vensterglas1.1-gelaagd: :hoe plaatsen? | Ecobouwers.be

U bent hier

vensterglas1.1-gelaagd: :hoe plaatsen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lucvt
04/01/2006 - 00:06

Timmerman plaatste eind 2005 hoogrendementsglas ++ 1.1 met 1 gelaagde zijde. De gelaagde kant (2 glasplaten van 3 mm met kleeffolie) werd naar binnen, dus naar het interieur toe geplaatst. De andere glasplaat van 4mm met de coating erop, werd dus aan de buitenzijde van het raam geplaatst. Spouw is 15mm met argon.
Doordat de gebruikelijke firmasticker "binnenzijde of interieurzijde" ontbrak, heb ik twijfels bij de plaatsing. Door de bouwstop kan ik fabrikant Soliver niet contacteren.

Op internet zegt 'Keurkozijn.nl' dat de plaatsing zo moet. Andere sites beweren dat de coating de warmtestraling in huis dient te houden en dat die coatinglaag dus aan de glasplaat aan de interieurzijde moet zitten. Nu zit de coating, van interieurzijde gezien, op de buitenste glasplaat zodat de weerkaatste warmte m.i. in de spouw blijft zitten, in plaats van optimaal in de living te stralen. Heeft iemand raad en zekerheid?
Over de twee soorten glasplaten heb ik zekerheid. Dunste plaat is gecoat en dikste is gelaagd. Code glas is 1623 - Solitherm.
Dank bij voorbaat voor elke raad of ervaring.

4 Reacties

Reacties

Luc,

De dunste glasplaat met de coating komt best aan de binnenzijde.
De gelaagde glasplaat kan aan de buitenzijde geplaatst worden.
Tenzij het een raam is, dat in een dakvlak gelegen is.
Voor deze ramen moet de gelaagde zijden zich aan de onderzijde bevinden.
Dit om bij glasbreuk te voorkomen dat glas naar beneden zou vallen.

Groeten,

Lucien

afbeelding van lucvt
09/01/2006 - 23:32

Lucien

bedankt voor het advies, maar het glas werd inmiddels met silicone afgewerkt. Fabrikant beweerde dat het gelaagde glas aan de binnenkant moet, ondanks dat de gecoate metaallaag op de andere glasplaat ligt.

Mijn timmerman volgde aldus het advies van Soliver.

Toch wel straf dat er zo weinig zijn die deze vraag konden beantwoorden. Via het glas verliest een huis immers heel wat warmte. Op website van St Gobain wordt dit soort glas "(meestal) met de gelaagde glasplaat aan de binnenkant geplaatst". Weerom geen absolute zekerheid en er volgt ook geen precieze uitleg over de coating of de terugkaatsingswijze van de infra-roodstraling.
Uw uitleg lijkt me evenwel het meest logische.

NB Bij drievoudig glas moet de gelaagde zijde aan de binnenkant zitten. Maar door de hoge kostprijs (glas en vooral raamkozijn aanpassen) liet ik die optie vallen.

Groeten

afbeelding van mc-1
10/01/2006 - 22:04

Luc,

Gelaagde glasblad zit in normale omstandigheden steeds aan de binnenzijde. (Vermoedelijk koos u voor gelaagd glas uit veiligheidsoverwegingen en dan wordt er van uit gegaan dat een mogelijke inbreker zich mag verwonden aan de buitenruit, en uzelf hebt nog extra veiligheid als u aan de binnenzijde tegen die ruit zou vallen, de zogenoemde doorvalbeveiliging). De coating wordt bij gelaagde ruiten (en dan bedoel ik dubbel glas) effectief op positie 2 geplaatst (binnenzijde van de buitenste ruit) omdat dit op gelaagde ruiten (voor zover ik weet) niet technisch mogelijk is. Dus uw constructeur heeft volgens mij het glas er goed in gezet.
Ter info, bij een dubbele beglazing wordt er steeds over 4 posities gesproken :
pos 1 : buitenzijde buitenruit
pos 2 : binnenzijde (spouwzijde) buitenruit
pos 3 : binnenzijde (spouwzijde) binnenruit
pos 4 : buitenzijde binnenruit

Margo

afbeelding van lucvt
10/01/2006 - 22:27

Margo

ik ben het uiteindelijk met u eens . Hartelijk dank voor het advies.

De metaalcoating volgt inderdaad op de binnenkant van de niet-gelaagde glasplaat. Alle productiesystemen hanteren blijkbaar dit principe. Het verlies aan isolatiecoëfficient zou volgens de fabrikant evenwel minimaal zijn. Hij beloofde me een technisch verslag op te sturen.

Bedankt voor jullie advies. De vraag lijkt me nu voldoende beantwoord te zijn.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.