(ultra)fijn stof filtering bij ventilatie type D: mogelijkheden?
Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.
Momenteel lijkt mij
de filtertechnnologie van TU Delft spin-off VFA interessant.Via hun nieuwsbrief lees ik dat hun "Aspra S INduct" nu voor €1640 exc BTW in Paaskorting te verkrijgen is.
Het is een serieuze investering, maar het lijkt mij mijn enige optie om met een gerust gemoed de winters uit te zitten als de buren weer eens aan het stoken gaan...
2 Reacties
Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren.
Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.
Reacties
We weten dat een fijnstoffilter F7 niet alle kleine deeltjes uitfiltert. Stof < 2 µ (als ik me goed herinner) gaan erdoor uit. Of zulke fijnfilter nodig is hangt van enkele factoren af:
- bijvoorbeeld wanneer in de omgeving houtkachels branden. Men zou zeggen dat deze speciale ionisatiefilter erin slaagt de geur uit te filteren.
- wanneer er personen verblijven die speciaal gevoelig zijn aan zeer fijn stof, en dan speciaal in de nabijheid van grote wegen.
Ik sta toch zeer wantrouwig ten opzichte van die zogezegde serieuze studie die een bedrag van miljarden euro kan plakken op de gezondheidsschade ten gevolge van de schoemelsoftware van Volkswagen. Want deze specifieke software werd toegepast om bij de zeer strenge Amerikaanse normen te slagen. In Europa zal het verschil met andere constructeurs bij de hedendaagse stand van de techniek niet zeer groot zijn.
Honneywell geeft ook zo dingen. Zie http://www.ecobouwers.be/forum/post/balansventilatie-paul-novus-300
Al van enkele jaren geleden, toen geen 1000 EUR ( niet geinstalleerd).