ik bijna ziek... 
.
de foto van buiten  met rolluiken neer en de binnenfoto met rolluik opgetrokken vertellen me dat dit deel van raam en deur in vrij goede staat verkeert. O.K, ik zie geen details, het kan zijn dat hizer en daar de schuifprofielen en raam-en deurprofielen en binnenslag moeten grondig gereinigd worden, maar die kunnen nog een heel eind mee, heb ik de indruk, en het zou zonde zijn die veranda helemaal af te breken. Trouwens zelfs bij nieuwe veranda's wordt het dak laatst ge¨nstalleerd dus constructief gesproken is er niets op tegen om het dak te vernieuwen en de rest te laten staan.
.
Al dit materiaal voor een nieuw verandadak is te krijgen in de brico; ga maar eens naar Gamma of naar Brico-plan-it. En vraag naar polycarbonaatplaten 3-wandig (of meer dan 3) en laat je alles over profielen en dichtingen uitleggen. Er bestaat:  muurprofiel, zijprofielen, tussenprofielen, eindprofiel voor goot., dichtingsrubbers.  Dan weet je wat te bestellen bij een plastiekspecialist zoals www.plastiekvw.be
Het is niet zoveel gedoe om het zelf te plaatsen, kost alleen T-I-J-D.  Maar verandafirma's en klusjesfirma's laten vaak zeer lang op zich wachten omdat ze overboekt zijn. Alleen al een offerte kost gauw een maand, ondervond ik.

afbeelding van SXTC
17/06/2012 - 08:49

Heb je een mailtje gestuurd met info. De vorige eigenaar heeft het dat niet geplaats zoals had gemoeten, ook de lijsten zijn op de meeste plaatsen afwezig (omdat er vooraan geen plaats is om ze vast te zetten)

Daarom dat ik eraan dacht om de huidige ramen te hergebruiken in nieuwe lijsten om zeker te zijn dat alles op elkaar is afgestemd.

Ik doe liever kosten als ik daardoor vele jaren geen last meer moet ondervinden van de veranda, maar er wel van kan genieten want ik wil niet ieder jaar bezig zijn met de daken.

afbeelding van Roel P.
18/06/2012 - 13:25

Beste SXTC,

wij hadden in onze huurwoning een veranda met dezelfde opbouw. Kleefband aan de buitenzijde loste na enkele jaren, waardoor regen binnensijpelde. 

oorzaak ligt in de eerste plaats aan de gebruikte opbouw en kan enkel verbeterd worden door een nieuwe dakconstructie.  Die kunststoffen platen isoleren nagenoeg niets ( in ons geval was de veranda echter volledig afsluitbaar van de rest van de woning, zodat we niet moesten verwarmen in de veranda).

Hoe je het draait of keert, het zal wat geld kosten om dit in orde te brengen.

Wij hebben het niet gedaan, aangezien we toch een nieuwbouw gingen zetten.

 

Roel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.