vacuüm collectoren of vlakke plaat? | Ecobouwers.be

U bent hier

vacuüm collectoren of vlakke plaat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van walter-5
17/09/2007 - 15:59

Ben van plan een Thision te kopen 9KW of 13KW
Nu is de vraag zijn hun vacuüm collectoren heatpipe goed?
De buizen zouden ZW gaan liggen.

Heb al gehoord dat Vaillant 5000 vacuümbuizen heeft moeten terug roepen.
Elco had vroeger ook problemen (10 jaar geleden)maar hoe tegenwoordig met hun vacuüm collectoren?

Heb geprobeerd op de Duitse forums er wat meer over te weten, maar mijn Duits is zo slecht , dat ik er niet aan uit kan.

37 Reacties

Reacties

afbeelding van henri-6
17/09/2007 - 19:26

Bij kamp c hadden ze ook vaccum collectoren en naast dat ze erg duur zijn zijn ze ook (nog) kwetsbaar. Ook daar waren al een aantal collectoren defect.

afbeelding van dirk vh-1
17/09/2007 - 20:13

En wat is jullie mening/ervaring met de vlakke kunststofplaat (polycarbonaat - UV-coating) zoals o.a. de collector van bulex?

Dirk

afbeelding van walter-5
18/09/2007 - 08:19

over die vacuüm buizen, de meeste klagen over oude modellen of over firma's die met een nieuw model uitkomen.
Daarom wou ik weten of die van elco (ASTRON) misschien beter zijn.
Want die zijn nu toch al een tijdje op de markt, dan hebben ze toch de kans gehad om ze te perfectioneren.

afbeelding van jailwalker
20/09/2007 - 09:30

Walter, wij hebben recent 8m² E**O ASTRON vacuum buizen liggen icm zonneboiler en een Thision van 17kw. Werkt tot nu toe prima, de thision heeft nog niet moeten werken :)

Geen enkel merk is uiteraard vrij van eventuele mankementen ...

afbeelding van walter-5
20/09/2007 - 12:54

jailwalker, 8 M2 buizen, gebruik je hem dan ook voor ondersteuning van de verwarming? (want 3 M2 is toch al genoeg voor sanitair water)
Hoe groot is je boilervat?

afbeelding van MET architectuur
20/09/2007 - 13:02

jailwalker,
ben ook wel benieuwd naar je configuratie?
heb een beetje dezelfde opbouw in gedachten maar dan met 6m² en ondersteuning van vloerverwarming
mogen we ook prijzen weten?
Ben je tevreden van de service van E**O?
Vanwaar de keuze van E**O?
(als je dat ethischer vind mag je ook mailen)

Andere mensen ervaring met E**O?

afbeelding van MET architectuur
20/09/2007 - 14:47

ivm E**O vind ik het toch maar raar dat die astron st buizen schijnbaar enkel op de Belgische website staan vermeld, en niet op die van andere europese landen...

afbeelding van MET architectuur
20/09/2007 - 14:51

maar je vind ze wel op andere sites in die landen, beetje warrig allemaal, nog iemand iets zinnig over de heatpipes??

afbeelding van walter-5
20/09/2007 - 18:36

mij mag je ook alle info doormailen over elco ervaringen!!

afbeelding van Anonieme gebruiker
23/09/2007 - 02:59
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het voordeel van vacuum is minder warmtegeleidingsverlies naar de lucht toe. De meerprijs haal je er dan ook pas echt uit in een koud klimaat.

afbeelding van jailwalker
24/09/2007 - 06:09

Zonneboiler is 750liter en dient uiteraard ook om een 150m² vloerverwarming te ondersteunen (geen radiatoren). Heb voor de Elco Thision gekozen als naverwarmer om zijn diep modulerend vermogen en ook wat laten leiden door de brander opbouw (gewoon goed gemaakt). Ik had eerst een 13kw model in gedachten maar de sanitair man dacht dat die eventueel zou tekort zou kunnen schieten op het moment dat de vraag naar sanitair warm water heel hoog is, vandaar dat het de 17kw is geworden.

afbeelding van solar s
29/09/2007 - 22:54

beste mensen...we zijn producente van colectoren en warmtewiselars / boilers uit Kroatie...we zoeken partners om handel te drijven...door onze colectoren en boiler stromt speciale "medium"...medium kan temperatuur tot 400 C verdragen...temp. van medium in onze boilers is 110/120 C...in Nl is en test station...vanaf 7.juli 2006 tot 7 juli 2007 is voor bijverwarming 225 kw gebruikt...er is voldoende info. aanwezig...recent in Frankrijk en project afgelevered...

afbeelding van chathanky
29/09/2007 - 23:10

Een link naar de info lijkt me interessant om te vermelden.
Hoe ga je met de veiligheid om 120 graden is een riskante bezigheid als je niet weet wat je doet.
Een klusser die zijn cv systeem laat leeglopen staat er niet bij stil dat bij het vullen een kokend hete wisselaar vult wat nogal kwalijke gevolgen kan hebben.

Wat is het werkingsprincipe?

afbeelding van lambert-2
29/09/2007 - 23:22

interesse zeker.
Dacht slim te zijn en kovacevic.nl eens in de browser te droppen. hehe, ben jij dat misschien??

Zoals chathanky al zei, iets meer info graag. We zijn zeker geinteresseerd.

afbeelding van solar s
29/09/2007 - 23:26

hoi...gehele system is niet onder het druk...expansie van medium is 5 % we nemen 10 % in praktijk...bij de projekt in Frankrijk zijn 4 colectoren elk 15 buizen gebruikt...door gesloten circut stroomt medium dus door colectoren en door warmte wiselaar...in warmtewiselar zijn koperen pijpen met sanitairwater welke warmte van de medium transporteren naar de gebruiker...medium heb mogelijkheid dat zich 4 x sneler opwaarmt en 4 x langzamer afkoelt dan de water...wij gebruken speciale pompen welke hooge temperatuuren kuunen verdraagen...we heben overschot aan de temperatuur en voor dit overschot wordt en nieuw system ingebouwd om elektra op te weken...trouwens in Frankrijk woordt huis van cca 200 m2 verwaarmt en sanitair water geleveerd...onze warmte wiselars heben verwarmings elementen in gevel van langdurige bewolking...dit is winterstand en zomer stand is via warmtewiselar opwarming van de zwembad...bij beide standen is levering van sanitairwater aaanwezig...

afbeelding van solar s
29/09/2007 - 23:32

hier zijn geen geheimen met de namen en brouwsers als julie serieus denken dan is het mogelikk buiten forum op de hoogte te blijven ...met foto's en dergelijke...we willen verkopen i to je to a of te wel dit is dit ...cao

afbeelding van chathanky
29/09/2007 - 23:58

Kijk eens aan, en wat is het voordeel dat dit medium 4x zo snel opwarmd en 4x langzamer afkoelt dan water.
Ik vat dit niet helemaal, kun je hier iets verder op in gaan?

Het risico als je 120 graden overbrengt op sanitair water dat dit kan gaan koken.
Niet dat ik zeg dat het onmogelijk is dergelijke systemen bestaan al jaren.
Maar met ondeskundig gebruik kleven er gevaren aan, zo`n systeem moet voor de huiselijk gebruik hufterproof zijn.
Praktisch gevaar is als je je sanitair water aftapt en dit later weer gaat vullen en de wisselaar gaat vullen van 120 graden kan lijden tot onaangename verassingen.

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 00:33

voordel van de medium dat hij snele. opwarm. en langs.afkoelt is dat bij slechtere weer geacumulerde warmte langer in de wiselar blijft en dat de naverwarming later platsvindt... wat warmte betreft afname wordt geregeld door drie taps ventilen...of zo iets ik ken niet de juiste NL woord voor...het is niet zo dat temp. in de wiselar altijd 110/120 grade is ...dit wordt geregeld doormidel van berekeningen hoveel kw is nodig voor bepalde gebouw...doordat we veel energie kuneen ontnemen van de zon is en problem ontstan waar gaan we met de energie naar toe... vorlopig zijn de winteren en zomer standen uitkomst...dat betekent dat voor huizen met zweembad is en uitkomst...maar voor "gewone" man zijn we dit aan oplosen door midel van produktie van elektra via de overschot temperatuur in de wisselar...stel voor we heben nodig 70c voor sanitair water rest van de warmte gaan we gebruiken voor de produktie van elektra...omdat julie tehneuten zijn wil ik weten wat denken julie hoe is het mogelijk om elektra te produceren uit medium met de warmte van cca 60c...bovendien bestaat mogelijkheid om in speciale kelders duizenden liters van medium te plaatsen en daarvanuit via wisselars te tarnsporteeren naar de gebruiker...trouwens temperatuur in colector is ruimm 200 c als de medium is in stilstand...

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/09/2007 - 00:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het voordeel is dat je het 'medium' sneller kan rondpompen en dus minder warmtetransportverliezen hebt. Maar als de warmtecapaciteit 4x lager zou liggen dan die van water zal je 4x langer moeten pompen en gaat dat voordeel teniet.

Ik ben zeer benieuwd naar de samenstelling van dit medium en dan vooral naar de warmtecapaciteit en eventuele schadelijkheid.

afbeelding van chathanky
30/09/2007 - 01:00

Ik zie geen enkel voordeel dat een medium 4x sneller opwarmd en 4x langzamer afkoelt voor dit doel.

Neem een collector van 1m2 en een wisselaar met een afgifteoppervlak van 1m2.

Normaal als je een collector van 1m2 hebt en een opname van 1000 watt dan geeft de wisselaar dit af en heeft daar aan 1m2 genoeg aan.
In dit geval heb je een opname van 1000 watt aan een wellicht een kleinere collector maar om die warmte over te dragen is een 4x zo grotere warmtewisselaar nodig.

De hoeveelheid energie blijft ten alle tijden het zelfde, winsthaal je dus nooit uit zo`n principe. Enkel een kromme opname afgifte verhouding wat zorgt voor meer materiaalverbruik..

Als de zon 1000 watt per m2 afgeeft zal je toch de benodigde oppervlak nodig hebben om dit vermogen op te vangen. om dit te bufferen zit je aan de grenzen van het kookpunt van water. Er zijn andere media die een hoger kookpunt hebben maar die nemen minder vermogen op dan water.

Ik kan geen voordeel zien dat je met een hoger medium temperatuur voordeel gaat halen uit het verwarmen van je huis en voor sanitair water. Wie een idee heeft mag het aandragen.

En de werking van de vloeistof die 4x zo snel warmte opneemt en 4x zo langzaam afgeeft (simpel gezegt 8x zo snel warmte opgeeft dan afstaat) geloof ik niet in.

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 01:04

ha,ha, medium is groot geheim ...milieu vriendelijk...niet brandbaar...voor altijd...als medium woordt 4 jaar onafgebroken blotgestelt aan de temp. boven 400 braden verlist hij zijn energie acumulatie waarde...

medium woordt sneler gepompt als zijn viscoziteit is optimal bereikt dus nabij 100 c...voordel ligt in dat de medium is in de staat langer tijd hooge temperatuur aantehouden dan de water omdat medium 4x langzamer afkoelt dan de water...snelheid van de transport van de medium is dit geval niet relevant...alen acumulatie telt en optimale isolatie van de transportbuizen van colector tot de boiler / wiselaar...en naturlijk zo kort mogelijke afstand tot de boliler...

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 01:21

ha,ha, medium is groot geheim ...milieu vriendelijk...niet brandbaar...voor altijd...als medium woordt 4 jaar onafgebroken blotgestelt aan de temp. boven 400 braden verlist hij zijn energie acumulatie waarde...

medium woordt sneler gepompt als zijn viscoziteit is optimal bereikt dus nabij 100 c...voordel ligt in dat de medium is in de staat langer tijd hooge temperatuur aantehouden dan de water omdat medium 4x langzamer afkoelt dan de water...snelheid van de transport van de medium is dit geval niet relevant...alen acumulatie telt en optimale isolatie van de transportbuizen van colector tot de boiler / wiselaar...en naturlijk zo kort mogelijke afstand tot de boliler...

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 01:22

ha,ha, medium is groot geheim ...milieu vriendelijk...niet brandbaar...voor altijd...als medium woordt 4 jaar onafgebroken blotgestelt aan de temp. boven 400 braden verlist hij zijn energie acumulatie waarde...

medium woordt sneler gepompt als zijn viscoziteit is optimal bereikt dus nabij 100 c...voordel ligt in dat de medium is in de staat langer tijd hooge temperatuur aantehouden dan de water omdat medium 4x langzamer afkoelt dan de water...snelheid van de transport van de medium is dit geval niet relevant...alen acumulatie telt en optimale isolatie van de transportbuizen van colector tot de boiler / wiselaar...en naturlijk zo kort mogelijke afstand tot de boliler...

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 10:36

...bij onze colector is de medium welke hoge temperatuur acumuleerd i.p.v. de water... in een 350/500/1000/1250/1500/ liter warmtewiselar...omdat medium langzamer afkoelt dan de water sanitair water kan in tijde van slechtere weer warmte afnemen uit de wiselaar... wiselaar is vorzien van verwarmings elementen en die elementen zijn tevens aan de nacht elektra tarief gekopeld...dus eventuele bijverwarming is mogelijk alen bij de goedkopere stroom...bij ons in Kroatie met name aan de Adriatische zee zijn rezultaten verblufend...we zijn van mening dat dit system is prima te gebruiken in noordelijke deel van Europa...wat betreft problemen bij de hoge temperatuuren dit wordt met zgn. drietraps venteilen geregeld...dus gebruiker nemt de temperetuur welke is via drietraps ventiel te regelen...omdat gehele system is niet onder het druk bestat geen gevaar voor omgeving...door optimale isolatie en voldoende expansie ruimte is een zeer simpele product ontwikeld welke is onderhoud arm...hier me heb ik voldoende informatie gegeven product is op de markt en ih hoop dat iemand wil verder zich verdiepen om samen met ons op de Belgische markt te komen...EKO groet...Solar S

afbeelding van lambert-2
30/09/2007 - 14:23

Een schema zou ook heel interessant zijn.

Even fantaseren om een idee te krijgen van de techniek:

Dus als ik het goed versta, zit dit nieuwe medium zowel in de collectoren als de wisselaar, dewelke een buffervat zou kunnen zijn van 350/500/1000/1250/1500L. Buffervat wordt waarschijnlijk ook goed isoleert.

Aangezien een goed buffervat slechts 1° per 24h verliest, betekent dit dat met dit medium het buffervat, eenmaal opgewarmd, weken een goede temperatuur kan houden zonder zon.

Dus dan enkele spiralen om je water door te jagen en je bent vertrokken.

Je zou hetzelfde kunnen doen met de verwarmingswater. Vat opwarmen met CV indien geen of weinig zon. Door de verhouding x4 tov gewoon water, zou dit een heel goed rendement geven.

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 14:54

ok lambert...jij had het prima begrepen...kijk in je mailbox..groeten Solar S

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 15:15

lambert reaktie op jou laatste regel...in vooraadvat zijn verwarmingselementen aangebracht welke zijn gekopelt aan de nachttarief...dus bijverwarming via goedkopere stroom...op dit manier is medium altijd op temperatuur... als we langdurig zwaar bewolking heben dan is onze nacht tarief helpende hand...maar gezien dat we hoge temperatuur kuunen acuumuleren dit komt niet zo vaak voor namelijk onze colector werkt ok bij geringe bewolking of tewel sluierbewolking...bewendien om en warm medium bij te verwarmen is minder energie (elektra) nodig...OK...kijken zo zijn we even verder gekomen met de uitleg...mijn excuses ik ben niet zo NL taal machtig ...hopelijk komt het verstanbaar over..

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 15:15

lambert reaktie op jou laatste regel...in vooraadvat zijn verwarmingselementen aangebracht welke zijn gekopelt aan de nachttarief...dus bijverwarming via goedkopere stroom...op dit manier is medium altijd op temperatuur... als we langdurig zwaar bewolking heben dan is onze nacht tarief helpende hand...maar gezien dat we hoge temperatuur kuunen acuumuleren dit komt niet zo vaak voor namelijk onze colector werkt ok bij geringe bewolking of tewel sluierbewolking...bewendien om en warm medium bij te verwarmen is minder energie (elektra) nodig...OK...kijken zo zijn we even verder gekomen met de uitleg...mijn excuses ik ben niet zo NL taal machtig ...hopelijk komt het verstanbaar over..

afbeelding van chathanky
30/09/2007 - 19:24

Hoe ga je water door de spiralen voeren als het vat gevult is met medium van 120 graden?

Naar mijn bescheiden mening gaat dit koken als het water stil staat.

afbeelding van solar s
30/09/2007 - 22:04

ik heb opgeschreven dat we beste resultaten heben als we winter en zomer regime heben...dus er is geen stilstanwater omdat we altijd en gebruiker in werking heben...zomer regime betekent opwaarmen van zwembad...over enkele maanden is ook mogelijkheid om in zomer stand geacumuleerde warmte omzeten in electra ( einde van de stook periode) ...trouwens als we colector alen voor sanitairwater levern dan is de berekening van de vacuumbuizen za gemaakt dat maximal 80 C woordt in de boiler opgeslagen...dit is geval in proefstation in NL...INGANG is 93 c TERUGGANG is cca 60 c = delta T 33...dit is ruim genoeg... en proef station in NL werkt uitstekend kosten van bijvervarming op jaarbassis is cca 50 euro...dus gehele jaarkosten voor warmwatervorzining is 50 euro...plus afschrijving van de colector en het boiler/wiselaar...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.