(ultra)fijn stof filtering bij ventilatie type D: mogelijkheden? | Ecobouwers.be

U bent hier

(ultra)fijn stof filtering bij ventilatie type D: mogelijkheden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Dominique-
24/03/2016 - 13:30
Gezien de ondermaatse luchtkwaliteit in Vlaanderen en de waslijst van negatieve gezondheidseffecten ben ik van plan een degelijke (ultra)fijn stof filter aan te schaffen. Vooral in de winter breng je veel tijd binnenshuis door, en dan zijn de fijnstof concentraties het hoogst, dankzij de almaar populairdere houtkachel...

Momenteel lijkt mij de filtertechnnologie van TU Delft spin-off VFA interessant.

Hun oplossing is uitgebreid getest en goed bevonden door TNO: zeer lage drukval, laag verbruik en zeer effectief.
VFA heeft reeds een zo'n Aspra geïnstalleerd bij een particulier, cfr bijlage of deze slideshare.

Via hun nieuwsbrief lees ik dat hun "Aspra S INduct" nu voor €1640 exc BTW in Paaskorting te verkrijgen is.

De VFA zuiveringstechnologie wordt nu ook in samenwerking door Itho geïmplementeerd, gericht op de particuliere markt, de PureBlue PB600I. Deze kost zo'n €  1889met plaats voor actieve koolstof filter, maar die heb ik al.
 
Kent er nog iemand alternatieven?
Het is een serieuze investering, maar het lijkt mij mijn enige optie om met een gerust gemoed de winters uit te zitten als de buren weer eens aan het stoken gaan...

2 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
24/03/2016 - 15:11

 

 

We weten dat een fijnstoffilter F7 niet alle kleine deeltjes uitfiltert. Stof < 2 µ (als ik me goed herinner) gaan erdoor uit. Of zulke fijnfilter nodig is hangt van enkele factoren af:

 

-  bijvoorbeeld wanneer in de omgeving houtkachels branden. Men zou zeggen dat deze speciale ionisatiefilter erin slaagt de geur uit te filteren.

-  wanneer er personen verblijven die speciaal gevoelig zijn aan zeer fijn stof, en dan speciaal in de nabijheid van grote wegen.

 

Ik sta toch zeer wantrouwig ten opzichte van die zogezegde serieuze studie die een bedrag van miljarden euro kan plakken op de gezondheidsschade ten gevolge van de schoemelsoftware van Volkswagen. Want deze specifieke software werd toegepast om bij de zeer strenge Amerikaanse normen te slagen. In Europa zal het verschil met andere constructeurs bij de hedendaagse stand van de techniek niet zeer groot zijn.

afbeelding van Oostlandvaarder
28/03/2016 - 00:23

Honneywell geeft ook zo dingen. Zie http://www.ecobouwers.be/forum/post/balansventilatie-paul-novus-300

Al van enkele jaren geleden, toen geen 1000 EUR ( niet geinstalleerd).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.