ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte Heren,

Wij verkopen dit systeem nu al bijna 10 jaar op de Belgische markt, tot nu toe heeft niemand ( buiten technische mankementen die te wijten zijn aan de installattie van het toestel ) al geklaagt over lawaai hinder, te hoge uitgangsnelheden aan de roosters en het rendement.

Ik nodig jullie allemaal uit om eens naar een test opstelling te komen kijken bij Thermelec, of op batibouw paleis 12, zodanig dat jullie het systeem zien werken!!

Onze systemen worden door GEDIS aangeraden, U krijgt een deel terugbetaald indien U een symphony systeem plaatst.
(ongeveer 150 €).

Trouwens kan ik U meedelen dat ons systeem getest geweest is en een geldig certificaat bezit naar rendementen toe.Vele fabricanten geven hun rendement bij nullast en niet in werking met buizen aangesloten!! Onder onze klanten bevinden zich ondermeer MATEXI, Bostoen,... waarbij een kijkwoning wordt aangeboden en waar de debieten en rendementen te meten zijn aan de roostertjes.

U moet ook eens naar onze prijzen kijken, voor een volledige installatie ( alles erop en eraan ) betaald U tussen de 2000 en 2500 €.
U kan inderdaad een systeem vinden op de belgische markt die een iets beter rendement heeft ( midden 2006 zullen we deze systemen in ons gamma opnemen )maar naar prijs toe enorm duur is... kijk maar na...

groeten,

Reacties

Phillipe,

ik vermoed dat je ondertussen toch moet doorhebben dat 'verkooppraat' hier niet past.

Verkooppraat:
- wij verkopen dit systeeem al 10 jaar? Er zijn er nog meer die al lang op de markt zijn.
- Gedis raadt jullie systemen aan? Kan je de exacte bewoording hiervan eens geven? Ik vind in ieder geval niets in de Gedis documenten die ik ken. Ben je daar dus wel zeker van dat Gedis jullie systeem aanraadt? De Gedis premie van 150 Euro krijg je ook voor andere systemen. Ik zie hier echt geen argument in.
- waar zijn die certificaten, wat zijn de resultaten hiervan?
Beweren dat de concurenten op nullast testen is goedkoop. Strikt genomen maakt dat niet zoveel uit op voorwaarde dat iedereen zijn testen op dezelfde manier doet. Niets houdt je trouwens tegen om naar het passiefhuis instituut in Duitsland te stappen en je toestel te laten testen.
De huidige wetgeving geeft je normaal zelfs de toestemming om vergelijkende testen te geven.
- Matexi, Bostoen...? misschien wil dat gewoon zeggen dat jullie de goedkoopste zijn en dat die firma's besparen op kwaliteit. Ik zie hier enkel een "verkoopspraat" argument in.
- Als ik kijk naar de prijs van jullie ventilatieunit is die idd wat goedkoper dan andere 'betere' systemen. Daarnaast is er jullie lager rendement (20%?) en meerverbruikende vetilatoren. Ik zou de andere zeker niet enorm duur noemen. Ik verwacht dat het prijsverschil zich binnen de 5 jaar terugbetaald. Iemand die de uitdaging aangaat van de berekening?
Het is trouwens niet zo dat er 'een' systeem is op de belgische markt is dat een beter rendement heeft. Er zijn er heel wat. En die zijn niet allemaal daarom veel duurder.

Zoals je zelf zegt, brengen jullie binnenkort ook zo een 'enorm duur' toestel uit. Vermoedelijk zal je dat dan als het beste naar voorbrengen en zal het zijn meerprijs plots waard zijn. Allemaal verkopers logica dus.

Voor constructieve inhoudelijke discussies ben je nog steeds meer dan welkom. bv doe eens een poging de kost te geven van 1 jaar verbruik van jullie unit. Dan kunnen we oordelen of jullie toestel zijn goedkopere prijs waard is.

Walter

Mijn vorige posting:

LGH-15 150 m3/h 706 €
LGH-25 250 m3/h 1050 €
LGH-50RX4 500 m3/h 1735 €

Dit zijn kruisstroom WW met speciaal behandeld papier dat alleen damp doorlaat, maar geen CO, CO2 enzoverder. Blijkbaar gebasseerd op het feit dat h2o een kleine molecule is.

Als we rekenen op 30 m3/h/persoon, dan is het kleinste model al genoeg.
Onderhoud is om de 2 jaar de lossnay core kuisen en elk jaar de luchtfilters.
By-pass is ingebouwd.
Waarschijnlijk gaat het om DC motoren maximum 107 watt verbruik voor het 150 m3/h model. Constante flow wordt niet expliciet vermeldt.
Rendement tot 80%.

Priojzen komen van de Italiaanse site. De Nederlandse site geeft geen prijsinformatie (zal waarschijnlijk niet geweten mogen worden hier) Zou anders te goedkoop zijn voor de consument.
Ik vermoed dat deze unit gebruikt wordt als onderdeel in systemen van complete installaties. Mitsubishi is hier waarschijnlijk een soort OEM fabrikant.

Van de tegenstroom systemen heb ik nog geen OEM fabrikant gevonden.

Gebruiken deze ook een papieren core element (weliswaar speciaal behandeld papier)?

Moesten de OEM fanrikanten van de units bekend zijn, systemen zouden dan goedkoper zijn en veel sneller terugverdiend zijn.
Probleem is wel het onderhoud of bij problemen. Dan is de dealer natuurlijk wel nodig.

Maar het blijft een geheimzinnig gedoe. Waarschijnlijk zijn er maar een beperkt aantal fabrikanten van de core van deze systemen.

Ook al is het rendement lager,weegt dat af tegen de hogere prijs van de duurdere types? Wie weet wat komt er uit binnen 10 jaar?

Phillipe,

Bedankt voor de uitnodiging, maar ik zou niet weten wat de mensen die dit forum bezoeken kunnen gaan doen bij een firma die reeds 30 jaar elektrische verwarming promoot !

Wat de ventilatie betreft kan ik kort zijn.

Op het eerste zicht lijkt de warmtewisselaar van het kruisstroom type te zijn (verbeter mij als ik mis ben, ik vind daar op jullie site geen info over)

De betere systemen hebben een tegenstroom warmtewisselaar, of zelfs een kanaal-tegenstroomwarmtewisselaar, en daardoor een veel hoger rendement.

Wat ook meteen opvalt is het zeer hoge stroomverbruik van de ventilatoren.

Als je je huis elektrisch verwarmt valt het natuurlijk niet op dat de ventilatie continue een paar honderd watt nodig heeft.

dirk

Helaas voor Thermelec bestaat er een officiele test van hun apparatuur. Die vindt up op de volgende site : http://www.hvi.org/displayindustrynewsalphasub.cfm?industrytopicnbr=577. Daar zijn heel wat Amerikaanse toestellen op dezelfde manier uitgetest.
Hun toestel is de Fantech Symphony.

De interessantste waarde is de "sensible recovery efficiency", waarbij ook rekening wordt gehouden met het energieverbruik van de ventilators. De Symphony haalt hier bij een debiet van 57 l/sec 56%. De beste toestellen komen boven de 80 %.

Beste,

indien U hiermee bedoeld dat een installatie tss 2000,00 en de 2500,00 euro kost, met een apparaat waarvan het rendement slecht +/- 60% is dan kan u reeds uit uw natte droom halen ... bij ORCON ken je voor dezelfde prijs een installatie pakket kopen met 90% rendement.

Nice try ...

jl

Bob

Interessant, maar niet voor Thermelec vrees ik. Tenminste als hun toestel inderdaad de Fantech Symphony is. Hoe heb jij dat gevonden?
Buiten het toch al niet schitterende resultaat van de warmterecuperatie, gebruikt dat toestel ook nog eens drie keer zoveel stroom als een modern europees toestel, ik neem aan dat zij nog met AC-motoren werken. Maar zelfs met de warmte van de ventilatoren erbij haalt ie nog maar 70% bij 140 m³/h.
Benieuwd wat hun sales manager daar op te zeggen heeft.

Hans

tot nu toe niks

Pol

Zoals je uit de reactie's kan opmaken is het toestel de naam warmterecuperatie nauwelijks waardig. Was zo'n toestel, bij gebrek aan beter, nog aanvaardbaar begin 1990, vandaag de dag is dat een volledig achterhaald concept.
De kritieken werden ook niet weerlegd (ze zijn gebaseerd op cijfermateriaal van een testlabo) door de Belgische verdeler die eerst op dit forum het lof van z'n toestel kwam zingen maar nu zwijgt als vermoord.

Hans.

hallo,
iemand ervaring met de firma stroomop/luchtop in Kuurne.
Zouden een soort "ventilatie drive-in" hebben waar je als particulier je volledige installatie kan laten berekenen en afhalen...
Werken voor balansverntilatie met ORCON en Stork-air.
Zijn dit betrouwbare merken ?

http://www.stroomop.be/luchtop/index.html

iemand reeds mee samengewerkt???

Geert

Buis is buis, daar zit niet zo veel verschil in.
Stork is geen echt balansventilatietoestel. Orcon wel (tenminste indien met AWW), maar er zijn toch nogal wat opmerkingen op dit toestel te lezen geweest de laatste tijd.
Mijn enthousiasme voor hen is al lang bekoeld.

Hans

Geert,

Ik denk dat je redelijk wat mensen op dit forum gaat aantreffen die bekend zijn met de firma Stroomop/Luchtop. Ga maar eens op zoek naar de naam Ludwig Van Wonterghem op het forum. Hij is de persoon achter de firma

Ik denk dat stroomop nu meer met Pellets bezig is. Ik ben 6 maanden geleden bij hun geweest voor een offerte en nog niets gekregen.

Op batibouw stond hij enkel nog met pelets.

Jammer,

Pierre

Geachte Heren,

De reden waarom ik hier eventjes niet geweest ben is duidelijk, verschillende invoerders van ventilatiesystemen boxen tegen elkaar op om het beste systeem voor te stellen!!

Dat we momenteel qua rendement niet het beste systeem hebben zijn we van bewust, het was ook niet de bedoeling een rolls royce in de ventilatie te presenteren!! Doch kunnen we voor een aanvaardbare prijs een degelijk systeem aanbieden!! In tussentijd zijn we op zoek gegaan naar een beter systeem.( hoog rendement + 95%, dc ventilatoren, tegenstroom wisselaar en zakkenfilters!!)
zo zullen we binnekort dit ook kunnen aabieden, daar de vraag ernaar duidelijk stijgt!

Doch wil ik even vermelden ( na meer dan 10 fabrikanten van ventilatie met warmterecuperatie te hebben ontvangen )dat geen één een rendement boven de 90% aangeeft in hoge stand. Zo zie je maar dat met deze rendementen kan worden gespeeld en deze telkens in nullast of lage snelheid vernoemd worden!!!

groetjes,

Philippe

" Doch wil ik even vermelden ( na meer dan 10 fabrikanten van ventilatie met warmterecuperatie te hebben ontvangen )dat geen één een rendement boven de 90% aangeeft in hoge stand. "
Ik heb in een vroegere reactie al aangehaald dat je eens in het TZWL bulletin oet kijken. Paar voorbeeldjes:
merk A 187 m³/h, 148 Pa, 21° en 36% RV binnen, -3° en 80% RV buiten, rendement WW 89%
merk A 187 m³/h, 148 Pa, 21° en 46% RV binnen, 4° en 80% RV buiten, rendement WW 92%
merk B 200 m³/h, 130 Pa, bij dezelfde randvoorwaarden resp. 98 en 99%.
Ik geef graag toe dat deze laatste een buitenbeentje is, het eerste type vind je veelvoudig terug. En geen gespeel met nullasten e.d. zoals je uit de cijfers kan zien.

Misschien moet je je toch eens beter informeren.

Hans

Hans,

Dit kan waar zijn, maar waarom volledig gaan toespitsen op enkel het rendement... Je moet eens eerlijk zijn... als je 98 tot 99% rendement hebt, moet je ongeveer 24,... °C terug inblazen bij een afzuigtemperattur van 25°C.... Haalbaar?

En is de luchtkwaliteit die je binnenhaalt in de woning dan van minder belang???? Welke filters gerbuiken ze... Ik denk rendement is één ding, maar kwaliteit is een ander grote factor mijn gedacht...

Groetjes

Beste Philippe,

Informeer u eerst eens een beetje aub vooralleer u hier nog meer onzin uitkraamt.

Dank u

dirk

Beste Hans,

Waar kan ik dit 'TZWL bulletin' inlezen ?

Frank

Philippe

Vermoedelijk ben jij, net als de meeste mensen absoluut niet bezig met het energieverhaal. Onbegrijpelijk als je de evolutie van de fossiele brandstoffen ziet. Nog sterker, enkel in dit apenland is dat het geval. Probeer zo'n Symphony maar eens te slijten in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, enkel landen waar ventilatie ingeburgerd is. Natuurlijk zijn er landen waar zulks wel aan de man kan gebracht worden, ontwikkelingslanden als de USA b.v.
En ik heb al meermaals aangehaald dat thermisch rendement niet alles is, ook de electrische efficientie is erg belangrijk (en de dichtheid, enz), maar - neem me niet kwalijk - daar scoren het type toestellen dat jullie verkopen nog erbarmelijker.
Een degelijk toestel met warmteterugwinning haalt probleemloos een thermisch rendement van 90%, en bij 100 Pa en 150 m³/h blijft een fatsoenlijk toestel onder de 0.40W/m³. Bij de Fantech is dat minstens het dubbele!
De luchtkwaliteit is natuurlijk belangrijk, daarom ga je tenslotte ventileren. G4 filters zijn in de meeste toestellen standaard, voor mij is een F6 in de aanzuig van de buitenlucht een minimumvereiste.

Hans

Beste Hans,

Juist wel!! Daarom dat we ook naar de noden van de markt kijken en een nieuwe groep gezocht hebben.

Deze nieuwe groep zal midden dit jaar verkocht worden en heeft een rendement van > 95% en zakkenfilters ook de is er de mogelijk van met het recuperatiewiel te werken i.p.v. een tegenstroomwisselaar.

Ons probleem was dat we geen groepen verkopen die reeds op de Belgische markt aanwezig zijn.

Bij de zoektocht hebben we de bestaande groepen vergeleken om te trachten alle positieve elementen naar ventilatie toe te bundelen tot één groep.

Groetjes,

Philippe

Dan gaat het om de Recoupaerator (in Nederland verhandeld door Techneco) neem ik aan? Het warmtewiel overtuigd mij niet, al hebben ze er flink aan gewerkt.

Hans

Hallo,

thermelec komt op de markt met hun Green Line. Ze hebben een GL3 en een GL4. Als ik het goed begrijp en het forum wat volg, voldoet dit systeem nu wel aan de verwachtingen?!
Gelijkstroommotoren, tegenstroomwarmte wisselaar, rendementen van boven de 90%, automatische bypass en vorstbeveiliging.
Heeft er iemand al ervaring mee?
Zijn ze nu op de goede weg?

groeten,

Marleen

Controleer eens het aantal decibels?
Mon

Gegevens van de GL4 :

stand 1,2,3
luchtdebiet (m³/uur) : 200, 330 en 400 m3/uur
vermogen (W) : 30, 73 en 129
geluid (dBA) : 51, 57 en 60

Is dit in lijn met andere toestellen?

groeten

Hans,

Je zegt dat de recoupaerator met warmtewiel je niet overtuigt. Waarom niet?
Mij lijkt het wel een degelijk en interessant toestel, des te meer owv de lage dollar.
Ik vind die vochtrecuperatie interessant. Droge lucht is vaak een probleem bij balansventilatie. En wij hebben parket dus liefst geen té droge lucht.